Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( κυπελλο ουεφα: κινδυνος αποκλεισμου για ρομα και αμβουργο :: 14/3/2006 19:50:20) 

Ως πρώην στέλεχος της μισητής Λάτσιο, ο Γκαΐθκα Μεντιέτα θα έχει… ιδιαίτερη αντιμετώπιση απόψε στο "Ολίμπικο", όπου η Μίντλεσμπρο καλείται να υπερασπιστεί το 1-0 του πρώτου αγώνα με τη Ρόμα.

2.3.1 Η κινητική θεωρία της ύλης και η θερμότητα

Επιμέλεια: ΔΗΜ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Όλοι μας έχουμε εμπειρία των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να θερμάνουμε ή να ψύξουμε ένα σώμα.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Επίσης όλοι γνωρίζουμε τις αλλαγές που θα συμβούν λόγω θέρμανσης (τήξη, βρασμός, διαστολή) ή λόγω ψύξης (υγροποίηση, συστολή, πήξη).

Με την πλάτη στον τοίχο

Τις αλλαγές αυτές (φυσικά φαινόμενα) τις περιγράφουμε χρησιμοποιώντας τις έννοιες της θερμότητας και της θερμοκρασίας.

Είναι ίσως οι δύο ομάδες με τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα στο 2006 σε όλη την Ευρώπη.

Έτσι μπορούμε να συσχετίσουμε τη θέρμανση με τη αύξηση της θερμοκρασίας και την ψύξη με την μείωση της θερμοκρασίας ή να λέμε ότι η θέρμανση γίνεται με προσφορά θερμότητας και η ψύξη με αφαίρεση θερμότητας από ένα σώμα.

Η Ρόμα και το Αμβούργο προέρχονται από εξαιρετικές εμφανίσεις εντός συνόρων…

Αλλά τι ακριβώς είναι η θερμότητα και τι είναι η θερμοκρασία;

Ωστόσο απόψε στις ρεβάνς της φάσης των "16" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ καλούνται να επιδείξουν χαρακτήρα, για να μην πουν πρόωρο "αντίο".

Όπως είδαμε στην παράγραφο 2.2.8, η τριβή μειώνει τη μηχανική ενέργεια που έχει ένα σώμα, ενώ ταυτόχρονα, το ίδιο το σώμα θερμαίνεται.

Οι ελλιπείς Ρωμαίοι καλούνται χωρίς επιθετικό (εκτός μάχης οι Τότι, Μοντέλα, Νοντά) να ανατρέψουν το 1-0 της Μίντλεσμπρο, ενώ ακόμη δυσκολότερη είναι η αποστολή του Αμβούργου (απόντες Ντε Γιονγκ και Αΐλτον), που είχε ηττηθεί 2-0 από την απίθανη Ραπίντ στο Βουκουρέστι!

Στα προηγούμενα ερωτήματα πρέπει συνεπώς να προστεθεί ακόμα ένα:

Στο τρίτο αποψινό ζευγάρι, η Σεβίλλη φιλοξενεί -χωρίς τον Μαρέσκα- τη σκληροτράχηλη Λιλ, που ταξίδεψε στην Ισπανία με "προίκα" το 1-0 της Γαλλίας.

Ποια η σχέση της μηχανικής ενέργειας με τη θερμότητα;

ΑΥΡΙΟ, πάλι, η Μαρσέιγ αναζητεί ένα μικρό θαύμα στην Αγία Πετρούπολη, αφού απόντων των Μπαρτέζ, Ριμπερί, Ορούμα, αλλά και χωρίς προπονητή στον πάγκο της, επειδή ο Ζαν Φερναντέζ τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ, οφείλει να νικήσει τη ρωσική Ζενίτ, που είχε επικρατήσει 0-1 στη Μασσαλία, όχι μόνο για να συνεχίσει στους οκτώ, αλλά και για να σώσει και την… 8η θέση της Ελλάδας στην ειδική βαθμολογία!

Τα ερωτήματα για τη φύση της θερμότητας και τη σχέση της με την ενέργεια, απασχόλησαν έντονα τους επιστήμονες του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η επιστροφή της Στεάουα στην Ανδαλουσία, όπου το '86 είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετίζονται με τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς, όπως η μελέτη των αερίων στη Φυσική, οι θεωρίες για τα άτομα και τα μόρια στη Χημεία, η κατασκευή των θερμικών μηχανών (ατμομηχανές) στην τεχνολογία κ.α.

Οι Ρουμάνοι αντιμετωπίζουν την Μπέτις στη ρεβάνς του 0-0, ενώ για τη Σάλκε αποτελεί δοκιμασία χαρακτήρα η αναμέτρηση με το Παλέρμο, που είχε επικρατήσει 1-0 στη Σικελία.

Η συνεισφορά της Χημείας στην απάντηση των ερωτημάτων είναι ότι η ύλη οικοδομείται από άτομα τα οποία σχηματίζουν μόρια.

Οι ρεβάνς των "16"

Τόσο τα άτομα όσο και τα μόρια έχουν δυο βασικά χαρακτηριστικά: α) να κινούνται β) να αλληλεπιδρούν ασκώντας ελκτικές και απωστικές δυνάμεις.

ΣΗΜΕΡΑ:

Σύμφωνα με όσα αναφέραμε στις ενότητες 1.3 και 2.2, εφόσον τα μόρια κινούνται θα έχουν κινητική ενέργεια, ενώ για την αλλαγή της ταχύτητας τους απαιτείται να ασκηθεί δύναμη.

Ρόμα - Μίντλεσμπρο (0-1)

Επίσης, εφόσον τα μόρια ή τα άτομα αλληλεπιδρούν, έχουν δυναμική ενέργεια.

Σεβίλλη - Λιλ (0-1)

Στην περίπτωση των αερίων θεωρούμε τα μόρια ως συμπαγείς σφαίρες που κινούνται ατάκτως προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αμβούργο - Ραπίντ Βουκουρεστίου (0-2)

Στα αραιά αέρια, σ’ αυτά δηλαδή που οι αποστάσεις μεταξύ των μορίων θεωρούνται σχετικά μεγάλες, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ασκούνται δυνάμεις μόνο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ τους ή με τα τοιχώματα του δοχείου στο οποίο βρίσκονται.

ΑΥΡΙΟ:

Κατά συνέπεια η ενέργεια που έχουν τα μόρια είναι μόνο κινητική.

Σάλκε - Παλέρμο (0-1)

Στις περιπτώσεις των πυκνών αερίων καθώς επίσης και στα υγρά, τα μόρια εκτός από κινητική ενέργεια, λόγω της άτακτης κίνησής τους, έχουν και δυναμική.

Μπέτις - Στέαουα (0-0)

Η δυναμική ενέργεια οφείλεται στις δυνάμεις που ασκούνται διαρκώς μεταξύ τους και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των κρούσεων.

Στρασβούργο - Βασιλεία (0-2)

Στα στερεά δεν υπάρχει αυτή η άτακτη κίνηση των μορίων, αλλά σ’ αυτά τα μόρια ταλαντώνονται γύρω από τη θέση ισορροπίας τους.

Ζενίτ - Μαρσέιγ (1-0)

Στην εικόνα 2.3.1 έχουν αναπαρασταθεί ένα αέριο, ένα υγρό και ένα στερεό.

Λέφσκι Σόφιας - Ουντινέζε (0-0)

Επίσης στην εικόνα 2.3.2 αναπαρίστανται οι αλλαγές κατάστασης ενός υλικού.

- τελικός: 10 Μαΐου 2006, Αϊντχόφεν

Εκτός από τα αέρια και στα υγρά και στερεά τα μόρια ή τα άτομα κινούνται. Στην παραπάνω εικόνα δεν σημειώνεται η κίνηση αυτή.

Όπως φαίνεται στις εικόνες 2.3.1 και 2.3.2, τα μόρια των σωμάτων αναπαρίστανται με σφαιρίδια, ενώ η μεταξύ τους απόσταση αντιπροσωπεύει το κενό που υπάρχει μεταξύ των μορίων. Η κίνηση των μορίων δείχνεται με βέλη που αντιπροσωπεύουν την ταχύτητα ή με σκιές που δείχνουν τις προηγούμενες θέσεις τους. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα χρώματα δεν αντιπροσωπεύουν το χρώμα των μορίων ούτε το μέγεθος των σφαιριδίων, το μέγεθος των μορίων. Πρόκειται για ζωγραφιές του σωματιδιακού προτύπου της ύλης που μας διευκολύνουν να κατανοήσουμε το μικρόκοσμο.