Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( δ' εθνικη :: 5/1/2006 19:04:39) 

Δ' ΕΘΝΙΚΗ ΡΙΠΕΣ

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Φινάλε του πρώτου γύρου

Τα επιτόκια

Επιτάφιος (μετάφραση Α. Βλάχου)

Με αγώνες για την 17η και τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, επιστρέφουν την Κυριακή (15.00) στη δράση οι ομάδες του 1ου, 2ου και 4ου ομίλου.

ΚΟΛΑΦΟ για τις ελληνικές τράπεζες, που από καιρό σχεδιάζουν σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων…

Το πολίτευμα που έχουμε σε τίποτε δεν αντιγράφει τα ξένα πολιτεύματα. Δεσπόζει το ντέρμπι του 2ου ομίλου, που θα διεξαχθεί στην Επανομή, όπου η δεύτερη της βαθμολογίας (30β.) Αναγέννηση υποδέχεται την τρίτη (29β.) Ομόνοια Σίνδου. ΑΠΟΤΕΛΕΙ η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων. Αντίθετα, είμαστε πολύ περισσότερο εμείς παράδειγμα για τους άλλους παρά μιμητές τους. Το πρόγραμμα:

ΟΧΙ μόνο γιατί κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι οι τράπεζες στην Ευρώπη…

Το πολίτευμά μας λέγεται Δημοκρατία, επειδή την εξουσία δεν την ασκούν λίγοι πολίτες, αλλά όλος ο λαός.

1ος ΟΜΙΛΟΣ (17η αγωνιστική): Προσοτσάνη - Νέστος Χρυσούπολης, Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Απόλλων Παραλιμνίου, Οδυσσέας Αναγέννησης - Δόξα Γρατινής, Απόλλων Διομήδειας - Σπάρτακος Αγίων Θεοδώρων, Βισαλτιακός - Ανακάλυψη, Μ. Αλέξανδρος Ηράκλειας - Θεαγένης Θάσου, Εθνικός Σιδηροκάστρου - Δόξα Ξάνθης, ΑΕ Καλαμπακίου - Ορέστης Ορεστιάδας.

ΑΛΛΑ και γιατί επιβεβαιώνεται η αδυναμία τους να ξεπεράσουν τα προβλήματα που οι ίδιες δημιούργησαν…

Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι μπροστά στο νόμο για τις ιδιωτικές τους διαφορές.

Ρεπό: Πανδραμαϊκός.

ΜΕ τις λανθασμένες επενδυτικές επιλογές τους, με την καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού τους…

Για τα δημόσια αξιώματα προτιμώνται εκείνοι που είναι ικανοί και τα αξίζουν και όχι εκείνοι που ανήκουν σε μια ορισμένη τάξη.

2ος ΟΜΙΛΟΣ (17η αγωνιστική): Τρίγλια - ΑΕ Κρήνης, Απόλλων Κρ. Βρύσης - Αετός Σκύδρας, Νίκη Πολυγύρου - Ν. Καλλικράτεια, Αναγέννηση Επανομής - Ομόνοια Σίνδου, Αλμωπός Αριδαίας - ΠΑΟΝΕ, Αριστοτέλης Ν. Γωνιάς - Μακεδονικός, Παύλος Μελάς - Αναγέννηση Γιαννιτσών, Ορφέας Σουρωτής - Εθνικός Αξιούπολης.

ΑΛΛΑ και με τις αλόγιστες προσφορές για να πείσουν τον κόσμο να πάρει δάνειο.

Κανείς, αν τύχει και δεν έχει κοινωνική θέση ή αν είναι φτωχός, δεν εμποδίζεται γι' αυτό να υπηρετήσει την πολιτεία, αν έχει κάτι άξιο να προσφέρει.

Ρεπό: ΠΑΟ Κουφαλίων.

ΟΥΔΕΙΣ αμφισβητεί ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία διεθνώς, ήταν επόμενο να επηρεάσει και την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Στη δημόσια ζωή μας είμαστε ελεύθεροι, αλλά και στις καθημερινές μας σχέσεις δεν υποβλέπουμε ο ένας τον άλλο, δεν θυμώνουμε με το γείτονά μας αν διασκεδάζει και δεν του δείχνουμε όψη πειραγμένου που, αν ίσως δεν τον βλάφτει, όμως τον στενοχωρεί.

3ος ΟΜΙΛΟΣ (14η αγωνιστική): Νάουσα - Τιτάν Σερβίων, Μακεδονικός Φούφα - Αχιλλέας Νεοκάστρου, Βατανιακός - Γαλατινή, Αστραπή Μεσοποταμίας - Εθνικός Κατερίνης, Αλεξάνδρεια - Μ. Αλέξανδρος, Κοζάνη - Πύδνα Κίτρους, Καμβουνιακός - Ένωση Απ. Παύλου.

ΕΝΩ όμως σε όλη την Ευρώπη οι τράπεζες προσπαθούν με περιστολή δαπανών, με νέα προϊόντα και με βελτίωση της λειτουργίας τους να ξεπεράσουν την κρίση…

Αν, ωστόσο, η αυστηρότητα λείπει από την καθημερινή μας ζωή, στα δημόσια πράγματα, από εσωτερικό σεβασμό, δεν παρανομούμε.

Ρεπό: Δ. Υψηλάντης.

ΣΤΗΝ Ελλάδα καταφεύγουν στην εύκολη λύση αυξάνοντας τα επιτόκια χορηγήσεων…

Σεβόμαστε τους άρχοντες, πειθαρχούμε στους νόμους και μάλιστα σε όσους έχουν γίνει για να προστατεύουν τους αδυνάτους και όσους που, αν και άγραφοι, είναι ντροπή να τους παραβαίνει κανείς.

4ος ΟΜΙΛΟΣ (17η αγωνιστική): Εθν. Ολυμπ. Βόλου - Ρήγας Φεραίος, Δήμητρα - Φάρσαλα, Αστέρας Καρδίτσας - Θησέας, Απόλλων Λάρισας - Αστέρας Ιτέας, Φαρκαδόνα - Μυρίκη, ΓΣ Αλμυρού - Μετέωρα, Ανδρούτσος Γραβιάς - Ταυρωπός, Ηρακλής Χάλκης - ΑΟ Καρδίτσας, Φιλοκτήτης - Κίσσαβος.

ΓΙΑ να μεταφέρουν στις πλάτες των πελατών τους το κόστος από τα λάθη τους.

Με συχνές θυσίες και αγώνες φροντίσαμε να μετριάζουμε τους κόπους της εργασίας και να ξεκουράζουμε το πνεύμα μας.

ΚΑΙ ναι μεν η οικονομία είναι ελεύθερη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ελεύθερη και η ασυδοσία.

Έχουμε ευχάριστη ιδιωτική ο καθένας μας ζωή κι η απόλαυσή της αποδιώχνει τη στενοχώρια.

ΑΝ οι τράπεζες το ξεχνούν, η κυβέρνηση ασφαλώς οφείλει και έχει τρόπους να τους το υπενθυμίσει!

Η έκταση της κυριαρχίας μας είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορούμε και φέρνουμε από την πάσα γη τα πάντα κι έτσι χαιρόμαστε τα ξένα αγαθά όσο και τα δικά μας.

Αυτά είναι μαζί με πολλά άλλα, που κάνουν θαυμαστή την πόλη μας. Αγαπούμε το ωραίο, αλλά μένουμε απλοί και φιλοσοφούμε χωρίς να είμαστε νωθροί. Τον πλούτο μας τον έχουμε, για να τον χρησιμοποιούμε σε έργα και όχι για να τον καυχιόμαστε. Δεν θεωρούμε ντροπή τη φτώχεια. Ντροπή είναι να μην την αποφεύγει κανείς δουλεύοντας. Οι ίδιοι εμείς φροντίζουμε και τις ιδιωτικές μας υποθέσεις και τα δημόσια πράγματα και, ενώ ο καθένας μας φροντίζει τις δουλειές του, τούτο δεν μας εμποδίζει να κατέχουμε και τα πολιτικά. Μόνο εμείς θεωρούμε πως είναι όχι μόνον αδιάφορος, αλλά και άχρηστος εκείνος που δεν ενδιαφέρεται στα πολιτικά. Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε και αποφασίζουμε για τα ζητήματά μας και θεωρούμε πως ο λόγος δεν βλάφτει το έργο. Αντίθετα, πιστεύουμε πως βλαβερό είναι το να αποφασίζει κανείς χωρίς να έχει φωτιστεί. Διαφέρουμε από τους άλλους και σε τούτο. Είμαστε τολμηροί κι όμως ζυγίζουμε καλά την κάθε επιχείρησή μας, ενώ τους άλλους η άγνοιά τους κάνει θρασείς κι η γνώση αναποφάσιστους. Εκείνοι πρέπει να κρίνονται γενναιότεροι, όσοι ξέρουν καλά ποιο είναι το ευχάριστο και ποιο το φοβερό κι όμως δεν προσπαθούν ν' αποφύγουν τον κίνδυνο.

Με μια λέξη τολμώ να το πω, η Αθήνα είναι ο δάσκαλος των Ελλήνων και νομίζω πως ο κάθε μας πολίτης θα μπορούσε με τη μεγαλύτερη ευκολία και χάρη πολλά και άξια έργα να κάνει σε πολλές εκδηλώσεις της ζωής. Ότι αυτό που λέω δεν είναι ρητορικός κομπασμός, αλλά η αλήθεια η πραγματική, το δείχνει η δύναμη της πολιτείας που, μόνη απ' όλες τις άλλες πόλεις είναι ανώτερη από τη φήμη της στην ώρα της δοκιμασίας, η μόνη που οι εχθροί της, όταν τους νικήσουμε, δεν αγανακτούν, επειδή κατατροπώθηκαν από ανάξιους, η μόνη που οι σύμμαχοί της δεν μπορούν να πουν ότι έχουν ανάξιο αρχηγό. Τη δύναμή μας δεν την αποκτήσαμε με άσημες αλλά με λαμπρές πράξεις και γι' αυτό μας θαυμάζουν και θα μας θαυμάζουν πάντα, χωρίς να έχουμε ανάγκη από έναν Όμηρο για να τραγουδήσει τις πράξεις μας ούτε από κανέναν άλλο ποιητή που θα μάγευε προσωρινά με τα ωραία του λόγια, αλλά θα' ρχόταν αργότερα η γνώση της αλήθειας να μας ζημιώσει. Η τόλμη μας ανάγκασε την πάσα γη και θάλασσα να μας ανοίξουνε στο διάβα και παντού εστήσαμε μνημεία αθάνατα για τα καλά ή τα κακά που μας έτυχαν. Για μια τέτοια πατρίδα και για να μην τους την στερήσουν, οι γενναίοι αυτοί σκοτώθηκαν στη μάχη και, όσοι ζούμε, φυσικό είναι να είμαστε έτοιμοι να υποστούμε ο,τιδήποτε για χάρη της.

Θουκυδίδης (460-396 π.Χ.): Κορυφαίος ιστορικός της αρχαιότητος, θεμελιωτής της ιστορικής επιστήμης. Έγραψε την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου. Στο έργο του υπάρχουν εκτός από τα ιστορικά γεγονότα και λόγοι σημαντικών προσώπων της εποχής (οι δημηγορίες). Ένας τέτοιος λόγος, ύμνος για την Αθηναϊκή δημοκρατία, είναι ο Επιτάφιος του Περικλή.