Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δύο επιχειρήσεις βομβιστών αυτοκτονίας σε Κερμπάλα και Ραμαντί και σειρά άλλων επιθέσεων σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα στο Ιράκ ως την αιματηρότερη τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με πάνω από 120 ανθρώπους να βρίσκουν το θάνατο και 200 να τραυματίζονται.

ΑΡΙΘΜΟΙ

Β. ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ

Σε επίθεση ενός καμικάζι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίστηκαν 138 στην πόλη Κερμπάλα, που μαζί με τη Νατζάφ είναι οι ιερότερες σιιτικές πόλεις στο Ιράκ.

10.000.000

Γιατί όμως να χρειάζεται ο άνθρωπος να αναζητεί και να μορφοποιεί το θείο; Καμικάζι ανατινάχτηκε λίγα μέτρα από την είσοδο του μαυσωλείου του ιμάμη Χουσεΐν.

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Είναι απλώς για την ικανοποίηση μιας περιέργειας ή για να δίνει μια διέξοδο στα βασικά υπαρξιακά του προβλήματα; Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας δήλωσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι αρκετοί προσκυνητές και έμποροι.

… Φυλλάδια με μηνύματα προς τους Ιρακινούς στρατιώτες έχουν ρίξει μέχρι στιγμής τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη επάνω από το Ιράκ, και συγκεκριμένα βορείως του 33ου Παραλλήλου και νοτίως του 36ου, στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων.

Όταν προσπαθώ π.χ. να φανταστώ τη μορφή του παππού μου, τον οποίο ποτέ δεν γνώρισα, το κάνω από περιέργεια ή για να ερμηνεύσω κάποια πράγματα που συμβαίνουν μέσα μου;

Ένας άλλος καμικάζι ανατινάχτηκε αργότερα κοντά σε κέντρο νεοσύλλεκτων στην πόλη Ραμάντι (δυτικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 και να τραυματιστούν 65 άνθρωποι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινό απολογισμό που ανακοίνωσε ένας γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης. Η επιχείρηση, μέρος του ψυχολογικού πολέμου που επιβάλλεται πριν από κάθε στρατιωτική επίθεση, ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και εντείνεται.

Ίσως είναι και αυτά.

Περίπου 1.000 άτομα, ηλικίας 20 έως 35 ετών, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κέντρο στρατολογίας, όταν σημειώθηκε η έκρηξη λίγο πριν από τις 11 τοπική ώρα. «Μη χρησιμοποιήσετε όπλα μαζικής καταστροφής ειδεμή θα λογοδοτήσετε».

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι νιώθω να είμαι αίμα του, να προέρχομαι από τη γενιά του.

Ο ίδιος είπε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι. «Μην επισκευάζετε τις εγκαταστάσεις της αεράμυνας που έχουν βομβαρδιστεί».

Είναι αυτό που τονίζει ο Απόστολος Παύλος στο λόγο του προς τους Αθηναίους: «δική του είμαστε γενιά».

Η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία σειράς επιθέσεων εναντίον αστυνομικών και νεοσύλλεκτων. «Μη ναρκοθετήσετε τις υδάτινες οδούς, μη ρίξετε πετρέλαιο μέσα σε αυτές».

Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι είμαστε δημιουργήματα ενός θείου Όντος, έχουμε κάτι δικό του, όμως διαφέρουμε από αυτό το Ον και παράλληλα δεν παύουμε να έχουμε κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχει και η θεότητα.

Σε άλλες επιθέσεις τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον δύο περιπολικών κοντά στην Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

«Μη διακινδυνεύσετε τη ζωή σας, εγκαταλείψτε τις θέσεις σας, δείτε τα παιδιά σας να μορφώνονται, να μεγαλώνουν και να ευδοκιμούν».

Γι' αυτό η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού είναι γεμάτη από πολλές μορφές αναζήτησης του Θεού.

Επτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε εκρήξεις βομβών στη Βαγδάτη και τη Νατζάφ.

Ανάλογες νουθεσίες είχαν δεχθεί οι Ιρακινοί στρατιώτες και το 1991, πριν από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Με μεγάλη κατάνυξη μπορώ να κοιτάζω τον πόθο που έχουν νέες ψυχές για το αξιοθαύμαστο και το υπερφυσικό. Μαζί με τα πεπερασμένα και τα συγκεκριμένα αναζητούν συγχρόνως κάτι άλλο που μπορούν να τους αντιπαραθέσουν. Ψηλαφούν προς όλες τις πλευρές, μήπως κάτι ξεπερνά τα αισθητά φαινόμενα και τους νόμους τους. Και μολονότι οι αισθήσεις τους γεμίζουν με χοϊκά αντικείμενα, είναι πάντα σαν να είχαν εκτός απ' αυτές κι άλλες, οι οποίες χωρίς τροφή θα έπρεπε να μαραθούν. Αυτό είναι το πρώτο ερέθισμα της θρησκείας. Μια μυστική ακατανόητη υπόνοια τους παρακινεί πέρα από τον πλούτο αυτού του κόσμου. Γι' αυτό τους είναι κάθε ίχνος ενός άλλου κόσμου πολύ ευπρόσδεκτο. Φρ. Σλαϊερμάχερ, Για τη θρησκεία, εκδ. Παπαζήση-μτφρ. Κ.Ανδρουλιδάκης, Αθήνα 1997, σσ.111-112.

Πέντε σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη βόμβα την ώρα της διέλευσης του αυτοκινήτου τους από δρόμο της Βαγδάτης, ενώ ακόμη δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας σε δρόμο κοντά στην πόλη Νατζάφ.

Τότε, είχαν σε μεγάλο βαθμό συμμορφωθεί.

Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας οι λαοί της γης αναζήτησαν το Θεό μέσα από τα φυσικά φαινόμενα.

Να σημειωθεί ότι οι χθεσινές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από διάφορα επεισόδια και επιθέσεις κατά τα οποία βρήκαν το θάνατο 58 άνθρωποι.

Ήταν όμως οι επιτιθέμενοι και όχι οι αμυνόμενοι σε έναν πόλεμο που, έτσι όπως προδιαγράφεται, θα έχει ως πρώτο θύμα τη διεθνή νομιμότητα.

Η φύση έδωσε το υλικό για να μορφοποιηθεί αυτός ο «Κάποιος» που ήταν πέρα από τα ορατά.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί συνολικά 240 άνθρωποι και τραυματιστεί 280.

Πίσω από τα διάφορα φυσικά φαινόμενα έβλεπαν την παρουσία κάποιου θεϊκού όντος.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι μία από τις αιματηρότερες από την αμερικανοβρετανική εισβολή το Μάρτιο του 2003 και παρά τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, όπου παρατηρήθηκε μείωση της βίας.

Γι' αυτό και διαμορφώθηκε η αντίληψη ότι υπήρχε όχι κάποιος, αλλά κάποιοι θεοί.

Η ανθρώπινη σκέψη και η στοχαστική διάθεση γέννησαν ένα πρώτο θεολογικό λόγο, οι εκπρόσωποι του οποίου αμφισβήτησαν την ύπαρξη των πολλών θεοτήτων και όρισαν ότι υπάρχει ένας σοφός νους, που δημιούργησε με σοφία το σύμπαν.

Τελικά, ανάλογα με τα πολιτιστικά και πολιτισμικά αγαθά που δημιούργησε κάθε λαός πάνω στη γη, διαμορφώθηκε ένα πλήθος από συγκεκριμένες θρησκείες. Λέμε π.χ. η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, των Ινδών, των Βαβυλωνίων, των Αιγυπτίων κ.λπ.

Η εβραϊκή παράδοση διαμόρφωσε από το 1200 περίπου π.Χ. τη σταθερή πίστη στον Έναν και μοναδικό Θεό. Την παράδοση αυτή συνέχισε η χριστιανική διδασκαλία για το Θεό, όπως τη φανέρωσε ο Χριστός.