Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( σε νέα κρίση οι φιλιππίνες :: 25/2/2006 11:36:45) 

ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

β. Οι σκληροί διωγμοί και το πλήθος των μαρτύρων

Σε νέα κρίση οι Φιλιππίνες

Οι διωγμοί στην αρχή δεν ήταν ούτε συνεχείς ούτε εκτείνονταν σε όλη την αυτοκρατορία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα. Την κήρυξε η πρόεδρος Γκλόρια Αρόγιο αφού, όπως ανακοίνωσε, κατέστειλε απόπειρα πραξικοπήματος.

Κατά την περίοδο αυτή οι αιτίες των διωγμών είναι ποικίλες: φιλοδοξίες αυτοκρατόρων, θρησκευτικός φανατισμός, οικονομικά προβλήματα.

Η κρίση επιστρέφει στις Φιλιππίνες.

Από την εποχή όμως του Δέκιου και μετά έχουμε συστηματικό διωγμό, με βάση ειδικό Διάταγμα με ισχύ σ' όλη την αυτοκρατορία.

Για την ακρίβεια, ουδέποτε είχε φύγει.

Τα μαρτύρια στα οποία υποβάλλονταν οι χριστιανοί ήταν σκληρότατα και απάνθρωπα, ήταν ένας αργός θάνατος.

Η πρόεδρος, Γκλόρια Αρόγιο, κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού, όπως ανακοίνωσε, κατέστειλε απόπειρα πραξικοπήματος.

Χιλιάδες μάρτυρες θανατώθηκαν στις φυλακές ή ρίχτηκαν σε στάδια για να γίνουν βορά άγριων θηρίων.

Αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν ήδη, ενώ η αστυνομία πήρε εντολή να διαλύσει τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει την πρόεδρο για αυταρχισμό και διαφθορά.

Για να μπορούν οι χριστιανοί ανενόχλητα να λατρεύουν το Θεό αναγκάστηκαν, ιδιαίτερα μετά την εποχή του Τραϊανού, να καταφεύγουν στις κατακόμβες, όπως θα δούμε αναλυτικά στην επόμενη ενότητα.

Ως κεντρικά πρόσωπα του αποτυχημένου εγχειρήματος εμφανίζονται ο στρατηγός Ντανίλο Λιμ, διοικητής της επίλεκτης ομάδας των "Scout Rangers", και ο συνταγματάρχης Αριέλ Κεβέντο, του περιώνυμου σώματος των πεζοναυτών.

Πολλές φορές μορφωμένοι χριστιανοί απηύθυναν με παρρησία και σύνεση απολογίες υπέρ των ομοθρήσκων τους προς τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και τους φιλοσόφους.

Και οι δύο συνελήφθησαν και εξέπεσαν των αξιωμάτων τους.

Στα διασωθέντα κείμενα αυτών των Απολογητών (Κοδράτος, Αριστείδης, Ιουστίνος, Τερτυλλιανός) -όπως ονομάστηκαν-, γίνεται διάλογος με τους εθνικούς στη βάση της ελληνικής φιλοσοφίας και του πολιτισμού, τονίζεται η ηθική υπεροχή της χριστιανικής πίστης έναντι της εθνικής λατρείας καθώς και η θαυμαστή υπομονή και το ανυπέρβλητο θάρρος των μαρτύρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Λιμ είχε εμπλακεί το 1989 στο αποτυχόν, αλλά και πολυαίμακτο πραξικόπημα εναντίον της τότε προέδρου Κορασόν Ακίνο. Οι διωγμοί, παρά το ποτάμι αίματος των μαρτύρων που χύθηκε, δεν κατάφεραν να εξαφανίσουν τον Χριστιανισμό. Είχε και τότε συλληφθεί, αλλά στη συνέχεια, μετά από δική του υποβολή συγνώμης, πήρε χάρη και επέστρεψε στην στρατιωτική ιεραρχία. Κατά την περίοδο των διωγμών, η αγάπη, η ενότητα και η αυτοθυσία των χριστιανών έκαναν τρομερή εντύπωση στους εθνικούς.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΕΞΙΑΣ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ"

Έβλεπαν, σε αντίθεση με τη διαφθορά, την παρακμή και την αναλγησία της κοινωνίας τους, ότι υπήρχε μια οικογένεια που μπορούσε να τους ξαναδώσει πίσω τη χαμένη τους ανθρωπιά.

Εκτός από τους στρατιωτικούς, στην τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος συμμετείχαν και ορισμένα πολιτικά στελέχη, αλλά και επιχειρηματίες.

Μια οικογένεια που, ενώ είχε έντονη την προσδοκία ενός Νέου Κόσμου, ενδιαφερόταν έμπρακτα για τον πόνο και τη δυστυχία των ανθρώπων.

Η πρόεδρος Αρόγιο κατήγγειλε μια "τακτική συμμαχία" της δεξιάς και των κομμουνιστών, με στόχο τον τερματισμό της δημοκρατίας στο Αρχιπέλαγος.

Το παράδειγμα των μαρτύρων, που ανακηρύχθηκαν άγιοι σε Ανατολή και Δύση, έμεινε χαραγμένο όχι μόνο στη μνήμη των συγχρόνων τους, αλλά και των πιστών κάθε εποχής.

Στο πλευρό της 58χρονης προέδρου τάχθηκαν τόσο η υπό τον στρατηγό Χενερόσο Σένγκα ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, όσο και η 73χρονη πρώην πρόεδρος Κορασόν Ακίνο, η οποία τόνισε: Διωγμός - Αφορμή - Γνωστότεροι Μάρτυρες Νέρωνας (54-68 μ.Χ.) - Πυρκαγιά στη Ρώμη - Πέτρος, Παύλος Δομιτιανός (81-96 μ.Χ.) - Φόρος διδράχμου - Διονύσιος, Τιμόθεος, Φλάβιος, Κλήμης, Δομιτίλλα, Ακίλιος Τραϊανός (98-117 μ.Χ.) - Ερώτημα έπαρχου - Ιγνάτιος, Φωκάς, Κλήμης, Ρώμης, Πρόκλος, Ιλάριος Μάρκος Αυρήλιος (161-180 μ.Χ.) - Ατυχήματα - Παρασκευή, Πολύκαρπος, Ιουστίνος, Κοδράτος Σεπτίμιος Σεβήρος (193-211 μ.Χ.) - Προσηλυτισμός - Ειρηναίος, Λεωνίδης, Ευτυχία, Περπέτουα, Χαράλαμπος, Χριστίνα, Μαρκέλλα Δέκιος (249-251 μ.Χ.) - Θρησκευτικός φανατισμός - Φλαβιανός Ρώμης, Καλλιόπη, Αλέξανδρος Ιεροσολύμων, Βαβύλας, Τρύφων Διοκλητιανός (284-305 μ.Χ.) - Θρησκευτικός φανατισμός - Γεώργιος, Δημήτριος, Κυριακή, Ευφημία, Προκόπιος Γαλέριος (305-311 μ.Χ.) - Θρησκευτικός φανατισμός - Μαρκελλίνος Ρώμης, Ερμόλαος, Αικατερίνη, Παντελεήμων, Λουκιανός Αντιοχείας "Δεν θα αφήσουμε κανέναν να κλέψει την δημοκρατία μας".

Μαρτύριο του αγίου Ιακώβ του Πέρσου.

Το αποτυχόν πραξικόπημα θα συνέπιπτε χρονικά με την 20η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του 1986, η οποία έθεσε τέρμα στην δικτατορία του Φερντινάντο Μάρκος και έφερε στην εξουσία την Ακίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Αρόγιο έφερε στην εξουσία μια άλλη "λαϊκή εξέγερση", το 2001, όταν ανατράπηκε ο δημοκρατικά εκλεγμένος λαϊκιστής πρόεδρος, ο πρώην ηθοποιός Γιοζέφ Εστράντα, ο οποίος κατηγορήθηκε μετ' επιτάσεως για διαφθορά.

Ενδεικτικό της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα είναι ότι στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της Αρόγιο είχε εκδηλωθεί και το 2003, ενώ το 2005 έγιναν πολλές προσπάθειες ανατροπής της μέσω του κοινοβουλίου, με την κατηγορία της διαφθοράς. Μετά, μάλιστα, από τις καταγγελίες περί νοθείας στις τελευταίες εκλογές, η δημοτικότητα της Ακίνο έχει πέσει κατακόρυφα, σύμφωνα, τουλάχιστον με όσα περιγράφουν ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ.

ΓΚΛΟΡΙΑ ΑΡΟΓΙΟ

Κόρη του πρώην προέδρου (1962-65) Ντιοσντάντο Μακαπαγκάλ, η Γκλόρια Αρόγιο γνωρίζει εξ απαλών ονύχων τους διαδρόμους της εξουσίας και του προεδρικού μεγάρου. Μεγαλωμένη στη χλιδή και σπουδασμένη στις ΗΠΑ (οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν), εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή καριέρα το 1986 για να στρατευτεί σαν υφυπουργός στο πλευρό του ειδώλου της, της Κορασόν Ακίνο. Η χήρα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπενίνο Ακίνο ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα να οδηγήσει τις Φιλιππίνες στη δημοκρατία, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μάρκος.

Το 1992 η Αρόγιο εξελέγη θριαμβευτικά γερουσιαστής με 16.000.000 ψήφους και το 1996 ισοφάρισε το ρεκόρ της, εκλεγόμενη αντιπρόεδρος στο πλευρό του Γιόζεφ Εστράντα, ο οποίος υποχρεώθηκε σε αποχώρηση από την εξουσία το 2001, μέσα σε ορυμαγδό κατηγοριών για διαφθορά.

Στα τελευταία πέντε χρόνια, τα σκάνδαλα διαδέχονταν το ένα το άλλο, ενώ το ήμισυ των 84.000.000 κατοίκων της χώρας εξακολουθεί να ζει με λιγότερα από 60 δολάρια το μήνα. Πέρσι βγήκαν στη δημοσιότητα κασέτες που έφεραν την Αρόγιο να ζητά από στελέχη της διοίκησης να μεθοδεύσουν την νίκη της στις προεδρικές εκλογές του 2004. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγόριες, όμως η αντιπολίτευση έστησε εναντίον της βιομηχανία αγωγών, μηνύσεων και προτάσεων αποπομπής της.