Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μεθυσμένοι τράκαραν περιπολικό και προσπάθησαν να διαφύγουν ) 

Μεθυσμένοι τράκαραν περιπολικό και προσπάθησαν να διαφύγουν Ασυμβίβαστο με αγκάθια και με εκπλήξεις στην Ολομέλεια

12.1. Διεπαφή χρήστη

"Στουπί" στο μεθύσι προσέκρουσαν με το αυτοκίνητό τους σε σταθμευμένο… περιπολικό.

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο όρος διεπαφή χρήστη (user interface) είναι το σύνολο των συστατικών ενός συστήματος το οποίο επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ συστήματος και χρήστη. Ακολούθησε τρελή καταδίωξη και όταν τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν, οι τρεις δράστες τους επιτέθηκαν.

Στην Ολομέλεια θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις. Ενδέχεται οι κ.κ. Δ. Κρεμαστινός, Θ. Ασκητής, Δ. Λιτζέρης από το ΠΑΣΟΚ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το ίδιο θα συμβεί και με τους κ.κ. Α. Λυκουρέζο, Α. Ανδρεουλάκο, Π. Καμμένο της Ν.Δ. ή της κ. Λιάνας Κανέλλη του ΚΚΕ

Η διεπαφή χρήστη ενός συστήματος έχει σχέση με το ίδιο το σύστημα, το χρήστη του συστήματος και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (σχήμα 12.1).

Πρόκειται για τους Δημήτρη Ζαχαριάδη, 29 χρόνων, ο οποίος ήταν ο οδηγός, Ανδρέα Παναγιωτίδη, 46 χρόνων, και Γιούρα Αβλαστίμοβ, 42 χρόνων, οι οποίοι προχθές στις οκτώ το βράδυ κινούνταν με επιβατικό ΙΧ επί της οδού Βενιζέλου, στο κέντρο των Σερρών.

"Έχω βρει τον μπελά μου με το ασυμβίβαστο", ήταν η αυθόρμητη έκρηξη του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, όταν φίλος του και της δικής του γενιάς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του έθεσε ορισμένα ζητήματα για το τι θα πρέπει να προσεχθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο όρος θέλει να δείξει το σημείο επαφής χρήστη και υπολογιστή, την γραμμή επαφής πίσω από την μια μεριά της οποίας βρίσκεται η μηχανή και πίσω από την άλλη μεριά ο άνθρωπος.

Λόγω της μέθης του ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε σε έναν από τους σηματοδότες το σταματημένο περιπολικό και προσέκρουσε πάνω του.

Τι έφτασε τον υπουργό στο… απροχώρητο;

Έτσι λοιπόν η διεπαφή χρήστη περιέχει στοιχεία που είναι τμήματα τόσο του υλικού του συστήματος, όσο και του λογισμικού που "τρέχει" σε αυτό.

Από τη σύγκρουση φαίνεται ότι ο 29χρονος οδηγός επανέκτησε τις… αισθήσεις του και ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει.

Απλά πληρώνει τις "αμαρτίες" άλλων για ένα θέμα που ο ίδιος δεν κίνησε, αλλά που ήδη έχει φτάσει τους βουλευτές στα δύο μεγάλα κόμματα σε μία έντονη διχογνωμία που διαπερνά και ξεπερνά κομματικές γραμμές.

Σχ. 12.1 : Σχηματική αναπαράσταση διεπαφής χρήστη

Οι δύο αστυνομικοί της Τροχαίας τους καταδίωξαν.

Ορισμένοι μάλιστα, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ., φτάνουν στο σημείο να επικρίνουν και δημόσια τους κ.κ. Ε. Βενιζέλο και Γ. Βαρβιτσιώτη, ότι αυτοί συμφώνησαν για την θέσπιση του ασυμβιβάστου της βουλευτικής ιδιότητας με την άσκηση του επαγγέλματος, χωρίς να λάβουν υπόψη τους αντίθετες σκέψεις.

Ως στοιχεία του υλικού του συστήματος που περιλαμβάνονται στη διεπαφή χρήστη μπορούν να αναφερθούν μια οθόνη επαφής, μια φωτογραφίδα (lightpen) ή ένα ποντίκι.

Ακολούθησαν κινηματογραφικές σκηνές.

Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Μέρη του λογισμικού της διεπαφής χρήστη είναι, για παράδειγμα, τα μηνύματα λάθους, τα ηχητικά μηνύματα, τα εργαλεία πλοήγησης, εικόνες σύμβολα και αντικείμενα πάνω στην οθόνη, κάθε τι που διαθέτει το λογισμικό σαν στοιχείο αλληλεπίδρασης του συστήματος με το χρήστη.

Ο οδηγός παραβίαζε φωτεινούς σηματοδότες και έμπαινε αντίθετα σε μονόδρομους.

Πρώτον, γιατί οι δύο βουλευτές, που είχαν επιφορτισθεί από τα κόμματά τους για την σύνταξη των αναθεωρητέων διατάξεων δεν είχαν κρατήσει κρυφές τις θέσεις τους.

Με άλλα λόγια, ο όρος σε ότι αφορά τη λογισμική του υπόσταση, σημαίνει ένα σύνολο από οπτικές και ακουστικές παραμέτρους, που παρέχει ο υπολογιστής προς το χρήστη, μέσω του εκάστοτε εκτελούμενου προγράμματος, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.

Στην πλατεία Εμπορίου σημειώθηκε δεύτερη σύγκρουση, με το επιβατικό που οδηγούσε ο Ευριπίδης Νιζάμης.

Και, δεύτερον, γιατί η πλειονότητα τελικώς των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων ψήφισαν για την καθιέρωση στο αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Μπορούμε να παρομοιάσουμε τη διεπαφή χρήστη σαν κανάλι επικοινωνίας μεταξύ χρήστη και υπολογιστή.

Ακάθεκτοι οι τρεις άντρες συνέχισαν την πορεία τους και τελικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν στο 2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού προς Δράμα.

Γιατί σήμερα εμφανίζονται αρκετοί να διαφωνούν;

Στο παρόν κεφάλαιο η εστίαση του ενδιαφέροντός μας γίνεται μόνο στα στοιχεία εκείνα που αναφέρονται στο λογισμικό.

Έπειτα από ολιγόλεπτη συμπλοκή, με γροθιές και κλοτσιές, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς, οι τρεις άντρες εξαντλήθηκαν και οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν.

Ίσως γιατί όταν θεσπίσθηκε συνταγματικά το ασυμβίβαστο είχαν διοχετευθεί πληροφορίες πως οι βουλευτές θα τύχουν ορισμένων άλλων "προνομίων", ώστε να ξεπερασθούν αρνητικά σημεία.

Κάθε χρονική στιγμή στην καθημερινή μας ζωή, μας περιβάλλουν διάφορα προϊόντα με καλά ή άσχημα σχεδιασμένη διεπαφή χρήστη.

Σε έλεγχο αλκοτέστ που έγινε στον οδηγό βρέθηκε ποσοστό 2,42% αλκοόλ στο αίμα του.

Κυρίως, όλοι περίμεναν ότι θα υπάρξει μία γενναία αύξηση στους μισθούς τους ώστε να εξισώνονταν με αυτούς συναδέλφων τους της Ε.Ε. και έτσι να αποφεύγονταν ο διασυρμός που γίνεται εις βάρος τους, ότι δήθεν ζητούν και κερδίζουν συνεχώς προνόμια.

Όσο τα προϊόντα γίνονται πιο σύνθετα, ειδικά όταν πρόκειται για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τόσο πιο συχνά ο χρήστης απογοητεύεται από τη δυσκολία που παρουσιάζει ο τρόπος χρήσης τους και πολύ συχνά δεν έχει τη διάθεση να κάνει καμία προσπάθεια για να τα κατανοήσει και να τα χειριστεί.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Βεβαίως, το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης, ωστόσο το θέμα παραμένει πολλαπλά ανοιχτό.

Στο εγκυρότατο λεξικό Ηλεκτρικών όρων, ΙΕΕΕ Standard Directory of Electrical and Electronics Terms, η έννοια της λέξης interface αποδίδεται με τον όρο shared boundary, ο οποίος μεταφράζεται "κοινό ή διαμοιραζόμενο όριο ή σύνορο". Σε έκδοση της ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής) ο όρος interface αποδίδεται με τη λέξη διασύνδεση. Ακόμα για την απόδοση του όρου interface χρησιμοποιούνται οι λέξεις επικοινωνία, τρόπος επικοινωνίας, αντιμετώπιση και προσαρμογή. Σε πιο πρόσφατες ερμηνείες ο όρος στα ελληνικά αποδίδεται ως διεπαφή χρήστη, όρος ο οποίος είναι ο επικρατέστερος.

Υπάρχει περίπτωση βουλευτές να εγείρουν θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού περιλαμβάνει διάταξη για την συνταξιοδότηση των βουλευτών, κάτι που δεν επιτρέπει - κατά τη γνώμη τους - το Σύνταγμα.

Μέσα στον όρο επικοινωνία με το χρήστη περιλαμβάνεται η έννοια της αλληλεπίδρασης του χρήστη με το προϊόν.

Η ομάδα αυτή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. - το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ διαφωνούν ούτως ή άλλως με το ασυμβίβαστο - επιμένει ότι δεν μπορεί από συνταγματική άποψη να τίθενται συνταξιοδοτικές διατάξεις σε μη συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Τι μπορεί να κάνει ο χρήστης με

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αγκάθι.

το προϊόν, και τι μπορεί να κάνει το προϊόν για το χρήστη, είναι μέρη της επικοινωνίας του χρήστη με το προϊόν.

Φαίνεται ότι όταν το νομοσχέδιο πάει στην Ολομέλεια, θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.

Η χρησιμότητα ή μη ενός προϊόντος εξαρτάται πολλές φορές από την ικανότητα του καταναλωτή να το χειριστεί με επιτυχία.

Ενδέχεται οι κ.κ. Δ. Κρεμαστινός, Θ. Ασκητής, Δ. Λιτζέρης από το ΠΑΣΟΚ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Ολομέλεια.

Εάν ένας χρήστης δεν μπορεί να εξακριβώσει πως λειτουργεί ένα προϊόν, τότε η επικοινωνία του προϊόντος με το χρήστη είναι ελλειπής και η χρηστικότητα του προϊόντος θεωρείται αυτόματα αποτυχημένη.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους κ.κ. Α. Λυκουρέζο, Α. Ανδρεουλάκο, Π. Καμμένο της Ν.Δ. ή της κ. Λιάνας Κανέλλη του ΚΚΕ.

Όσο για τη συνταγματική διάταξη που ορίζει ότι το ασυμβίβαστο πρέπει να "δουλέψει" από τώρα, λίγο πριν από το τέλος της βουλευτικής περιόδου και όχι από τη νέα περίοδο, αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο αγκάθι, που φαίνεται ότι δύσκολα θα αντιμετωπισθεί.