Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κριση στην ουκρανια :: 10/1/2006 21:34:25) 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αυξήσεις σε νερό, ρεύμα

Υποθετικό πείραμα

Μομφή κατά της κυβέρνησης

Φόβοι για αύξηση πληθωρισμού λόγω κύματος ανατιμήσεων

1. Στο σημείο Α του πεδίου που δημιουργεί το φορτίο Q τοποθετούμε ένα φορτίο q.

Οξεία κυβερνητική και συνταγματική κρίση έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η κόντρα με τη Ρωσία για την τιμή του φυσικού αερίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Το φορτίο αυτό θα το ονομάζουμε φορτίο - υπόθεμα, για να το ξεχωρίζουμε από το φορτίο Q, που παράγει το πεδίο, και το οποίο θα ονομάζουμε φορτίο - πηγή.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Γιούρι Γεχανούροφ, απορρίπτοντας τη συμφωνία που είχε υπογραφεί την περασμένη εβδομάδα με τη Μόσχα και ουσιαστικά διπλασίαζε την τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου.

Σε αυξήσεις των τιμολογίων τους ετοιμάζονται να προχωρήσουν η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ. Οι αυξήσεις θα έρθουν να προστεθούν στο κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει ήδη την αγορά.

Ας πούμε F το μέτρο της δύναμης που δέχεται το φορτίο q από το φορτίο Q.

Η απάντηση όμως ήρθε από τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιούστσενκο, ο οποίος αποφάσισε να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, για να προσβάλει την απόφαση της Βουλής, την οποία θεωρεί παράνομη.

Η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει αυξήσεις των τιμολογίων της κατά 2,5% από την 1η Απριλίου, ενώ και η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυξήσεις από τον Ιούνιο.

Υπολογίζουμε την τιμή του πηλίκου F/q.

Το όλο θέμα μάλιστα αναμένεται να διαρκέσει έως και μήνες, καθώς στο δικαστήριο χηρεύουν αρκετές θέσεις, καθώς εξαιτίας της αντιπαράθεσης του Γιούστσενκο με το κοινοβούλιο όλες οι προτάσεις του προέδρου έχουν απορριφθεί.

Επίσης, και οι ακτοπλόοι ετοιμάζονται άμεσα να ζητήσουν αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων, που κυμαίνονται μέχρι 6%, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στο ίδιο σημείο Α τοποθετούμε φορτίο 2q και υπολογίζουμε το μέτρο της δύναμης που ασκείται σε αυτό.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν τώρα πως η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές, στις οποίες το φιλοδυτικό στρατόπεδο του Γιούστσενκο θα εμφανιστεί διασπασμένο.

Συστάσεις

Διαπιστώνουμε ότι το μέτρο της δύναμης είναι τώρα 2F.

Η πρώην σύμμαχος του Ουκρανού προέδρου, πρώην πρωθυπουργός και νυν ορκισμένη εχθρός του Γιούλια Τιμοσένκο αναμένεται να επικρατήσει.

Πάντως, χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, για άλλη μια φορά απηύθυνε συστάσεις στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμολογίων τους στα όρια του πληθωρισμού, ο οποίος τον Φεβρουάριο αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση προσεγγίζοντας το 3,5% από 3,1% τον Ιανουάριο.

Έτσι, το πηλίκο του μέτρου της δύναμης και του φορτίου είναι το ίδιο.

Αυτό θα μπορούσε να είναι και το τέλος της "Πορτοκαλί Επανάστασης", που έφερε στα τέλη του 2004 στην εξουσία τον Γιούστσενκο, αλλά απέτυχε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, σε σύσκεψη με τους διοικητές 31 ΔΕΚΟ τούς κάλεσε να συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού, προχωρώντας σε αυξήσεις τιμολογίων μόνο όταν κρίνονται αναγκαίες και σε κάθε περίπτωση να μην υπερβαίνουν τα όρια του πληθωρισμού.

Την ίδια διαπίστωση θα κάνουμε, αν δίνουμε στο φορτίο q συνεχώς μεγαλύτερες τιμές:

Πάντως το κύμα των ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά προκαλεί απαισιοδοξία στους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

το πηλίκο του μέτρου της δύναμης και του αντίστοιχου φορτίου θα παραμένει σταθερό.

Η έρευνα

Φαίνεται λοιπόν ότι η τιμή αυτού του πηλίκου δεν εξαρτάται από το μέγεθος του δοκιμαστικού φορτίου-υποθέματος q.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των απαντήσεων που έδωσε ένα δείγμα καταναλωτών σε σχετική έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία εμπεριέχεται στο τελευταίο της ενημερωτικό δελτίο, ο δείκτης που απεικονίζει τις πληθωριστικές προσδοκίες για το επόμενο δωδεκάμηνο, από 16 που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, ανήλθε στο 22 τον Δεκέμβριο για να φτάσει τον Ιανουάριο του 2003 στο 32!

2. Θα εξετάσουμε τώρα πώς εξαρτάται το μέτρο του πηλίκου F/q από το μέγεθος του φορτίου Q, που παράγει το πεδίο.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, για τον τομέα των υπηρεσιών.

Αν διπλασιάσουμε το φορτίο Q, διαπιστώνουμε ότι η τιμή του πηλίκου αυτού διπλασιάζεται.

Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι τους επόμενους 3-4 μήνες οι υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνονται τράπεζες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου) θα γίνουν ακριβότερες, καθώς ο σχετικός δείκτης από 13 που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο ανήλθε στο 17 τον Δεκέμβριο για να φτάσει τον Ιανουάριο του 2003 στο 23.

Αναλόγως, αν τριπλασιάσουμε, τετραπλασιάσουμε κτλ. το μέγεθος του φορτίου Q, η τιμή του πηλίκου θα τριπλασιάζεται, θα τετραπλασιάζεται κτλ. αντιστοίχως.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών θα σημειώσει επιβράδυνση.

Το συμπέρασμα είναι ότι το πηλίκο αυτό είναι ανάλογο προς το μέγεθος του φορτίου Q.

Έτσι, ο σχετικός δείκτης από 38 τον περασμένο Δεκέμβριο, διαμορφώθηκε στο 31 τον Ιανουάριο του 2003.

[pic]

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

3. Εάν επαναλάβουμε τη διαδικασία για ένα άλλο σημείο Β, που απέχει από το φορτίο-πηγή Q απόσταση μεγαλύτερη από αυτήν του σημείου Α, τα συμπεράσματα είναι ανάλογα.

Συγκράτηση αυξήσεων σε μισθούς στις ΔΕΚΟ

Πάλι το πηλίκο της δύναμης και του αντίστοιχου φορτίου q, που θα τοποθετούμε στο σημείο Β, θα έχει την ίδια σταθερή τιμή ανεξάρτητα με το μέγεθος του φορτίου q.

Γραμμή για συγκράτηση των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ στο ύψος της εισοδηματικής πολιτικής που έχει ανακοινωθεί στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, καθώς και για περιορισμό των προσλήψεων, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων αυτών.

Θα υπάρχει, όμως, και μία διαφορά: η τιμή του πηλίκου θα είναι μικρότερη για το σημείο Β.

Ο υπουργός κάλεσε τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να ακολουθήσουν εξαιρετικά συγκρατημένη πολιτική για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων τους, η οποία να στηρίζεται στους ακόλουθους τομείς: * Η εισοδηματική πολιτική να κινείται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Απείλησε τις διοικήσεις ακόμη και με μέτρα, στην περίπτωση που παραβούν τα όρια των αυξήσεων.

* Οι προσλήψεις να είναι εναρμονισμένες με τη γενικότερη πολιτική.

* Οι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού για τις επενδύσεις και τον δανεισμό των δημόσιων επιχειρήσεων να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Οι δημόσιες επιχειρήσεις να δανείζονται μόνο για να επενδύσουν, ενώ η κυβέρνηση δεν θα εγγυάται για τα δάνεια των ΔΕΚΟ.

* Να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες και τις επιχορηγήσεις προς τρίτους (κονδύλια για χορηγίες, διαφημίσεις και δημόσιες σχέσεις), οι οποίες θα δίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο έπειτα από έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Επιπλέον, στους όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να μην περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα και επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κόντρα ΓΣΕΕ στις συστάσεις Χριστοδουλάκη

Αυξήσεις μισθών στις ΔΕΚΟ με βάση το 4,2% δίνει κατεύθυνση η ΓΣΕΕ να διεκδικήσουν για το 2003 τα εργατικά συνδικάτα αποδοκιμάζοντας παράλληλα την κυβερνητική κατεύθυνση για συγκρατημένες αυξήσεις αποδοχών. Η ΓΣΕΕ έχει σημερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη, στον οποίο θα θέσει το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, της απόδοσης των οφειλών του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ύψους 180 εκατ., ευρώ). Εξάλλου θα τεθεί και το αίτημα των συνταξιουχικών οργανώσεων για ενσωμάτωση της ΑΤΑ στη μισθολογική βάση υπολογισμού της σύνταξης για τις Τράπεζες-ΔΕΚΟ. Η ΓΣΕΕ με αφορμή εμπλοκές που εμφανίζονται στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των νέων κλαδικών συμβάσεων, τονίζει ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν τη μοναδική μέθοδο κατάρτισης συμβάσεων, τουλάχιστον για τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους οποίους καλύπτει η ΓΣΕΕ.

Κατά τη ΓΣΕΕ, κυβερνητικές ντιρεκτίβες που παραπέμπουν σε υποχρεωτικό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.