Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Εκατοντάδες νεκροί και πολλοί περισσότεροι τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός κατολίσθησης, που έθαψε δύο χωριά κάτω από τη λάσπη στις Φιλιππίνες.

Και πάλι υπεράσπιση

Εξαλείφονται τα στερεότυπα;

Της κατολίσθησης προηγήθηκαν καταρρακτώδεις βροχές αλλά και ασθενής σεισμική δόνηση.

Το «μπαλάκι» των αγορεύσεων είναι και πάλι στο γήπεδο των συνηγόρων υπεράσπισης. Ένα χαρακτηριστικό των στερεοτύπων είναι ότι αυτά είναι «στέρεα τυπωμένα» στο νου και στην καρδιά μας. Περίπου 200 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι πως έχασαν τη ζωή τους και 1.500 θεωρούνται αγνοούμενοι εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στο νησί Λέιτε των Κεντρικών Φιλιππίνων. Δευτερολογούν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τελευταία ευκαιρία να πείσουν τους δικαστές ότι τα εγκλήματα της 17Ν είναι πολιτικά και ότι οι ίδιοι δεν έχουν αρμοδιότητα να κρίνουν τους κατηγορουμένους. Γι' αυτό χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να τα εξαλείψουμε, ανατρέποντας όχι μόνο αυτά που έχουμε μάθει (γνώσεις), αλλά και αυτά που νιώθουμε (τα συναισθήματά μας). Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν στις 10:45 (τοπική ώρα) στο χωριό Γκουινσαουγκόν, κοντά στην πόλη Σεν Μπερνάρντ, στα νότια του νησιού. «Αφήστε να τους δικάσουν δικαστήρια με ενόρκους…», λένε εδώ και τρεις ημέρες. Το πρώτο λοιπόν «μέτωπο» του αγώνα ενάντια στα στερεότυπα είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Δεδομένου όμως ότι στην περιοχή κατοικούν περίπου 4.000 άνθρωποι και το 90% των σπιτιών έχει καταπλακωθεί από τόνους λάσπης και βράχων, πιστεύεται πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Έχουν και οι κατηγορούμενοι θέση για το πολιτικό έγκλημα.

Στη συνέχεια ο αγώνας διεξάγεται στο κοινωνικό επίπεδο, στο οποίο θα καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα και θα υπερασπιστούμε όσους υποφέρουν από τις κοινωνικές διακρίσεις. Στην περιοχή έχουν μεταβεί συνεργεία διάσωσης του Ερυθρού Σταυρού με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, αν και η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη.

Και πρωτίστως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος από την ημέρα παράδοσής του έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη των πράξεων της οργάνωσης.

Για παράδειγμα, πώς θα πολεμήσουμε την ξενοφοβία και το ρατσισμό; Αργά χθες το απόγευμα κατέφτασαν και ελικόπτερα του στρατού των Φιλιππίνων, μεταφέροντας εξειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια.

Μόλις ολοκληρώσουν και τον δεύτερο γύρο των αγορεύσεών τους οι υπερασπιστές, ο πρόεδρος θα του δώσει το λόγο που από χθες έχει ζητήσει ο κατηγορούμενος για να απαντήσει σε όσα είπε η πολιτική αγωγή, οι εκπρόσωποι της οποίας κατέταξαν τα εγκλήματα της 17Ν στα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Με την πληροφόρηση, την ενημέρωση, την κατάλληλη εκπαιδευτική, κοινωνική πολιτική, αλλά, πάνω από όλα, με το να έρθουμε σε επαφή, γνωριμία, συνεργασία με τους «άλλους» και να νιώσουμε, αλλά και να εκφράσουμε, αποδοχή και σεβασμό γι' αυτούς, για τις ανάγκες τους και τον πολιτισμό τους.

"Ήταν σαν να ακούγεται μία έκρηξη μέσα από το ίδιο το βουνό και μετά τα πάντα άρχισαν να τρέμουν.

Ας ξεκινήσετε λοιπόν από το σχολείο, χέρι - χέρι με τους «διαφορετικούς» από εσάς συμμαθητές σας.

Σε λίγα λεπτά δεν υπήρχε ούτε ένα σπίτι", δήλωσε εμφανώς σοκαρισμένος ένας από τους επιζώντες.

Μπορείτε να δουλέψετε όλοι μαζί φιλικά και δημιουργικά, με κοινές δραστηριότητες, ανακαλύπτοντας αυτά που σας συνδέουν, σας ενώνουν, ανταλλάσσοντας και πλουτίζοντας συνάμα τους εαυτούς σας μέσα από τις διαφορετικές εμπειρίες.

Των κατολισθήσεων είχαν προηγηθεί εβδομάδες ισχυρών βροχοπτώσεων σχεδόν στο σύνολο των Φιλιππίνων.

Παράλληλα, σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο όλοι μαζί οφείλουμε να διεκδικήσουμε «το δικαίωμα στη διαφορά».

Όπως λοιπόν εξήγησε ο Ροσέτε Αρίας, κυβερνήτης του νησιού Λέιτε, πολλοί κάτοικοι του χωριού το είχαν εγκαταλείψει από τις 6 Φεβρουαρίου εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Ενάντια στο ρατσισμό μπορούμε να προτάξουμε τη διαπολιτισμική συμπεριφορά.

Δυστυχώς όμως επέστρεψαν χθες, επειδή πίστεψαν πως ο κίνδυνος είχε περάσει.

Με τον όρο διαπολιτισμική συμπεριφορά εννοούμε την κατανόηση, την αποδοχή και το σεβασμό των ατόμων, ομάδων, λαών που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς.

Την κατολίσθηση φαίνεται ότι επιτάχυνε και ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 2,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε σημειωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Φιλιππίνων.

Η διαπολιτισμική συμπεριφορά σημαίνει όχι μόνον αποδοχή και σεβασμό των πολιτιστικών διαφορών, αλλά και πίστη στο γεγονός ότι μπορούμε να μαθαίνουμε και να πλουτίζουμε τους εαυτούς μας μέσα από τη συνάντησή μας με τους άλλους πολιτισμούς.

Όμως ο σεισμός δεν ήταν τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει από μόνος του την κατολίσθηση.

Η ξηρασία απειλεί τη Σομαλία

Η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κινδυνεύει από την ξηρασία στη Σομαλία, με αποτέλεσμα η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam να περιγράφει σκηνές φρίκης, όπως για παράδειγμα περιπτώσεις χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να πιουν τα ίδια τα ούρα τους ή να περπατούν αποστάσεις 80 και πλέον χιλιομέτρων, για να έχουν πρόσβαση σε λίγο πόσιμο νερό. Οι περισσότεροι μάλιστα καταναλώνουν ημερησίως μόλις το 1/20 της ποσότητας νερού που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Αυτό αντιστοιχεί σε τρία ποτήρια, για να πιουν, να μαγειρέψουν και να πλυθούν.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Οxfam απευθύνουν έκκληση για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και κυρίως υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη άντληση νερού από τις υπάρχουσες πηγές, τον καθαρισμό του και τη διανομή του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι οι δεκάδες αντάρτικες ομάδες που δρουν στη χώρα αυτή του Κέρατος της Αφρικής και λεηλατούν συστηματικά τις αποστολές επισιτιστικής και άλλης βοήθειας. Στη Σομαλία άλλωστε δεν υπάρχει κυβέρνηση από το 1991, οπότε οι τοπικοί πολέμαρχοι ανέτρεψαν το δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ.

Εκτός από τους Σομαλούς εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι υποφέρουν στην Κένυα, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, την Τανζανία και το Μπουρούντι. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, μιας και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως η ξηρασία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Απριλίου.