Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( μονιμοποιούνται 30.000 συμβασιούχοι ) 

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Γ' Από τη μορφολογία των λέξεων

Μονιμοποιούνται 30.000 συμβασιούχοι

Τους έβαζαν να παίξουν «λοταρία» με βραβείο… ξυλοδαρμό

Η ενότητα αυτή προσπαθεί να εστιάσει την προσοχή μας στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες γίνονται λάθη που αφορούν το μορφολογικό επίπεδο της γλώσσας.

Καταργείται το προνόμιο του διορισμού τέκνων δημοσίων υπαλλήλων- Στους ενδιαφερομένους φορείς νομοσχέδιο του Αλ. Παπαδόπουλου- Πιο αυστηρός ο νόμος Πεπονή

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ. Στρατιώτες συλλαμβάνουν Παλαιστίνιο

Τέτοια είναι: π.χ. λάθη στο σχηματισμό των χρόνων κάποιων ρημάτων (π.χ. προηγόταν αντί προηγούνταν)· ο λανθασμένος σχηματισμός της προστακτικής με αύξηση (π.χ. ακούμε συχνά υπέγραψε αντί για το σωστό υπόγραψε)· λάθη στο σχηματισμό των συνοπτικών και των συντελεσμένων χρόνων των ρημάτων που έχουν β' συνθετικό το "άγω" και το "βάλλω" (π.χ. έχει εξάγει αντί για το σωστό έχει εξαγάγει )· λάθη στο σχηματισμό των μετοχών (π.χ. των πληγέντων περιοχών αντί για το σωστό των πληγεισών περιοχών)· λάθη στον τονισμό των ουσιαστικών και των επιθέτων (π.χ. η τακτική των αντιπάλων, αλλά η τακτική των αντίπαλων κομμάτων) και άλλα.

Τη μονιμοποίηση 30.000 υπηρετούντων ήδη στο δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο προωθείται η καθιέρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων στη διοίκηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να δικαστεί για τις σφαγές στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα, το 1982, αλλά στο τέλος της θητείας του, όταν δεν θα χαίρει πια ασυλίας, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελγίου.

Ως προς τις μονιμοποιήσεις, το νομοσχέδιο του κ. Παπαδόπουλου προβλέπει αλλαγή της εργασιακής σχέσης από ιδιωτικού σε δημοσίου δικαίου, ενώ άλλες διατάξεις του αφορούν την κατάργηση των προνομίων που ίσχυαν για τα συγγενικά των υπαλλήλων πρόσωπα, και την πρόσληψη των επιλαχόντων στο διαγωνισμό του 1995.

Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από τις Βρυξέλλες για «διαβουλεύσεις».

Η μονιμοποίηση των 30.000 υπαλλήλων, που εργάζονται στο δημόσιο με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οδηγεί αυτομάτως στην ένταξή τους στην δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, κάτι που ως τώρα αποκλειόταν.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος στους επιζήσαντες της σφαγής να στραφούν εναντίον του Ισραηλινού ηγέτη, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τους θανάτους εκατοντάδων Παλαιστινίων, το 1982, στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Βηρυτό.

Βασική προϋπόθεση για τη μονιμοποίηση είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τα γενικά και ειδικά προσόντα που απαιτεί ο κλάδος και η θέση τους, με εξαίρεση το όριο ηλικίας.

«Είναι μια νίκη για τη διεθνή δικαιοσύνη και για τα θύματα», δήλωσε δικηγόρος των εναγόντων.

Η κατάταξη σε βαθμό θα γίνεται ανάλογα με την προϋπηρεσία..

Ο Σαρόν ήταν υπουργός Άμυνας την εποχή εκείνη και επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου τον είχε κρίνει έμμεσα υπεύθυνο για τη σφαγή, αλλά ουδέποτε δικάστηκε.

Οι υπάλληλοι, που κατατάσσονται με βάση πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα μετατάσσονται υποχρεωτικά σε άλλη υπηρεσία εντός εξαμήνου, στην περίπτωση που τα τυπικά τους προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της υπηρεσίας.

«Λαχνοί» βίας

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε διάστημα τριών μηνών μετά τη δημοσίευση του νόμου. Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Χεβρώνα καταγγέλλονται πως εξανάγκασαν Παλαιστινίους να συμμετάσχουν σε μια μακάβρια «λοταρία», υποχρεώνοντάς τους να επιλέξουν οι ίδιοι την «τιμωρία» τους, τραβώντας ένα κομμάτι χαρτί από ένα σωρό.

Από τη ρύθμιση για τη μονιμοποίηση εξαιρούνται οι υπάλληλοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου, που υπηρετούν σε πρεσβείες και προξενεία μας στο εξωτερικό.

Στα χαρτάκια που βρίσκονταν στο σωρό φέρεται να ήταν γραμμένες διάφορες πράξεις βίας, ανάμεσα στις οποίες σπάσιμο χεριού ή ποδιού και ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου.

Στο προσχέδιο νόμου προβλέπεται ακόμη η πρόσληψη των επιλαχόντων του γραπτού διαγωνισμού του 1995 (περί τους 1.850), οι οποίοι θα καλύψουν κενές θέσεις σε φορείς του δημοσίου με βάση τον πανελλήνιο πίνακα του ΑΣΕΠ ανάλογα με τον βαθμό που πέτυχαν στις εξετάσεις και αφού υποβάλουν τη σχετική αίτηση. «Βρισκόμουν στον κεντρικό δρόμο», αφηγήθηκε ο νεαρός Παλαιστίνιος Φάχιντ Αμπού Ίσμπεχ, ένας από τους τέσσερις που κατήγγειλαν παρόμοια περιστατικά. Για το εποχικό προσωπικό απαγορεύεται ρητώς η ανανέωση των συμβάσεων και αποκλείεται η μονιμοποίηση. «Είδα τη συνοριακή αστυνομία και έτρεξα να φύγω γιατί είχα ακούσει για τη λοταρία, αλλά με ακολούθησαν με το τζιπ και με σταμάτησαν.

Καταργείται πλέον το προνόμιο που είχαν στις προσλήψεις στο δημόσιο, οι συγγενείς υπαλλήλων που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εισάγονται διατάξεις που αυστηροποιούν το νόμο 2190 (νόμος Πεπονή) σχετικά με την πρόσληψη εποχικού και τακτικού προσωπικού.

Ένας τους κρατούσε ένα κουτί διαστάσεων περίπου 20 επί 30 εκατοστά που έγραφε στα εβραϊκά "Κερδίστε δωρεάν από τον ισραηλινό στρατό". Μου είπαν, "άκουσες για την προσφορά που κάνει ο στρατός;". "'Όχι", είπα. Μου είπε να διαλέξω ένα χαρτί. Έκανα το χαζό, είπα ότι δεν έχω χρήματα για λοταρία. Μου είπε, "είναι δωρεάν, πάρ' το". Τον ρώτησα ποια είναι τα βραβεία. Μου είπε, "είναι πολύ φτωχά βραβεία". "Σαν τι; " ρώτησα. "Σπάσιμο χεριού, σπάσιμο κεφαλιού, ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου, σπρώξιμο από τζιπ που τρέχει με 120 χιλιόμετρα και καλή τύχη την επόμενη φορά". Αρνήθηκα. Είπε, "θα σε πυροβολήσω αν δεν πάρεις χαρτί". Με ανάγκασαν να το διαβάσω. Έλεγε, "Σπάσιμο χεριού". Είχαν ένα ραβδί, σαν λαβή τσεκουριού. Είδα αίμα πάνω του. Με χτύπησαν τρεις φορές στο αριστερό χέρι. Πόνεσα τρομερά». Ο Αμπού Ίσμπεχ προσποιήθηκε πως λιποθύμησε. Τον άφησαν στον δρόμο κι έτσι κατάφερε να ξεφύγει. Είπε πως ήταν 10 Δεκεμβρίου.