Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σαμποτάζ στο Ιράκ

Η ματιά ενός πολίτη

Α. Ηλεκτρεγερτική δύναμη Ε

Απώλειες 6,25 δισ. δολ.

Η πραγματική επίθεση της Αριστεράς

Στο εικόνα 22 έχουμε ένα απλό κύκλωμα, που αποτελείται από μία ηλεκτρική πηγή και από έναν αντιστάτη με αντίσταση R. Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράκ υπέστη απώλειες 6,25 δισ. δολ. μέσα στο 2005, ένεκα δολιοφθορών στις υποδομές της από τους στασιαστές, σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ

Όταν κλείσουμε το διακόπτη, από το κύκλωμα περνά ρεύμα έντασης Ι. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι, μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν τον Απρίλιο του 2003, οι σχετικές απώλειες ανέρχονται σε πάνω από 20 δισ. δολάρια.

Αν μέτρο της επιτυχίας ενός συνηγόρου σε μια μεγάλη δίκη είναι οι εκφράσεις του να γίνουν κατ' ευθείαν πρωτοσέλιδα, τότε ο συνάδελφος που εφηύρε την «επιτιθέμενη Αριστερά» μπορεί με το δίκιο του να επαίρεται.

Στο κύκλωμα έχει σχεδιαστεί η (συμβατική) φορά του ρεύματος.

Εν τω μεταξύ για να διασκεδαστούν οι τελευταίες αποκαλύψεις για κακομεταχείριση και βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την αποφυλάκιση 430 κρατουμένων από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Αν στόχος είναι η υπηρέτηση των δικαιωμάτων του εντολέα του μέσα από μια επιχειρηματολογία που δεν θα προσβάλει την αλήθεια και τη λογική, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Θα υποθέσουμε ότι στο κύκλωμα κινούνται υποθετικά θετικά φορτία (αυτό, άλλωστε, σημαίνει η συμβατική φορά).

Δύο πολίτες της ΠΓΔΜ, εργαζόμενοι για λογαριασμό γερμανικής επιχείρησης, απήχθηκαν σε περιοχή της Βασόρας του Νοτίου Ιράκ και οι απαγωγείς τους ζητούν λύτρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια. Το ίδιο προβληματική, εξάλλου, μπορεί να αποβεί η τακτική αυτή και ως προς το αποτέλεσμά της.

Παρατηρούμε ότι τα θετικά φορτία κινούνται μέσα στην πηγή από το χαμηλό δυναμικό (αρνητικός πόλος) προς το υψηλό δυναμικό (θετικός πόλος).

Σερβία

Γιατί μπορεί στον αθλητισμό - και πάλι, μόνο αν είσαι Εθνική Βραζιλίας - η καλύτερη άμυνα να είναι η επίθεση, το αντίθετο όμως συμβαίνει στο δικαστήριο.

Έχουμε πει ότι θετικά φορτία κινούνται αυτόματα από υψηλά δυναμικά προς χαμηλά και ότι στην κίνηση τους αυτή αποδίδουν ενέργεια.

Επανεκλογή Τάντιτς στο κόμμα του

Ιδίως αν αυτός που υπερασπίζεσαι έχει την παραμικρή φιλοδοξία να εμφανιστεί ως αθώος.

Στην περίπτωση της πηγής παρατηρούμε ότι αναγκάζονται να κινηθούν μέσα από αυτήν, αντίθετα από το κανονικό.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς επανεξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματός του, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Βελιγράδι.

Μάθαμε λοιπόν ότι από την «Αριστερά της αθωότητας» η Ελλάδα πέρασε, χάρη στη δράση της 17Ν, στην Αριστερά της επίθεσης.

Αυτό σημαίνει ότι η πηγή πρέπει να τους προσφέρει ενέργεια (όπως ακριβώς για να σηκώσουμε μια πέτρα από το έδαφος, πρέπει να της προσφέρουμε ενέργεια).

Ο Τάντιτς έλαβε την ψήφο 1.880 συνέδρων από τους 1.931 που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου.

Σε μια Αριστερά που μπορεί να προκάλεσε «πρωτοφανή πόνο», όμως χτυπώντας τον ιδεολογικό πυρήνα της «άρχουσας τάξης», δηλαδή την κυριαρχία του λόγου επί των όπλων, συνετέλεσε και σε μια αναγκαία πολιτική εξισορρόπηση - κάτι σαν την εναλλαγή στην εξουσία, μόνο που εδώ πρόκειται για την εξουσία του φόβου.

Ας υποθέσουμε ότι μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα διακινείται από τον αρνητικό προς το θετικό πόλο της πηγής ποσότητα φορτίου q.

Στην ομιλία του ο Τάντιτς έθεσε τους βασικούς στόχους του κόμματός του στο μέλλον, που είναι η εδραίωση της δημοκρατίας, η καταπολέμηση φαινομένων εθνικισμού και διακρίσεων και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Από κυνηγημένη, αυτή η Αριστερά έγινε αυτόκλητος κυνηγός: αντί για «απλή προστασία», προσφέρει πια στους ανθρώπους της την ηδονή να πράττει στο όνομά τους το κακό, ταυτίζοντάς το με το «σωστό» σε ένα άλλο επίπεδο δικαιοσύνης.

Ας ονομάσουμε W την ενέργεια που προσέφερε η πηγή στο φορτίο q γι' αυτή την μετακίνηση.

Ο Μπόρις Τάντιτς κάλεσε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από αυτούς τους στόχους και να μοιραστούν την ευθύνη για την τύχη της χώρας.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι απλώς εξωφρενικά, αν, υπό τον μανδύα της «πολιτικής» θεωρίας, δεν προωθούσαν την απόλυτη ισοπέδωση.

Εικ. 22

Διάσκεψη εκκλησιών

Γιατί η Αριστερά είναι εξ ορισμού και πάντα επιτιθέμενη, μόνο που τα όπλα της είναι οι ιδέες και όχι οι φόνοι, η ψυχική προσέγγιση και όχι ο τρόμος, η μεταρρύθμιση της ζωής και όχι η εξαφάνισή της. Ονομάζουμε ηλεκτρεγερτική δύναμη Ε της πηγής το σταθερό πηλίκο της ενέργειας W, που προσέφερε η πηγή σε φορτίο q για τη μεταφορά του από τον αρνητικό προς το θετικό πόλο με το φορτίο q.

Κατά Μπους για Ιράκ, φτώχεια

Και μη βιαστεί κανείς να πει ότι αυτά ισχύουν μόνο για την «κοινοβουλευτική» Αριστερά της «αστικής δημοκρατίας», γιατί αυτή είναι η μόνη Αριστερά που υπάρχει. Ε = W/q (3.27)

Η αμερικανική Διάσκεψη για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδίκασε χθες τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, διότι "σκορπίζει τρόμο" στους ανυπεράσπιστους Ιρακινούς κι επέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ για το περιβάλλον και τη φτώχεια.

Έξω από τους θεσμούς η Αριστερά οδηγεί, όπως έχει τόσες φορές αποδείξει η Ιστορία, στον ολοκληρωτισμό, ενώ έξω από τις «αστικές» εγγυήσεις του διαλόγου, της επικράτησης της πλειοψηφίας και της μη βίας η δημοκρατία δεν είναι παρά το άλλο όνομα του φασισμού.

Στη σχέση (3.27) ας διαιρέσουμε αριθμητή και παρονομαστή με το χρονικό διάστημα t, που χρειάστηκε για τη διακίνηση του φορτίου q ανάμεσα στους πόλους της πηγής.

Στο κείμενό της η αμερικανική Διάσκεψη κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους πως "σκορπίζει τρόμο στους αληθινά ευάλωτους γείτονές μας στον πλανήτη".

Την Αριστερά γέννησε ακριβώς η ανάγκη της επίθεσης κατά της κοινωνικής αδικίας, της κάθε είδους καταπίεσης, της επιβολής του άνωθεν ορθού λόγου.

Θα έχουμε: [pic] (3.28)

"Θλιβόμαστε με περισσό πόνο για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος ξεκίνησε μέσα στην απάτη και με την παραβίαση των παγκόσμιων κανονισμών για τη δικαιοσύνη και τ' ανθρώπινα δικαιώματα", τονίζει σε μία μεστή συναισθηματικά επιστολή της, την οποία απέστειλε στη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία.

Τη διαμόρφωσε ένας συνεχής αγώνας μέσα στις δομές του κράτους και της κοινωνίας, ακριβώς για να τις αλλάξει, να τις φέρει πιο κοντά στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ο τύπος (3.28) μας επιτρέπει να δώσουμε και έναν άλλο τρόπο ορισμού της ΗΕΔ Ε.

Το μεγαλείο της ήταν ότι, όσο και αν διώχθηκε, δεν έπαψε να έχει την επιθετικότητα με την οποία τη διαπότιζε η γνώση ότι ο αγώνας της δεν ήταν λόγια, ή, χειρότερα, ιδεολογήματα, αλλά μικρά βήματα προς τα εμπρός, δηλαδή πολιτική.

Η ηλεκτρεγερτική δύναμη Ε μιας πηγής είναι το σταθερό πηλίκο της ηλεκτρικής ισχύος που παρέχει η πηγή και της αντίστοιχης τιμής της έντασης του ρεύματος.

Αυτοί που έπεσαν στο όνομά της - και αλίμονο ήταν αφάνταστα πολλοί - δεν υπήρξαν θύματα της «αθωότητάς» της, αλλά μέτοχοι του αδιάκοπου, πιθανότατα αδικαίωτου, πάντως χωρίς κουκούλες αγώνα της δημοκρατικής αντίστασης.

Ε = P/I (3.29)

Κυνηγώντας τα δύσκολα μέσα από τη δύσκολη οδό της αντιπαράθεσης με το κατεστημένο, η Αριστερά κατέφερε να κερδίσει, αν όχι τον θαυμασμό, πάντως τον ανυπόκριτο σεβασμό, ακόμα και όσων δικαίως της καταλογίζουν ότι πιο πολύ πλησίασε παρά άλλαξε το κατεστημένο.

Από τους τύπους (3.27) και (3.29) προκύπτει ότι η μονάδα της ΗΕΔ στο SI είναι: [pic]

Σε όσους τη βεβηλώνουν δεν έχει παρά να προτάξει την αταλάντευτη αντίθεσή της σε κάθε είδους βία, από τη σωματική που μένει να αποδειχθεί στη δίκη ώς τη φραστική που τελέστηκε την Τρίτη στο ακροατήριο.

Ας πούμε ότι έχουμε μια πηγή με ηλεκτρεγερτική δύναμη 2 Volt. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η πηγή αυτή πρέπει να δώσει ενέργεια 2 Joule σε κάθε Coulomb θετικού φορτίου που μετακινεί από τον αρνητικό πόλο προς το θετικό πόλο.

Παρατηρήσεις 1. Η ΗΕΔ μιας πηγής είναι βαθμωτό μέγεθος, όπως, άλλωστε, αναμένεται ως •πηλίκο δύο βαθμωτών μεγεθών. Παρ' όλα αυτά πολλές φορές τη συμβολίζουμε με ένα μικρό βελάκι πάνω από την πηγή, που έχει πάντοτε φορά από τον αρνητικό πόλο προς το θετικό. Η έννοια του βέλους είναι ότι προσδιορίζει τη φορά του ρεύματος που θα δημιουργούσε η πηγή σε ένα κύκλωμα, εάν ήταν μόνη της. 2. Μη σας επηρεάσει η λέξη "δύναμη" στην ονομασία του μεγέθους Ε. Είναι φανερό ότι το μέγεθος αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή σας δύναμη. 3. Να προσέξετε ότι στους ορισμούς της Ε χρησιμοποιήθηκε η έκφραση "σταθερό πηλίκο". Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος Ε είναι χαρακτηριστικό της πηγής και δεν εξαρτάται ούτε από την ένταση Ι (ή την ενέργεια W) ούτε από την ένταση I (ή το φορτίο q), που διαρρέει ένα κύκλωμα. Δηλαδή, αν διπλασιαστεί ή ένταση του ρεύματος, θα διπλασιαστεί και η ηλεκτρική ισχύς, ώστε το πηλίκο τους να παραμείνει σταθερό.