Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ο ηρακλης εφτασε στην πηγη αλλα δεν ηπιε νερο :: 6/3/2006 18:18:58) 

ΕΠΕΛΑΣΗ: Ο Ζοέλ Επαλέ μόλις έχει ξεπεράσει και τον τερματοφύλακα του Ατρόμητου Χρυσόστομο Μιχαηλίδη και πλασάρει την μπάλα στο κενό τέρμα.

ΓΝΩΜΗ

γ. Πολιτιστικές εξελίξεις

ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟ ΓΚΟΛ: Με εκπλητκικό πλασέ ο Παναγιώτης Λαγός έβαλε τον Ηρακλή (προσωρινά) μπροστά στο σκορ με 2-1 και το πανηγυρίζει δεόντως με τον Ηλία Πουρσανίδη.

Ορθή δικονομική απόφαση για μια ακατανόητη επιλογή

Ενώ στη Ρώμη, άλλοτε πνευματική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, οι επιστήμες και οι τέχνες είχαν παρακμάσει, τα πνευματικά ιδρύματα υπολειτουργούσαν και οι βιβλιοθήκες ήταν κλειστές, στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας επιβαλλόταν αργά, αλλά σταθερά το ελληνικό στοιχείο και η ελληνιστική πολιτιστική παράδοση.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΠΙΕ ΝΕΡΟ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΛΦΕΛΗΣ

Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται σε δύο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα: την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης με διάταγμα του Θεοδοσίου Β' (425) και την έκδοση του Θεοδοσιανού Κώδικα.

Τζάμπα κόπος

Είναι πράγματι ενθαρρυντικό ότι το δικαστήριο έλαβε αμέσως μια ορθή δικονομική απόφαση.

Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης διέθετε 16 ελληνόφωνες και 15 λατινόφωνες έδρες διδασκαλίας.

Το γήπεδο του Περιστερίου δεν έχει καμία σχέση με το Ρίο Ντε Τζανέιρο, Ατρόμητος και Ηρακλής δεν είχαν κανέναν Βραζιλιάνο στη σύνθεσή τους, όμως οι περίπου 2.000 θεατές που είδαν τον μεταξύ τους αγώνα, αισθάνθηκαν ότι παρακολουθούσαν κάτι από το διάσημο καρναβάλι. Οι δύο ομάδες πρόσφεραν ένα μοναδικό ποδοσφαιρικό υπερθέαμα, το πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία, αλλά ο Ηρακλής πλήρωσε τον άγραφο νόμο του ποδοσφαίρου, χάνοντας με 3-2 στις καθυστερήσεις ένα παιχνίδι, το οποίο θα μπορούσε να είχε καθαρίσει πολύ νωρίτερα.

Δηλαδή, αποφάσισε τη σταδιακή απομάκρυνση του υάλινου κιγκλιδώματος, που περιέβαλε τους κατηγορουμένους.

Χάρη στο πνευματικό αυτό ίδρυμα, η Βασιλεύουσα άρχισε να συναγωνίζεται τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ανατολής (Αθήνα και Αλεξάνδρεια) που διέθεταν σημαντικές ανώτερες σχολές.

ΓΗΠΕΔΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Απορώ, ειλικρινά, γιατί το υπουργείο Δικαιοσύνης προέβη σε μια τέτοια ακατανόητη επιλογή, που αποπροσανατολίζει την απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας.

Κεγχρεές. Το λιμάνι της Κορίνθου στον Σαρωνικό Κόλπο με τις αποθήκες του. Αναπαράσταση. ΙΕΕ, τ. Ζ' (Αθήνα 1978), 292-293.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΥΧΑΛΑ

Τι εννοώ; Η οριακή έστω αριθμητική υπεροχή των ελληνόφωνων εδρών δείχνει ότι ο πολιτιστικός χαρακτήρας της Κωνσταντινούπολης και του ανατολικού τμήματος ήταν σε μεγάλο βαθμό ελληνικός.

Πριν προλάβουν να ζεσταθούν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, το παιχνίδι είχε κλείσει στο… over, με τον Ηρακλή να προηγείται με 1-2 στο 13'.

Μπορεί ευχερώς να κατανοήσει, κανείς, γιατί η ιταλική νομοθεσία υποχρέωνε τους κατηγορούμενους των Ερυθρών Ταξιαρχιών να παρακολουθούν τις εκκρεμείς διαδικασίες μέσα από υάλινους "πύργους". Ο Θεοδοσιανός Κώδικας, στον οποίο περιλήφθηκαν όλα τα αυτοκρατορικά διατάγματα που είχαν εκδοθεί μετά το 312, δημοσιεύτηκε το 438.

Μόλις στο 5' ο Λαγός έδωσε μισό γκολ στον Επαλέ που δεν αστόχησε, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Ζαχαρόπουλος χτύπησε για πρώτη φορά την "κυανόλευκη αεροπορία" ισοφαρίζοντας…

Αυτό συνέβαινε, γιατί όταν εκδικάζονταν οι υποθέσεις τους, η τρομοκρατική δραστηριότητα των Brigate Rose βρισκόταν σε πλήρη έξαρση. Η έκδοσή του διευκόλυνε σημαντικά την απονομή της δικαιοσύνης.

Το ορεκτικό ήταν εξαιρετικό και το κυρίως πιάτο ακόμη καλύτερο.

Μόνο το 1978 σημειώθηκαν συνολικά 638 ένοπλες επιθέσεις (Λ. Σάσα). Τα σωζόμενα βιβλία της συλλογής αποτελούν σήμερα πολύτιμη πηγή για τη μελέτη των κοινωνικών συνθηκών της εποχής.

Στο 11' ο Επαλέ με εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι, αλλά πριν ο Μιχαηλίδης προλάβει να αισθανθεί ανακουφισμένος, είδε το Βραζιλιάνικο πλασέ του Λαγού να τον εκθέτει και τον Ηρακλή να παίρνει και πάλι προβάδισμα στο σκορ.

Επιπλέον, δημοσιογράφοι δολοφονούνταν και μάρτυρες πέθαιναν!

Ερωτήσεις

Η ΜΠΑΛΑ πήγαινε από τη μια περιοχή στην άλλη με κινηματογραφική ταχύτητα και οι ευκαιρίες διαδέχονταν η μία την άλλη, ενώ οι τερματοφύλακες έκαναν… υπερωρίες.

Επομένως, υπήρχε η ισχυρή πιθανότητα να γίνουν δυναμικές παρεμβάσεις μέσα στα δικαστικά κτίρια.

1. Ποιες πληροφορίες μας δίνει το απόσπασμα από τη Χριστιανική Τοπογραφία του Κοσμά Ινδικοπλεύστη για τη γεωγραφία του βυζαντινού εμπορίου και το διεθνές κύρος του Βυζαντίου στις αρχές του 6ου αι.;

Στο 17' ο Τζιμπούρ μετά την ασίστ του Κορακάκη βρέθηκε απέναντι από τον Αμπάρη, με τον κυανόλευκο τερματοφύλακα να βγαίνει νικητής, ενώ τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε και με εκπληκτικό τρόπο έδιωξε το φάουλ του Μερίνο.

Υπ' αυτήν την έννοια η ίδια η παρουσία των κατηγορουμένων εξέπεμπε μια σαφή επικινδυνότητα και η κατασκευή τέτοιων υάλινων "πύργων" απέτρεπε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο.

2. Πώς μπορείς να δικαιολογήσεις το γεγονός ότι τα περισσότερα φορτία με προϊόντα πολυτελείας της Ανατολής κατέληγαν στην Κωνσταντινούπολη;

Ο Ηρακλής πλησίασε στο γκολ με τον Λαγό (22') να κόβεται την τελευταία στιγμή, για να πέσει λίγο ο ρυθμός μετά το ημίωρο, προκειμένου να πάρουν όλοι λίγες ανάσες.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο το δικονομικό δικαίωμα της επικοινωνίας του συνηγόρου με τον πελάτη του περιοριζόταν ανεκτά.

3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνει ο φιλόσοφος και επίσκοπος Κυρήνης Συνέσιος για την αντιμετώπιση του γοτθικού ή γερμανικού προβλήματος;

Με την έναρξη της επανάληψης ο Ατρόμητος άγγιξε την ισοφάριση (αδύναμο πλασέ Μερίνο), αλλά στο επόμενο πεντάλεπτο ο Ηρακλής έχασε την ευκαιρία να κλειδώσει τη νίκη.

Όμως, οι κατηγορούμενοι της 17 Νοέμβρη δεν εκπέμπουν a priori μια πρώιμη επικινδυνότητα αφού το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης έχει - σχεδόν - εξαρθρωθεί και κίνδυνος "εξωγενών παρεμβάσεων" στο δικαστικό μέγαρο δεν υπάρχει.

Στο 48' ο Μιχαηλίδης έδιωξε τη σέντρα του Ερέρα, στρώνοντας τη μπάλα στον Επαλέ που από τα δύο μέτρα και με την εστία κενή, σούταρε άουτ!

Με την παραπάνω απόφαση το δικαστήριο καταδεικνύει - κατ' αρχήν τουλάχιστον - ότι δεν είναι μονοσήμαντα προσανατολισμένο.

Στο 53' ο Καμερουνέζος έδωσε την ασίστ στον Ερέρα, ο Αργεντινός σαν σε προπόνηση βρέθηκε απέναντι από τον Μιχαηλίδη, καταφέρνοντας να στείλει τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι….

Αυτό είναι θετικό γιατί μόνο έτσι το κράτος δικαίου θα καταρρακώσει τους αναιδείς ισχυρισμούς, που εξομοιώνουν τους τρομοκράτες με τους ανυπέρβλητους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

ΕΚΕΙ ΚΑΠΟΥ οι γηπεδούχοι κατάλαβαν ότι η τύχη ήταν με το μέρος τους, αναθάρρησαν και με την εντολή του Παράσχου να παίξουν με βαθιές μπαλιές προς τους Τζιμπούρ και Ζαχαρόπουλο (αφού από τα άκρα ο Ηρακλής είχε μπλοκάρει τους διαδρόμους) το παιχνίδι άλλαξε μορφή. Ο Ατρόμητος πίεσε ασφυκτικά (ο Κωφίδης έπρεπε να φρεσκάρει πιο νωρίς την ομάδα του) και στο 74' ο Ζαχαρόπουλος πήρε το ριμπάουντ μετά την εκπληκτική επέμβαση του Αμπάρη στο φάουλ του Μερίνο, φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσια. Όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα έληγε ισόπαλο, αλλά ο Ζαχαρόπουλος χτύπησε για τρίτη φορά, αφού στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με γυριστή κεφαλιά έκανε το 3-2. Το ότι το σκορ έμεινε εκεί οφείλεται στους δύο τερματοφύλακες, με τον Μιχαηλίδη στο 96' να διώχνει ενστικτωδώς το φάουλ του Επαλε και τον Αμπάρη στο 97' να απομακρύνει το πλασέ του Μερίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φάουλ του Επαλέ υπήρξε πέναλτι, το οποίο ούτε οι ίδιοι οι παίκτες του Ηρακλή δεν αντιλήφθηκαν, καθώς ο Ζαχαρόπουλος τράβηξε τη φανέλα του Παπαζαχαρία.