Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( βλέπει λονδίνο η αλυσίδα "αγαπητός" :: 20/1/2006 18:03:52) 

Η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων "Αγαπητός" λειτουργεί 13 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Χαλκιδική, ενώ απασχολεί 150 εργαζομένους. Στην ένθετη φωτογραφία τα τρία αδέλφια που διευθύνουν την εταιρεία (από αριστερά) Θεόδωρος, Αλέξης και Αγαπητός Βαλογιώργης.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

ΑΣΚΗΣΗ

Βλέπει Λονδίνο η αλυσίδα "Αγαπητός"

Οι φορείς, ο στόχος και η εποπτεία

Η εξίσωση προσφοράς ενός αγαθού είναι QS = 20 + 4 P και η εξίσωση ζήτησης του είναι QD = 50 - P.

Στις αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από το Λονδίνο, στοχεύει η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων "Αγαπητός".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ

α) Να προσδιοριστεί το σημείο ισορροπίας του αγαθού.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε -μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θεόδωρος Βαλογιώργης δρομολογείται στην επόμενη τριετία η ανάπτυξη καταστημάτων σε Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ. Η βιωσιμότητα των περισσότερων μεγάλων και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό και από τις εξαγωγικές τους επιδόσεις.

β) Η κυβέρνηση ορίζει ως κατώτατη τιμή του αγαθού (τιμή ασφαλείας) την τιμή των 8 Ευρώ.

Μάλιστα, εντός του έτους η θεσσαλονικιώτικη επιχείρηση φιλοδοξεί να εγκαινιάσει ένα ακόμη επιχειρηματικό "βήμα": Για τον λόγο αυτό η κυβερνητική πολιτική στήριξης των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική, να γίνει πιο αποτελεσματική και περισσότερο ενιαία.

Ποιο οικονομικό κόστος επωμίζεται η κυβέρνηση;

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας "Αγαπητός Καφέ", στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επένδυσης 300.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν είδος εν ανεπαρκεία, με αποτέλεσμα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας να ανιχνεύουν μόνες τους τις ξένες αγορές, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο, προς μεγάλη χαρά των ανταγωνιστών τους. Συνολικά για το τρέχον έτος, η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περί το 1 εκατ. ευρώ που αφορά -πέρα από το "Αγαπητός Καφέ"- στη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων στην Αθήνα, καθώς και στην αποπληρωμή του ζαχαροπλαστείου που βρίσκεται εντός του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos.

Πρόσφατα η κυβερνητική πολιτική άρχισε να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως φαίνεται ότι από το "όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει" δεν έχουμε ακόμη απαλλαγεί. "Βασικός σταθμός της ιστορίας της 'Αγαπητός' ήταν η επέκτασή της στην Αθήνα το 2000, ενώ επιχειρηματική πρόκληση αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξή της στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το δίκτυο των κυβερνητικών φορέων που είναι εντεταλμένοι για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών θα συνεχίσει να είναι πολυδιασπασμένο και κατά συνέπεια λιγότερο αποτελεσματικό.

Σήμερα διαθέτουμε ήδη τρία ζαχαροπλαστεία, ενώ φέτος θα λειτουργήσουν άλλα δύο, ένα στον Πειραιά κι ένα στο κέντρο", διευκρίνισε ο κ. Βαλογιώργης.

Οι μεν εμπορικοί ακόλουθοι των ανά τον κόσμο ελληνικών πρεσβειών θα εποπτεύονται από το υπουργείο Εξωτερικών, οι δε Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Συνολικά η "Αγαπητός" λειτουργεί 13 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Χαλκιδική, ενώ απασχολεί 150 εργαζομένους.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πολύ απλό:

Στο μεταξύ, η εταιρεία αναζητά κατάλληλο χώρο στην πόλη, με στόχο τη δημιουργία του Κτήματος Αγαπητός, που θα φιλοξενεί δεξιώσεις και γάμους και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της υπηρεσίας catering.

Αφού ο στόχος όλων αυτών των φορέων είναι ο ίδιος, γιατί να μην είναι ενιαία και η εποπτεία τους; Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2002 προχώρησε στη δημιουργία των νέων παραγωγικών της εγκαταστάσεων στην περιοχή της Πυλαίας, έκτασης 3.000 τ.μ. και επένδυσης περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Μήπως γιατί κάποιοι δυσκολεύονται να δεχθούν έστω και την παραμικρή συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων τους; Αναφορικά με τα οικονομική μεγέθη της Αγαπητός, εκτιμάται ότι το 2005 ο κύκλος εργασιών της έκλεισε σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 17,6% σε σχέση με το 2004. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 200.000 ευρώ, με αύξηση 33,3% σε σχέση με την περασμένη χρήση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλογιώργη, φέτος οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για τζίρο περί τα 12 εκατ. ευρώ και κέρδη που θα αγγίξουν τις 300.000 ευρώ.

ΜΠΕΤΤΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ