Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η αριστερή στροφή που σημειώνεται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει ανησυχήσει την Ουάσιγκτον, η οποία με μια απροκάλυπτη κίνησή της αποφάσισε να μπλοκάρει την πώληση στρατιωτικών αεροσκαφών από την Ισπανία στη Βενεζουέλα του Τσάβες.

2.2.1 Ο υπολογιστής – Το βασικό εργαλείο επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων

Πρόκειται για τη συμφωνία ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο ο Ισπανός υπουργός Άμυνας Χοσέ Μπόνο στο Καράκας για την πώληση στη Βενεζουέλα τεσσάρων σκαφών της ακτοφυλακής, τεσσάρων κορβετών, δέκα μεταγωγικών αεροσκαφών C-295 και δύο αεροπλάνων ναυτικής παρακολούθησης.

Με τη συγκέντρωση και την επεξεργασία δεδομένων ο άνθρωπος λαμβάνει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να χορηγήσει στην Ισπανία την απαραίτητη άδεια για την πώληση στη Βενεζουέλα δώδεκα στρατιωτικών αεροσκαφών που κατασκευάζονται με αμερικανικά ανταλλακτικά, όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς, καθώς το 50% έως 60% των ανταλλακτικών τους είναι αμερικανικά και για αυτό απαιτείται εξαγωγική άδεια από την Ουάσιγκτον.¨ Τα παλαιότερα χρόνια οι ενέργειες αυτές γίνονταν με το χέρι και αργότερα με χειροκίνητες μηχανές.

Όπως ενημέρωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ισπανία Εδουάρδο Αγκίρε τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, δικαιολογώντας το βέτο των ΗΠΑ, «η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες, αν και έχει εκλεγεί δημοκρατικά, αποδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και συμβάλλει στην αστάθεια στην περιοχή».

Σήμερα οι μέθοδοι αυτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής μας.

Η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει τότε φόβους ότι τα οπλικά συστήματα που αγοράζει η Βενεζουέλα μπορούν να καταλήξουν στα χέρια των ανταρτών του μαρξιστικού FARC στη γειτονική Κολομβία.

Απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου, όπως: - ο τεράστιος όγκος δεδομένων που χρειάζεται να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει - η επανάληψη τυποποιημένων εργασιών - η ανάγκη για μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην επεξεργασία - οι σύνθετες επεξεργασίες, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν χωρίς τη βοήθεια υπολογιστή.

Ανάλογο βέτο είχαν προβάλει οι ΗΠΑ και στη Βραζιλία εμποδίζοντάς την να κατασκευάσει εκπαιδευτικά αεροσκάφη Σουπερτουκάνο για την πολεμική αεροπορία της Βενεζουέλας. Έτσι, ενώ ο υπολογιστής ξεκίνησε ως εργαλείο των επιστημονικών εφαρμογών, πέρασε σιγά-σιγά και σε εμπορικές εφαρμογές και μάλιστα στην εποχή μας αποτελεί εργαλείο καθημερινής χρήσης, κυρίως για την επεξεργασία και την αποθήκευση των δεδομένων. Σ’ αυτό βέβαια συντέλεσε και η δυνατότητά του να προγραμματίζεται. Για να λειτουργήσει χρειάζεται δύο κυρίως στοιχεία: α) μια σειρά από εντολές, το πρόγραμμα, που οδηγούν τον υπολογιστή βήμα βήμα για το πώς θα κάνει μια συγκεκριμένη επεξεργασία, και β) τα δεδομένα που θέλουμε να επεξεργαστεί, τα οποία μπορεί να παριστάνουν διάφορα στοιχεία της καθημερινής μας ζωής, όπως γράμματα, αριθμούς, λέξεις, σύμβολα, εικόνες, ήχους.

Για παράδειγμα, στην Επεξεργασία Κειμένου το πρόγραμμα είναι ο Επεξεργαστής Κειμένου και τα προς επεξεργασία δεδομένα είναι τα κείμενά μας, που αποτελούνται από γράμματα, αριθμούς, σύμβολα, κ.ά.