Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( το χάλι της περιφέρειας :: 14/1/2006 16:45:00) 

Οι "κάτωθεν της Χαιρώνειας" πριν να γίνουν Ευρωπαίοι καλό, χρήσιμο και αναγκαίο θα είναι να γίνουν πρώτα Εβρο-παίοι

1.2 Κατανόηση προβλήματος

Το χάλι της περιφέρειας

Η οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης ενός προβλήματος είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν προηγουμένως δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητό το πρόβλημα που τίθεται.

Μία ιδιαίτερη λεπτή γραμμή συνέχει τη σημερινή θεματολογία της "Μακεδονίας", πάνω στην οποία δεν μπορεί παρά να οδεύσει ο επιμελής αναγνώστης.

Η κατανόηση ενός προβλήματος αποτελεί συνάρτηση δύο παραγόντων, της σωστής διατύπωσης εκ μέρους του δημιουργού του και της αντίστοιχα σωστής ερμηνείας από τη μεριά εκείνου που καλείται να το αντιμετωπίσει.

Από τη μία περιπολία στον ποταμό Έβρο, μία δημοσιογραφική ακρόαση της ζωής των στρατευμένων παιδιών μας που υπηρετούν τη θητεία τους στην ανατολική παραμεθόριο.

Η μορφή με την οποία παρουσιάζεται ένα πρόβλημα μπορεί να είναι οποιαδήποτε αρκεί να μπορεί να γίνει αντιληπτή από μία από τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις.

Μαζί και μια αυτοψία όχι τόσο στα -για ακόμη μία φορά- πλημμυρισμένα χωράφια των Εβριτών όσο στα παραπονεμένα λόγια τους για τα έργα υποδομής που ακόμα αργούν, για τα "στραβά μάτια" της Αθήνας και για την αδικία που βιώνει ο πανέμορφος τόπος τους με τα δύο εξαιρετικά και προστατευόμενα εθνικά πάρκα.

Το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας της πρωτεύουσας μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας κοιτάζοντας τον αττικό ουρανό ή αναπνέοντας με δυσκολία ανηφορίζοντας κάποιο καλοκαιρινό μεσημέρι την οδό Ακαδημίας.

Επίσης, ιστορίες εγκατάλειψης συνολικά της περιφέρειας από το κράτος των Αθηνών με τα εργοστάσια να "πέφτουν" νεκρά σαν κοτόπουλα Τουρκίας, προσβεβλημένα από τη γρίπη των πτηνών.

Τα προβλήματα και τα δεινά που ταλαιπωρούν και σκοτώνουν χιλιάδες συνανθρώπους μας εξ' αιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στα διάφορα μέρη του κόσμου, μας γίνονται γνωστά είτε διαβάζοντας εφημερίδες, είτε ακούγοντας το ραδιόφωνο, είτε βλέποντας τηλεόραση.

Ιστορίες που αφήνουν θύματα, σε μόλις μία εβδομάδα, εκατοντάδες οικογένειες που "μπαίνουν στην ανεργία" και ζητούν απεγνωσμένα από την πολιτεία "να αναλάβει την ευθύνη της" (βλέπε σελ. 79). Τα προβλήματα που μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας μπορούν να αναφέρονται σε οποιοδήποτε τομέα, μπορεί να αφορούν στα μαθηματικά, στη φυσική, στη λογική, στην καθημερινή ζωή ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί.

Από την άλλη, σενάρια αυτοδιοικητικής τρέλας, τοπικοί ανασχηματισμοί, αλλαγές στις αντιδημαρχίες.

Μπορεί να απαιτούνται γνώσεις συγκεκριμένων επιστημών ή μπορεί οι βιωματικές μας καταστάσεις και εμπειρίες να επαρκούν για την αντιμετώπισή τους.

Οι εκλογές είναι μπροστά μας και η εξασφάλιση μιας θέση στη δημοτική "κυβέρνηση" θα δώσει μπόνους στην προεκλογική μάχη.

Μπορεί να είναι πολύπλοκα ή σχετικά απλά, πρωτόγνωρα ή συνηθισμένα.

Από την πλευρά των εκλεκτόρων, το δίλημμα αμείλικτο: το καλό της παράταξης ή το καλό του τόπου;

Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να γίνουν απολύτως κατανοητά πριν γίνει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

Απάντηση που θα έπρεπε να δίνεται με σαφήνεια, ως θέση έναντι της όποιας κεντρικής εξουσίας, τίθεται υπό την εξάρτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Η κατανόηση ενός προβλήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διατύπωσή του. Η περίπτωση της πρωτοβουλίας των διοικούντων τη ΔΕΘ, χαρακτηριστικό και λίαν πρόσφατο παράδειγμα (διαβάστε το αποκαλυπτικό του παρασκηνίου ρεπορτάζ της "ΜτΚ" στη σελίδα 18). Οποιοδήποτε μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδοθεί η διατύπωση ενός προβλήματος. Σφοδρές διακομματικές επιθέσεις αντίδρασης, με βάση λογική μεν, πλην όμως πρόταση καμία. Συνηθέστερο από όλα είναι ο λόγος, είτε ο προφορικός, είτε ο γραπτός. Μόνο υποσχέσεις για διάλογο, χάριν σκοπιμοτήτων, έναν διάλογο που κρατά την πόλη αγκυροβολημένη στο βάλτο της.

Ηθικό δίδαγμα; Προς δύο κατευθύνσεις: Εμείς θα "αποτινάξουμε το ζυγό" μόνο αν σταθούμε στα πόδια μας, δίχως εξαρτήσεις από το κομματικό λεκανοπέδιο, και οι "κάτωθεν της Χαιρώνειας" πριν να γίνουν Ευρωπαίοι καλό, χρήσιμο και αναγκαίο θα είναι να γίνουν πρώτα Εβρο-παίοι.