Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( συνελήφθη ο απόστολος οικονομίδης για εκβιασμό ) 

Συνελήφθη ο Απόστολος Οικονομίδης για εκβιασμό ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

3-14 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ –ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ

Στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης κρατείται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Απόστολος Οικονομίδης, γιατί με τη βοήθεια μπράβων που χρησιμοποίησαν όπλα προσπάθησε να πάρει ποσό ύψους εκατομμυρίων δραχμών από ναυτιλιακό πράκτορα, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, προέρχονταν από ποσό που του δάνεισε και δεν του επεστράφη.

Κι άλλη Αστυνομία;

Εικ.3.12 Το διαστημόπλοιο Pioneer εγκαταλείπει το βαρυτικό πεδίο της Γης. Εκτοξεύθηκε το 1973 και τώρα βρίσκεται έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος.

Συγκεκριμένα προχθές τις βραδινές ώρες τέσσερα ένοπλα άτομα πλησίασαν στην περιοχή της Μαρτίου το ναυτιλιακό πράκτορα και τον απείλησαν ότι θα πρέπει να καταβάλει στον κ. Οικονομίδη το ποσό που οφείλει και ανέρχεται στα 30.000.000 δραχμές.

ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ

Με ποια ταχύτητα πρέπει να εκτοξευθεί ένα αντικείμενο μάζας m, από την επιφάνεια της Γης ώστε να διαφύγει οριστικά από το πεδίο βαρύτητας της Γης; Ο ναυτιλιακός πράκτορας, που όπως διαφαίνεται είχε οικονομική δοσοληψία με τον πρώην πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε ότι οφείλει το παραπάνω ποσόν. Εσείς, κυρία Φώφη, στον κήπο σας, αστυνόμο βάζετε να τον φτιάξει ή κηπουρό;

Για να απλουστεύσουμε το πρόβλημα θα θεωρήσουμε ότι η Γη δεν κινείται, θα αγνοήσουμε τις βαρυτικές επιδράσεις από τα άλλα ουράνια σώματα και θα αγνοήσουμε την αντίσταση του ατμοσφαιρικού αέρα.

Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντησε τον κ. Οικονομίδη και του ζήτησε εξηγήσεις, ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι όταν επέστρεψε τα χρήματα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ είχε και κάποιο άτομο που μπορεί να το επιβεβαιώσει. Τα φώτα του όταν χαλάνε, αστυνόμο φωνάζετε ή ηλεκτρολόγο;

Εφόσον το βαρυτικό πεδίο είναι διατηρητικό η μηχανική ενέργεια του συστήματος των δύο σωμάτων (Γη και σώμα) διατηρείται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως αργά το βράδυ ο κ. Οικονομίδης κρατούνταν στα γραφεία της ασφάλειας μαζί με ένα από τα τέσσερα άτομα, το οποίο επίσης συνελήφθη, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι.

Όταν καθαρίζετε, αστυνόμο προσλαμβάνετε ή καθαρίστρια;

Επομένως κατά την κίνηση του σώματος μεταξύ δύο θέσεων θα ισχύει [pic] (3.61)

Στα πάρκα γιατί θέλετε να βάλετε Αστυνομία για να τα φροντίζει;

Εφαρμόζουμε τη σχέση αυτή για ένα σημείο πάνω στην επιφάνεια της Γης και για το άπειρο (εκεί όπου δεν υπάρχει πλέον βαρυτική επίδραση και η δυναμική ενέργεια του συστήματος σώμα – Γη είναι μηδέν [pic]).

Να ιδρύσετε Νομαρχιακή Αστυνομία, λες και δεν φτάνουν η Δημοτική Αστυνομία και η κανονική Αστυνομία;

Η ελάχιστη τιμή της ταχύτητας με την οποία πρέπει να εκτοξεύσουμε το σώμα είναι εκείνη για την οποία το σώμα θα φτάνει στο άπειρο με μηδενική ταχύτητα, άρα Κ2=0

Δέχεστε και την πολιτική της προηγούμενης αρχής, που έφραξε με τείχους και κάγκελα τις εισόδους, θα βάλετε και αστυνόμους να τα φυλάνε, τι σόι εικόνα έχετε για τα πάρκα, κυρία νομάρχη;

Από την (3.61) έχουμε [pic] οπότε [pic]

Τα φοβάστε τα δέντρα, εσείς, νέο κορίτσι, που τόσο χαρήκαμε για την εκλογή σας, που σας καμαρώναμε με την κορούλα σας;

Λύνοντας ως προς υδ βρίσκουμε [pic]

Γιατί δεν το παίρνετε μια μέρα το παιδάκι σας, να το πάτε να παίξει στην παιδική χαρά, στο Πεδίον του Άρεως;

Την ταχύτητα υδ την ονομάζουμε ταχύτητα διαφυγής από την επιφάνεια της Γης.

Να δείτε το δωματιάκι που κάποτε καθόταν ο φύλακας και η γυναίκα που καθάριζε και φρόντιζαν τα παιχνίδια και τα παιδιά.

Εάν το σημείο εκτόξευσης βρίσκεται σε ύψος h από την επιφάνεια της Γης με τον ίδιο τρόπο προκύπτει ότι η ταχύτητα διαφυγής δίνεται από τη σχέση [pic]

Να δείτε και την άδεια λιμνούλα που κάποτε είχε πάπιες.

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία μπορούμε να βρούμε την ταχύτητα διαφυγής από την επιφάνεια άλλων ουράνιων σωμάτων.

Έχει δει πάπιες το παιδάκι σας;

Έτσι για παράδειγμα για τη Σελήνη βρίσκουμε 2,37 km/s, για τον Άρη 4,97 km/s, για το Δία 59,1 km/s και για τον Ήλιο 618 km/s.

Αρέσουν πολύ οι πάπιες στα παιδιά.

Ας δούμε τώρα το πρόβλημα της ταχύτητας διαφυγής με άλλο τρόπο.

Όχι μόνο στης Φιλοθέης, όπου τις πήγαν όταν άφησαν εδώ το πάρκο να ρημάξει, αλλά και στης Αθήνας τα παιδιά.

Αντί να ψάξουμε να βρούμε με ποια ταχύτητα πρέπει να εκτοξευθεί ένα σώμα από την επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος μάζας Μ και ακτίνας R ώστε να διαφύγει από τη βαρυτική του έλξη θα βρούμε τι ακτίνα πρέπει να έχει ένα ουράνιο σώμα μάζας Μ ώστε να μην επιτρέπει σε τίποτα να διαφύγει από την επιφάνειά του.

Κάντε και μια βόλτα, να δείτε τα παρτέρια που κάποτε είχαν λουλούδια.

Η μεγαλύτερη ταχύτητα στη φύση είναι η ταχύτητα του φωτός [pic].

Αρέσουν και τα λουλούδια στα παιδιά, ειδικά στα κοριτσάκια.

Αν στη σχέση [pic] που δίνει την ταχύτητα διαφυγής θέσουμε όπου [pic] και λύσουμε ως προς R βρίσκουμε [pic].

Αλλά χάθηκαν οι κηπουροί κι εξαφανίστηκαν τα λουλούδια.

Η ακτίνα αυτή είναι γνωστή ως ακτίνα Schwarzschild.

Θα φοβηθούν και θα φυτρώσουν πάλι μόνα τους, άμα δουν Αστυνομία;

Ένα ουράνιο σώμα μάζας Μ με ακτίνα μικρότερη από αυτή την ακτίνα δεν επιτρέπει σε τίποτε, ούτε καν στο φως, να διαφύγει από το πεδίο βαρύτητάς του.

Χρειάζεται ανθρώπους και φροντίδα το πάρκο, ειδικότητες, προσωπικό και να μπορεί ο κόσμος να περνά από μέσα.

Ένα τέτοιο σώμα δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμο κάνει όμως αντιληπτή την παρουσία του από τις ισχυρότατες βαρυτικές έλξεις που ασκεί στον περίγυρό του.

Αστυνομία, μήπως χρειάζεστε εσείς, για να έχετε κάτι σαν στρατό να διοικείτε;

Τέτοια σώματα στη σύγχρονη φυσική χαρακτηρίζονται μαύρες τρύπες.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μιας μαύρης τρύπας και οι ταχύτητες διαφυγής για τις οποίες μιλάμε είναι πολύ μακριά από αυτό που ο καθένας μας αντιλαμβάνεται σαν πραγματικότητα και δεν περιγράφονται από τους νόμους της νευτώνειας μηχανικής. Η σχέση που δίνει την ακτίνα Schwarzschild παράγεται λαμβάνοντας υπόψη τις διορθώσεις που επέφερε η θεωρία της σχετικότητας στην κλασική μηχανική. Το γεγονός όμως ότι συμπίπτει με τη σχέση που βρήκαμε για την ταχύτητα διαφυγής χρησιμοποιώντας το νόμο διατήρησης της μηχανικής ενέργειας μάς επιτρέπει μια πρώτη προσέγγιση στο φαινόμενο.

Για να αποκτήσουμε ένα μέτρο της πυκνότητας στην οποία βρίσκεται η ύλη σε μια μαύρη τρύπα αναφέρουμε ότι για να περιπέσει σε κατάσταση μαύρης τρύπας ο Ήλιος πρέπει να συμπιεσθεί σε μια σφαίρα ακτίνας [pic], από [pic] που είναι σήμερα. Όσο για τη Γη θα έπρεπε να συμπιεσθεί σε μια σφαίρα ακτίνας [pic]. Δηλαδή όλη η μάζα της θα έπρεπε να συγκεντρωθεί σ΄ ένα μπαλάκι μεγέθους ίσου με αυτό του πινγκ πονγκ.

Εικ. 3.13 Προσομοίωση μαύρης τρύπας σε υπολογιστή. Η ύλη έλκεται από μια μαύρη τρύπα σχηματίζοντας γύρω της ένα περιστρεφόμενο δίσκο. Τα άτομα των αερίων που σχηματίζουν το δίσκο επιταχυνόμενα αποκτούν τόση ενέργεια ώστε μετατρέπονται σε ισχυρότατες πηγές ακτίνων Χ. Σε περιοχές του σύμπαντος όπου ανιχνεύουμε ασυνήθιστα μεγάλης έντασης εκπομπή ακτινοβολίας Χ υποπτευόμαστε την ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας.