Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( βγήκε ο ημιτελικός :: 3/2/2006 19:46:23) 

Οι δύο Καμαρά της Σενεγάλης, Ανρί και Ντιομανσί, έβαλαν στη μέση τον Σιλά της Γουινέας.

Ιδιώματα και διάλεκτοι πλουτίζουν τη γλώσσα μας.

25Ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

"Πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί όχι μόνο έδειξαν, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, μεγάλο ενδιαφέρον για να γνωρίσουν τα ιδιώματά τους, αλλά και βοήθησαν την πρακτική τους καλλιέργεια στο θέατρο και την υπόλοιπη λογοτεχνία.

Βγήκε ο ημιτελικός

Περιττή και άσκοπη η τάση αυτή όταν δεν περιορίζεται σε όρια λογικά, επικίνδυνη ενδεχομένως όταν έχει ή μπορεί να πάρει πολιτικό χωριστικό χαρακτήρα, είναι ωφέλιμη και καλοπρόσδεκτη όσο δίνει αφορμή να εκφραστούν λογοτεχνικά είδη ιδιότυπα, που αλλιώς δε θα έβλεπαν καθόλου το φως ή θα νοθεύονταν".

Το ζευγάρι του πρώτου ημιτελικού στο 25ο κύπελλο Εθνών Αφρικής σχηματίστηκε χθες: θέσεις στην 4άδα έκλεισαν η Αίγυπτος (μάλιστα με σκόρερ τον 40χρονο Χοσάμ Χασάν) και η Σενεγάλη, που θα διεκδικήσουν την Τρίτη την πρόκριση στον τελικό.

Μ. Τριανταφυλλίδης

Οι χθεσινοί προημιτελικοί: Αίγυπτος - Κονγκό 2-0 (33' πέν. Αχμέντ, 42' Χασάν), Γουινέα - Σενεγάλη 2-3 (23' Ντιαβαρά, 90' Φεϊντουνό - 65' Μπούμπα Ντιόπ, 84' Νιάνγκ, 89' Καμαρά).

"Η αρχαία ελληνική γλώσσα είχε δύο ευτυχίες: ν' αποχτήσει μεγάλη λογοτεχνία πριν φανερωθούν οι γραμματικοί και πως για καιρό καμιά διαλεχτό της δεν καθυπερτέρησε τις γειτονικές της και δεν υψώθηκε σ' επίσημη γλώσσα.

ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ!

Έτσι πλουτίστηκε η γλώσσα με όλες τις εκφράσεις εκείνες που φέρνουν πάντα μαζί τους κάτι σαν το άρωμα της πατρίδας που τις γέννησε.

Τι κι αν την τελευταία φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Αμπιτζάν, το Καμερούν είχε θριαμβεύσει (2-3);

Διδάσκει αυτό κάτι που θα έπρεπε να στοχαστούν τα σύγχρονα έθνη και που παίρνω το θάρρος να το συστήσω στους σημερινούς Έλληνες.

Η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν αυτή που χαμογέλασε τελευταία και δεχόμενη το ανέλπιστο δώρο του Καμερούν, το χαμένο πέναλτι του -απόντα σήμερα- Γουόμε στο 1-1 με την Αίγυπτο, πανηγύρισε την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ 2006.

Θα είχαν άδικο την ώρα που παγιώνουν τη γλώσσα τους να διώχνουν εκφραστικά στοιχεία γεμάτα ουσία που τους παρέχουν τα λαϊκά ιδιώματα από τους διάφορους τόπους".

Γι' αυτό και σήμερα στο Κάιρο τα "αδάμαστα λιοντάρια", η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη της "μαύρης ηπείρου", έχουν την ευκαιρία να πάρουν ρεβάνς από τους "ελέφαντες" με μια πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου Εθνών, σε ένα ζευγάρι που προσωποποιείται στη "μονομαχία" των κορυφαίων σύγχρονων Αφρικανών ποδοσφαιριστών, Σαμουέλ Ετό και Ντιντιέ Ντρογκμπά.

M. Breal

Στον άλλο σημερινό ημιτελικό, στο Πορτ Σάιντ, η αήττητη Νιγηρία καλείται ν' αποκλείσει την κάτοχο του στέμματος, Τυνησία.