Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( λαρισα: πρωτη προπονηση του βραζιλιανου παρουσια οπαδων :: 15/1/2006 19:13:30) 

Δεκτός με ενθουσιασμό έγινε από τους οπαδούς της ΑΕΛ ο Γκούγκα, στην πρώτη του προπόνηση με τα βυσσινί.

ΓΝΩΜΗ 18. Κάποιος ευσεβής και ο Ζακχαίος: Δύο πλούσιοι, δύο διαφορετικές επιλογές ζωής

ΛΑΡΙΣΑ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΠΑΔΩΝ

Με φάρο το Γουέμπλεϊ

Δύο πλούσιοι άνθρωποι αναζητούν τον Ιησού.

Υποδοχή στον Γκούγκα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΣΜΗΣ

Ούτε ευχαριστημένοι ούτε ευτυχισμένοι είναι από τη ζωή τους.

Η Λάρισα υποδέχεται σήμερα το βράδυ (21.00 Alpha) τον Πανιώνιο στο Αλκαζάρ, ωστόσο, το κεντρικό πρόσωπο του σαββατοκύριακου στη θεσσαλική πόλη ήταν ο Χοσέ Αουγκούστο Σαντάνα Ντος Σάντος, περισσότερο γνωστός ως "Γκούγκα".

Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, όχι στη θεωρία και την ανταλλαγή απόψεων στα καφενεία, τις ταβέρνες και τους διαδρόμους, αλλά στην πράξη, ρίχνοντας κιλά ιδρώτα στους στίβους, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν είναι πως η ψυχολογία κατέχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην επιτυχή κατάληξη μιας προσπάθειας.

Ο πρώτος ζητάει να μάθει τι επιπλέον χρειάζεται να κάνει, ώστε να κερδίσει την αιώνια ζωή.

Ο 29χρονος Βραζιλιάνος -με πορτογαλικό διαβατήριο- επιθετικός είναι το δεύτερο (μετά τον 18χρονο Πολωνό επιθετικό Γιάρκα) χειμερινό απόκτημα των "βυσσινί" κι αφού το βράδυ του Σαββάτου υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 ετών, πραγματοποίησε χθες την πρώτη του προπόνηση, γεγονός που οδήγησε στις εγκαταστάσεις των Δένδρων 70 οπαδούς της ΑΕΛ. Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα, λόγω του γεγονότος ότι δεν διεκδικεί τη νίκη ένας, άλλα ένδεκα αθλητές.

Ο Ιησούς του προτείνει αποτελεσματικό πρόγραμμα ζωής.

"Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που υπέγραψα το συμβόλαιό μου με την ΑΕΛ. Στο λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Η συνάντηση με τον δεύτερο είναι ασυνήθιστη και πρωτότυπη:

Για μένα είναι ένα καινούργιο περιβάλλον, στο οποίο θα προσπαθήσω να προσαρμοστώ το συντομότερο δυνατό και να προσφέρω στη νέα μου ομάδα. Η καλή ή η κακή ψυχολογία του παίκτη εξαρτάται πρώτα από την ομάδα και έπειτα από τον ίδιο τον αθλητή.

Ο Ιησούς τον αιφνιδιάζει και του ζητάει φιλοξενία.

Ξέρω τους στόχους, όπως επίσης και ότι έχει ένα εξαιρετικά φανατικό κοινό" είπε ο πρώην παίκτης της Μποαβίστα, που θα αγωνίζεται πλέον φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 18.

Είναι, με άλλα λόγια, αυτό που λέμε «βάρος της φανέλας».

Τι άραγε θα συμβεί και με τους δύο;

"Πρόκειται για ποδοσφαιριστή εγνωσμένης αξίας, για τον οποίο όσα παρακολουθήσαμε, αλλά και οι πληροφορίες που συλλέξαμε ήταν πολύ καλές. Και η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι η μοναδική στην Ελλάδα που είναι τόσο «βαριά» στην Ευρώπη, είτε τη φορά ο Καπουράνης, είτε ο Κάβουρας, είτε ο Ζάετς, είτε ο Σεϊταρίδης.

Τα πλούτη τους θα τους αφήσουν να τολμήσουν αυτό που ποθούσαν;

Θα μας βοηθήσει τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση" αρκέστηκε να δηλώσει ο Γιώργος Δώνης.

Γι' αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν ο Δομάζος, ο Καμάρας, ο Οικονομόπουλος και όλοι οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου που ανέβασαν τον πήχυ του Παναθηναϊκού ψηλά, πολύ ψηλά, με τη συμμετοχή τους στον τελικό του Γουέμπλεϊ, το 1971.

α'

Ντεμπούτο σε δύο εβδομάδες

Εκείνη η ομάδα «έκτισε» τον φάρο που από τότε δίνει το στίγμα στις μετέπειτα «πράσινες» γενιές για το πού μπορεί να φτάσει το «τριφύλλι».

Μκ 10,17: Ο Ιησούς ήταν έτοιμος να φύγει, όταν έτρεξε κάποιος, έπεσε στα γόνατα του και τον ρώτησε:

Η πρεμιέρα του Γκούγκα με την ΑΕΛ πάντως, θα γίνει σε δύο εβδομάδες, με την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός είναι ο μοναδικός ποδοσφαιρικός σύλλογος στη χώρα μας που δεν θεωρεί επιτυχία την πρόκριση στους «τέσσερις» ή στον τελικό, αλλά την κατάκτηση του τροπαίου.

"Αγαθέ Διδάσκαλε, τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;"

Ο Βραζιλιάνος θα παρακολουθήσει από την κερκίδα τον αγώνα με τον Πανιώνιο, αύριο θα αναχωρήσει για την Πορτογαλία, προκειμένου να διευθετήσει τις τελευταίες του προσωπικές υποθέσεις και θα επιστρέψει την Πέμπτη, προκειμένου να ενσωματωθεί οριστικά στην ομάδα.

Γιατί έτσι έχει μάθει από τους «παππούδες» της και έτσι θα πορεύεται για μια ζωή.

Κι ο Ιησούς του είπε:

Ο Δώνης εκτός του Γκούγκα άφησε εκτός αποστολής για το σημερινό παιχνίδι και τον Γιάρκα, αλλά και τους τραυματίες Γαβριλόπουλο και Ζιάγκα.

Να στοχεύει ψηλά.

"Γιατί με αποκαλείς αγαθόν;

Στην αποστολή μετέχουν συνολικά 20 ποδοσφαιριστές (Κοτσόλης, Χριστόπουλος, Διγκόζης, Γκίκας, Τσιάτσιος, Βέλα Τζούνιορ, Σέρμπαν, Μπαχράμης, Παπακώστας, Κυπαρίσσης, Καλαντζής, Σπάσιτς, Νταμπίζας, Γκαλίτσιος, Κατσιαρός, Στουρναράς, Πούτας, Φέρστερ, Αλωνεύτης, Σίμος) εκ των οποίων δύο θα αποκλειστούν λίγες ώρες πριν από τη σέντρα..

Στα ύψη, στον ουρανό…

Κανένας δεν είναι αγαθός, παρά μόνον ένας, ο Θεός.

ΓΚΟΥΓΚΑ

Τις εντολές τις ξέρεις:

ΗΜΕΡ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14/03/1977

Μη μοιχεύσεις, μη σκοτώσεις, μην κλέψεις, μη ψευδομαρτυρήσεις, μη στερήσεις από κάποιον ό,τι του ανήκει, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου". (Έξοδος 20, 12-16)

ΠΡΟΗΓ. ΟΜΑΔΕΣ: Ροζάριο Ντο Κατέτε-CSM-Λαγκεαντένσε

Εκείνος αποκρίθηκε:

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΑΓ. ΓΚΟΛ 1998-00 Ζιλ Βιθέντε 32 7 2000-01 Μπελενένσες 30 8 2001-02 Γκιμαράες 26 3 2002-03 Γκιμαράες 14 2 2003-04 Γκιμαράες 29 3 2004-05 Μποαβίστα 17 2 2005-06 Μποαβίστα 8 1

"Διδάσκαλε, όλα αυτά τα τηρώ από τα νιάτα μου. Μτ 19, 20: … σε τι υστερώ ακόμα;" Μκ 10,21: Ο Ιησούς τότε τον κοίταξε γεμάτος αγάπη και είπε: "Ένα πράγμα σου λείπει: Αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς. Έτσι θα έχεις θησαυρό κοντά στον Θεό· και έλα να με ακολουθήσεις σηκώνοντας τον σταυρό σου". Αλλά εκείνος, μόλις άκουσε αυτά τα λόγια, έγινε σκυθρωπός και έφυγε λυπημένος, γιατί είχε μεγάλη περιουσία. Ο Ιησούς έστρεψε ολόγυρα τη ματιά του και είπε στους μαθητές του: "Πολύ δύσκολα αυτοί που έχουν τα χρήματα θα μπουν στη Βασιλεία του Θεού". Οι μαθητές ταράχτηκαν από τα λόγια του. Ο Ιησούς όμως τους είπε ακόμη: "Παιδιά μου, είναι πολύ δύσκολο να μπουν στη Βασιλεία του Θεού όσοι έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους στα χρήματα. Πιο εύκολο είναι να περάσει καμήλα από τη βελονότρυπα, παρά να μπει πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού". Οι μαθητές ένιωσαν ακόμη πιο μεγάλη κατάπληξη κι έλεγαν μεταξύ τους: "Τότε ποιος μπορεί να σωθεί;" Ο Ιησούς τους κοίταξε και τους είπε: "Για τους ανθρώπους αυτό είναι αδύνατο, όχι όμως και για τον Θεό· γιατί όλα είναι δυνατά για τον Θεό".

β' Λκ 19, 1: Ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ και περνούσε μέσα από την πόλη. Εκεί υπήρχε κάποιος, που το όνομα του ήταν Ζακχαίος. Ήταν αρχιτελώνης και πλούσιος. Προσπαθούσε να δει ποιος είναι ο Ιησούς, δεν μπορούσε όμως εξαιτίας του πλήθους και γιατί ήταν μικρόσωμος. Έτρεξε λοιπόν μπροστά πριν από το πλήθος κι ανέβηκε σε ένα δέντρο για να τον δει, γιατί θα περνούσε από κει. Όταν έφτασε ο Ιησούς στο σημείο εκείνο, κοίταξε προς τα πάνω, τον είδε και του είπε: "Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, γιατί σήμερα πρέπει να μείνω στο σπίτι σου". Εκείνος κατέβηκε γρήγορα και τον υποδέχτηκε με χαρά. Όλοι όσοι τα είδαν αυτά διαμαρτύρονταν και έλεγαν ότι πήγε να μείνει στο σπίτι ενός αμαρτωλού. Σηκώθηκε ο Ζακχαίος και είπε στον Κύριο: "Κύριε, υπόσχομαι να δώσω τα μισά από τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς και να ανταποδώσω στο τετραπλάσιο όσα πήρα με απάτη". Ο Ιησούς, απευθυνόμενος σ' αυτόν, είπε: "Σήμερα αυτή η οικογένεια σώθηκε· γιατί και αυτός ο τελώνης είναι απόγονος του Αβραάμ. Αυτός που σας μιλάει ήρθε για να αναζητήσει και να σώσει αυτούς που έχουν χάσει τον δρόμο τους".

Ερμηνευτικά 1. Πέρα από τις 10 εντολές οι Ισραηλίτες, που ήθελαν να είναι συνεπείς στην πίστη τους, έπρεπε να τηρούν και άλλες 613 εντολές, που τις διατύπωσαν οι ραβίνοι (248 υποχρεώσεις και 365 απαγορεύσεις). 2. Κατά την ισραηλιτική θρησκευτική παράδοση, όποιος είχε μεγάλη περιουσία σήμαινε ότι είχε την ιδιαίτερη εύνοια (ευλογία και υποστήριξη) του Θεού, ενώ για τον φτωχό ίσχυε το αντίθετο. 3. Πολύ παραστατική παροιμία, που συνήθιζαν να λένε τότε οι άνθρωποι, όταν ήθελαν να τονίσουν κάτι που ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει. 4. Τα τελωνεία τότε ήταν εγκατεστημένα σε συνοριακούς σταθμούς, λιμάνια, γεωγραφικά στενά, πόλεις σε σπουδαία μέρη και εμπορικά σταυροδρόμια. Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι βρισκόταν η Ιεριχώ (βλ. χάρτη). Από αυτήν περνούσαν τα καραβάνια που κατευθύνονταν προς Ιερουσαλήμ, Συρία, Μεσοποταμία και Αραβία. Η πόλη ήταν γνωστή για τα άφθονα νερά της, τα άνθη, το βάλσαμο (από τον βαλσαμόθαμνο) και τα μπαχαρικά. Ο Ηρώδης την φρόντισε πολύ και έχτισε εκεί χειμερινά ανάκτορα. Λόγω του εξαιρετικά ήπιου κλίματος της τον χειμώνα, πλούσιοι της Ιερουσαλήμ μετακόμιζαν εκεί τους χειμωνιάτικους μήνες στις πολυτελείς βίλες τους. 5. Ο Νόμος όριζε ότι ο κλέφτης πρέπει να επιστρέψει το τετραπλάσιο όσων έκλεψε, για να επανορθώσει το κακό. Ο Ζακχαίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευσεβής, αφού υποσχέθηκε να δώσει το μισό της περιουσίας του στους φτωχούς, αν και ο Νόμος προέβλεπε το 1/5. 6. Η άγνωστη συνέχεια για τον Ζακχαίο: Κατά την παράδοση, ακολούθησε τον απόστολο Πέτρο. Αυτός τον χειροτόνησε επίσκοπο στην Καισαρεία Φιλίππου (ΒΑ της λίμνης Γενησαρέτ· βλ. χάρτη). Μετά τον θάνατό του οι χριστιανοί τον τίμησαν ως απόστολο και άγιο. Η μνήμη του τιμάται στις 20 Απριλίου.

Άνθρωποι καταθέτουν τους φόρους. Ανάγλυφο του 2ου μ.Χ. αι.