Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( θεσσαλονίκη: mία απ' τα ίδια; :: 5/2/2006 18:52:28) 

Θεσσαλονίκη: Mία απ' τα ίδια; "Ευχαριστούμε που καλέσατε το 1521, η λακκούβα θα… κλείσει"

Η τύχη των ελληνιστικών κρατών

Έχει αυτή η πόλη τα κότσια και τις δυνάμεις να γίνει σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της πραγματικής της ζωής;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Τα ελληνιστικά βασίλεια δέχθηκαν ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα και απέβησαν για πολλά χρόνια κυψέλες του ελληνικού πολιτισμού.

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΙΟΥ*

Λακκούβες στη συμβολή των οδών Μ. Μελά και Σκοπετέα, στους Αμπελοκήπους. Ύστερα από τηλεφώνημα των "ΝΕΩΝ", και αυτές έχουν πλέον καταγραφεί από το 1521 και αναμένεται η επισκευή τους

Βαθμιαία παρήκμασαν και υπέκυψαν στη Ρώμη, τη νέα δύναμη που πρόβαλε στη Δύση.

Tο σίριαλ "Έργα και ημέρες της Θεσσαλονίκης" έσπασε ρεκόρ διάρκειας. Χρόνος αναμονής, μηδέν! Παίζεται εδώ και είκοσι χρόνια. Στο πρώτο χτύπημα, ο υπάλληλος στην άλλη άκρη της γραμμής σηκώνει αμέσως το ακουστικό. Oι πρωταγωνιστές (δήμαρχοι) γερνάνε και αλλάζουν, οι κομπάρσοι (αντιπολίτευση) δεν καταφέρνουν να πρωταγωνιστήσουν και οι τηλεθεατές (δημότες) καλούνται σε σκηνές πλήθους του στιλ "όλη η πόλη μια παρέα". "ΥΠΕΧΩΔΕ, λέγεται παρακαλώ", απαντούν από το νεοσύστατο 1521, τη γραμμή που από χθες τις 8 το πρωί τηλεφωνούν οι πολίτες για να αναφέρουν τις κακοτεχνίες στους δρόμους του Λεκανοπεδίου. Tα σκηνικά φθείρονται και αλλάζουν κι αυτά.

"ΤΑ ΝΕΑ" πραγματοποίησαν χθες μία από τις περισσότερες από 700 κλήσεις που δέχτηκε συνολικά ο νέος τετραψήφιος αριθμός, που είχε ξεκινήσει παλαιότερα ως υπηρεσία καταγγελιών για το περιβάλλον.

Aπό το σκηνικό "H Δύση της Aνατολής, η Aνατολή της Δύσης" περάσαμε σε αυτό της "Mητρόπολης των Bαλκανίων" με μακιγιάζ "ερωτικής πόλης".

"Θα ήθελα να αναφέρω λακκούβες στη συμβολή των οδών Μ. Μελά και Σκοπετέα, πίσω από την Πλατεία Μαβίλη". Tα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Ο υπάλληλος, αφού ρώτησε αν οι δρόμοι βρίσκονται εντός του Δήμου Αθηναίων, ζήτησε όνομα και τηλέφωνο. Πάμε για μια ακόμη τηλεοπτική περίοδο; Ακολούθησε η ερώτηση, σε πόσες μέρες θα έρθει το συνεργείο, ώστε να αποκατασταθεί το οδόστρωμα. Έχει αυτή η πόλη τα κότσια και τις δυνάμεις να γίνει σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της πραγματικής της ζωής; "Θα διαβιβάσουμε την καταγγελία στην αρμόδια νομαρχία…

H όποια ελπίδα φαίνεται να βρίσκεται στη δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος πολιτών, και όχι θεατών, που θα διεκδικεί μιαν άλλη δημοτική αρχή, φρέσκια σε ιδέες και ανθρώπους, που θα εμπνέει συμμετοχές στις αποφάσεις για την πόλη και όχι σε σίριαλ.

Δεν γνωρίζω σε πόσες μέρες θα το φτιάξουν.

Tο πολιτικό τοπίο δεν αποπνέει αισιοδοξία.

Ευχαριστούμε που καλέσατε", ήταν η απάντηση.

Oι περισσότερες κομματικές οργανώσεις αποφάσισαν ήδη χωριστές καθόδους.

Πολλή κίνηση…

H ιδανική συνταγή για να μην κουνηθεί φύλλο για άλλα τέσσερα χρόνια. Καθ' όλη τη συνομιλία, που δεν διήρκεσε περισσότερο από δύο λεπτά, ακούγονταν συνεχώς οι υπόλοιπες τέσσερις γραμμές που χτυπούσαν ασταμάτητα αλλά και οι υπάλληλοι που με τη σειρά τους κατέγραφαν τις καταγγελίες των πολιτών. Aκόμη και ο Kαρατζαφέρης μυρίστηκε ρόλο και κάθε βδομάδα εμφανίζεται στην πόλη ως guest star. Σήμερα πάντως, οι γραμμές από πέντε θα γίνουν δέκα, καθώς οι υπεύθυνοι δεν περίμεναν ότι θα παρουσιαζόταν τέτοια… κίνηση.

Eίναι αλήθεια ότι τα κόμματα είναι θεσμοί συστατικοί της δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους αρμόδιους για τη νέα γραμμή, περισσότερα από εννέα στα δέκα τηλεφωνήματα για κακοτεχνίες αφορούσαν σε λακκούβες. Όμως, πολλές φορές παγώνουν την εικόνα της κοινωνίας και αδυνατούν να δώσουν λύσεις (πράγμα για το οποίο υπάρχουν). Πρωταθλητής της λακκούβας… αναδεικνύεται ο Δήμος Αθηναίων, καθώς από το 80% των τηλεφωνημάτων που είχαν σχέση με λακκούβες σε δρόμους που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των δήμων, το 30% ήταν για τον μεγαλύτερο δήμο του Λεκανοπεδίου.

Όταν, λοιπόν, τα κόμματα αδυνατούν, η κοινωνία των πολιτών οφείλει να πάρει η ίδια πρωτοβουλίες αναζητώντας και προτείνοντας λύσεις.

Ακολουθεί ο δήμος της Κηφισιάς με 10%, το Χαλάνδρι με 6%, το Μενίδι, η Νέα Ιωνία και το Νέο Ψυχικό.

Ένα τέτοιο εγχείρημα οφείλει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά:

Συνολικά, 45 δήμοι του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν χθες από τους υπαλλήλους του 1521 μέσα από τις αναφορές των πολιτών.

1) Nα στοχεύει στη δημιουργία κινήματος πολιτών.

Σε επίπεδο νομαρχίας, επτά στις δέκα κλήσεις αφορούσαν σε δρόμους της Νομαρχίας Αθηνών, περισσότερες από δύο στις δέκα ανέφεραν λακκούβες στην Ανατολική Αττική, ενώ το 6% και το 2% έγιναν για τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική αντίστοιχα.

H Θεσσαλονίκη έχει επείγουσα ανάγκη από ένα πολυάνθρωπο και πολύχρωμο κίνημα πολιτών που θα πάρει πρωτοβουλίες, θα κάνει προτάσεις και θα δράσει παράλληλα προς τα κόμματα ή, καλύτερα, ένα βήμα πιο μπροστά από αυτά. Φαίνεται, πάντως, ότι το μεγαλύτερο και με διαφορά πρόβλημα παρουσιάζουν οι δρόμοι που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των δήμων. Για να ταράξει το τέλμα, να κινήσει διαδικασίες και ανθρώπους, να παραγάγει ιδέες, δυναμικές και εξελίξεις στην κατεύθυνση της ανάδυσης μιας άλλης Θεσσαλονίκης. Οκτώ στις δέκα κλήσεις για λακκούβες αφορούσαν σε αυτούς. Tα κινήματα δεν διατάσσονται εκ των άνω. Μόνο το 12% ήταν καταγγελίες για δρόμους που ανήκουν σε νομαρχίες, ενώ στις κεντρικές αρτηρίες που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ αναλογεί μόλις το 8% των χθεσινών κλήσεων στο 1521. Oι πολίτες, όμως, ακούν τις δυνατές φωνές.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το ΥΠΕΧΩΔΕ

2) Nα πηγάζει από ζωντανές και χρήσιμες κοινωνικές δυνάμεις, που έχουν κάτι να πουν και θέλουν κάτι να κάνουν για την πόλη τους.

Ένα τηλεφώνημα στο 1521 δεν αρκεί για να κλείσει η λακκούβα.

Πολιτικάντηδες, μικρομάγαζα, μηχανισμοί, "στελέχη" αγνώστων ικανοτήτων αλλά ειδικών συμφερόντων, κοπάδια προσοδοθήρων βλάπτουν σοβαρά την υγεία της πόλης.

Οι υπεύθυνοι της νέας γραμμής θα ενημερώνουν καθημερινά τις νομαρχίες για τις καταγγελίες που αφορούν στους δήμους τους.

3) Nα διαθέτει αυτονομία και αξιοπιστία.

Εκείνες με τη σειρά τους θα πρέπει να πληροφορούν τους δήμους για τις λακκούβες που πρέπει να επισκευάσουν.

H στενή οργανωτική και πολιτική σχέση με κομματικούς οργανισμούς αφυδατώνει κάθε πρωτοβουλία, την εμπλέκει σε διαδικασίες κομματικών στρατηγικών και "χρισμάτων", την οδηγεί σε αναξιοπιστία.

Να σημειωθεί ότι καθεμία από τις τέσσερις νομαρχίες του Λεκανοπεδίου έχει πάρει 3 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δίνει τα χρήματα αυτά στα συνεργεία των δήμων.

Tα κόμματα οφείλουν να εμπιστευτούν τις δημόσιες και συλλογικές πρωτοβουλίες των δυνάμεων της κοινωνίας.

"Στόχος μας είναι, μέσα σε μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα γίνει η αναφορά, να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα", σημειώνει ο κ. Σαράντης Παντελιάς, τεχνικός σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπεύθυνος της νέα γραμμής.

4) Nα βλέπει πέρα από τις δημοτικές εκλογές, χωρίς να τις παραβλέπει.

"Θα βγαίνουν και συνεργεία του υπουργείου να ελέγχουν δειγματοληπτικά αν οι δήμοι έχουν επισκευάσει τους δρόμους, όμως ζητούμε και από τους ίδιους τους πολίτες να έχουν το νου τους και σε εύλογο χρονικό διάστημα αν βλέπουν πως δεν έχει διορθωθεί η κακοτεχνία, να καλούν και πάλι το 1521 για να το καταγγείλουν", συμπληρώνει ο ίδιος.

Mιλήσαμε για κίνημα και σχέδιο μακράς πνοής με πλειοψηφικούς στόχους για την ανάδυση μιας άλλης Θεσσαλονίκης. Aυτό δεν παραπέμπεται στο αύριο. Aρχίζει από σήμερα (αφού δεν κατάφερε να ξεκινήσει χθες) και κρίνεται μέσα και από πολιτικές μάχες. O καθένας ας πάρει τις ευθύνες και τα ρίσκα του απέναντι στην πόλη. Tα υπόλοιπα είναι να 'χαμε να λέγαμε.