Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( δύο τραυματίες από μετωπική σύγκρουση στο ασβεστοχώρι ) 

Δύο τραυματίες από μετωπική σύγκρουση στο Ασβεστοχώρι Οι… κόντρες της Νέας Υόρκης

Ερωτήσεις - Θέματα για συζήτηση

Αποτέλεσμα να τραυματιστούν βαριά δύο οδηγοί είχε η μετωπική σύγκρουση επιβατικών αυτοκινήτων που σημειώθηκε πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς το Ασβεστοχώρι, χθες νωρίς το πρωί.

Όταν στα πλατό γυρίζονταν οι "Συμμορίες της Νέας Υόρκης", πίσω από τις κάμερες διαδραματίζονταν σκηνές απείρου κάλλους με τις… συμμορίες του Λος Άντζελες! Ανάμεσα στον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε και τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν

1. Να γίνει συζήτηση σχετικά με τις διαφορετικές αποδόσεις του αγγλικού όρου user interface και να εντοπιστεί ο καταλληλότερος σύμφωνα με την άποψη των μαθητών την οποία και πρέπει να τεκμηριώσουν.

Σε κρίσιμη κατάσταση διακομίστηκαν στα νοσοκομεία "Παπανικολάου" και "Άγιος Παύλος" αντίστοιχα, η 45χρονη Αικατερίνη Γκάγκα και ο Αντώνης Τασκούδης, 30 χρόνων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΕΡΕΙΔΗΣ

2. Να γίνει συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα χρήσης των γραφικών περιβαλλόντων.

Το ατύχημα έγινε όταν το ένα από τα οχήματα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα τη πλαγιομετωπική σύγκρουση των δύο επιβατικών.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε καθοδηγεί τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στα γυρίσματα της ταινίας "Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης". Γυρίσματα που "χρωματίστηκαν" από τις κόντρες του διάσημου σκηνοθέτη με τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν

3. Να αναφέρουν οι μαθητές τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του

Στο μεταξύ, ένας 64χρονος από το Βόλο βρήκε το θάνατο όταν ενώ περπατούσε κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών τον παρέσυρε επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Λάρισα προς το Βόλο.

Κάθε νέα ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε προκαλεί τουλάχιστον συζήτηση.

GUI.

Νεκρός είναι ο Παναγιώτης Λιώτης, συνταξιούχος, ο οποίος σύμφωνα με καταθέσεις συγγενών του χθες το μεσημέρι είχε πάει σε αγροτική περιοχή έξω από το Βόλο με σκοπό να μαζέψει αγριόχορτα.

Πόσο μάλλον η νεόκοπη "Συμμορίες της Νέας Υόρκης", που μας μεταφέρει στο Μανχάταν του 19ου αιώνα και στις μάχες Ιρλανδών με τους ντόπιους -με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Κάμερον Ντίαζ.

4. Να περιγράψουν οι μαθητές τις φάσεις ανάλυσης διεπαφής χρήστη.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις δυόμισι μετά το μεσημέρι, περίπου δέκα χιλιόμετρα έξω από το Βόλο, σε σημείο που δεν υπάρχει διάβαση πεζών για τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Στις "Συμμορίες", όμως, εκτός από την ιστορία των ηρώων της μεγάλης οθόνης στα παρασκήνια εκτυλίχθηκε και μία άλλη, παράλληλη κι αθέατη, με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον (βραβευμένο πλέον με Χρυσή Σφαίρα) σκηνοθέτη και τον παραγωγό της, Χάρβεϊ Γουάινστιν.

5. Να γίνει συζήτηση σχετικά με τις προσωπικές νοηματικές συνδέσεις των μαθητών ανάμεσα σε χρώματα και καταστάσεις.

Ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, Δημήτρης Μιχαήλ, 53 χρόνων, συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Μια ιστορία που θυμίζει και κάτι από το… γεφύρι της Άρτας, μια και η ταινία, με κόστος πάνω από 100 εκατ. ευρώ, χρειάστηκε τρία χρόνια για να γυριστεί!

6. Να περιγράψουν οι μαθητές τις βασικές αρχές παρουσίασης μηνυμάτων λαθών.

Τα προβλήματα ήταν ουκ ολίγα.

7. Ν' απαντήσουν οι μαθητές στο ερώτημα "Για ποιους λόγους θα συμπεριλαμβάνατε ηχητικά σε μια εφαρμογή μισθοδοσίας και ποια θα ήταν αυτά;".

Προβλήματα με τον προϋπολογισμό, προβλήματα με το σενάριο, προβλήματα με το μοντάρισμα της ταινίας, προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα.

Βιβλιογραφία

Πάνω από όλα όμως ήταν το πρόβλημα που ενέσκηψε με τον παραγωγό, το μεγάλο αφεντικό του κινηματογραφικού κολοσσού Miramax, Χάρβεϊ Γουάινστιν, που αποφάσισε να… φυτρώσει εκεί που δεν τον σπέρνουν.

1. Lon Brafield: The user interface ­ Concepts & Design, Addison-Wesley

Γιατί ο ευτραφής Γουάινστιν, με το πούρο στο στόμα, άρχισε να έχει άποψη επί παντός επιστητού σαν… "ειδικός".

Publishing Company, Amsterdam, Holland,1993.

Στο Χόλιγουντ η εριστική συμπεριφορά του έτυχε της δέουσας δημοσιότητας με συνέπεια Γουάινστιν και Σκορσέζε να εκδώσουν, για του κόσμου τα μάτια, κοινή ανακοίνωση που… έσταζε μέλι, κάνοντας λόγο για την "καταπληκτική συνεργασία" τους.

2. Robert Lindstrom: Multimedia Presentations ­ Create dynamic presentations that inspire, Osborne-McGraw Hill, USA, 1994.

Ουδείς όμως το "αγόρασε", καθώς ούτε και οι ίδιοι το πίστευαν.

3. Arch Luther: Designing Interactive Multimedia, Βantam Books, New York, USA, 1992.

"Μπορεί να είμαι κακό παιδί αλλά με τον Μάρτιν ήμουν καλός", είπε ο Γουάινστιν.

4. Mark Maubury: Intelligent Multimedia Interfaces, AAAIPress/The MIT Press, California, USA, 1993.

Για να τα… γυρίσει, συμπληρώνοντας με νόημα: "Ο Μάρτιν προσπαθεί εδώ και δύο δεκαετίες να κάνει την συγκεκριμένη ταινία".

5. Karen McGraw: Designing and Evaluating User Inetrfaces for Knowledge_based Systems, Ellis Horwood Limite, West Sussex, England, 1992.

"Ήταν πολύ φορτικός ο Χάρβεϊ.

6. Παναγιώτης Πολίτης: Υπερκείμενα, υπερμέσα και πολυμέσα, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 1994.

Καταπιεστικός θα έλεγα", ήρθε ατάκα η απάντηση από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

7. Ben Shneiderman: Designing the User Interface Strategies for Effective Human-Computer Interaction, Addison-Wesley Publishing Company Inc, New York, USA, 1992.

"Ο Γουάινστιν είναι ένας μόνιμα εκνευρισμένος 50άρης, με σφιγμένες γροθιές, που κουνά επιδεικτικά το δάχτυλο, εκσφενδονίζει τασάκια, "κολλά" τη μούρη του στο πρόσωπο του άλλου", σύμφωνα με τον συγγραφέα- σεναριογράφο Κεν Αουλέτα.

Διευθύνσεις Διαδικτύου

Οι φίλοι του αφεντικού της Miramax λένε πως η κυκλοθυμική συμπεριφορά του είναι στοιχείο του ιδιοφυούς χαρακτήρα του.

- http://cfg.cit.cornell.edu/cfg/design/contents.html

Οι εχθροί του, από την άλλη πλευρά, λένε πως με την επιτυχία έγινε περισσότερο αγενής και έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Ιστοσελίδα με ενδιαφέρουσες αναφορές σε μια σειρά από θέματα σχετικά με τη διεπαφή χρήστη, όπως κύριες έννοιες, η διαδικασία της σχεδίασής της, τα βασικά δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται, κ.λπ.

Τα φίδια έζωσαν τον Γουάινστιν από τη στιγμή που οι "Συμμορίες" των 100 εκατ. δολαρίων απέσπασαν ανάμεικτες κριτικές και από κάποιους θεωρήθηκε πως δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Περιλαμβάνει τέλος και σχετική επιπρόσθετη βιβλιογραφία.

Κάτι που κατά το αφεντικό της δεν ταιριάζει στην Miramax, που έχει στο ενεργητικό της μια σειρά επιτυχιών όπως "Ο Άγγλος ασθενής", "Pulp fiction", "Ερωτευμένος Σαίξπηρ".

- http://www.depauw.edu/~dberque/hci/bell/index.html

Αντίστροφη μέτρηση

Πανεπιστημιακή ιστοσελίδα που στηρίζεται στο βιβλίο του Ben Shneiderman Designing the User Interface και παρουσιάζει με δομημένα βήματα τα διαφορετικά στάδια σύλληψης, σχεδίασης και ανάπτυξης της διεπαφής χρήστη.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν (φωτό) δεν έχει καμία όρεξη να δει τις "Συμμορίες" να ναυαγούν στα ταμεία -κάτι που όμως δεν δείχνουν οι μέχρι τώρα εισπράξεις των 55 εκατ. δολαρίων, στις Ηνωμένες Πολιτείες (όπου ήδη προβάλλεται) και των 9,5 εκατ. δολαρίων του πρώτου τριημέρου.

- http://www.depauw.edu/~dberque/hci/chauner/main.htm

Όμως φαίνεται πως εδώ το παράκανε.

Ένα αρκετά μεγάλο άρθρο, όχι ιδιαίτερα δύσκολο, σχετικά με τη σχεδίαση της διεπαφής χρήστη, δομημένο με πολύ αναλυτικό και συστηματικό τρόπο, παρουσιάζεται από αυτήν την ιστοσελίδα, που αξίζει τον κόπο να εκτυπώσει και να μελετήσει κανείς.

Κι αν κάποτε στα γεύματα εργασίας η "προκλητική αγένεια" που του καταλογίζουν προκαλούσε χαμόγελα, τώρα δεν προκαλεί ούτε καν θυμηδία.

- http://www.sju.edu/~jhodgson/gui/guihome.html

Στέλεχος του Χόλιγουντ έλεγε μάλιστα πως "έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν" και ότι όλοι ανυπομονούν να δουν την πτώση ή και το "τέλος" του στην κινηματογραφική πιάτσα…

Σε αυτήν την ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τη σχεδίαση της διεπαφής χρήστη.

INFO

Ουσιαστικά πρόκειται για μια παρουσίαση δομημένη σε επτά ξεχωριστές ενότητες, που αποτελούν από σχετικά απλά μέχρι αρκετά σύνθετα υποθέματα της σχεδίασης διεπαφής χρήστη.

Οι "Συμμορίες της Νέας Υόρκης" θα προβάλλονται στις ελληνικές αίθουσες από την Παρασκευή.