Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Διαφήμιση

( ελληνική έκδοση του "scientific american" ) 

Ελληνική έκδοση του "Scientific American" Είστε ευτυχισμένοι; Ψηφίστε τον! ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι "Κόσμοι Παράλληλοι" καλωσορίζουν την ελληνική έκδοση του γνωστού επιστημονικού περιοδικού "Scientific American".

Όποιος πιστεύει ότι στη δεύτερη θητεία του ο Σαρόν θα είναι διαφορετικός, κάνει λάθος

Ο κόσμος μας, τον οποίο αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, αποτελείται από τα σώματα που μας περιβάλλουν, και από ένα άλλο συστατικό, που το ονομάζουμε ενέργεια. Έπειτα από 150 χρόνια έκδοσης στο εξωτερικό, η ελληνική προσπάθεια κουβαλά βαρύ φορτίο ευθύνης, αλλά πιστεύουμε ότι η εξαιρετική επιστημονική της επιτροπή θα βοηθήσει την έκδοση να ξεπεράσει την αμερικανική.

Η ώρα μηδέν έφτασε. Οι κάλπες ανοίγουν. Κάποιοι από τους Ισραηλινούς ψηφοφόρους, ωστόσο, παραμένουν μπερδεμένοι και αναποφάσιστοι. Σπεύδω να τους δώσω μια τελευταία συμβουλή: "Αν είστε ευτυχείς και το γνωρίζετε, ψηφίστε Σαρόν".

Δεν είναι εύκολο να δώσουμε τον ορισμό της ενέργειας, ξέρουμε όμως ότι ενέργεια είναι, γενικά, εκείνο που αλλάζει τη μορφή του κόσμου. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ SITE Είναι χαριτωμένος. Για κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο περιβάλλον μας ευθύνεται η ενέργεια με κάποια από τις πολλές μορφές της. Έχει αίσθηση του χιούμορ. Εμείς στο κεφάλαιο αυτό θα ασχοληθούμε με εκείνη τη μορφή της ενέργειας που ονομάζουμε θερμότητα. Ακτινοβολεί αυτοπεποίθηση. Η θερμότητα μπορούμε να πούμε ότι είναι η μετεξέλιξη της «φωτιάς» (πυρ), που αποτελούσε για τους Αρχαίους Έλληνες, και ιδιαίτερα για τον Ηράκλειτο, ένα από τα τέσσερα στοιχεία του κόσμου.

Διοικεί την κυβέρνησή του με σιδερένια πυγμή. Στις σελίδες που ακολουθούν θα γνωρίσουμε έννοιες της καθημερινής ζωής όπως η θερμοκρασία και θα μάθουμε ότι αυτή, πέρα από το να προσδιορίζει το αίσθημα του θερμού ή ψυχρού, αποτελεί ένα μέτρο της δραστηριότητας των δομικών συστατικών των σωμάτων, που είναι τα άτομα και τα μόρια, θα καταλάβουμε ότι η θερμοκρασία, και συγκεκριμένα η διαφορά της ανάμεσα σε δύο σώματα, είναι αυτή που καθορίζει το κατά πόσον η ενέργεια υπό μορφή θερμότητας θα μεταφερθεί από το ένα σώμα στο άλλο. Επισκέπτεται τους τραυματίες.

Ακόμη θα γνωρίσουμε δύο πολύ σπουδαίους νόμους, που πιστεύουμε ότι κυβερνούν ολόκληρο το Σύμπαν. Πηγαίνει στους γάμους και στις κηδείες.

Ο ένας απ' αυτούς μας λέει ότι η ενέργεια διατηρείται, και είναι γνωστός με το όνομα: «πρώτος νόμος της Θερμοδυναμικής».

Ένας αληθινός βασιλεύς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτόν, η ενέργεια την οποία ξοδεύετε διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, μαζί με κάθε άλλη ενέργεια που υπάρχει στο Σύμπαν, είναι ίση με την ενέργεια που είχε το Σύμπαν, όταν δημιουργήθηκε πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια με τη μεγάλη έκρηξη (Big Bang), και θα είναι ίση με αυτήν που θα έχει ύστερα από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, όποια κι αν είναι η μοίρα του.

Αν είστε, λοιπόν, ευτυχείς με τα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του, αν η ποιότητα της ζωής σας έχει βελτιωθεί, κάντε το.

Ο άλλος νόμος μας λέει ότι η ενέργεια δεν έχει σε κάθε μορφή της την ίδια αξία και ότι σταδιακά υποβαθμίζεται· ο νόμος αυτός είναι γνωστός με το όνομα: «δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής».

Ψηφίστε Σαρόν.

Σύμφωνα με αυτόν καθετί που συμβαίνει στον κόσμο οδηγεί σε μια κατάσταση μικρότερης ενεργειακής αξίας.

Για χάρη των παιδιών σας, που θα σκοτωθούν καθώς φρουρούν φυλάκια και οικισμούς χωρίς λόγο ύπαρξης, πολιτικό ή στρατιωτικό.

Δηλαδή, ναι μεν η συνολική ενέργεια στον κόσμο ποσοτικά παραμένει η ίδια, η αξία της όμως συνεχώς ελαττώνεται στο βαθμό που αυξάνεται η ακαταστασία στον κόσμο.

Αν θέλετε έναν πρωθυπουργό που μιλά για ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά σιγά-σιγά το καταλαμβάνει·

Οργανωμένη ενέργεια είναι ενέργεια μεγαλύτερης αξίας από το ίδιο ποσό ανοργάνωτης ενέργειας

αν θέλετε να ξέρετε τι απέγιναν εκείνες οι επώδυνες παραχωρήσεις, από τις οποίες απομένει μόνο ο πόνος της απώλειας και ο φόβος της επόμενης επίθεσης·

(π.χ. Ένας κύβος ζάχαρης περικλείει ενέργεια μεγαλύτερης αξίας απ' ό,τι τα μόρια του όταν αυτός διαλυθεί σε ένα ποτήρι νερό).

αν νιώθετε ότι έπειτα από τον θάνατο 700 Ισραηλινών, η ζωή σας έχει βελτιωθεί αισθητά, τότε ο Σαρόν είναι ο άνθρωπός σας.

Μεγαλύτερη φτώχεια

Αν πιστεύετε ότι η κατάσταση θα αλλάξει το 2003, έχετε δίκιο. Η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της ασφάλειας. Ο αριθμός των ανέργων, των φτωχών και των πεινασμένων θα αυξηθεί. Ο παγκόσμιος εξοστρακισμός, η κατακραυγή, ο αντισημιτισμός θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Όποιος πιστεύει ότι στη δεύτερη θητεία του ο Σαρόν θα είναι διαφορετικός, διότι θέλει να μείνει στην Ιστορία ως κάποιος που υπέγραψε μια συμφωνία με παραχωρήσεις α λα Μπεγκίν, κάνει λάθος. Κατά την πρώτη του θητεία, είχε τόσο ισχύ όσο και ελευθερία δράσης. Με τους Εργατικούς εντός και την άκρα Δεξιά εκτός, μπορούσε πραγματικά να έχει γράψει ιστορία. Στην επόμενη κυβέρνησή του, με έναν απόλυτα δεξιό συνασπισμό, με ένα υπερμέγεθες Λικούντ και το "τοπ 10" των Ισραηλινών φανατικών, δεν θα μπορούσε να το κάνει ακόμα κι αν το επιθυμούσε. Είναι αλήθεια πως οι Παλαιστίνιοι έχουν δημιουργήσει, με τη βία τους, μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει κανείς να συνομιλήσεις. Αυτούς βαρύνει η ευθύνη για την ενδυνάμωση του Λικούντ. Ο Σαρόν, όμως, έχει υιοθετήσει τη μακιαβελική αρχή: βρες έναν εχθρό και τροφοδότησε το μίσος του προκειμένου να επιβιώσεις.

Επιμένει σε μια πολιτική ωμής βίας, δεν δίνει ποτέ στην άλλη πλευρά μια ελπίδα, δεν κάνει το παραμικρό για να οικοδομήσει μια γέφυρα διαλόγου.

Η χρονιά αυτή, μια χρονιά πολέμου στο Ιράκ, θα είναι κρίσιμη για ολόκληρη την περιοχή. Ο Σαρόν θα αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία έχει υποσχεθεί στους Άραβες συμμάχους της μια συμφωνία. Ο Σαρόν, το "φιλαράκι" του Μπους, ποντάρει στο ότι σε μια χρονιά εκλογών ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα τον στριμώξει πολύ. Κάνει όμως και πάλι λάθος. Ο Μπους δεν είναι προβλέψιμος, ούτε και τόσο καλός. Αλίμονό μας αν μας επιβάλει κάποια συμφωνία. Οπότε, καλοί μου ψηφοφόροι, ψηφίστε Σαρόν.

Άμραμ Μίτζνα. Ο ηγέτης των Εργατικών δεν φαίνεται να έχει όμως καμία πιθανότητα να νικήσει σήμερα τον Σαρόν

Οι Εργατικοί θα επιστρέψουν μια μέρα στην εξουσία - εφόσον ανασυνταχθούν. Ο αυτοκαταστροφικός μηχανισμός του Σαρόν δεν αποτυγχάνει ποτέ.

Με σύμμαχο την οργή για τις επιθέσεις

Τη Χάϊφα, την πόλη όπου υπηρετεί ως δήμαρχος ο ηγέτης των Εργατικών, Άμραμ Μίτζνα, επέλεξε επιδεικτικά ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν για την τελευταία προεκλογική του εμφάνιση. Και ήταν τόση η βεβαιότητά του - την στηρίζουν οι δημοσκοπήσεις - για τη νίκη του κόμματός του στις σημερινές εκλογές, που φέρεται να έχει συντάξει από ημέρες τον νικητήριο λόγο του. Με σύμμαχο την οργή των Ισραηλινών ψηφοφόρων για τις παλαιστινιακές επιθέσεις και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή νέων, το Λικούντ αναμένεται να κερδίσει σήμερα τις 32 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ. Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι αναλυτές, οι εκλογές στο Ισραήλ δεν τελειώνουν ποτέ μόλις κλείσουν οι κάλπες. Το σύστημα της αναλογικής εκπροσώπησης, το πλήθος των κομμάτων, το χαμηλό απαιτούμενο όριο για την εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο επιβάλλουν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού - οι οποίες διεξάγονται με την "ευθύτητα" μιας παρτίδας πόκερ.

Συνασπισμός

Λογικά, ο Σαρόν θα μπορέσει να σχηματίσει έναν περιορισμένο κυβερνητικό συνασπισμό δεξιών, υπερεθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων. Θα προτιμούσε, βέβαια, όπως πολλοί ακόμη εντός και εκτός Ισραήλ, έναν συνασπισμό με τους Εργατικούς και το κεντρώο Σινουί. Αλλά ο Μίτζνα έχει αποκλείσει, δημοσίως τουλάχιστον, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ το Σινουί αρνείται να συνασπιστεί με θρησκευτικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, ο ηγέτης του Λικούντ έχει ήδη βέβαιη μια δεύτερη πρωθυπουργική θητεία. Μιλώντας χθες από το Νταβός, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε πως οι Ισραηλινοί επιθυμούν έναν ηγέτη ο οποίος θα τους εξασφαλίσει ασφάλεια και ειρήνη ταυτόχρονα. "Το κατά πόσο ο Σαρόν θα είναι καλός ή κακός για την ειρήνη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του", πρόσθεσε.