Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΤΟΥΡΚΙΑ Άγρια κόντρα Ρογκ και κυβέρνησης ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η γρίπη των πτηνών ήταν… πνευμονία

Νέα κόκκινη "κάρτα" (;) για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων έβγαλε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ χθες βράδυ από τη Λωζάννη. Η Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας είναι το βιβλίο που για πρώτη φορά μπαίνει στα σχολικά προγράμματα του Γυμνασίου χωρίς να προορίζεται για αυτόνομη διδασκαλία, αλλά με στόχο να λειτουργήσει συμβουλευτικά στο μάθημα της Λογοτεχνίας.

Σε πνευμονία οφείλεται τελικά ο θάνατος του παιδιού που εξέπνευσε την Κυριακή στην Ανατολική Τουρκία.

Ο κ. Ρογκ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και στην εκτέλεση ορισμένων Ολυμπιακών έργων. Το βιβλίο αυτό βασίστηκε τόσο στις έγκυρες Ιστορίες της Λογοτεχνίας, όσο και σε κριτικές μελέτες με στόχο διπλό: αφενός να παρουσιάσει μια συνολική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η Νεοελληνική Λογοτεχνία και αφετέρου να μελετήσει τα στάδια που αυτή διέτρεξε και τα πρόσωπα που τη σφράγισαν και την ανέδειξαν με το έργο τους.

Αρχικά είχε αναφερθεί πως ο άτυχος 14χρονος Μεχμέτ Αλί Κοτζιγκίτ έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της γρίπης των πτηνών, όπως προέκυψε όμως δεν ήταν φορέας του θανατηφόρου ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρογκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προ έξι εβδομάδων, όταν κλιμάκιο της ΔΟΕ είχε επισκεφθεί την Αθήνα, είχε δώσει δαβεβαιώσεις για την καλή πορεία των έργων και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι τίποτε απ' όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν υλοποιήθηκε. Η Ιστορία της Λογοτεχνίας αναφέρεται στα λογοτεχνικά έργα (γραπτά και προφορικά) που έχουν λογοτεχνική αξία και είναι γραμμένα σε γλώσσα νεοελληνική.

Όπως ανακοίνωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου της πόλης Βαν, όπου νοσηλευόταν, «σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν από γιατρό μας, οι ασθενείς προσβλήθηκαν από πνευμονική λοίμωξη, από πνευμονία».

Κατά τα τηλεγραφήματα των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο κ. Ρογκ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προώθησε επίσης το θέμα της προμήθειας του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των Αγώνων.

Αντικείμενο της είναι επομένως τα λογοτεχνικά έργα, τα οποία παρακολουθεί στην ιστορική τους εξέλιξη αποκομίζοντας πολύτιμη γνώση.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας, μετέδωσε ότι αρνητικές αποδείχτηκαν οι εξετάσεις για τον ιό της γρίπης των πτηνών που έγιναν σε πέντε ασθενείς στην Τουρκία.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθεί σε σχέση με τις προμήθειες εξοπλισμού, τις αναθέσεις Ολυμπιακών έργων και ανέφερε ότι ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις δήμων και αρμόδιων φορέων ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εξετάζει επίσης τα λογοτεχνικά ρεύματα και τους δημιουργούς ολοκληρώνοντας παράλληλα και το έργο της κριτικής της λογοτεχνίας, καθώς οργανώνει τις διάφορες κριτικές αποτιμήσεις και διαμορφώνει έναν κανόνα που στηρίζεται στην απόσταση του χρόνου προφυλάσσοντας από υποκειμενικές εκτιμήσεις.

Τρία αδέλφια του 14χρονου νοσηλεύτηκαν το Σαββατοκύριακο αφού κατανάλωσαν πουλερικά, καθώς παρουσίαζαν συμπτώματα όμοια με εκείνα της γρίπης των πτηνών.

Πληροφορίες από έγκυρη πηγή ανέφεραν χθες βράδυ ότι πριν από την παρέμβαση του κ. Ρογκ ο πρόεδρος της ΔΟΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον ενημέρωσε για τις προειδοποιήσεις που θα απηύθυνε στην Ελλάδα.

Το πρώτο θέμα που αντιμετωπίζουν οι ιστορικοί της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας είναι το πότε ακριβώς τοποθετείται η αρχή της.

Δύο άλλοι ασθενείς, μια 35χρονη γυναίκα και ένα πεντάχρονο παιδί, νοσηλεύτηκαν επίσης στην πόλη Βαν με τα ίδια συμπτώματα.

Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Ρογκ φέρεται ότι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και στη δυνατότητά της να διοργανώσει πολύ καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο βιβλίο αυτό η εξιστόρηση των γεγονότων αρχίζει από το 10ο αιώνα, με πρώτο το έπος του Διγενή Ακρίτα, το πρώτο λογοτεχνικό (γραπτό) κείμενο, όπου χρησιμοποιείται η νεοελληνική γλώσσα.

Ο 14χρονος ήταν ένας από τους έξι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην πόλη Βαν με συμπτώματα γρίπης των πτηνών.

Πάντως μία ώρα πριν είχαν ανοίξει οι προσφορές του διαγωνισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θέμα που απ' ό,τι φαίνεται τελειώνει.

Την εποχή αυτή πλάι στη λόγια Βυζαντινή Γραμματεία εμφανίζεται μια λογοτεχνία λαϊκή με ιδιαίτερα γνωρίσματα τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στο εκφραστικό όργανο που χρησιμοποιεί, τη νεοελληνική γλώσσα.

Οι ασθενείς και το παιδί που πέθανε κατάγονται από την επαρχία Ντογκουμπεγιαζίτ, κοντά στα ιρανικά σύνορα, όπου την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε πουλερικό.

Ανοίχτηκαν οι προσφορές.

Τα πρώτα μνημεία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας προβάλλουν έναν καινούριο κόσμο που συνθέτει το παλιό με το νέο, την κλασική κληρονομιά με τα ανατολικά αλλά και με τα δυτικά στοιχεία που διασταυρώνονται συνθέτοντας το στίγμα της πορείας του ελληνισμού μέσα στο χρόνο.

Οι αρχές της επαρχίας Ντογκουμπεγιαζίτ απαγόρευσαν κάθε μεταφορά πουλερικών και προχώρησαν στη θανάτωση δεκάδων για προληπτικούς λόγους.

Οι "Βέλτιστες και Τελικές Προσφορές" (BAFO) για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανοίχτηκαν στο υπουργείο Άμυνας.

Τα στοιχεία αυτά φανερώνονται σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής που εκφράζεται μέσα από τη λογοτεχνική δημιουργία.

Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν αναφερθεί αρκετές εστίες της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία και η μετάδοση του ιού αποδίδεται στα αποδημητικά πτηνά.

Και αυτήν τη φορά μειοδότρια στο πακέτο της προκήρυξης ήταν η κοινοπραξία SAIC-Siemens έναντι της κοινοπραξίας TRS.

Τα έργα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, η οποία εξελίσσεται παράλληλα με τη γενικότερη καλλιέργεια και την παιδεία, αφήνοντας πίσω τους προηγούμενους σταθμούς (τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο), χαρακτηρίζει ο δυναμισμός που ενισχύεται από τη μακραίωνη παράδοση και από την αναζήτηση του καινούριου, η ζωτικότητα και η δημιουργική πνοή.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Η διαφορά, όπως την έδινε η Διυπουργική Επιτροπή, ήταν 0,4 εκατ. ευρώ υπέρ της SAIC όσον αφορά το πακέτο δεκαετούς μίσθωσης (317,97 εκατ. ευρώ, έναντι 318,36 εκατ. ευρώ).

Τα χαρακτηρίζει επίσης η δύναμη για ανανέωση και η αφομοιωτική ικανότητα που βοηθά τους νεοέλληνες λογοτέχνες να αφομοιώνουν στην ιδιοσυγκρασία τους όσα προσλαμβάνουν.

Θανάτωση φαλαινών λόγω αδιεξόδου

Η TRS ανέφερε ότι αν υπολογισθεί και μια πρόσθετη μίσθωση 5 ετών, η διαφορά είναι υπέρ της.

Όλοι σχεδόν οι έγκυροι ιστορικοί της λογοτεχνίας μας συμφωνούν στη διαίρεση της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε περιόδους που συμπίπτουν με εκείνες της πολιτικής μας ιστορίας:

Περίπου πενήντα φάλαινες θανατώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ακτή του Αποχαιρετισμού στην κορυφή του Νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του ζωικού βασιλείου.

Ωστόσο η SAIC πανηγύριζε αναφέροντας ότι στην τελική πρόσκληση ζητούνταν προσφορά μόνο για δεκαετή μίσθωση κάτι που αποδέχεται και η Διυπουργική.

1. Η Βυζαντινή κληρονομιά (Υστεροβυζαντινή περίοδος), που αρχίζει περίπου από το 1000 και τερματίζεται με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους (1204)

Οι οκτώ από αυτές νέκρωσαν επειδή είχαν παραμείνει για πολλή ώρα σε πολύ ρηχά νερά, ενώ δεκάδες άλλες εκεί κοντά για να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους εξοντώθηκαν τελικά με πυρά, καθώς κρίθηκε ότι η περιοχή ήταν πολύ απόμερη και η θάλασσα επικίνδυνα αγριεμένη για να μπορέσει να διοργανωθεί σωστά η επιχείρηση διάσωσης των φαλαινών.

Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να επικυρώσει το αποτέλεσμα την άλλη εβδομάδα εκτός αν η Διυπουργική αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα να συνεχίσει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

2. Η περίοδος της Φραγκοκρατίας (1204-1453)

Σε περιόδους αμπώτιδος, σε πολύ ρηχά νερά συγκεντρώνονται μέλη κοπαδιών φαλαινών, όμως τα θαλάσσια ρεύματα είναι τόσο ισχυρά με αποτέλεσμα τα κύτη να παγιδεύονται, χωρίς δυνατότητα διαφυγής.

Πηγές της πάντως ανέφεραν ότι με τη νέα διαδικασία οι όροι - και συγκριτικά οι τιμές - βελτιώθηκαν πολύ.

3. Η Προεπαναστατική περίοδος (1453-1821): α) Από την Άλωση της Πόλης μέχρι την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους (1453-1669), β) Από την πτώση της Κρήτης μέχρι την Επανάσταση (1669-1821) 4. Η Νεοελληνική Λογοτεχνία μετά τον Αγώνα και μέχρι τη γενιά του 1880(1821-1880) 5. Η νεότερη περίοδος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (1880-1930) 6. Η Γενιά του Τριάντα 7. Η μεταπολεμική περίοδος: α) Από το 1945 μέχρι το 1967, β) Από το 1967 μέχρι σήμερα. Το βιβλίο αυτό ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαίρεση και χωρίζεται σε οκτώ ενότητες, καθεμιά από τις οποίες πραγματεύεται την αντίστοιχη λογοτεχνική παραγωγή. Σε αυτές προστίθεται η ενότητα που αφορά στο δημοτικό τραγούδι, το οποίο διατηρήθηκε για αιώνες από την προφορική παράδοση και αποτέλεσε την πιο έγκυρη έκφραση της ψυχής του λαού μας, της ψυχοσύνθεσής του αλλά και των ιστορικών του περιπετειών. Κάθε ενότητα χωρίζεται σε κεφάλαια, όπου παρουσιάζονται οι σχολές, τα ρεύματα και οι δημιουργοί. Στην αρχή κάθε ενότητας προτάσσεται συνθετική παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου της περιόδου μαζί με μια σύντομη περιγραφή των συνθηκών μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε η λογοτεχνική παραγωγή. Στο τέλος κάθε ενότητας υπάρχουν ασκήσεις και θέματα για συζήτηση που ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουν κίνητρα στους μαθητές για μια ευρύτερη γνωριμία με τα λογοτεχνικά κείμενα, ώστε να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της λογοτεχνικής μας παράδοσης.

Οι συγγραφείς