Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( οι εξετάσεις του 2006 :: 1/1/2006 18:23:12) 

Η γνώμη

ΜΑΤΙΕΣ

5. Το Σοσιαλιστικό κόμμα

Οι εξετάσεις του 2006

Η καισαρική

Οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και οι άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών οδήγησαν σε έντονη πολιτικοποίηση τους, κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα.

Η βραδιά της Πρωτοχρονιάς πέρασε σχεδόν όπως οι αντίστοιχες των αμέσως προηγούμενων ετών.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Οι συνθήκες έδιναν την εντύπωση ότι οι πλούσιοι γίνονταν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Πυροτεχνήματα λίγο πριν και λίγο μετά τις δώδεκα, κίνηση στους δρόμους για την μετάβαση από σπίτι σε σπίτι, παρέες στα νυχτερινά κέντρα, αλλά και τηλεόραση ως μόνιμη συντροφιά των πολλών. Μπορεί και να 'χει αρχίσει, στην πράξη, ο πόλεμος, την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές.

Το 1918 ιδρύθηκε το

Επαναλαμβανόμενη κι αυτή, με τα σόου που δεν είναι σόου και τους παρουσιαστές, που κάνουν την ίδια δουλειά πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Γιατί ο άλλος πόλεμος, ο προκαταρκτικός, με την προπαγάνδα, την κίνηση των στρατευμάτων, το σπάσιμο νεύρων, την εκκένωση των πρεσβειών, την απομάκρυνση των ανδρών του ΟΗΕ, έχει ήδη τελειώσει.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε.) από συνέδριο σοσιαλιστών.

Ασφαλώς, δεν πρόκειται για την καλύτερη δυνατή εικόνα σε μια κουρασμένη - από κάθε πλευρά - ελληνική κοινωνία.

Μένει να πέσουν οι πρώτες βόμβες, για ν' ακολουθήσει η εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.

Βασικές θέσεις του προγράμματος του ήταν δημοκρατία, παροχή εκλογικού δικαιώματος στις γυναίκες, αναλογικό εκλογικό σύστημα, εθνικοποίηση των μεγάλων πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Τι κάνουμε, όμως, όλοι εμείς για να αλλάξουμε την γκρίζα σημερινή εικόνα;

Και αυτό θα γίνει χωρίς ο Μπους να περιμένει, όπως δείχνουν τα πράγματα, να εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Αζορών προς τον ΟΗΕ ή να φέρει κάποιο αποτέλεσμα η πρωτοβουλία των Αράβων, για την οριστική εγκατάλειψη του Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ζητούσε ειρήνη, χωρίς προσάρτηση εδαφών, βασισμένη στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών.

Τι κάνουμε για να γίνει καλύτερη η ζωή μας; Το πιο ανατριχιαστικό πράγμα, πάντως, που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη Βαγδάτη - και το επεσήμανε και ο Αλέκος Αλαβάνος - είναι τούτο: εκατοντάδες έγκυοι γυναίκες, που βρίσκονται στον 7ο μήνα και τον 8ο μήνα, τρέχουν στα νοσοκομεία και κάνουν καισαρική τομή - κι αυτό, βέβαια, είναι φοβερά επικίνδυνο και για τις ίδιες και για τα βρέφη - γιατί φοβούνται ότι με τον πόλεμο δεν θα βρίσκουν μαιευτήριο για να γεννήσουν - όλα θα είναι κλειστά ή κατεστραμμένα!

Τα προβλήματα που αφορούσαν διαμφισβητούμενα εδάφη, θα λύνονταν με δημοψηφίσματα.

Λίγα πράγματα…

Άκουσα σε μια τηλεόραση ότι αυτό το πελώριο κύμα αντιαμερικανισμού, που έχει σηκωθεί, λειτουργεί, εμμέσως, υπέρ του Σαντάμ.

Το Σ.Ε.Κ.Ε. ήταν το πιο αυστηρά οργανωμένο κόμμα.

Οι ευχές της πολιτικής ηγεσίας δεν αρκούν. Λάθος είναι αυτή η άποψη.

Έως το 1919 ήταν υπέρ της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ούτε οι ελπίδες των πολιτών. Ουδείς είναι υπέρ του Σαντάμ.

Σταδιακά απομακρύνθηκε από αυτή, υιοθετώντας την αρχή της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Το 2006 έκανε την είσοδο του λιγότερο θριαμβευτικά από άλλες πιο… διαφημισμένες χρονιές και οι περισσότεροι φοβούνται ότι κρύβει δυσκολίες, που κάποιοι θα τις αισθανθούν πιο πολύ από ποτέ. Κτήνος είναι κι αυτός.

Το 1924 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Κ.Κ.Ε.).

Αυτή η ανασφάλεια κάνει την πλειοψηφία επιφυλακτική και στην παραμικρή της κίνηση, με κίνδυνο να προκαλέσει κάποτε και τον "βουβό" εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Ένα δημιούργημα των Αμερικανών είναι, που σφάζει, εξορίζει, κλέβει τους συμπατριώτες του, χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό.

Μ. Αξελός: Εργάτες σε λιμάνι

Όχι, φέτος είχαμε κάτι από τον ενθουσιασμό του παρελθόντος. Και το γεγονός ακόμη ότι δεν εγκαταλείπει τη χώρα του, την οποία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει, ύστερα από την αμερικανική καταιγίδα, δείχνει το ποιόν του.

Κάτοικοι της πυρπολημένης Σμύρνης προσπαθούν να επιβιβαστούν σε πλοιάρια και να διαφύγουν. Η μικρασιατική καταστροφή και το ρεύμα των προσφύγων έδρασαν καταλυτικά στην πολιτική ζωή της χώρας.

Του χρόνου; Αν έφευγε τώρα, θα γλίτωναν χιλιάδες Ιρακινοί από τον θάνατο. Θα δούμε… Αν φύγει αργότερα, κυνηγημένος, όλοι αυτοί οι άμαχοι, όπως και οι στρατιώτες, θα έχουν σκοτωθεί.

Το 2006 αποτελεί σημαντικό σταθμό για την ελληνική οικονομία, που καλείται μέσα από σκληρές δοκιμασίες, να ανακάμψει και να ανταποκριθεί σε δύο από τους βασικούς στόχους, που είναι ο περιορισμός του ελλείμματος του Δημοσίου και η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης πάνω από το 3,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Αυτό, πάντως, που κάνουν σήμερα οι Αμερικανοί, μαζί με τη θλιβερή παρέα του Μπλερ και του Αθνάρ, θα έπρεπε να το έχουν σκεφτεί καλά: ίσαμε σήμερα, είχαμε μια αρχή, έναν οργανισμό, στον οποίο καταφεύγαμε για να βρούμε το δίκιο μας. Η κυβέρνηση υποχρεούται πλέον να παρουσιάσει έργο το επόμενο 12μηνο και να υλοποιήσει δικές της εξαγγελίες, που αφορούν μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, αλλαγές στη Παιδεία και τον Τουρισμό. Η αρχή αυτή κουτσά-στραβά λειτουργούσε. Κυρίως δε να πείσει τους Έλληνες για την αποτελεσματικότητα της. Τώρα, όμως, δεν θα υπάρχει.

Η νέα χρονιά μοιάζει με στοίχημα για όλους τους πολιτικούς άνδρες αυτής της χώρας - κυβερνητικούς και μη.

Ο Μπους την έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια και την κατήργησε!

Η (δικαιολογημένη) δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζονται από τους απλούς πολίτες έχει φτάσει σε οριακό σημείο και είναι βέβαιο πως οι "εξετάσεις" θα είναι πλέον καθημερινές.

«Εγώ έχω τα όπλα, εγώ είμαι η υπέρτατη εξουσία, εγώ είμαι το Δίκαιο».

Για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, για όλους.

Πού πάμε, λοιπόν;

Η αλαζονεία στη μέγιστη τιμή της. Ο θρησκόληπτος, όμως, και ηλίθιος ηγέτης των ΗΠΑ, θα έπρεπε να έχει σκύψει και σε κανένα ιστορικό βιβλίο, πριν αναλάβει τις τύχες των ΗΠΑ. Αν το είχε κάνει, θα είχε διαπιστώσει, ότι όταν η αλαζονεία φτάσει στην αιχμή της, από την άλλη ημέρα κιόλας αρχίζει η κατρακύλα.