Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σε θερμό κλίμα, σε αντίθεση με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου.

ΓΝΩΜΗ

Οργάνωση μαγνητικών δίσκων

Οι αγοραστές, μετά από δύο συνεδριάσεις, επανήλθαν δυναμικά, οδηγώντας το γενικό δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 4.000 μονάδων και με αυξημένο όγκο συναλλαγών, με την αγορά να επηρεάζεται θετικά από την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Marfin και του "Υγεία".

Τέλος εποχής

Η επιφάνεια ενός μαγνητικού δίσκου διαμερίζεται σε ομόκεντρους κύκλους ή τροχιές (tracks).

Πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ η σχέση των κερδισμένων προς τις χαμένες μετοχές διαμορφώθηκε στο πέντε προς ένα και η τιμή 60 μετοχών κατέγραψε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΝΤΑΣ

Κάθε τροχιά χωρίζεται σε κυκλικά τόξα ή περιοχές που ονομάζονται τομείς (sectors).

Με άνοδο έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τις μετοχές της ΔΕΗ (-2,18%) και του ΟΤΕ (-0,64%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+4,00%), της Ιντρακόμ (+3,75%), της Πειραιώς (+2,40%), της Coca Cola (+1,85%), της Αlpha Bank (+1,83%) και της Motor OIl(+1,75%).

Τέλος εποχής για δύο ιστορικά γήπεδα του Λεκανοπεδίου, τέλος και της εποχής του ρομαντισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον οποίο ήταν «δεμένα» τόσο το Στάδιο Καραϊσκάκη όσο και της Νέας Φιλαδέλφειας.

Κάθε τομέας έχει μέγεθος σταθερό, με άλλα λόγια περιέχει σταθερό αριθμό από bytes, ο οποίος κυμαίνεται από 512 bytes ως 32 KB ή και περισσότερο.

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.019,92 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 64,25 μονάδων ή σε ποσοστό 1,62%.

Στην θέση τους Ολυμπιακός και ΑΕΚ φιλοδοξούν να χτίσουν σύγχρονα στάδια, εφάμιλλα των ευρωπαϊκών, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών.

Το σύνολο των δεδομένων που αποθηκεύονται σε ένα τομέα του δίσκου λέγεται ενότητα (block).

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.205,11 μονάδες, με άνοδο 50%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 διαμορφώθηκε στις 3.902,79 μονάδες με κέρδη 2,33%.

Μία εποχή κλείνει λοιπόν.

Δύο ή περισσότεροι τομείς, σχηματίζουν την συστοιχία (cluster), που αποτελεί την μικρότερη μονάδα αποθήκευσης για τα δεδομένα ενός προγράμματος.

Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 711,75 μονάδες, με άνοδο 2,54%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 διαμορφώθηκε στις 4.759,04 μονάδες, με άνοδο 1,68%.

Ίσως με αρκετή καθυστέρηση για τις ελληνικές ομάδες, διαπιστώνοντας που βρίσκονται, από πλευράς γηπεδικών εγκαταστάσεων, οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης εδώ και χρόνια.

Όπως μπορούμε να δούμε και στο σχήμα, το μέγεθος των τομέων που ανήκουν σε διαφορετικές τροχιές δεν είναι το ίδιο.

Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 5.517,38 μονάδες, με κέρδη 1,70%.

Και αν η Ρεάλ, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελούν δυσθεώρητα μεγέθη συγκρινόμενες με το ελληνικό ποδόσφαιρο, επομένως και η οποιαδήποτε σύγκριση δεν θα απέδιδε την πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες άλλες ομάδες, μικρομεσαίου μεγέθους, που εδώ και χρόνια τα γήπεδά τους μοιάζουν σαλόνια μπροστά στα δικά μας αχούρια.

Οι τομείς που βρίσκονται κοντά στην εξωτερική τροχιά του δίσκου έχουν μεγαλύτερο μήκος απ' ό,τι οι εσωτερικοί τομείς.

Από τις 328 μετοχές, που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 245 κινήθηκαν ανοδικά, 49 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 34 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Βεβαίως και είναι καλά τα πολυτελή γήπεδα.

Η ποσότητα όμως των δεδομένων που αποθηκεύεται σε κάθε τομέα είναι συνήθως σταθερή· άρα έχουμε μεγαλύτερη πυκνότητα αποθήκευσης όσο πλησιάζουμε προς το κέντρο του δίσκου.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 454,028 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με τις σκεπαστές εξέδρες τους, με τις ανέσεις τους (πάρκινγκ, χώρους υγιεινής, μπαρ, εστιατόρια, χώρους αναψυχής κ.λπ.).

Πάνω από την επιφάνεια του δίσκου και σε μικρή απόσταση από αυτόν (εκατομμυριοστά του μέτρου) βρίσκεται η κεφαλή (head) ανάγνωσης/εγγραφής, η οποία φέρει τον ηλεκτρομαγνήτη για την ανάγνωση των Ο και 1 που είναι γραμμένα στην επιφάνεια του δίσκου.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 135,372 δισ. ευρώ.

Όμως, χρειάζεται και ο κόσμος για να νιώθουν ζεστασιά οι παίκτες.

Οι κεφαλές μπορεί να είναι σταθερές ή κινούμενες.

Και ο κόσμος για να πάει στο γήπεδο χρειάζεται τις ανέσεις, αλλά πάνω από όλα το καθαρό, τίμιο παιχνίδι, το ωραίο ποδόσφαιρο από καλούς παίκτες.

Στην περίπτωση των σταθερών κεφαλών, πάνω από την επιφάνεια του μαγνητικού δίσκου βρίσκονται πολλές κεφαλές, μια για κάθε τροχιά.

Θα ήταν λοιπόν ευχής έργο - με δεδομένο ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και το νέο γήπεδο για τον Παναθηναϊκό - με τα εγκαίνια των γηπέδων των τριών μεγάλων του (τέως) ΠΟΚ να ανοίξει μία νέα σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι κινούμενες κεφαλές είναι οι πλέον διαδεδομένες σε μονάδες μαγνητικών δίσκων.

Το παρελθόν, το κακό παρελθόν, να κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στα νέα γήπεδα να φορέσουν όλοι οι άνθρωποι του αθλήματος «τα καλά τους», από το τερέν μέχρι την εξέδρα.

Όταν οι κεφαλές είναι κινούμενες, σε κάθε επιφάνεια του μαγνητικού δίσκου αντιστοιχεί μια μοναδική κεφαλή.

Η διαδικασία ανάγνωσης/εγγραφής δεδομένων αποτελείται από τα εξής βήματα:

1 Αρχικά μετακινείται η κεφαλή πάνω από την τροχιά στην οποία υπάρχουν ή πρόκειται να γραφούν τα δεδομένα. Ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση αυτή ονομάζεται χρόνος αναζήτησης (seek time).

2 Στη συνέχεια, καθώς ο δίσκος περιστρέφεται συνεχώς, αναμένουμε να βρεθεί η κεφαλή ακριβώς πάνω από τον συγκεκριμένο τομέα και συστοιχία. Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να γίνει αυτό εξαρτάται από το ρυθμό περιστροφής του μαγνητικού δίσκου.

3 Κατόπιν η κεφαλή διαβάζει ή γράφει τα δεδομένα σε συστοιχίες και τα μεταδίδει. Ο χρόνος ανάγνωσης ή εγγραφής εξαρτάται από την ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής της κεφαλής, από την ταχύτητα των ηλεκτρονικών που υποστηρίζουν το δίσκο, από το πρωτόκολλο διαδρόμου κλπ.

Οι μαγνητικοί δίσκοι διακρίνονται σε σκληρούς δίσκους (hard disks) και σε εύκαμπτες δισκέτες (floppy disks).