Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( τενισ: χιλιαδες κυπριων υποδεχτηκαν τον παγδατη με τιμες ηρωα :: 5/2/2006 22:32:22) 

Η Άντρη Παγδατή υποδέχθηκε με μια θερμή αγκαλιά τον γιο της στο αεροδρόμιο.

Η άτυχη 34χρονη δεν "ξύπνησε" μετά τη νάρκωση

7.2 Έθνος και πατρίδα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια στον Παγδατή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Η έννοια της πατρίδας, του τόπου δηλαδή μέσα στον οποίο γεννιέται και ζει το άτομο, παρουσιάζεται σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

ΤΕΝΙΣ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΑΓΔΑΤΗ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΑ

ΛΑΡΙΣΑ

Η Οδύσσεια αποτελεί μία από τις πρώτες πηγές για τη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο-πατρίδα, περιγράφοντας το «νόστο», δηλαδή την επιστροφή στην πατρίδα.

Θα πολεμάει με τη ρακέτα του

Την τελευταία της πνοή άφησε μια 34χρονη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, κατά τη διάρκεια επέμβασης ρουτίνας: η άτυχη γυναίκα παρουσίασε ταχυκαρδία μετά τη χορήγηση αναισθησίας και παρά τις προσπάθειες των γιατρών πέθανε.

Η μόνιμη εγκατάσταση των πληθυσμών σε ένα τόπο δημιούργησε κοινά στοιχεία πολιτισμού, όπως είναι η γλώσσα, οι μύθοι, η οικονομία, τα ήθη-έθιμα και η τεχνολογία.

Συγκλονιστικές στιγμές έζησε ο Μάρκος Παγδατής κατά την επιστροφή του στην Κύπρο.

Η περίπτωσή της θεωρείται εξαιρετικά σπάνια, αφού συμβαίνει μία φορά στις δέκα χιλιάδες περιστατικά.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε η συνείδηση στα άτομα που έχουν την ίδια πατρίδα ότι ανήκουν σε μια κοινή ομάδα, με κοινή ιστορία και κοινά συμφέροντα, το έθνος.

Ο 20χρονος τενίστας που έφτασε μέχρι τον τελικό του Αυστραλιανού όπεν, αποθεώθηκε από χιλιάδες Κυπρίων, τόσο στη γενέτειρά του τη Λεμεσό, όσο και στη Λευκωσία, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Όλα έγιναν χθες το πρωί όταν η 34χρονη Ελένη Γκατρή, από την Ελασσόνα, μητέρα δύο μικρών παιδιών, εισήχθη στο χειρουργείο της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση ρινικού διαφράγματος που χαρακτηρίζεται αρκετά συνηθισμένη.

Έθνος επομένως είναι η μεγάλη ανθρώπινη ομάδα, που συνδέεται με ένα συγκεκριμένο τόπο — χωρίς απαραίτητα να διαμένει σ' αυτόν —, μοιράζεται κοινό πολιτισμό και ιστορία και έχει συνείδηση ότι αποτελεί μιαν ενιαία ομάδα με κοινές επιδιώξεις.

Ο Παγδατής δάκρυσε όταν ευχαρίστησε τους γονείς του και τόνισε ότι δεν κατάφερε να νικήσει τον Φέντερερ στον τελικό, διότι κατά τη διάρκεια του αγώνα σκεπτόταν τι θα γινόταν αν κέρδιζε. Μετά όμως τη διαδικασία υποβολής της σε γενική αναισθησία παρουσίασε επιπλοκές και δεν "ξύπνησε".

Τον 19ο αιώνα, αιώνα των εθνών όπως ονομάστηκε, το έθνος-πατρίδα συνδέεται με τους αγώνες για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.

Ο ΠΑΓΔΑΤΗΣ δεν δίστασε να δηλώσει ότι σύντομα θα κερδίσει ένα γκραν σλαμ, αλλά απέκλεισε τη συμμετοχή του στο φετινό Ρολάν Γκαρός, επειδή δεν θέλει να αγωνιστεί τόσο νωρίς σε χωμάτινη επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κλινικής κ. Βασίλειο Σάνδρη, όλες οι προεγχειρητικές εξετάσεις που έγιναν στη γυναίκα δεν έδειξαν ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Οι επαναστάσεις αυτής της περιόδου προβάλλουν την απελευθέρωση του έθνους από τη μοναρχία (Γαλλική επανάσταση), την αποικιοκρατία (επαναστάσεις στη Λατινική Αμερική), την ξένη κυριαρχία (Ελληνική επανάσταση).

ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ "Ελευθερία" ο Κύπριος τενίστας τιμήθηκε με ένα στεφάνι ελιάς και δήλωσε ότι "πάντα θα πολεμώ για την Κύπρο με τη ρακέτα μου", ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος τον ευχαρίστησε διότι "με το αθλητικό ήθος και το ψυχικό σθένος τίμησε την Κύπρο".

Όπως δήλωσε στα "ΝΕΑ" η πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Παρασκευή Τζιουβάρα, "έγινε κανονικά ο προεγχειρητικός έλεγχος στην ασθενή, είχε δηλωθεί ότι είναι αλλεργική σε δύο φάρμακα, στο Seclor και στο Mesulid, χωρίς να δηλωθεί ή να διαπιστωθεί στη συνέχεια ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα καρδιάς.

Οι επαναστάσεις αυτές οδηγούν στη διαμόρφωση των εθνικών κρατών, με βάση την εθνική ταυτότητα των πολιτών τους (Ελλάδα-Έλληνες, Γαλλία-Γάλλοι).

Παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι εξασφαλίστηκε η επ' αόριστο αναστολή της στρατιωτικής θητείας του.

Έγινε η αναισθησία και η διασωλήνωση και πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εγχείρησης παρουσίασε έντονη ταχυκαρδία και τελικά υπέκυψε χωρίς να μπορέσουν οι γιατροί να την επαναφέρουν, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

Το εθνικό κράτος δε σημαίνει ότι κάθε έθνος ταυτίζεται με συγκεκριμένο κράτος. Στο ελληνικό έθνος π.χ. ανήκουν και οι από καταγωγή Έλληνες που είναι πολίτες άλλων κρατών και διατηρούν την ελληνικότητά τους, τη συνείδηση δηλαδή ότι είναι Έλληνες (Έλληνες της Ομογένειας).

Σήμερα, υπάρχουν παγκόσμια 200 κράτη και χιλιάδες έθνη και εθνότητες. Το κράτος συνδέεται με συγκεκριμένο έδαφος (διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα), λαό (μόνιμο πληθυσμό κατοίκων) και συγκεκριμένη πολιτική εξουσία. Πολλά κράτη είναι πολυεθνικά, οι πολίτες τους δηλαδή είναι διαφορετικών εθνοτήτων (π.χ. ΗΠΑ, Αυστραλία).

Σήμερα, για τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εθνική τους ταυτότητα (π.χ. Ιταλός, Πολωνός, Έλληνας) συμπληρώνεται και από την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Με αυτόν τον τρόπο το έθνος-πατρίδα γίνεται ένα κομμάτι μιας Ενιαίας Ευρώπης. Για τους πολίτες αυτών των κρατών, όπως η Ελλάδα, αγάπη για την πατρίδα (πατριωτισμός) σημαίνει υπεράσπιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και των εθνικών συμφερόντων μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία και τους αμοιβαίους συμβιβασμούς με τα άλλα κράτη που συμβιώνουν στην Ενωμένη Ευρώπη.

φωτ.7.4. Σιμόν Μπολιβάρ (1783-1830), ο θρυλικός ελευθερωτής της Βενεζουέλας, του Περού, της Βολιβίας, του Ισημερινού, της Κολομβίας και του Παναμά από τον ισπανικό ζυγό. «Εμπρός τέκνα της πατρίδας» αρχίζει η περίφημη Μασσαλιώτιδα, εθνικός ύμνος για τους Γάλλους πολίτες. «Ελευθερία ή θάνατος» ήταν το σύνθημα των επαναστατημένων Ελλήνων. Ο πατριωτισμός στους αγώνες αυτούς προβάλλεται ως θυσία και ηρωισμός για την κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Σήμερα, σε πολλά κράτη οι λαοί αγωνίζονται ακόμα για την ελευθερία της πατρίδας τους. Στα περισσότερα όμως σύγχρονα δημοκρατικά κράτη, όπως η Ελλάδα, η εθνική ανεξαρτησία είναι κατοχυρωμένη, η ζωή, η ελευθερία και η ισότητα προστατεύονται - Να συζητήσετε στην τάξη τη μορφή που πρέπει να έχει ο πατριωτισμός σήμερα για τους πολίτες των συγχρόνων δημοκρατικών κρατών.

φωτ. 7.5. Από το 23ο Φεστιβάλ Ποντίων στο Βερολίνο, τον Ιούνιο τον 2004 - Να συζητήσετε στην τάξη για τους Απόδημους Ομογενείς της Διασποράς, τους επαναπατρισθέντες και τους παλιννοστούντες (πάλι+νόστος) Έλληνες της περιοχής σας.

Πηγή: «Αν οι άνθρωποι οφείλουν να είναι καλοί ως συμπολίτες και συμπατριώτες, να είναι δηλαδή καλοί άνθρωποι στη χώρα και στο σπίτι τους, δεν οφείλουν το ίδιο να είναι καλοί γείτονες;… Η εξέλιξη της κουλτούρας και της κοινωνίας απαιτούν πάντοτε τον "άλλο" (γείτονα, αλλοδαπό, άνθρωπο), χωρίς τον οποίο δεν υπάρχει καλλιέργεια, εξέλιξη και απόλαυση των πολιτισμών που αποτελούν κοινή περιουσία της ανθρωπότητας.» Βέικος Θ., Εθνικισμός και εθνική ταυτότητα. - Να σχολιάσετε το απόσπασμα.

σκίτσο 7.1 Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές. Στη χώρα μας άνθρωποι από διάφορες χώρες και έθνη ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται. - Να συζητήσετε στην τάξη τα θετικά στοιχεία από αυτήν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Να παρουσιάσετε στην τάξη στοιχεία από τους πολιτισμούς των αλλοδαπών μελών της σχολικής και τοπικής σας κοινότητας.

φωτ. 7.6 Πορεία ενάντια στον πόλεμο «…Και είμαστε οι ίδιοι που φροντίζουμε και για τα δικά μας και για τα πολιτικά μαζί πράγματα, κι ενώ καθένας μας κοιτάζει τη δουλειά του, άλλος άλλη, δεν κατέχουμε γι' αυτό λιγότερο τα πολιτικά. Γιατί είμαστε οι μόνοι που όποιον δεν παίρνει καθόλου μέρος σε αυτά (τα πολιτικά) τον θεωρούμε έναν άνθρωπο όχι ήσυχο αλλά άχρηστο». Απόσπασμα από τον Επιτάφιο που εκφώνησε ο Περικλής. Θουκυδίδης, μετ. Π. Λεκατσάς. «…Σήμερα για την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών καλός πολίτης είναι αυτός που απέχει από τις πολιτικές συζητήσεις, καλός πανεπιστημιακός δάσκαλος είναι ο αφοσιωμένος στην καθαρή πανεπιστημιακή διδασκαλία, καλός φοιτητής ο πολιτικά ανίδεος…», Τσάτσος Δ., Συνταγματικό Δίκαιο. - Να σχολιάσετε στην τάξη τα αποσπάσματα. Πώς συμμετέχετε εσείς σήμερα στα «κοινά»; Ποιες δραστηριότητες σκοπεύετε να αναπτύξετε στο μέλλον;