Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Παρίσι Ουγγρική «Σταχτοπούτα» από την… Κίνα

Εντολές άλματος

Αντιρατσιστική διαμαρτυρία

Σε… παραμυθένιο παλάτι θα μετατραπεί από 21 Μαρτίου η σκηνή του θεάτρου «Coronet». Καθώς η ουγγρική όπερα της Cluj θα παρουσιάσει τη «Σταχτοπούτα» ως μπαλέτο, με μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ

Ας φανταστούμε ένα πρόγραμμα αρκετά μεγάλο, ώστε να καταλαμβάνει όλες τις θέσεις της μνήμης του Άβακα, που είναι 212 = 4096.

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, με αντιρατσιστικά συνθήματα διαμαρτυρόμενοι για τον αντισημιτισμό που οδήγησε στον άδικο θάνατο ενός 23χρονου εβραίου, του Ιλάν Χαλίμι, πριν από περίπου 15 ημέρες.

Χ.Ν.Ι.

Αν κάθε εντολή του Άβακα απαιτεί κατά μέσο όρο 2ms για να εκτελεστεί, τότε όλο το πρόγραμμα θα χρειαζόταν 4096 · 2ms = 8,192s για να εκτελεστεί.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, εβραίοι και θρησκευτικοί ηγέτες από άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Η πρωταγωνίστρια της «Σταχτοπούτας» της ηλικίας… 211 ετών όπερας του Cluj, Amalia Utiu

Ξέρουμε όμως πάρα πολλά προγράμματα που απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο για να εκτελεστούν σε πολύ πιο γρήγορους υπολογιστές.

Ο αρχηγός της συμμορίας που επιτέθηκε στον νεαρό εβραίο, Γιούσεφ Φοφάνα 25 ετών, έχει συλληφθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού και η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του.

Πόσοι θυμούνται άραγε σήμερα πως η ιστορία της Σταχτοπούτας είναι ένα κινέζικο παραμύθι του 9ου αιώνα;

Τι συμβαίνει;

Γερμανία

Και όμως από την Κίνα προέρχεται το δημοφιλές παραμύθι, που απετέλεσε θαυμάσια πρώτη ύλη για έργα παντομίμας, όπερας και μπαλέτου.

Στο ρεπερτόριο εντολών όλων των υπολογιστών υπάρχουν εντολές οι οποίες αλλάζουν τη σειρά εκτέλεσης των εντολών.

Απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Ρώσος συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ ανέλαβε να συνθέσει τη μουσική της Σταχτοπούτας για τα διάσημα μπαλέτα Κίροφ το 1941, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει όταν η Γερμανία, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εισέβαλε στη Ρωσία.

Όταν εκτελεστεί μια τέτοια εντολή, αλλάζει η τιμή του μετρητή προγράμματος και η εκτέλεση του προγράμματος συνεχίζεται σε κάποιο άλλο σημείο του, σε μεγαλύτερη ή μικρότερη διεύθυνση μνήμης.

Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται την Τετάρτη σε μεγάλα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Στουτγκάρδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στέλεχος του συνδικάτου των εργατών στη βιομηχανία του μετάλλου, IG Metall.

Ο συνθέτης ολοκλήρωσε το έργο του μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η πρεμιέρα δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1945 στο θέατρο Μπαλσόι της Μόσχας.

Αυτές είναι οι εντολές άλματος (jump instructions) και είναι απαραίτητες για τη δημιουργία προγραμμάτων, όπου κάποιες εντολές εκτελούνται κατ' επανάληψη.

Το συνδικάτο IG Metall, που αξιώνει μισθολογικές αυξήσεις 5% στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία σχετικά με τις αποδοχές των μελών του, προχώρησε σε επίδειξη ισχύος τις τελευταίες εβδομάδες με μια απεργία στην Electrolux, τη Σουηδική εταιρεία οικιακού εξοπλισμού.

Τη «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ επέλεξε και η όπερα της Cluj, μιας όμορφης πόλης στα σύνορα Ουγγαρίας - Ρουμανίας, για να παρουσιάσει στην Ελλάδα. Ο Άβακας διαθέτει δύο εντολές άλματος:

Ιταλία - Γαλλία

Η όπερα, που ιδρύθηκε το 1792 και έως σήμερα έχει παρουσιάσει μεγάλες παραγωγές σε όλο τον κόσμο, από το 1948 λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία και δεν επιδοτείται από το κράτος.

Α) Την εντολή άλματος χωρίς συνθήκη (unconditional jump instruction) με κώδικα εντολής 0111.

Κόντρα για τον ενεργειακό "γίγαντα"

Το μπαλέτο διαδραματίζεται σε τρεις πράξεις.

Κατά την εκτέλεση της εντολής αυτής το περιεχόμενο του τμήματος διευθύνσεως του καταχωρητή εντολών IR γράφεται στο μετρητή προγράμματος PC.

Σκληρή κριτική ασκεί η Ιταλία για την αναγγελθείσα από τη γαλλική κυβέρνηση συγχώνευση της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Gaz de France και του κοινωφελούς ομίλου Suez, με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως και κυρίως του μεγαλύτερου προμηθευτή υγραερίου διεθνώς.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα κάστρο όπου μένουν η Σταχτοπούτα, ο πατέρας της, η μητριά της και οι δύο ετεροθαλείς αδελφές της.

Στην επόμενη φάση ανακλήσεως θα διαβαστεί από τη μνήμη η επόμενη εντολή, της οποίας η διεύθυνση περιέχεται στο μετρητή προγράμματος.

Η επικείμενη συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τον Γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, εξόργισε την ιταλική κυβέρνηση, η οποία εξέλαβε την κίνηση ως καθαρή προσπάθεια να παραμείνει η Suez σε γαλλικά χέρια με την ανατροπή συμφωνίας με την ιταλική εταιρεία Enel.

Η αλαζονική μητριά βάζει τη Σταχτοπούτα να κάνει όλες τις δύσκολες και βαριές δουλειές, ενώ φροντίζει οι κόρες της να ζουν πλουσιοπάροχα.

Το περιεχόμενο του μετρητή προγράμματος όμως τώρα έχει μεταβληθεί από την εντολή άλματος και είναι το ίδιο με το τμήμα διευθύνσεως της εντολής άλματος χωρίς συνθήκη.

Η ανακοίνωση της συγχώνευσης ήλθε λίγες ημέρες αφότου ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Enel εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά της Electrabel, θυγατρικής της Suez στο Βέλγιο, και ενδεχομένως για την ίδια τη Suez.

Μια μέρα εμφανίζεται στην αυλή του κάστρου μια ζητιάνα, την οποία η μητριά αποπαίρνει ενώ η Σταχτοπούτα της προσφέρει το λίγο μπαγιάτικο ψωμί της.

Τα 2ms στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγάλος χρόνος για μια εντολή. Οι σύγχρονοι επεξεργαστές εκτελούν χιλιάδες εντολές σ' αυτό το χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα αρχίζουν στο Παρίσι οι διαβουλεύσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και των συνδικάτων.

Όταν η κακιά μητριά μαθαίνει πως στο παλάτι θα γίνει χορός, ετοιμάζει τις κόρες με την ελπίδα πως θα προσέξει μία από εκείνες το πριγκιπόπουλο και βάζει τη θετή κόρη της να καθαρίσει όλο το σπίτι.

Ας δούμε τι θα γίνει, όταν εκτελεστεί το πρόγραμμα του σχήματος.

Όταν μείνει μόνη η Σταχτοπούτα θα εμφανιστεί η γριά ζητιάνα που δεν είναι άλλη από την καλή μάγισσα του παραμυθιού.

Αρχικά ο μετρητής προγράμματος έχει την τιμή 0.

Καλεί όλες τις νεράιδες των εποχών να φέρουν ρούχα και κοσμήματα για να πάει και η Σταχτοπούτα στον χορό.

Έτσι κατά τη φάση ανάκλησης διαβάζεται από τη μνήμη η εντολή που βρίσκεται στη θέση μνήμης 000000000000, και ο μετρητής προγράμματος αυξάνεται κατά 1, παίρνοντας την τιμή 000000000001.

Την ώρα που την ξεπροβοδίζει, την προειδοποιεί πως μπορεί να παραμείνει στο παλάτι μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα γιατί τα μάγια θα λυθούν.

Η εντολή που θα εκτελεστεί είναι η 0111 000000000010.

INFO

Πρόκειται για μια εντολή άλματος χωρίς συνθήκη και η εκτέλεση της έχει σαν αποτέλεσμα την εγγραφή στον PC του τμήματος διευθύνσεως του IR, το οποίο είναι το 000000000010. «Σταχτοπούτα» από την όπερα της Cluj στο θέατρο «Coronet» (Φρύνης 11, Παγκράτι, τηλ. 210 7012.123, http://www.coronet.gr) από 21 Μαρτίου έως 20 Απριλίου. Η τιμή του PC λοιπόν αλλάζει και γίνεται 000000000010. Καθημερινά στις 8.30 μ.μ. εκτός Τρίτης και Πέμπτης.

Η εκτέλεση της εντολής ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα για την επόμενη φάση ανάκλησης.

Σάββατο και Κυριακή επιπλέον παράσταση στις 5.30 μ.μ.

Τώρα το περιεχόμενο του PC «δείχνει» στην τρίτη εντολή του προγράμματος, και όχι στη δεύτερη όπως θα γινόταν αν δεν είχε εκτελεστεί η εντολή άλματος.

Εισιτήρια: 30, 25 και 20 ευρώ στην πλατεία, 25 ευρώ στους καναπέδες, 20 ευρώ (15 ευρώ φοιτητικό - παιδικό) στον εξώστη.

Β) Την εντολή άλματος υπό συνθήκη αρνητικού περιεχομένου του συσσωρευτή (conditional jump instruction) με κώδικα εντολής 1000.

Όταν εκτελείται η εντολή άλματος υπό συνθήκη αρνητικού περιεχομένου του συσσωρευτή, το αποτέλεσμα εξαρτάται από την τιμή του συσσωρευτή Α.

- Αν το περιεχόμενο του συσσωρευτή είναι αρνητικό (δηλαδή το αριστερότερο bit του συσσωρευτή, το bit του πρόσημου, είναι 1), εκτελείται το άλμα στην εντολή που υποδεικνύει το τμήμα διεύθυνσης της εντολής, γράφοντας στο μετρητή προγράμματος το περιεχόμενο του τμήματος διεύθυνσης.

- Αν το περιεχόμενο του συσσωρευτή είναι Ο ή θετικός αριθμός, δηλαδή το αριστερότερο του bit έχει την τιμή Ο, τότε η εντολή δεν προκαλεί την εκτέλεση καμιάς λειτουργίας.

Ας δούμε την εκτέλεση ενός προγράμματος, που υπολογίζει την απόλυτη τιμή του αριθμού που βρίσκεται στη θέση 20(10) = 10100(2) της μνήμης και την αποθηκεύει στη θέση 50(10) = 110010(2) της μνήμης.

Στο σχήμα βλέπουμε ότι ο αριθμός που είναι αποθηκευμένος στη θέση 20 είναι θετικός, αφού το πιο σημαντικό του ψηφίο έχει την τιμή 0. Έτσι, όταν εκτελεστεί το πρόγραμμα, η θέση 50 της μνήμης πρέπει να περιέχει τον αριθμό αυτό.

Οι εντολές του προγράμματος είναι οι εξής:

Εντολή 0: Ο κώδικας εντολής είναι 0001 και το τμήμα διευθύνσεως έχει την τιμή 10100(2) = 20(10). Η εντολή σημαίνει «φόρτωσε το συσσωρευτή Α με το περιεχόμενο της θέσης μνήμης 20».

Εντολή 1: Ο κώδικας εντολής είναι 1000 και το τμήμα διευθύνσεως έχει την τιμή 100(2) = 4(10). Αυτή είναι μια εντολή άλματος υπό συνθήκη, και σημαίνει «αν ο Α είναι αρνητικός, πήγαινε στην εντολή 4, αλλιώς μην κάνεις τίποτα».

Εντολή 2: Ο κώδικας εντολής είναι 0010 και το τμήμα διευθύνσεως έχει την τιμή 110010(2) = 50(10), πρόκειται δηλαδή για την εντολή «αποθήκευσε το περιεχόμενο του συσσωρευτή Α στη θέση μνήμης 50».

Εντολή 3: Η εντολή αυτή έχει κώδικα 0000, είναι δηλαδή μία εντολή STOP.

Εντολή 4: Έχει κώδικα 0001 και τμήμα διευθύνσεως 111(2) = 7(10). Η εντολή αυτή θα φέρει στον Α το περιεχόμενο της θέσης 7 της μνήμης, η οποία όπως βλέπουμε έχει την τιμή 0. Έτσι πρακτικά η εντολή αυτή θέτει τον Α στην τιμή 0.

Εντολή 5: Η εντολή αυτή με κωδικό 0100 αφαιρεί από το συσσωρευτή (που έχει την τιμή 0) το περιεχόμενο της θέσης μνήμης 20, υπολογίζοντας έτσι την αντίθετη τιμή του.

Εντολή 6: Ο κώδικας εντολής είναι 0111 0010 και το τμήμα διευθύνσεως έχει την τιμή 10(2) = 2(10), πρόκειται δηλαδή για άλμα χωρίς συνθήκη στην εντολή 2.

Μετά την εκτέλεση της τελευταίας εντολής η θέση μνήμης 50 περιέχει την τιμή 0000000010000000, η οποία είναι η απόλυτη τιμή του αριθμού που περιέχεται στη θέση 20 της μνήμης.

Ας δούμε τι γίνεται αν στη θέση μνήμης 20 περιέχεται ένας αρνητικός αριθμός, π.χ. ο -14(10) = 1111111111110010(2).

Αυτή τη φορά η θέση μνήμης 50 περιέχει την τιμή 0000000000001110(2) = 14(2), η οποία είναι και πάλι η απόλυτη τιμή του αριθμού που περιέχεται στη θέση 20 της μνήμης.