Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τουλάχιστον 15 νεκροί και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας μπροστά σε τράπεζα της Βαγδάτης, ενώ άλλοι έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις βόρεια και νότια της Βαγδάτης.

7.5 Πρότυπα προγραμματισμού

Όμως τα νέα μακελειά επισκιάζει ο σάλος που προκαλούν οι αποκαλύψεις για βασανιστήρια τα οποία έκαναν Βρετανοί στρατιώτες εις βάρος Ιρακινών κρατουμένων.

7.5.1 Διαδικαστικός προγραμματισμός

Λάδι στη φωτιά του κλίματος έντασης ανάμεσα στο μουσουλμανικό κόσμο και τη Δύση με αφορμή τη διακωμώδηση σκίτσων του Μωάμεθ έρχονται να ρίξουν οι εικόνες Βρετανών στρατιωτών να ξυλοκοπούν νεαρούς Ιρακινούς, που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το πρότυπο του διαδικαστικού προγραμματισμού είναι το παλαιότερο και ίσως το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο.

Ο αραβικός πληθυσμός θεωρεί το βίντεο που προβλήθηκε στη Βρετανία ακόμη μία απόδειξη της περιφρονητικής στάσης της Δύσης έναντι του Ισλάμ.

Συχνά αναφέρεται και ως προστακτικός προγραμματισμός (imperative programming).

Κατά την εφημερίδα "Βήμα" του Μπαχρέιν, "η ψευδαίσθηση ότι οι βρετανικές δυνάμεις είναι φιλικές δεν υφίσταται πλέον…", ενώ ο αναλυτής από το Κατάρ Αμπντουλαζίζ Μαχμούντ υποστηρίζει ότι "το βίντεο αυτό καθαυτό δεν είναι κάτι το πολύ σημαντικό, αλλά τη χρονική στιγμή με τους εξαγριωμένους Άραβες κατά των δυτικών σκίτσων έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά…".

Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο, το πρόγραμμα αποτελείται από δύο ξεχωριστά δομικά στοιχεία:

Πρώτη σύλληψη

α) από εντολές που περιγράφουν βήμα βήμα τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος

Ως προς τη διερεύνηση του περιστατικού που απεικονίζει το βίντεο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένα άτομο από τη στρατονομία σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται.

β) από δομές δεδομένων, στις οποίες αποθηκεύονται τα δεδομένα του προβλήματος τα οποία χειρίζονται οι εντολές.

Η επίμαχη βιντεοταινία, η οποία έχει προβληθεί ευρέως στα βρετανικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνει στρατιώτες να τραβούν Ιρακινούς αμάχους πίσω από έναν τοίχο στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το 2004, να τους ξυλοκοπούν και να τους κλοτσούν. Οι εντολές που, κατ’ ελάχιστο, περιέχονται σε κάθε διαδικαστική γλώσσα προγραμματισμού είναι:

Από την άλλη πλευρά οι εικόνες των Βρετανών στρατιωτών να χτυπούν αλύπητα νεαρούς Ιρακινούς εκτιμάται ότι ήταν "ένα πραγματικό δώρο για την προπαγάνδα των εχθρών μας", όπως γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες σχολιάζοντας το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η "News of the World".

Εντολές ανάθεσης.

"Αυτά που είδαμε εκεί δεν ήταν κάποιοι αλήτες που ξεσπούν στους δρόμους…

Με αυτές καταχωρίζονται τιμές σε θέσεις μνήμης.

Γίνεται πλέον όλο και περισσότερο σαφές ότι υπάρχει μία νοοτροπία ξυλοδαρμού σε ορισμένους θύλακες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων", γράφει η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".

Οι θέσεις μνήμης αναφέρονται μέσω συμβολικών ονομάτων που ονομάζονται μεταβλητές και όχι μέσω της διεύθυνσής τους.

Η "Γκάρντιαν" αξιώνει "την άμεση, σοβαρή και παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων" αυτού του σκανδάλου.

Παράδειγμα: A:=B+C; (πρόσθεσε το περιεχόμενο των θέσεων μνήμης με ονόματα B και C και το αποτέλεσμα καταχώρισέ το στη θέση A)

"Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ιδιοφυία στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, για να φανταστεί τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι εικόνες αυτές, μόλις μεταδοθούν σε όλον τον αραβικό κόσμο", γράφουν οι "Τάιμς", τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της πειθαρχίας στους κόλπους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Εντολές συνθήκης.

Διά της βίας ο Σαντάμ

Με αυτές μια ομάδα εντολών εκτελείται ή όχι ανάλογα με την τιμή αλήθειας μιας συνθήκης και χρησιμοποιούνται για να υλοποιήσουν σημεία του αλγόριθμου στα οποία λαμβάνεται κάποια απόφαση.

Εν τω μεταξύ διά της βίας προσήχθησαν χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοι.

Παράδειγμα: If vath>=18.5 then print "Άριστα" else print "Όχι άριστα"; (Αν το περιεχόμενο της μεταβλητής vath είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 18.5 εκτύπωσε "arista" αλλιώς εκτύπωσε "oxi arista")

Εισερχόμενος στην αίθουσα ο Σαντάμ φώναξε "Κάτω οι προδότες, κάτω ο Μπους, ζήτω η ούμα", ενώ οι άλλοι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι βρίσκονται παρά τη θέλησή τους στην αίθουσα.

Εντολές επανάληψης.

"Είμαι πρόεδρος της επιτροπής υπεράσπισης και μπορώ να σας πω ότι ούτε οι συνήγοροι ούτε οι κατηγορούμενοι θα παραστούν στο δικαστήριο", είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδος Χαλίλ Ντουλάιμι, προσθέτοντας ότι ούτε κάποιος νόμος μπορεί να τους υποχρεώσει να παραστούν.

Η πραγματική ισχύς των προγραμμάτων των υπολογιστών και κατά συνέπεια των ίδιων των υπολογιστών-σχετίζεται με τη δυνατότητά τους να εκτελούν κατ' επανάληψη ένα σύνολο εντολών.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αξιώνουν την αλλαγή του προέδρου του δικαστηρίου, την προστασία των δικηγόρων και των οικογενειών τους και την απευθείας μετάδοση της δίκης χωρίς περικοπές.

Οι εντολές επανάληψης καθορίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μια ομάδα εντολών εκτελείται επαναληπτικά. Παράδειγμα: while a>0 do begin a := a -1; x :=x+a end; (Για όσο διάστημα η μεταβλητή a έχει θετικό περιεχόμενο, εκτέλεσε (συνεχώς) τις εντολές a := a -1 και x:=x+a)

Εντολή επανάληψης

Εντολές για είσοδο και έξοδο στοιχείων. Είναι οι εντολές με τις οποίες το πρόγραμμα χειρίζεται τη ροή δεδομένων από και προς τις περιφερειακές μονάδες του υπολογιστή. Π. χ.: readln(a); (Διάβασε από την είσοδο μια τιμή και καταχώρισέ τη στη μεταβλητή a) writeln(a); (Τύπωσε το περιεχόμενο της μεταβλητής a στην έξοδο)