Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "όχι" της ευρωβουλής στην απελευθέρωση :: 18/1/2006 19:28:12) 

ΛΙΜΑΝΙΑ

ΓΝΩΜΗ

ΑΣΚΗΣΗ

"Όχι" της ευρωβουλής στην απελευθέρωση

Η απάντησή μας είναι "ΟΧΙ"

Μια επιχείρηση παράγει 200 μηχανήματα την εβδομάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε χθες με 532 ψήφους κατά, 120 υπέρ και 25 αποχές πρόταση οδηγίας για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, η οποία είχε καταγγελθεί από τους λιμενεργάτες και είχε επικριθεί από ευρωβουλευτές όλων των παρατάξεων.

Σε λίγες ημέρες, αν δεν υπάρξει μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη, ο πρόεδρος Μπους θα αποφασίσει αν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα μέσα στο Ιράκ, παρά την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών. Το σταθερό κόστος της επιχείρησης είναι 300.000 Ευρώ την εβδομάδα ενώ το μεταβλητό κόστος κάθε μηχανήματος είναι 100.000 Ευρώ.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την απόρριψη.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλύτερη λύση που περιλαμβάνει συνέχιση και εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων όπλων. Όταν η επιχείρηση παράγει 220 μηχανήματα το μεταβλητό κόστος κάθε μηχανήματος είναι 90.000 Ευρώ.

"Επρόκειτο για ξαναζεσταμένο φαγητό", είπε χαρακτηριστικά, καυτηριάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε στην προκειμένη περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως και όλοι οι άλλοι στην Αμερική, όμως, αισθανόμαστε τα περιθώρια να στενεύουν. Ποιο είναι το οριακό κόστος των επιπλέον 20 μηχανημάτων;

"Καλό είναι η Κομισιόν να βλέπει τι έχει απορριφθεί ήδη στο παρελθόν και να μην επανέρχεται με μία κακή οδηγία, γιατί χάνεται πολύτιμος χρόνος", τόνισε σκωπτικά, υπενθυμίζοντας πως το κοινοβούλιο είχε πει "Όχι" στην ίδια οδηγία και το 2003.

Εάν τεθεί το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε μια εισβολή χωρίς ευρεία διεθνή στήριξη, η απάντησή μας είναι ΟΧΙ.

Οι υποστηρικτές της οδηγίας δήλωναν χθες απογοητευμένοι, επιμένοντας ότι η απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών είναι αναγκαία, καθώς σημαίνει περισσότερο ανταγωνισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα ενισχύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Αν και ο Χανς Μπλιξ είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν σέβεται πλήρως τις εντολές των Ηνωμένων Εθνών να αφοπλιστεί, η τελευταία έκθεση των επιθεωρητών ήταν καταστροφική για την αμερικανική θέση.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, όμως, έκρινε ότι η απελευθέρωση θα οδηγούσε σε απολύσεις και στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των απασχολουμένων στον κλάδο.

Όχι μόνο επισήμαναν ότι σημειώνεται πρόοδος, αλλά απέρριψαν και την ιδέα ότι το Ιράκ προσπαθεί ενεργά να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Αυτή ήταν και η άποψη των 10.000 λιμενεργατών, που είχαν πραγματοποιήσει μεγάλη διαδήλωση προχθές στο Στρασβούργο, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.

Η Ιστορία δείχνει ότι οι επιθεωρητές μπορεί να παραπλανηθούν, και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως ο κ. Χουσεΐν θα αφοπλιστεί και θα παραμείνει αφοπλισμένος με τη θέλησή του.

Η διαδήλωση εξελίχθηκε γρήγορα σε γενικευμένη συμπλοκή με τη γαλλική αστυνομία, που επιχείρησε να τους απομακρύνει.

Ένα ευρύτερο και επιθετικότερο πρόγραμμα επιθεωρήσεων όμως, με τη στήριξη ενός αποφασιστικού και ενωμένου Συμβουλίου Ασφαλείας, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την παρακολούθηση του προγράμματος όπλων του Ιράκ.

Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 64 αστυνομικών, τέσσερις εκ των οποίων εξακολουθούν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Στρασβούργου.

Δυστυχώς, με το να ζητά την αλλαγή του καθεστώτος, ο κ. Μπους κατέστησε δυσκολότερο για την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει αυτή τη μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Ζημιές προκλήθηκαν και στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, που αποτιμώνται σε 250.000 ως 400.000 ευρώ.

Παγιδεύτηκε έτσι σε μια γωνία, όπου οι μόνες εναλλακτικές λύσεις είναι ο πόλεμος ή μια αδιανόητη αμερικανική υποχώρηση (…) Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποδείξουν ότι υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθήσουν, ο σημαντικότερος των οποίων είναι ότι δεν εισβάλλεις σε μια χώρα, αν δεν έχεις πειστικά επιχειρήματα. Όταν ο στόχος είναι θολός ή στηρίζεται σε αμφισβητήσιμους λόγους, τότε σταματάς και αναζητείς άλλα, λιγότερο ακραία μέσα για να επιτύχεις τους σκοπούς σου.