Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΚΙΤΣΑ ΜΩΑΜΕΘ

13.1.3 Επικοινωνίες

Τα δημοσίευσαν 143 εφημερίδες σε 56 χώρες

Οι επικοινωνίες τα τελευταία χρόνια απέκτησαν τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον.

Σε τουλάχιστον 143 εφημερίδες 56 χωρών υπολογίζεται ότι αναδημοσιεύτηκαν τα περίφημα σκίτσα του Μωάμεθ της δανικής εφημερίδας "Jyllands-Posten", που προκάλεσαν σάλο στο μουσουλμανικό κόσμο.

Η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και οι εφαρμογές του Διαδικτύου είναι δύο από τους βασικούς λόγους που συντέλεσαν σε αυτό.

Οι περισσότερες αναδημοσιεύσεις έγιναν στη Δύση, αλλά τα σκίτσα δημοσιεύθηκαν και σε οχτώ μουσουλμανικές χώρες, την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Είναι χαρακτηριστικές οι συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών τηλεπικοινωνιών, όπως επίσης και η πίεση που αυτές ασκούν για απελευθέρωση της σχετικής αγοράς.

Στις ΗΠΑ μπορεί τα σκίτσα να μην τα αναδημοσίευσε καμία μεγάλη εφημερίδα, το έκαναν ωστόσο 14 τοπικές εφημερίδες.

Μπορεί βέβαια οι εταιρείες να αποσκοπούν στο κέρδος, όμως από το ενδιαφέρον τους αυτό θα ωφεληθεί και ο τελικός χρήστης, αφού η εξέλιξη των εφαρμογών του Διαδικτύου επιβάλλει και αντίστοιχη εξέλιξη των επικοινωνιών, κυρίως σε σχέση με τη χωρητικότητα μετάδοσης δεδομένων που μπορεί να προσφέρει η τηλεπικοινωνιακή υποδομή.

Ομοίως και οι βρετανικές εφημερίδες απέφυγαν να τα αναδημοσιεύσουν, τα παρουσίασε όμως το BBC στο όνομα της ενημέρωσης των θεατών του.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ θέλουν ΝΑΤΟ

Στην υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής πορείας, που θα καταλήξει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το αργότερο ως το 2008, κατέληξαν χθες η Κροατία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών, μάλιστα, αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή τόσο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους όσο και στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χοοπ Σέφερ, στην οποία θα παρουσιάζουν την πρόοδο που έχουν επιτελέσει τα τελευταία χρόνια ως προς την κατεύθυνση αυτή. Κι ακόμη συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία των χωρών τους στους τομείς των επενδύσεων, των έργων υποδομής, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, με τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ακόμη η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Μολδαβία.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Βλάβη σε αντλία στο Κοζλοντούι

Βλάβη σημειώθηκε χθες σε μια αντλία νερού στο βουλγαρικό πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, με αποτέλεσμα η παραγωγή ενός από τους αντιδραστήρες να μειωθεί κατά 40%. Το επεισόδιο, ωστόσο, δεν επηρέασε το επίπεδο της ραδιενέργειας στο εργοστάσιο. Στο Κοζλοντούι λειτουργούν τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, δύο εκ των οποίων είναι από τη σοβιετική ακόμη εποχή, θεωρούνται επικίνδυνοι και πρόκειται να τεθούν εκτός λειτουργίας ως το τέλος του χρόνου.