Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΔΙΟΞΙΝΕΣ

(από τις εφημερίδες, 3-5-1998)

Βέλγιο και Ολλανδία καθησυχάζουν…

Η τεχνολογική αναδιάρθρωση της παραγωγής οδηγεί αναπόφευκτα στις δύο νέες μορφές ευέλικτης, όπως καθιερώθηκε να λέγεται, απασχόλησης: της μερικής εργασίας και της τηλεργασίας.

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας προχώρησαν στη θανάτωση χοίρων σε πέντε αγροκτήματα, ενώ εκατοντάδες ζώα παραμένουν σε καραντίνα στο Βέλγιο και την Ολλανδία έως ότου εξακριβωθούν εργαστηριακά τα επίπεδα των καρκινογόνων διοξινών στο χοιρινό κρέας.

Η συνεχής επέκταση τους οδηγεί σε σαρωτικές αλλαγές στις συνθήκες και στις οργανωτικές δομές στους εργασιακούς χώρους αλλά και της ίδιας της εργασίας.

Πρόκειται για το τελευταίο διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ύστερα από μία παρόμοια περίπτωση το 2004 όταν διοξίνες, χημικές ουσίες που ευρέως χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, είχαν βρεθεί σε ολλανδικές πατάτες.

Το φαινόμενο δεν είναι νέο.

Περισσότερα από 650 αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στα οποία εκτρέφονται κοτόπουλα, έχουν τεθεί σε καραντίνα στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Κάτι παρόμοιο συντελέσθηκε στο τέλος του προηγούμενου αιώνα και κατά πώς όλα δείχνουν ο χρυσός αιώνας της πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον με τη μορφή που γνωρίζουμε είναι μάλλον παρελθόν. […]

Τα προϊόντα από τα αγροκτήματα αυτά δεν μπορούν να πωληθούν ή να μεταφερθούν όσο διαρκεί το μέτρο.

Τηλεργασία

Οι ολλανδικές και βελγικές υπηρεσίες, που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων, εξετάζουν τα χοιρινά κρέατα για τα επίπεδα της μόλυνσης ύστερα από τον εντοπισμό διοξινών σε τροφές την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη οι τηλεργαζόμενοι έχουν ήδη υπερβεί τα 10 εκατομμύρια και το 13,6% των επιχειρήσεων έχει στο μισθολόγιο τους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι τους.

"Κάναμε εξετάσεις σε κρέατα στις φάρμες και ήταν αρνητικές.

Στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι δείκτες είναι εμφανώς μικρότεροι και μόνο σε τρεις χιλιάδες υπολογίζονται όσοι χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που παρέχει η τηλεργασία. […]

Οι διοξίνες ήταν κάτω του επιτρεπτού ορίου.

Μερικώς απασχολούμενοι

Αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικές και δεν μπορούμε να καταλήξουμε ακόμη σε συμπεράσματα", δήλωσε ο Πασκάλ Χουμπέρ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων AFSCA του Βελγίου που κάνει εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων χοιρινού κρέατος.

Η μερική απασχόληση συνδέεται με την ικανοποίηση αναγκών ιδιαίτερων κατηγοριών του εργατικού δυναμικού όπως οι γυναίκες με οικογενειακές υποχρεώσεις, οι φοιτητές, οι άνεργοι… όμως, η ευρεία λειτουργία του θεσμού ιδιαίτερα στη χώρα μας, με το χαμηλό επίπεδο αποδοχών, αναπαράγει φαινόμενα οικονομικής ανέχειας και ψυχολογικών επιπτώσεων στους εργαζόμενους.

ΣΕΡΒΙΑ

Από μία πλευρά προσφέρεται η δυνατότητα, κυρίως στις εργαζόμενες, αλλά και σε ορισμένους άνδρες να συνδέσουν πιο εύκολα τις οικογενειακές ευθύνες με την επαγγελματική σταδιοδρομία και με την απόκτηση κάποιου εισοδήματος.

Προς υποψηφιότητα της χήρας Τζίντζιτς

Από την άλλη, οι θέσεις αυτές αποτελούν κατώτερες θέσεις απασχόλησης με περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές, οι οποίες καλύπτονται από άτομα που δεν έχουν εναλλακτική λύση.

Η Ρούζιτσα Τζίντζιτς, χήρα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση της αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Σερβίας. Το τοπίο για την υποψηφιότητα ή μη της Ρούζιτσα Τζίντζιτς θα ξεκαθαρίσει έως τα τέλη της εβδομάδας, καθώς η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων εκπνέει αύριο.

"Το κόμμα χαιρετίζει την υποψηφιότητα. Ένας μεγάλος αριθμός του DP και υποστηρικτές του έχουν μία συγκεκριμένη σχέση με το κόμμα από τότε που ο σύζυγός μου ήταν στην κεφαλή του. Είναι υποχρέωσή μου να εξετάσω το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς μου", δήλωσε η κ. Τζίντζιτς. Η εκλογή του νέου προεδρείου του DP έχει οριστεί για τις 18 Φεβρουαρίου. Κορυφαία στελέχη του κόμματος πρότειναν πριν από δυο μήνες στην κ. Τζίντζιτς μια θέση αντιπροέδρου, και πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι έχει ήδη συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη.