Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( είναι έτοιμος για το άλμα της ευρωλίγκας :: 22/1/2006 21:15:28) 

Είναι έτοιμος για το άλμα της Ευρωλίγκας Στον "τοίχο" γράφουν τη δική τους ιστορία

Η συνέχεια της παράδοσης. Ο Κρητικός Πόλεμος: μια ποιητική χρονογραφία

ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΛΗΜΕΡΙΔΗ

Σε ιστοσελίδα καταχωρούν τα συνθήματα

1. Ο Κρητίκός Πόλεμος:

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο Άρης βρίσκεται σε καλό δρόμο.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Μετά την άλωση της Κρήτης στα 1669, η παράδοση της κρητικής λογοτεχνίας ακολούθησε το φυσικό της δρόμο και μεταφυτεύτηκε στα Επτάνησα.

Δεν το λένε μόνο τα τελευταία νικηφόρα αποτελέσματα και η καλή εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα του, στη μετά Ζούρο εποχή, αλλά η εν γένει λειτουργία του συλλόγου.

"Εκφράσου κι εσύ στον τοίχο. Μπορείς!". Γραμμένο με τεράστια γράμματα σε τοίχο της Νομικής, στην Αθήνα, παροτρύνει κι άλλους να γράψουν στον τοίχο τη… δική τους ιστορία με συνθήματα. Με μεγάλα ή μικρά γράμματα, με μαύρη ή κόκκινη μπογιά. Οργή; Αντίδραση; Χιούμορ; Τρόπος έκφρασης;

Δε συνεχίστηκε όμως.

Το Σάββατο το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο η γενική εικόνα φανέρωνε μια ομάδα με επίπεδο, που δικαιούται πλέον να κάνει το άλμα στην Ευρωλίγκα. Όποια κι αν είναι η αιτία, τα συνθήματα σε τοίχους σχολείων, πανεπιστημιακών σχολών, δημόσιων κτιρίων, σε τουαλέτες, εξακολουθούν να "σπάνε" το γκρι των πόλεων για να σατιρίσουν την επικαιρότητα ή ακόμα και να τα βάζουν με την εξουσία.

Τα πρώτα χρόνια την κρατούσαν στα χέρια τους οι Κρητικοί πρόσφυγες, αργότερα πέρασε στους Επτανήσιους.

Όλα ήταν τέλεια όσον αφορά την οργάνωση.

Και επειδή συχνά οι τοίχοι βάφονται και τα συνθήματα καλύπτονται και σβήνουν, κάποιοι αποφάσισαν να μη "σβηστούν" ποτέ από τη μνήμη μας.

Στα 1681 ο Ρεθυμνιώτης Μαρίνος Τζάνες Μπουνιαλής εκδίδει στη Βενετία ένα έμμετρο χρονικό για την πτώση της Κρήτης με τίτλο Διήγησις δια στίχων του δεινού Κρητικού Πολέμου.

Και όταν ήρθε η στιγμή να τιμηθεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης από την παλιά του ομάδα για τα κατορθώματά τα δικά του και της Εθνικής έγινε κάτι το απίστευτο.

Τουλάχιστον, τα ευφυέστερα…

Το ποίημα είναι σημαντική ιστορική πηγή, γιατί περιγράφει χρονολογικά όλο τον πόλεμο Βενετών και Τούρκων για την κατάληψη της Κρήτης (1645- 1669), από την απόβαση των Τούρκων στη δυτική Κρήτη και την άλωση των Χανίων (1645) και μετά του Ρεθύμνου ως την συνθηκολόγηση του Χάνδακα (1669).

Σαν "ελατήρια" τινάχθηκαν όρθιοι οι 5.500 φίλαθλοι και όλοι οι επίσημοι στα θεωρεία και άρχισαν να χειροκροτούν με θαυμασμό και δέος έναν ζωντανό θρύλο του αθλήματος.

Ομάδα της Νομικής,/H6> Μία ομάδα φοιτητών της Νομικής έχει δημιουργήσει στη διαδικτυακή της διεύθυνση (http: //www.greeklaws.gr) έναν… ηλεκτρονικό τοίχο με συνθήματα: τον "τοίχο της Νομικής". Εκεί, μπορεί ο καθένας να γράψει ένα σύνθημα που είδε στη σχολή του, στον δρόμο, οπουδήποτε. "Προσπαθώντας να περισώσουμε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της Σχολής μας, φτιάχνουμε μία λίστα με τα πιο έξυπνα συνθήματα που είναι γραμμένα (ή ήταν)", γράφουν στην πρώτη σελίδα του "τοίχου" οι φοιτητές. Και λένε, ήταν, γιατί τον τελευταίο καιρό τα συνθήματα δεν μένουν για πολύ καιρό στους τοίχους. "Η ιδέα ήρθε από μία έντονη διαφωνία που είχε η παρέα για το αν είναι σωστό ή όχι να γράφουμε στους τοίχους", λέει ο Προκόπης Δημητριάδης, μεταπτυχιακός φοιτητής κι ένας από τους υπεύθυνους του site. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και μάλιστα όχι μόνο από φοιτητές της Νομικής. "Έχει ξεπεράσει τα στενά όρια της Σχολής", συμπληρώνει ο Αντώνης Τζανακόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής, επίσης υπεύθυνος του site. Διαχρονικά συνθήματα

Πηγή του Τζάνε Μπουνιαλή είναι οι αναμνήσεις του και οι πληροφορίες που έφταναν στα Επτάνησα από το τελευταίο κύμα των προσφύγων στα 1669.

Ωρίμασε πλέον ο Άρης και ο κόσμος του έζησε πολλές δύσκολες στιγμές.

Δεκάδες επίκαιρα, διαχρονικά, σατιρικά συνθήματα μπορεί κανείς να δει στον "τοίχο".

Ο ποιητής περιγράφει τη νοσταλγία για τη χαμένη αρχοντική ζωή, την τύχη των αμάχων και την εικόνα της φοβερής καταστροφής.

Έφθασε κοντά στην απαξίωση και στον διχασμό.

Κάποιος έχει γράψει το "βιτριόλι στο μάτι του big brother" που σατιρίζει τα ριάλιτι παιχνίδια και υπάρχει ακόμα γραμμένο σε τοίχο της Νομικής.

Το ποίημα αριθμεί πάνω από 11.000 στίχους.

Αγάπησε με παραλογισμό παίκτες και προπονητές, αλλά και ορισμένους τους μίσησε φθάνοντας πολλές φορές στα άκρα.

Δεν λείπουν και τα αντιαμερικανικά συνθήματα, όποτε υπάρχει αφορμή.

Στο τέλος προστίθεται ένα κεφάλαιο με τίτλο «Φιλονεικία του Χάνδακος και του Ρεθέμνου», όπου οι δύο πόλεις ερίζουν για το ποια από τις δύο είναι ανώτερη απαριθμώντας τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που γέννησε η καθεμιά.

Ο χρόνος όμως σε όλα τα πράγματα είναι ο καλύτερος γιατρός.

Όπως το "τα παιδιά της Χιροσίμα συμπονούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ", που γράφτηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου σε τοίχο στο Παγκράτι.

Ο Τζάνες Μπουνιαλής δεν προσέχει ιδιαίτερα το ύφος του, το οποίο θυμίζει καθημερινή συνομιλία.

Με το ασταμάτητο χειροκρότημά του ο κόσμος του Άρη εκτός από την καθολική αποδοχή έδινε παράλληλα και ένα μήνυμα προς τον Γιαννάκη.

Υπάρχουν βέβαια και τα συνθήματα που γράφονται ως αντίδραση στο βάψιμο των τοίχων: "μπογιατζήδες, κάφροι, μιζαδόροι" (γραμμένο στη Νομική) ή το "ξαναβάψ' το βλαξ", που κάποιος είχε γράψει με σπρέι σε φρεσκοβαμμένο τοίχο των Εξαρχείων.

Ο Κρητικός Πόλεμος είναι μια ποιητική χρονογραφία και δείχνει πόσο φυσικό είναι να εκφράζεται το καθετί με την ποίηση.

Ότι δηλαδή, κάποια στιγμή, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και οι κατάλληλες συνθήκες η πόρτα του συλλόγου είναι ανοιχτή να τον δεχθεί και σαν προπονητή.

Ανάλογη καταγραφή γίνεται και σε άλλο ένα site στο Ίντερντετ (http: //www.e-missos.gr/sunthimata.htm), σε μία σελίδα με τον τίτλο "συνθήματα σε τοίχους αφημένα".

Η λογοτεχνία, είδος πρώτης ανάγκης, αποτελεί λειτουργία κοινωνική που εκφράζει ατομικά και συλλογικά βιώματα.

Για την ώρα ο Άρης του Ματζόν τα πάει περίφημα.

500 συνθήματα σε δύο βιβλία

Υπάρχει "χημεία πλέον στην ομάδα του όπως ομολόγησε και ο Σιγάλας καταθέτοντας -εμμέσως- μομφή για την προηγούμενη κατάσταση.

Πολύ πριν ξεκινήσει η… ηλεκτρονική καταγραφή των συνθημάτων η συγγραφέας Κατερίνα Χριστοδούλου είχε συλλέξει περισσότερα από 500 σε δύο βιβλία ("Μην πατάτε τον τοίχο", "Πες το με σπρέυ", εκδόσεις γράμματα, 1991).

Από εδώ και πέρα επιβάλλεται η κάθε κίνηση και απόφαση που θα παίρνει η ΚΑΕ να είναι προσεκτική.

"Είχα αδυναμία στα έξυπνα διατυπωμένα και χιουμοριστικά συνθήματα.

Ακόμη και στην επικοινωνιακή της πολιτική, που αυτή τη στιγμή δείχνει να είναι ισορροπημένη.

Γι' αυτό άρχισα να τα καταγράφω", εξηγεί.

Δεν συμφέρει στην ΚΑΕ να δυσαρεστεί ανθρώπους που συνεργάζεται μαζί τους και να ανοίγει "μέτωπα".

Πολλά απ' αυτά τα βρήκε σε τουαλέτες και τοίχους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η σωστή "συνταγή" είναι απλή.

Στα βιβλία της θα βρει κανείς συνθήματα που πλέον έχουν γίνει κλασικά.

Η "πίττα" πρέπει να μοιράζεται σε όλους στα ίσα. Και το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή η ΚΑΕ είναι το καλύτερο. Γιατί μια λάθος επιλογή ή κάποια αλλαγή μπορεί να χαλάσει και να δυσφημίσει όλο το προφίλ της ΚΑΕ.