Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( θανατηφόρα τροχαία σε σέρρες και κιλκίς ) 

Από το τροχαίο των Σερρών.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Δ) Κίνηση σε ανομοιογενές μαγνητικό πεδίο

Από το τροχαίο του Κιλκίς.

Μπλόκο στην κατασκευή του υπόγειου γκαράζ

Η τροχιά που διαγράφει ένα φορτισμένο σωματίδιο μέσα σε ανομοιογενές μαγνητικό πεδίο είναι γενικά πολύπλοκη και εξαρτάται κάθε φορά από τη μορφή του πεδίου.

Θανατηφόρα τροχαία σε Σέρρες και Κιλκίς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ

Το σχήμα 4.18 δείχνει ένα ανομοιογενές πεδίο που δημιουργείται από δυο κυκλικά πηνία (πηνία που το μήκος τους είναι πολύ μικρότερο από τη διάμετρό τους), τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλη απόσταση, με τα επίπεδά τους παράλληλα.

Τραγικό τροχαίο με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες σημειώθηκε χθες το πρωί στο 34ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ένα τέτοιο πεδίο είναι ισχυρό κοντά στα πηνία και ασθενές στο μέσο της διάταξης.

Από τη σύγκρουση βρήκε τραγικό θάνατο ένα άτομο, τα στοιχεία του οποίου μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν γίνει γνωστά, ενώ άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και μετακομίστηκαν στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης.

Μπλοκαρισμένη εδώ και δύο χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η κατασκευή του υπόγειου γκαράζ στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Ένα φορτισμένο σωματίδιο που ξεκινάει από το ένα άκρο του πεδίου κάνει ελικοειδή κίνηση.

Πρόκειται για την Μάρδαλη Αικατερίνη, 63ετών, τη Μάρδαλη Φανή, 33 ετών, και τη Σαραφίδου Καλλιόπη, 60 ετών, κάτοικους Θεσσαλονίκης.

Αυτή η καθυστέρηση είχε άμεσες συνέπειες και στο δεύτερο υπόγειο γκαράζ που προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί στο προαύλιο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, αφού οι τεχνικές εταιρείες απέσυραν το αρχικό τους ενδιαφέρον, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ και η δημοπρασία του έργου κατέληξε άκαρπη. Όταν φτάσει στο άλλο άκρο του πεδίου η κίνησή του αναστρέφεται και το σωματίδιο, διαγράφοντας και πάλι ελικοειδή τροχιά, επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης.

Τα στοιχεία του τέταρτου τραυματία δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Τα δύο γκαράζ σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των ΚΤΕΛ που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη θεωρείται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος των Ιωαννίνων. Η κίνηση αυτή του σωματιδίου επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Πάντως, οι τρεις γυναίκες, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, νοσηλεύονται, με σοβαρά πολλαπλά κατάγματα, στη χειρουργική κλινική του "Αγίου Δημητρίου".

Προσφυγές

Σχ. 4.18 Μαγνητική φιάλη.

Και στο Κιλκίς

Η κατασκευή του γκαράζ κάτω από την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων συναντά συνεχώς καθυστερήσεις και προβλήματα. Ένα τέτοιο πεδίο παγιδεύει τα φορτισμένα σωματίδια και αναφέρεται συχνά ως «μαγνητική φιάλη».

Ένας άνθρωπος, αγνώστων στοιχείων, έχασε τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε στη 1.45 μετά το μεσημέρι, χθες, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Κιλκίς.

Αρχικά, ο φάκελος του έργου επεστράφη από το Ελεγκτικό Συνέδριο στον δήμο Ιωαννιτών, καθώς κρίθηκε ότι υπήρχαν παραλείψεις και ελλείψεις.

Σε μαγνητικές φιάλες έχει επιτευχθεί η παγίδευση μεγάλων ποσοτήτων πλάσματος (δηλαδή «αερίου» που βρίσκεται σε θερμοκρασία πάνω από 106 Κ και αποτελείται από ηλεκτρόνια και θετικά ιόντα).

Σύμφωνα με το τμήμα Οδικών Τροχαίων Θεσσαλονίκης, στρατιωτικό όχημα τύπου τζιπ συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Όταν αυτά τα προβλήματα λύθηκαν και όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσουν οι εργασίες, ομάδα πολιτών προσέφυγε στο ΣτΕ επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους και υποστηρίζοντας ότι το έργο δεν θα προσφέρει ουσιαστική λύση στο κυκλοφοριακό και επιπλέον θα γινόταν αφορμή για την καταστροφή της πλατείας.

Η παγίδευση του πλάσματος είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν προκειμένου να επιτύχουμε ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη και να εκμεταλλευτούμε για ειρηνικούς σκοπούς την ενέργεια που μας δίνει.

Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχαν διευκρινιστεί τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ δεν είχε εξακριβωθεί ούτε η ταυτότητα του νεκρού.

Κι όμως, όπως είπε στα "ΝΕΑ" ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, το θέμα του γκαράζ απασχολεί την πόλη από τη δεκαετία του '80.

Μια μαγνητική φιάλη, που μόλις περιγράψαμε, σχηματίζει το μαγνητικό πεδίο της Γης.

"Τώρα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να καθορίσουμε τις μελλοντικές κινήσεις και τον σχεδιασμό μας για την κατασκευή και άλλων πάρκινγκ, τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά της πόλης, αφού το κυκλοφοριακό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα".

Όπως είναι γνωστό, οι δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης έχουν ίδια μορφή με τις δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου ενός ευθύγραμμου μαγνήτη που θα είχε τους πόλους του κοντά στους γεωγραφικούς πόλους της Γης.

Παρενέργειες

Οι δυναμικές γραμμές αυτού του πεδίου είναι πυκνότερες στους πόλους. Ωστόσο, η περιπέτεια του υπόγειου γκαράζ στην κεντρική πλατεία 530 θέσεων είχε… παρενέργειες και στο γκαράζ που δημοπράτησε η Εφορεία Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων στο προαύλιο της παλιάς Ζωσιμαίας Ακαδημίας, χωρητικότητας 350 θέσεων.

Στην ατμόσφαιρα της Γης εισέρχονται φορτισμένα σωματίδια, κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια, που στο μεγάλο μέρος τους προέρχονται από τον Ήλιο.

Οι τεχνικές εταιρείες που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στη συνέχεια δεν εμφανίστηκαν να υποβάλουν τις προτάσεις τους περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ, και πλέον αναμένεται η επαναδημοπράτηση του έργου.

Μερικά από τα σωματίδια αυτά εγκλωβίζονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και κινούνται διαρκώς από τον ένα πόλο στον άλλο.

Άλλες λύσεις

Εικ. 4.9 Βόρειο σέλας

Μπροστά σε όλα αυτά ο δήμος αναζητεί άλλες λύσεις, μεταξύ των οποίων συζητείται η κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου γκαράζ κάτω από το Εθνικό Στάδιο της πόλης, στην προοπτική μάλιστα της μετατροπής του σε πάρκο με τη μεταφορά των αθλητικών δραστηριοτήτων στο Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ανατολής.

Το 1958, διαπιστώθηκε από τις καταγραφές των οργάνων που έφερε ο δορυφόρος Explorer 1 ότι η Γη περιβάλλεται από δυο ζώνες στις οποίες παρατηρήθηκε μεγάλη πυκνότητα φορτισμένων σωματιδίων. Ανάσα στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα ιδιαίτερα στο κέντρο των Ιωαννίνων, πάντως, θα δώσει η μετεγκατάσταση των σταθμών των ΚΤΕΛ, που βρίσκονται διάσπαρτοι στην πόλη σήμερα, σε έναν κεντρικό σταθμό εκτός κέντρου. Οι ζώνες αυτές ονομάστηκαν ζώνες Van Allen (Βαν Άλεν) και αποτελούνται από δυο δακτυλίους που απέχουν από τη Γη 3.000 km, ο εσωτερικός, και 15.000 km, ο εξωτερικός.

Η πυκνότητα των φορτισμένων σωματιδίων είναι ιδιαίτερα μεγάλη κοντά στους πόλους, όπου οι δυναμικές γραμμές του πεδίου πυκνώνουν. Εκεί, οι κρούσεις των φορτισμένων σωματιδίων με τα άτομα των αερίων της ατμόσφαιρας έχουν ως αποτέλεσμα την εκπομπή ορατής ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία αυτή ονομάζεται «ακτινοβολία Cerenkov» (Τσερένκοφ).

Το βόρειο σέλας, που απεικονίζεται στο εξώφυλλο αυτού του βιβλίου και στην εικόνα 4.9, είναι αποτέλεσμα αυτής της ακτινοβολίας. Αντίστοιχο φαινόμενο, βέβαια, εκδηλώνεται και κοντά στο νότιο πόλο.