Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

β. Φάση της διεξαγωγή της συνέντευξης

Δ.Ι. ΔΙΑΚΙΔΗ μέλος δ.σ. Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων (παράρτημα Θεσ/νίκης)

Κόντρα Πάγκαλου - Ρουσόπουλου για Ιντρακόμ

• Εξηγούμε, ανακοινώνουμε το σκοπό της συνέντευξης.

Σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα ο ΟΑΣΑ εκπόνησε, ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας που ανέρχεται πάνω από 9% ετησίως, προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί και το 2006 και τα προσεχή χρόνια.

Οξύτατη επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας χθες σε ημερίδα των εργαζομένων της Ιντρακόμ. • Δείχνουμε ενδιαφέρον και αποφεύγουμε να διατυπώνουμε προσωπικές κρίσεις.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να προχωρήσει ταχύτατα η ναυτιλιακή συνεργασία με την Κίνα και για την κατασκευή μεγάλου διαμετακομιστικού λιμανιού στην Κρήτη, στην περιοχή Τυμπάκι.

Μάλιστα, επιτέθηκε ονομαστικά στον κ. Κ. Καραμανλή για τη στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Κόκκαλη, λέγοντας χαρακτηριστικά: • Ακούμε προσεκτικά και δεν διακόπτουμε άσκοπα ή συνεχώς το συνομιλητή μας.

Κάθε χρόνο 22 εκατ. Κινέζοι επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 15% και με ημερήσια μέση ατομική δαπάνη 360 ευρώ.

«Ποιοι είναι αυτοί που σήμερα διεξάγουν δημόσια δίκη εναντίον ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας για τα φρονήματά του; • Κρατάμε σημειώσεις, καταγράφουμε στοιχεία, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Επειδή η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη - κλειδί για την προώθηση κινέζικων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για τα Βαλκάνια, θα πρέπει να προβλεφθεί στην προγραμματική συμφωνία που θα υπογράψουν τα δύο μέρη, η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης με απευθείας πτήσεις Πεκίνου - Θεσσαλονίκης (αντί του αεροδρομίου Αθηνών που ήδη εισέρχεται σε φάση κορεσμού), υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι ταχύτατα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπτυξης του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Ποιο είναι το παρελθόν τους; • Μπορεί να ζητήσουμε διευκρινίσεις, επεξηγηματικά στοιχεία στην προσπάθεια μας να εστιάσουμε σε ένα θέμα.

Αμαρτίες δικαστικών

Τι είπαν, ποιον υπηρετούν, ποια καθεστώτα προετοίμαζαν τη δεκαετία του '60, όταν εγώ και ο Σωκράτης Κόκκαλης αγωνιζόμασταν για την κοινωνική αλλαγή;». • Στο τέλος εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τη συνεργασία του, καθώς και για τη βοήθεια που μας προσέφερε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Β. ΚΟΒΑΤΣΗΣ καθηγητής πανεπιστημίου

Και πρόσθεσε:

Στον Τύπο καταγράφηκε σε αρκετή έκταση και με σαφήνεια το πρόβλημα της άφεσης αμαρτιών των 300 δικαστικών που παρανόμησαν (δεν υπέβαλαν δήλωση του "πόθεν έσχες"), που πρέπει να αναγορευθεί ως το πλέον μείζον πρόβλημα της δικαιοσύνης, ίσως μεγαλύτερο από τη διαπλοκή δικαστικών σε παράνομες αποφάσεις.

«Εδώ, δεν βάλλεται μια ελληνική βιομηχανία για να υπηρετήσουν μια άλλη, αλλά για να υπηρετήσουν μεσίτες, κομπιναδόρους, μεταπράτες, ύποπτους οικονομικούς κύκλους, που δεν έχουν πατρίδα.

Την ειδησεογραφία, βέβαια, της ημέρας (ιδίως στις TV) κάλυψαν άλλες αμαρτίες (αυτοκτονίες στρατιωτών, αξιωματικών, παραίτηση υφυπουργού, Πακιστανοί κτλ.), αλλά φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν μερικοί τη σημασία της απόφασης του προέδρου του Αρείου Πάγου, που αποτελεί όχι μόνο μείζον θέμα, αλλά βόμβα στα θεμέλια της δικαιοσύνης και της κοινωνίας, κυρίως γιατί δεν ξέρω πού βασίζεται ο κ. πρόεδρος και βγάζει τέτοιες αποφάσεις και αν μπορεί να επέμβει (διά του κ. υπουργού) η πολιτεία (δηλ. η κυβέρνηση) για να άρει αυτή την περίεργη και… προφανώς παράνομη απόφαση;

Αυτή η πολιτική ασκείται από τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή, που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα».

Δεν ξέρω πού θα καταλήξει αυτή η πολύπλοκη και περίεργη απόφαση του προέδρου του Αρείου Πάγου και πόση εμπιστοσύνη εμπνέει αυτή για την κάθαρση στη δικαιοσύνη, αλλά σίγουρα προκαλεί ερωτήματα, αμφιβολίες και κυρίως φόβους για επεκτάσεις της παραπάνω απόφασης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και σκοπό.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι είναι αδιανόητο «αυτοί που ευθύνονται για τη διαπλοκή να αναγορεύονται σε τιμητές του δημοσίου ήθους» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «φέρει ακέραια την ευθύνη για την κορύφωση της διαφθοράς».

Κάτι σίγουρα δεν πάει καλά.

Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσε το σωματείο του ομίλου, με θέμα «Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας: Στήριξη ή υπονόμευση;», συμμετείχαν χθες πολιτικοί και συνδικαλιστές που διατύπωσαν τη στήριξή τους στον Όμιλο Ιντρακόμ.

Απορίες προς κ. Νίμιτς

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου (με εξαίρεση τη Ν.Δ.), αλλά και των εργατικών συνδικάτων, όπως ο υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής Ντίνος Βρεττός, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο γραμματέας Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος και το στέλεχος του ΚΚΕ Μ. Παπαδόπουλος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, τέως προϊστάμενος νομαρχιακού ταμείου Καστοριάς

Μπορείτε κ. Νίμιτς να μας πείτε, στον πολιτισμένο κόσμο, το κρατίδιο αυτό σε ποιο μπλοκ ανήκε; Χάριν αυτού του μπλοκ αυτοαναγορεύτηκε Μακεδονία. Άκουσα κ. Νίμιτς να λέτε ότι θέλετε να δώσετε το συνταγματικό όνομα (Μακεδονία) στο παραπάνω κρατίδιο. Γνωρίζετε κ. Νίμιτς ή ρωτήσατε στο κρατίδιο αυτό τι θα πει σύνταγμα; Ήξερε ποτέ σύνταγμα; Το μόνο σύνταγμα που ξέρουνε αυτά τα κρατίδια ήταν ο πατερούλης τους, ο Λένιν και ο Στάλιν. Αν επιθυμείτε λύση του θέματος είναι απλό: Σκοπιανή Δημοκρατία. Ας υπάρξει λίγη ντροπή για το συγκεκριμένο θέμα.