Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Αθλητική είδηση

( γυμναστική με την κοντολίζα! :: 7/3/2006 18:06:11) 

Γυμναστική με την Κοντολίζα!

6.5 Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο μεγάλος εχθρός δεν είναι ούτε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ούτε ο Σαντάμ Χουσεΐν. Μία νέα ιδέα στον προγραμματισμό γεννήθηκε στις παγωμένες νορβηγικές ακτές στα τέλη της δεκαετίας του `70 και πέρασε πολύ γρήγορα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Είναι η παχυσαρκία που πλήττει όλο και περισσότερους Αμερικάνους. Πρόκειται για μια νέα τάση αντιμετώπισης προγραμματιστικών αντιλήψεων και δομών που ονομάζεται αντικειμενοστραφής (object-oriented) προγραμματισμός. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει εκστρατεία προκειμένου να πείσει τους Αμερικάνους να αφήσουν τον καναπέ και να γραφτούν σε κανένα γυμναστήριο, μπας και μειωθεί το τραγικό ποσοστό παχυσαρκίας, ειδικά στα παιδιά ηλικίας 6 έως 19 ετών. Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει η επικρατούσα κατάσταση και έχει αλλάξει ριζικά τα μέχρι πριν από λίγα χρόνια γνωστά και σταθερά σημεία αναφοράς των προγραμματιστών.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ πρόσωπο αυτής της εκστρατείας αναδείχθηκε η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις (φωτογραφία), που γυμνάζεται… live και την βλέπουν εκατομμύρια Αμερικάνοι στο NBC. Η ιδέα του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού ή της αντικειμενοστραφούς σχεδίασης έχει τις ρίζες της σε πολύ απλοϊκή ιδέα. Η 51χρονη πολιτικός ξυπνά καθημερινά στις 5.45 το πρωί, προκειμένου να είναι έτοιμη γι' αυτό το ιδιότυπο ριάλιτι. Ένα πρόγραμμα περιγράφει "ενέργειες" (επεξεργασία) που εφαρμόζονται πάνω σε δεδομένα. Πάντως, όπως αναφέρουν οι γυμναστές της, η Ράις ήδη βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που δεν ισχύει για την πλειοψηφία των συμπατριωτών της. Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν η φιλοσοφία, η δομή του προγράμματος είναι προτιμότερο να στηρίζεται στις "ενέργειες" ή στα δεδομένα.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ του πρωινού προγράμματος του δικτύου, Μπάρμπαρα Χάρισον, δικαιολόγησε την επιλογή στο πρόσωπο της Ράις, λέγοντας:

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσδιορίζει και τη βασική διαφορά ανάμεσα στις παραδοσιακές προγραμματιστικές τεχνικές και στην αντικειμενοστραφή προσέγγιση.

"Ήταν τελείως συμπτωματικό. Η αντικειμενοστραφής σχεδίαση εκλαμβάνει ως πρωτεύοντα δομικά στοιχεία ενός προγράμματος τα δεδομένα, από τα οποία δημιουργούνται με κατάλληλη μορφοποίηση τα αντικείμενα (objects). Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της παρουσίασης ενός τέτοιου προγράμματος, το πρώτο όνομα που αναφέρθηκε ήταν της κυρίας Ράις". Αυτή η σχεδίαση αποδείχθηκε ότι επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα, αφού τα προγράμματα που δημιουργούνται είναι περισσότερο ευέλικτα και επαναχρησιμοποιήσιμα. Βέβαια, δημιουργούνται μία σειρά από εύλογα ερωτήματα, όπως "Τι ακριβώς είναι ένα αντικείμενο;", "Πώς προσδιορίζουμε και περιγράφουμε ένα αντικείμενο;", "Πώς το πρόγραμμα χειρίζεται τα αντικείμενα;" "Πώς τα αντικείμενα συσχετίζονται μεταξύ τους;". Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα καθώς και αναλυτική παρουσίαση του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού υπάρχουν στο κεφάλαιο 11.

Φυσικά ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός χρησιμοποιεί την ιεραρχική σχεδίαση, τον τμηματικό προγραμματισμό και ακολουθεί τις αρχές του δομημένου προγραμματισμού.