Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σύντομη είδηση

( συνάντηση ομογενών με κακλαμάνη ) 

Συνάντηση ομογενών με Κακλαμάνη ΑΙΧΜΕΣ

Η εξάπλωση και η κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου

Πρεσβευτές της Ελλάδας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τους 140 φοιτητές ελληνικής καταγωγής από κράτη του νοτίου ημισφαιρίου, τους οποίους δέχθηκε χθες στο εντευκτήριο του κοινοβουλίου.

Η έκθεση θα καθορίσει τις αποφάσεις όλων

Μετά την κυριαρχία τους στην Κρήτης (1450 π.Χ.), οι Μυκηναίοι γίνονται θαλασσοκράτορες. Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στις χώρες όπου ζουν και επισήμανε ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διεθνή προβολή της χώρα μας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Σε ολόκληρο τον χώρο του Αιγαίου και στα μικρασιατικά παράλια ιδρύουν αποικίες και εμπορικούς σταθμούς.

Ο Απ. Κακλαμάνης ενημέρωσε τους φοιτητές, φιλοξενούμενους της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, για την οργάνωση τη λειτουργία του πολιτεύματος και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον. Η σημερινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επικεφαλής των επιθεωρητών, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, θα καθορίσει τη στάση όλων: του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε.

Παράλληλα, για την αναζήτηση πρώτων υλών και αγορών ταξιδεύουν μέχρι την Εγγύς Ανατολή, τη νότια Ιταλία, τη Σικελία, την Ισπανία και φαίνεται να έχουν σποραδικές επαφές με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Στην αναφορά του για τα εθνικά θέματα στάθηκε στην ανοιχτή πληγή της Κύπρου και ζήτησε από τα Ελληνόπουλα της διασποράς, όπως και από όλους τους ομογενείς, να καταβάλουν προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης των χωρών, όπου ζουν, και να δραστηριοποιούνται για τα δίκαια της Ελλάδας. Οι «ισχυροί» του πλανήτη και οι διεθνείς οργανισμοί, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στο ζήτημα του Ιράκ, αναμένουν με προσοχή τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν οι κ.κ. Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι, και κυρίως εάν θα δηλώσουν ότι η Βαγδάτη συνεργάζεται ή εξακολουθεί να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αποικίζουν συστηματικά την Κύπρο και έρχονται σε επαφή με το κράτος των Χετταίων.

Η παρουσίαση θα επηρεάσει κατ' αρχήν τη στάση του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού θα καθορίσει την έκδοση δεύτερου ψηφίσματος και, κυρίως, την αυστηρότητα της διατύπωσής του.

Τα αρχεία των Χετταίων ονομάζουν τους Μυκηναίους Αχιγιάβα (Αχαιούς) και τονίζουν ότι το βασίλειο τους είναι υπολογίσιμη ναυτική δύναμη.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οι τρεις «αντιρρησίες» (Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο) θα χαράξουν την περαιτέρω στάση τους με βάση τι θα έχουν ακούσει από τους επιθεωρητές.

Η εξάπλωση του μυκηναϊκού πολιτισμού κατά τον 14ο και 15ο αιώνα.

Από το περιεχόμενο της κατάθεσης Μπλιξ και Ελ Μπαραντέι θα κριθεί επίσης εάν η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. τη Δευτέρα θα υιοθετήσει κοινή θέση και, κατ' επέκταση, εάν η πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας να την συγκαλέσει θα στεφθεί από επιτυχία. Περίπου το 1200 π.Χ. παρατηρείται μια αιφνίδια κάμψη της μυκηναϊκής ισχύος.

Τέλος, οι ΗΠΑ, που ουσιαστικά έχουν και τον τελικό λόγο, θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους με βάση την αυστηρότητα των επιθεωρητών.

Ανάκτορα, ακροπόλεις και οικισμοί καταστρέφονται.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στο περιεχόμενο της έκθεσης είναι η προχθεσινή εσπευσμένη μετάβαση της συμβούλου εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις στη Νέα Υόρκη όπου ζήτησε από τον κ. Μπλιξ να καταθέσει ότι το Ιράκ συνεχίζει να παραβιάζει το ψήφισμα 1441, αφού μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει η Ουάσιγκτον σε ένα δεύτερο ψήφισμα που θα απειλεί το Ιράκ με τη «χρήση βίας».

Συγχρόνως εξαφανίζεται η Γραμμική γραφή Β.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα Ηνωμένα Έθνη.

Τα ελληνικά δε θα εμφανισθούν ως γραφή παρά τον 8ο αιώνα π.Χ. Δε γνωρίζουμε με ακρίβεια τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Άλλοι επιστήμονες την αποδίδουν σε μετακίνηση νέων ελληνικών φύλων (κάθοδος των Δωριέων), άλλοι σε εσωτερικές αναταραχές και άλλοι, τέλος, στην τρομακτική αναστάτωση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, με την πτώση του κράτους των Χετταίων και με τις επιθέσεις των λεγόμενων «λαών της θάλασσας» εναντίον της Αιγύπτου. Η αναστάτωση αυτή είχε ως συνέπεια την πτώση του μυκηναϊκού εμπορίου και τη σταδιακή παρακμή των μυκηναϊκών ανακτόρων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μάλλον, όμως, η πτώση της μυκηναϊκής δύναμης οφείλεται σε ένα συνδυασμό και των τριών λόγων. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός έχασε την ισχύ του, δεν κατέρρευσε όμως τελειωτικά. Πολλά στοιχεία του θα επιβιώσουν και θα μεταλαμπαδευθούν στην επόμενη φάση του ελληνικού πολιτισμού.

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες 1. Πότε και πού χτίζονται τα πρώτα μυκηναϊκά ανακτορικά συγκροτήματα; 2. Πως επέδρασε ο μινωικός πολιτισμός στους Μυκηναίους; 3. Γιατί η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής γραφής Β έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες; 4. Ήταν πάντοτε ειρηνικές οι θαλάσσιες δραστηριότητες των Μυκηναίων;