Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( τη σκότωσα, επειδή… την αγαπούσα! :: 22/1/2006 18:20:12) 

Τη σκότωσα, επειδή… την αγαπούσα! Το πρώτο αίμα…

γ. Η κίνηση του απλού εκκρεμούς είναι κατά προσέγγιση α.α.τ.

Στην εποχή της αποβλακωτικά παθητικής τηλοψίας αναρωτιέμαι αν θα ήταν λύτρωση αν όλοι οι Έλληνες παίρναμε το δίκαννο και πυροβολούσαμε την ΤιΒί μας ουρλιάζοντας… "τη σκότωσα, επειδή την αγαπούσα"…

Οι Αμερικανοί χτύπησαν αθώους στο κέντρο της Βαγδάτης

Για την αρχική απομάκρυνση, από τη θέση ισορροπίας θα υποθέσουμε ότι αυτή είναι αρκετά μικρή συγκρινόμενη με το μήκος, l, του νήματος του εκκρεμούς: [pic] (γ)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

1. Όταν το σώμα ισορροπεί στη θέση Ο (βλ. Εικ. 48), πάνω του ασκούνται δύο δυνάμεις: η δύναμη του βάρους του, Β, και η δύναμη, Τ0, από το κατακόρυφο νήμα (βλ. Εικ. 48).

Εκεί στις δεκαετίες του '50 και του '60 εικόνα σήμαινε αφίσες και φωτογραφίες από έργα που έπαιζαν στα συνοικιακά και κεντρικά σινεμά…

Χτύπησαν στην καρδιά της Βαγδάτης! Χθες το βράδυ, 8.30 ώρα Ελλάδος είδα να παίρνει φωτιά ένα κυβερνητικό κτίριο που χρησιμοποιείται από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ. Χτυπήθηκε από πύραυλο, όπως και το διπλανό του, το υπουργείο Σχεδιασμού, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη λεωφόρο Σαντούν, στην απέναντι όχθη του Τίγρη.

2. Όσο συγκρατούμε το σώμα στη θέση Α (ισορροπία), πάνω του δρα πάλι η δύναμη του βάρους (κατακόρυφη), η δύναμη Τ κατά μήκος του νήματος ('τάση του νήματος') και η δύναμη του χεριού μας, F (βλ. Εικ. 49), οπότε: [pic] (vi) Ανείπωτη η υποβλητική δύναμη που μας έκανε να θέλουμε να γινόμαστε μετά την προβολή τα αγόρια πειρατές και καουμπόηδες, μυστικοί πράκτορες και αδέκαστοι λειτουργοί της Θέμιδος… και τα κορίτσια ντίβες μυστηριώδεις, γυναίκες πλανεύτρες και εξωτικές όσο και επιθυμητές…

Τραυματισμένο παιδάκι από τις βόμβες του Μπους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ιρακινών

Εικ. 48

Υπήρχε στις ταινίες του σινεμά αρχή και τέλος, υπήρχαν πλοκή και δράση και φυσικά όλες οι απαραίτητες προοπτικές, για να εισπράξουμε κάποιο "δίδαγμα και ρητόν…"

Η χθεσινή βραδιά ήταν άγρια.

Εικ. 49

Μπορεί να βιάστηκε ο Όργουελ βαφτίζοντας το βιβλίο του "1984", αλλά τελικά δικαιώθηκε για τη δύναμη της τηλεόρασης να καθοδηγεί την κοινή γνώμη σε στόχους επιθυμητούς, καθώς αποδεχόμενη την προπαγάνδα ως ενημέρωση συναρπάζεται, ακολουθεί άβουλα, αξιολογεί άκριτα, υιοθετεί ασυλλόγιστα! Καταιγισμός πυραύλων, κυκλικά της Βαγδάτης.

3. Όταν αφήσουμε το σώμα (θέση Α), τότε η δύναμη, F , από το χέρι μας δε δρα πλέον πάνω του, και το σώμα αρχίζει μία κίνηση υπό την επίδραση των δύο άλλων δυνάμεων μόνο (βλ. Εικ. 50): B+T= mα (vii)

Και έτσι ζει τελευταία το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό μία ιδιόμορφη τραγωδία με άγνωστες προεκτάσεις, που αδυνατούμε να συλλάβουμε, να κατανοήσουμε και στο μέτρο που το επιτάσσουν οι περιστάσεις και το απαιτούν οι καιροί να ερμηνεύσουμε παραγωγικά. Τα αντιαεροπορικά πυρά από το μπαλκόνι του 7ου ορόφου του ξενοδοχείου «Παλαιστίνη» έμοιαζαν με φωτεινό στεφάνι…

Εικ. 50

Τώρα ο σύγχρονος Δούρειος Ίππος, η ΤιΒί, μπήκε στα σπίτια μας καθηλώνοντάς μας στον καναπέ να ρουφάμε άκριτα αμέτρητες σειρές εγχώριων και εισαγόμενων σίριαλ, που -σαν την εποχή μας- δεν χτίζουν πρότυπα, δεν προβάλλουν ήρωες και ηρωίδες ούτε " δίδαγμα και… ρητό", αλλά σίγουρα βοηθούν να ξεχάσουμε… τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα οικονομικά προβλήματα, το καθημερινό άγχος και στρες, την ψυχοσυναισθηματική μας ένδεια, που μας οδήγησε στην καθιέρωση ανθρώπινων σχέσεων μιας χρήσης. Δύο ώρες μετά το χτύπημα ήταν αδύνατο να σταθούμε στα μπαλκόνια.

Με την υπόθεση ότι x0 < < l η σχέση (vii) ισοδυναμεί με τις δύο σχέσεις: στον άξονα: yy': B+Ty = 0 και στον άξονα: xx': Τx = m α (viii) και η Τx (βλ. Εικ. 50) είναι - κατά προσέγγιση - η συνισταμένη δύναμη στη θέση Α.

Δεκαετία του '60 και ήμουν νεαρός φοιτητής στο πανεπιστήμιο, όταν γνώρισα σε δημοτικό ΚΑΠΗ της Νέας Υόρκης, το μακαρίτη πια Χοσέ Εουσέμπιο Ροντρίγκεζ, άντρα διπλά διαζευγμένο και πολλαπλά ξεχασμένο από τα έννομα και "παράνομα" παιδιά του.

Το κέντρο της Βαγδάτης μύριζε λειωμένο ατσάλι, μπετόν και πλαστικό.

Τότε θα έχουμε (βλ. Εικ. 50): [pic] [pic] όπου, θ, η γωνία που σχηματίζει σ' αυτή τη θέση το νήμα με την κατακόρυφο.

Είχε αγοράσει με δόσεις μία (γιγάντια στην τότε εποχή) έγχρωμη τηλεόραση 27 ιντσών και μία άνετη ξαπλώστρα.

Η εικόνα γύρω από τη γέφυρα Γκουν Χουρία ήταν τραγικά εντυπωσιακή.

Επειδή, από την Εικόνα 50 στο ορθογώνιο τρίγωνο [pic]: [pic] τελικά, βρίσκουμε ότι: [pic]

Κάθε φορά που είχε σεκλέτια και θυμόταν την πατρίδα του στη Νότια Αμερική, πνιγμένος στη μοναξιά της πάντα πολύβουης, πολυάνθρωπης και συνάμα απάνθρωπης μεγαλούπολης, που ποτέ δεν κοιμάται, απλωνόταν με κινήσεις σχεδόν καταναγκαστικής ιεροτελεστίας στην ξαπλώστρα και άναβε το πούρο Αβάνας, άνοιγε την έγχρωμη ΤιΒί του ταξιδεύοντας ολομόναχος στη μαγική χώρα του Οζ.

Μανιτάρια καπνού και φωτιές ξεπηδούσαν από το κτίριο απέναντι από το Κέντρο Τύπου, εκεί που πριν από περίπου 4 ώρες βρίσκονταν 100 δημοσιογράφοι.

Στην τελευταία σχέση αναγνωρίζουμε τη συνθήκη (12): Τx = -Dx με: [pic] (20) για εκτέλεση α.α.τ. γύρω από το σημείο Ο, αφού η Τx είναι η (κατά προσέγγιση) συνισταμένη δύναμη στο σώμα και το x, για μικρές γωνίες, θ, (όπως εδώ), η αντίστοιχη απομάκρυνσή του από το σημείο (:θέση ισορροπίας).

Στην εποχή της αποβλακωτικά παθητικής τηλοψίας αναρωτιέμαι αν θα ήταν λύτρωση αν όλοι οι Έλληνες παίρναμε το δίκαννο και πυροβολούσαμε την ΤιΒί μας ουρλιάζοντας… "τη σκότωσα, επειδή την αγαπούσα"…

Οι ανταποκριτές που βρίσκονταν στην ταράτσα του κτιρίου όταν έπεσε ο πύραυλος, εγκατέλειψαν τις κάμερες αφήνοντάς τες να λειτουργούν με τον «αυτόματο πιλότο»…

Ό,τι συμβαίνει στη θέση Α συμβαίνει και σε κάθε άλλη θέση, Μ, που παίρνει το σώμα πάνω στο τόξο ΑΑ' κατά την κίνησή του.

Ή μήπως αυτό θα ήταν υποσυνείδητη πρόφαση, για να βγούμε μετά στην αγορά να προμηθευτούμε σύγχρονα ΤιΒί σετ με επίπεδες οθόνες τύπου χόουμ σίνεμα με ήχο σουράουντ, για να ξεχάσουμε την πικρή μας μοναξιά; Ωστόσο και χθες το βράδυ αρκετοί Ιρακινοί κυκλοφορούσαν στους δρόμους, παρά το ότι οι θόρυβοι ήταν εκκωφαντικοί, οι λάμψεις συνεχείς και το φεγγάρι μισοκρυμμένο στα σύννεφα…

Ειδικά στη θέση Ο η συντεταγμένη δύναμη και η απομάκρυνση από τη θέση αυτή μηδενίζονται ταυτόχρονα, αλλά εξακολουθεί να ισχύει η σχέση (12).

Όποιος έτσι συλλογιέται, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία που συνιστά ο τίτλος μου, ας φροντίσει να 'χει την ολοκληρωμένη απόλαυση να ανάψει και ένα πούρο Αβάνας…

«Θα σας πάμε να δείτε τους τραυματίες»

Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι η παραπάνω συνθήκη (12) ισχύει γενικότερα, σε κάθε θέση του σώματος: άρα, το σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση πάνω στη σχεδόν ευθύγραμμη διαδρομή [pic].

Κατασκευάζονται από χέρια Κουβανών Μαρξιστών, αλλά διατίθενται στον ελλαδικό χώρο σε τιμές σαφώς… καπιταλιστικές!

Η Βαγδάτη μπήκε για τα καλά πια στον πόλεμο.

Το ίδιο είχαμε διαπιστώσει, πειραματικά στην αντίστοιχη πειραματική δραστηριότητα (3η) (βλ. Εργαστηριακό Οδηγό).

Το κλίμα το βάραινε χθες από το πρωί η αναμενόμενη για το βράδυ «δεύτερη και σφοδρότερη επίθεση των Αμερικανών και των Βρετανών».

40 πύραυλοι Κρουζ

Μετά το πρωινό πρελούδιο των 40 πυραύλων Κρουζ που «είχε για στόχο τον Σαντάμ Χουσεΐν», όπως λένε οι Ιρακινοί, και προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες κατά τη δήλωση του Ιρακινού υπουργού Εμπορίου, η πόλη έδειχνε έρημη και σιωπηρή το απόγευμα. Μόνο τα πουλιά, λες και τρελαίνονται από τις σειρήνες, επιμένουν να κελαηδούν.

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» στις 5 το απόγευμα (4 η ώρα Ελλάδος) όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά εκτός από μερικά ψιλικατζήδικα και κάποιους ξεχασμένους λούστρους.

Ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος και η αμμοθύελλα δεν έλεγε να υποχωρήσει κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα σε μια πόλη όπου οι φήμες πλέον τρέχουν γρηγορότερα από την αυθάδεια αυτών που τις διοχετεύουν…

Μανιτάρια καπνού και φωτιές ξεπηδούν γύρω από τη γέφυρα Γκουν Χουρία

Ήταν μάλιστα τέτοιο το σκηνικό των διαδόσεων, που λίγο μετά την πρώτη επίθεση με πυραύλους κυκλοφόρησαν φήμες ότι χτυπήθηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν ή οι γιοι του. Το γεγονός οδήγησε τον πρόεδρο του Ιράκ να προχωρήσει σε άμεσο διάγγελμα προς τον ιρακινό λαό. Στις 7 χθες το πρωί εμφανίστηκε στην τηλεόραση φορώντας τη στρατιωτική στολή του κόμματος Μπάαθ, φανερά καταβεβλημένος. Ο λόγος του ήταν συναισθηματικός. Μίλησε για τον θεό, την πατρίδα, το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια του πολίτη σε μια χώρα όπου, όπως είπε, πέρασαν πολλοί και σπουδαίοι πολιτισμοί. «Θα νικήσουμε», τελείωσε, «και μαζί με εμάς και η ανθρωπότητα».

Πρωινό, φυσικά, δεν σερβιρίστηκε στο ξενοδοχείο. Μετά δυσκολίας βρήκα ένα τσάι να πιω και να φάω ένα κομμάτι ψωμί. Το μόνο που έμενε ήταν να βγω από νωρίς στους δρόμους. Πολυβολεία παντού, λεωφορεία που κυκλοφορούσαν σχεδόν άδεια, κόσμος που πηγαινοερχόταν χωρίς κάποιο σκοπό. Οπλισμένα μέλη του Μπάαθ σε κάθε σταυροδρόμι, τρελές οι ταχύτητες των αυτοκινήτων… και στημένα αντιαεροπορικά - τα περισσότερα παμπάλαιης τεχνολογίας - στις ταράτσες κτιρίων.

Όταν έφτασα στο «πρες σέντερ», στην άλλη πλευρά του Τίγρη, εκεί που βρίσκεται το ξενοδοχείο μου το οποίο φιλοξενεί την πλειονότητα των δημοσιογράφων, η κίνηση ήταν μεγάλη.

Αγωνία

Και πάλι Αμερικανοί και Τούρκοι δημοσιογράφοι έδιναν πρώτοι την «πληροφορία» ότι οι βραδινοί βομβαρδισμοί θα είναι βαρύτατοι, προκαλώντας πανικό σε τηλεοπτικά συνεργεία. Δεν ήξεραν αν έπρεπε να συνεχίσουν να μένουν στο Κέντρο Τύπου και πολύ περισσότερο αγωνιούσαν για το πώς θα μετέδιδαν το βράδυ τους αναμενόμενους βομβαρδισμούς.

Φίλος δημοσιογράφος από τη Νέα Υόρκη μού είπε μάλιστα με σιγουριά ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπουν σε λίγες μέρες στη Βαγδάτη. Και όταν έδειξα να απορώ, σχολίασε: «Δεν βλέπεις τον οπλισμό τους που είναι παλιός; Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν όρεξη να πολεμήσουν; Δεν συμφωνείς ότι με αγάλματα του Σαντάμ Χουσεΐν δεν χτίζεται άμυνα;».

Πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα γρήγορα θα φανεί. Ωστόσο οι πρώτες απώλειες στον πληθυσμό άρχισαν να καταγράφονται και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν πολλές «παράπλευρες» απώλειες, παρά τις λεγόμενες αμερικανικές χειρουργικές επεμβάσεις ακριβείας των Τόμαχοκ και των Κρουζ…

Στο μεταξύ ο υπουργός Τύπου Μοχάμεντ Σάγιετ Αλ Σαχάφ σε δύο συνεχόμενες συνεντεύξεις ανακοίνωσε ότι «40 πύραυλοι Κρουζ έπληξαν το συγκρότημα της δορυφορικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του Ιράκ, δύο τελωνεία και δύο κατοικημένες περιοχές».

Γυναικεία «ασπίδα»

Όταν αργότερα, σε εργοστάσιο αλεύρων όπου μας πήγαν οι Ιρακινοί, ρώτησα τον υπουργό Εμπορίου Μοχάμεντ Σάλεχ Ραγίντ για τις απώλειες από το πρώτο χτύπημα, μου είπε: «Δεν είναι ένας ο νεκρός, υπάρχουν κι άλλοι. Χτυπήθηκε και ιδιωτική κλινική στην περιοχή Καράντζα της Βαγδάτης και σύντομα θα σας πάμε εκεί να δείτε και να μιλήσετε με τραυματίες».

Το εργοστάσιο το «προασπίζουν» συμβολικά γυναίκες από την Αυστραλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ για να δείξουν, όπως είπαν, «την παγκόσμια αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό και στο δικαίωμά τους, τουλάχιστον, στο φαγητό».

«Δεν μπορεί να βομβαρδίσουν αυτά τα εργοστάσια με το πρόσχημα πως παρασκευάζουν χημικά», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η Αυστραλή καθηγήτρια Μισέλ Ντικ, η οποία άφησε την οικογένειά της για «να σταθεί στο πλάι του ιρακινού λαού».

Όταν Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό Εμπορίου αν το Ιράκ παράγει ή κατέχει χημικά και βιολογικά όπλα, πήρε την απάντηση: «Εμείς δεν έχουμε. Να απευθύνετε την ερώτηση σε άλλους».