Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( αποχώρησαν σαντάμ και συνήγοροι :: 29/1/2006 23:52:54) 

Αφορμή για την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο στάθηκε η αποβολή από την αίθουσα του ετεροθαλούς αδερφού του Χουσεΐν.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

• Η Καρολίδεια Αναγέννηση

Αποχώρησαν Σαντάμ και συνήγοροι

Καρναβάλι τέλος

Η βασιλεία του Καρλομάγνου και των διαδόχων του συνδέεται με μια σημαντική άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών, που ονομάζεται Καρολίδεια Αναγέννηση.

Επεισοδιακή η επανέναρξη της δίκης του πρώην Ιρακινού ηγέτη

Στο Ρίο. Η χρυσόσκονη είχε την τιμητική της στα άρματα

Η οργάνωση του κράτους απαιτούσε την ύπαρξη ικανών στελεχών που θα πλαισίωναν το διοικητικό μηχανισμό, δηλ. γραφέων, αντιγραφέων και δασκάλων.

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή επανέναρξη της δίκης του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς ο πρώην ηγέτης του Ιράκ και η ομάδα συνηγόρων του αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά του νέου προέδρου.

Ξημερώματα Τρίτης και το καρναβάλι του Ρίο τελειώνει έπειτα από ένα ολονύκτιο πάρτι, τόνους χρυσόσκονης και είκοσι ώρες σάμπας από καλλίγραμμες Βραζιλιάνες που θάμπωσαν εκατομμύρια θεατές.

Φορείς αυτής της δραστηριότητας ήταν οι κληρικοί, γεγονός που εξηγεί τις εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις του Καρλομάγνου καθώς και τις προσπάθειες για βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου του κλήρου.

Το επεισόδιο

Η διήμερη αναμέτρηση των 14 σχολών σάμπας διεξήχθη φέτος κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, με 30.000 αστυνομικούς και 3.000 στρατιώτες να προστατεύουν τους ντόπιους και τους 400.000 επισκέπτες από τις συμμορίες ναρκωτικών που τρομοκράτησαν το Ρίο την περασμένη εβδομάδα.

Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν διάσημοι λόγιοι και δάσκαλοι από την Ιρλανδία και την Αγγλία στο αυτοκρατορικό ανάκτορο της Αιξ-λα-Σαπέλ, που αναδείχθηκε σε πραγματικό πολιτιστικό κέντρο.

Ο νέος πρόεδρος Ραούφ Ρασίντ Αμπντέλ Ραχμάν απέβαλε από την αίθουσα έναν από τους συγκατηγορούμενους του Σαντάμ, τον ετεροθαλή αδερφό και πρώην σύμβουλό του Μπαρζχάν Ιμπραχίμ αλ Χασάν αλ Τικρίτι.

Το όνομα της νικήτριας σχολής θα ανακοινωθεί σήμερα, οπότε θα κηρυχθεί και επισήμως το τέλος των εορταστικών καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Στη νεοσύστατη Ανακτορική Ακαδημία και στα μοναστήρια δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιγραφή βιβλίων και καθιερώθηκε μια γραφή με ευανάγνωστα πεζά γράμματα, που ονομάστηκε καρολίδεια γραφή.

Αυτός άρχισε να διαβάζει μία μακροσκελή δήλωση περί της κατάστασης της υγείας του, όταν ο δικαστής του ζήτησε να σωπάσει και είπε πως θα εξετάσει το αίτημά του αργότερα.

Η Βραζιλία θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της και ο νέος πρόεδρός της, ο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θα δώσει τις πρώτες του πραγματικές εξετάσεις, καθώς η προσοχή του λαού θα επικεντρωθεί και πάλι στην πολιτική.

Ο αυτοκράτορας αποβλέποντας σε μια γενικότερη πνευματική ανανέωση, διέταξε να λειτουργούν σχολεία σε κάθε επισκοπή και μοναστήρι.

Αυτός αρνήθηκε, αποκαλώντας τη δίκη "κόρη πόρνης".

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μία από τις σχολές σάμπας, η Μπέιτζα-Φλορ, χρησιμοποίησε την καρναβαλική παρέλαση προκειμένου να καταγγείλει, με τα άρματά της, τη φτώχεια και τη βία που ταλανίζουν τη Βραζιλία.

Στα σχολεία αυτά διδάσκονταν εκτός από γραφή και ανάγνωση, γραμματική, ρητορική, αριθμητική και άλλα μαθήματα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου του ζήτησε να μην πει επιπλέον λέξη, ειδεμή θα αποβληθεί.

Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισαν και οι τέχνες με σαφείς βυζαντινές επιδράσεις.

Καθώς ο Τικρίτι δεν σταμάτησε να μιλά, ο πρόεδρος διέταξε τους φρουρούς να τον απομακρύνουν.

Η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η ζωγραφική, η μικροτεχνία και η μικρογραφία χειρογράφων αυτής της περιόδου μας άφησαν εξαίρετα αντιπροσωπευτικά έργα.

Ο επικεφαλής της υπερασπιστικής ομάδας του έκπτωτου Ιρακινού προέδρου διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι η δίκη δεν είναι δίκαιη και στη συνέχεια όλοι οι δικηγόροι της ομάδας αποχώρησαν.

Τα σπάνια βιβλία Εγώ ο Υμέτερος Φλάκκος (ψευδώνυμο του Αλκουίνου, καθηγητή της επισκοπικής σχολής της Υόρκης (Αγγλία), τον οποίο ο Καρλομάγνος διόρισε διευθυντή της Ανακτορικής Ακαδημίας, και αβά της μονής του Αγίου Μαρτίνου της Τουρ), λαμβάνοντας θάρρος από τη δική σας παραίνεση, επιθυμώ να προσφέρω στους τροφίμους του Αγίου Μαρτίνου το νέκταρ των Ιερών Γραφών. Λαχταρώ να μεθύσω και άλλους με το παλιό κρασί της αρχαίας μάθησης, να αρχίσω να τρέφω και άλλους με τους καρπούς τα γραμματικής λεπταισθησίας, να τους φωτίσω με την τάξη των ουρανίων σωμάτων […]. Δυστυχώς όμως δεν έχω ορισμένα σπάνια βιβλία της σχολαστικής μάθησης, τα οποία ωστόσο διέθετα στην πατρίδα μου χάρη στον εξαιρετικό και διάπυρο ζήλο του διδασκάλου μου, καθώς και στη δική μου μέριμνα […]. Αναφέρω όλα αυτά στην Εκλαμπρότητά σας […] ώστε να μεταβούν εκεί σπουδαστές μας και να διαλέξουν τα χρειώδη και να φέρουν στη Γαλλία τους ανθούς της γνώσης της Βρετανίας […]. D. Whiteloc, English Historical Documents, τ. 1, Oxford University Press, 1955, σ. 786. • Ποια μαθήματα αναφέρεται ότι διδάσκονται οι σπουδαστές στο αβαείο του Αγίου Μαρτίνου; • Σε ποια συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε για την καλλιέργεια των γραμμάτων στην Αγγλία την εποχή αυτή;

Όταν το δικαστήριο επιχείρησε να διορίσει νέους συνηγόρους, ο Σαντάμ Χουσεΐν τους κοίταξε και τους είπε: "Σας απορρίπτω. Αν μείνετε εδώ, είστε διαβολικοί". "Θέλω να φύγω", είπε στη συνέχεια. "Είναι μία τραγωδία. Σε κυβερνούσα για 35 χρόνια. Πώς μπορείς να με οδηγείς έξω από το δικαστήριο;". "Εγώ είμαι ο δικαστής και εσύ είσαι ο κατηγορούμενος", του είπε ο δικαστής και τον άφησε να φύγει από την αίθουσα.

Περί αξιοπιστίας

Οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν απειλούν τώρα να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, ενώ ζήτησαν η δίκη του πρώην προέδρου του Ιράκ να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα προβληματίζει η αξιοπιστία του νέου προέδρου. ___________

22 οι νεκροί το διήμερο

Τουλάχιστον οκτώ άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ έχασαν χθες τη ζωή τους στη διάρκεια επιθέσεων. Ακόμη ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρακινού στρατού επί Σαντάμ Χουσεΐν δολοφονήθηκε στην πόλη Τικρίτ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Δολοφονήθηκε ακόμη ο σουνίτης ακαδημαϊκός και πολιτικός αναλυτής Αμπντούλ Ράζακ αλ Νάας στο κέντρο της Βαγδάτης. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις το Σάββατο και την Κυριακή στη Βαγδάτη. Συνολικά το Σαββατοκύριακο είκοσι δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια επιθέσεων κι εκρήξεων. Τέλος, ο δημοσιογράφος του ABC Μπομπ Γούντραφ και ο εικονολήπτης Νταγκ Βογκντ τραυματίστηκαν χθες σοβαρά από έκρηξη βόμβας στην άκρη ενός δρόμου στην πόλη Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.