Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( καταργήθηκαν όλες οι αποφάσεις που είχε λάβει στην τελευταία της συνεδρίαση η προηγούμενη βουλή :: 6/3/2006 19:23:56) 

Στις αποφάσεις που καταργήθηκαν περιλαμβάνεται και ο νόμος με τον οποίο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αποκτούσε ευρύτερες εξουσίες αναφορικά με το διορισμό δικαστών.

Πολεμικός πυρετός σε όλη την Ευρώπη

Τι θα μάθεις;

Καταργήθηκαν όλες οι αποφάσεις που είχε λάβει στην τελευταία της συνεδρίαση η προηγούμενη βουλή

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό, θα μπορείς:

Επεισοδιακή πρώτη για το παλαιστινιακό κοινοβούλιο

«Από σήμερα, κάθε μέρα που περνά είναι μέρα πολέμου».

- Να εξηγείς τη λειτουργικότητα του μικροπρογραμματισμού

Υπέρ της άρσης όλων των αποφάσεων που είχε λάβει το προηγούμενο νομοθετικό συμβούλιο των Παλαιστινίων κατά την τελευταία συνεδρίασή του, τον περασμένο μήνα, ψήφισαν χθες οι βουλευτές της Χαμάς, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου παλαιστινιακού κοινοβουλίου στη Ραμάλα.

Με τη φράση αυτή πηγές της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών συνοψίζουν την πολεμική προετοιμασία που έχει ξεκινήσει ήδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει της επίθεσης κατά του Ιράκ.

- Να περιγράφεις την αρχιτεκτονική RISC και την αρχιτεκτονική αγωγού

Στις αποφάσεις που καταργήθηκαν περιλαμβάνεται και ο νόμος με τον οποίο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αποκτούσε ευρύτερες εξουσίες αναφορικά με το διορισμό δικαστών. Με το δεδομένο αυτό, ο Πρωθυπουργός, που ήδη έχει πει πως ο πόλεμος θα αρχίσει «εντός δέκα ημερών» (σ.σ.: και σήμερα είναι η πέμπτη ημέρα), αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της Ένωσης.

- Να απαριθμείς τις διάφορες εναλλακτικές αρχιτεκτονικές επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σήμερα

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι βουλευτές της Φατάχ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ατζέντα της Χαμάς. Μαζί του μεταφέρει τρία «σενάρια» - το ένα προβλέπει να έχει αρχίσει η επίθεση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής (την Πέμπτη), το άλλο ενόσω οι 15 ηγέτες θα συνεδριάζουν και το τρίτο να γίνει η επίθεση αφού οι αρχηγοί θα έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους.

Εξήντα τέσσερις βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των αποφάσεων και έξι απείχαν.

Το τελευταίο, σύμφωνα με συνεργάτες τού κ. Σημίτη, είναι και το λιγότερο πιθανό.

Κανείς δεν ψήφισε κατά.

Λεπτές ισορροπίες

Οι βουλευτές της Χαμάς, η οποία κατέχει την πλειοψηφία στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο, έθεσαν θέμα και ζήτησαν ψηφοφορία για τις πρόσθετες εξουσίες που είχε αναλάβει πρόσφατα ο Αμπάς, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους της Φατάχ. Εάν έχουν αρχίσει οι πολεμικές επιχειρήσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική προεδρία να εντάξει σε ένα ενιαίο κείμενο και τους «15». Η Φατάχ αντέδρασε στην κίνηση της Χαμάς και αργότερα αποχώρησε από την αίθουσα του κοινοβουλίου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, πως και στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Βουλιαγμένη, πέντε χώρες - η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία - διαχώρισαν τη θέση τους από το γενικότερο ευρωπαϊκό πνεύμα και συμπαρατάχθηκαν με τις απόψεις των Αμερικανών για άμεση επέμβαση στο Ιράκ. "Προσπαθήσαμε μέσω του διαλόγου και των επαφών με τη Χαμάς να λύσουμε αυτό το ζήτημα εκ των προτέρων, αλλά επιμένουν να έχουν την κυριαρχία", τόνισε ο επικεφαλής των βουλευτών της Φατάχ.

Η απόπειρα να υπάρξει κοινή θέση ενέχει κι έναν ακόμη κίνδυνο για τον κ. Σημίτη - ότι εξ ανάγκης θα πρέπει να ισορροπεί και προς το μέρος των «φιλοπολέμων».

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του κοινοβουλίου με την προηγούμενη σύνθεσή του, στην οποία κυριαρχούσε η Φατάχ, ψηφίστηκε ρύθμιση που δίνει στον Παλαιστίνιο πρόεδρο την απόλυτη εξουσία να ορίζει τους δικαστές στο συνταγματικό δικαστήριο.

Αυτό θα στερήσει από τον Πρωθυπουργό τη δυνατότητα να παρουσιαστεί «φιλειρηνιστής», τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό επίπεδο. Το συνταγματικό δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίπτει τους νόμους που ψηφίζονται στο κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και οι… αντίστροφοι κίνδυνοι - εάν η ελληνική προεδρία ταυτιστεί πλήρως με τον γαλλογερμανικό άξονα, η Αθήνα θα υποστεί τις ουδόλως ευχάριστες «κυρώσεις» μιας αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον. Έτσι η Χαμάς υποστήριξε ότι στον Παλαιστίνιο πρόεδρο δόθηκε ουσιαστικά η δυνατότητα να ασκεί βέτο στους νόμους που θα ψηφιστούν από το νέο κοινοβούλιο και ζήτησε η σχετική ρύθμιση να καταργηθεί. Κι αυτό σε μια εποχή που η ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή «ακουμπά» και το Κυπριακό και, κατά συνέπεια, το Αιγαίο. Στο νέο κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η Χαμάς διαθέτει 74 από τις 132 έδρες έναντι 45 της Φατάχ του Αμπάς.

Οι περισσότεροι από τους 54 βουλευτές της Λωρίδας της Γάζας παρακολούθησαν την πρώτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς δεν τους επιτράπηκε από το Ισραήλ να μεταβούν στη Ραμάλα. Φωτογραφίες 12 βουλευτών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές τοποθετήθηκαν στα άδεια έδρανά τους σε ένδειξη συμπαράστασης. Ισραηλινές επιδρομές

Στο μεταξύ μεγάλη επιχείρηση διεξήγαγε χθες ο ισραηλινός στρατός για τη σύλληψη Παλαιστίνιων μαχητών στο χωριό Μπέιτ Ρίμα, κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν ένα σπίτι του χωριού και μιλώντας από μεγάφωνα ζήτησαν από όσους ήταν μέσα να παραδοθούν. Εντός του οικήματος βρίσκονταν αρκετά μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά, της ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τη Φατάχ. Τελικώς συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, όπως και ο γιος του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Την ίδια στιγμή τέσσερα άτομα, δύο ένοπλοι της Ισλαμικής Τζιχάντ, ένα οκτάχρονο παιδί και άλλος ένας πολίτης σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Βόρεια Γάζα.