Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( στο "κόκκινο" η σοφοκλέους :: 1/3/2006 18:59:19) 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις από ξένους και Έλληνες

ΑΙΧΜΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΤΗ

Στο "κόκκινο" η Σοφοκλέους

Έργα στα… χαρτιά

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών σε όλο το εύρος της αγοράς, με τη Σοφοκλέους να υποχωρεί χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση, υπό το βάρος των επιθετικών ρευστοποιήσεων τόσο από ξένους, όσο και από εγχώριους επενδυτές, με στόχο την αποκομιδή βραχυχρόνιων κερδών.

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Α. ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΩ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ

Οι επιμέρους δείκτες στην πλειοψηφία τους κατέγραψαν απώλειες και τις μεγαλύτερες είχαν των ασφαλειών, των βιομηχανικών προϊόντων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της υγείας, ενώ "κοκκίνισε" το ταμπλό, με την αναλογία των κερδισμένων προς τις χαμένες μετοχές να διαμορφώνεται σε μία προς επτά.

Το πρόβλημα με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Άνω Λιόσια δεν δημιουργήθηκε τώρα.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο παίρνεις αποφάσεις για τα θέματα που σε απασχολούν; Η σοβαρή υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από υψηλό όγκο συναλλαγών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι πωλήσεις πήραν διαστάσεις ξεπουλήματος.

Άρχισε να εκδηλώνεται σταδιακά, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δήμοι και υπουργεία, κατάλαβαν πως η κατάσταση με τις δύο χωματερές που λειτουργούσαν τότε στα Άνω Λιόσια και στο Σχιστό, είχε φθάσει στο απροχώρητο και έπρεπε να χωροθετηθεί ένας νέος ΧΥΤΑ.

Τι σε επηρεάζει ή τι λαμβάνεις υπόψη σου όταν παίρνεις μια απόφαση;

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενάντια στο πτωτικό ρεύμα κινήθηκαν η Motor Oil (+2,95%), ο ΟΠΑΠ (+1,32%) και η Cosmote (+0,55%).

Η καινούργια εγκατάσταση έγινε, αλλά, όπως ήταν φυσικό, είχε και ημερομηνία λήξεως.

Λέξεις/Φράσεις - Κλειδιά Aντιθέτως, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν η Βιοχάλκο (-5,17%), η Emporiki (-4,63%), η ATebank (-4,35%), η Εθνική (-3,61%), η Eurobank (-2,99%), η Alpha Bank (-2,44%), η Τιτάν (-2,45%) και η Πειραιώς (-2,05%).

Τον Οκτώβριο του 2002.

Οι αποφάσεις

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.129,41 μονάδες έναντι 4.202,85 μονάδων της προηγουμένης μέρας, σημειώνοντας πτώση 73,44 μονάδων ή σε ποσοστό 1,75%.

Τη θέση της υποτίθεται θα έπαιρναν άλλοι ΧΥΤΑ που θα χωροθετούνταν τόσο στα Άνω Λιόσια όσο και σε περιοχές της υπόλοιπης Αττικής, με σκοπό οι χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά από την Αθήνα και τους γύρω δήμους να μη συγκεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε έναν χώρο.

Διαδικασία λήψης απόφασης

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.290,61 μονάδες, με πτώση 1,88%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 διαμορφώθηκε στις 4.146,08 μονάδες, με υποχώρηση 2,64%.

Όλα αυτά προβλέπονταν από τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε για τελευταία φορά το 2001. Ο τρόπος λήψης απόφασης

Ο δείκτης FTSE/ASE Smallcap 80 έκλεισε στις 761,92 μονάδες, με απώλειες 3,50%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 διαμορφώθηκε στις 4.963,11 μονάδες, με πτώση 2,03%.

Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη απόφασης

Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 5.801,91 μονάδες (-1,91%).

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ακολούθησε σταθερή πολιτική, με αποτέλεσμα να ανατρέψει τον υπάρχοντα σχεδιασμό και πολλά έργα να μείνουν στα χαρτιά. Αποφάσεις και προσωπική ωρίμαση

Από τις 321 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 33 κινήθηκαν ανοδικά, 255 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 33 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Και έτσι, λίγους μόνο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς, η Αθήνα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά της, καθώς βρίσκεται εξαρτημένη από μία μόνο χωματερή, προ πολλού κορεσμένη και η οποία μάλιστα εγκυμονεί καθημερινά κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Αποφάσεις και ευθύνη

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 521,020 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 76,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη του προβλήματος την κρίσιμη αυτή στιγμή να μην αποποιούνται τις ευθύνες τους και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Στόχος αυτού του κεφαλαίου είναι να βοηθηθείς:

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 141,523 δισ. ευρώ.

• να προσεγγίζεις και να εφαρμόζεις τη διαδικασία λήψης απόφασης • να αντιλαμβάνεσαι τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης απόφασης.