Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( ασπρο πάτο :: 13/1/2006 20:10:02) 

Ασπρο πάτο

Αλδεΰδες - Κετόνες

Το μπουκάλι κρασιού με την επωνυμία "Παράγκα", που έστειλε σε όλους τους προέδρους των ομάδων της Α' εθνικής ο Παναθηναϊκός, θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία, δεν τιμήθηκε από την πλειοψηφία των παραληπτών του. Η διάκριση μεταξύ αλδεϋδών και κετονών στηρίζεται στην ιδιότητα των αλδεΰδων να οξειδώνονται ακόμα και με ήπια οξειδωτικά, ενώ οι κετόνες δεν οξειδώνονται. Μόνο δύο, ο Χρήστος Δάρρας του Ακράτητου και ο Γιάννης Κομπότης του Λεβαδειακού το άνοιξαν, ενώ ο Δημήτρης Κούκης του Αιγάλεω το πήρε, αλλά του το πήρε ο Βίκτωρ Μητρόπουλος προκειμένου να το στείλει πίσω στον Παναθηναϊκό. 1. Για να εξακριβώσουμε αν μία ένωση είναι αλδεΰδη ή κετόνη, ελέγχουμε αν αντιδρά με φελίγγειο υγρό.

Η κίνηση του Παναθηναϊκού, παραμονές του ντέρμπι, ενόχλησε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και ειδικά τον Σωκράτη Κόκκαλη (φωτογραφία).

Aν αντιδρά είναι αλδεΰδη, αν δεν αντιδρά είναι κετόνη.

Αντίδραση όμως δεν υπήρξε, καθώς θεωρήθηκε φρονιμότερο να διατηρηθούν χαμηλοί οι τόνοι ενόψει του αυριανού αγώνα.

Η ίδια διάκριση μπορεί να πραγματοποιηθεί με αντιδραστήριο Tollen’s (αμμωνιακό διάλυμα νιτρικού αργύρου).

Απάντηση ωστόσο, δόθηκε από φίλα προσκείμενη στον Ολυμπιακό αθλητική εφημερίδα, που πρότεινε ως δώρο στους "πράσινους" ένα άλλο κρασί το πορτογαλικό… "Da Pipa". Αντίδραση με φελίγγειο υγρό [pic]

Το "Παράγκα" όμως δεν είναι άγνωστο στον πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Το αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής είναι ο σχηματισμός κεραμέρυθρου ιζήματος Cu2O.

Απεναντίας μάλιστα είναι φαν του από το 1998 σε βαθμό που τότε είχε αγοράσει 6.000 μπουκάλια! Αντίδραση με αμμωνιακό διάλυμα AgNO3 [pic] Λίγα χρόνια αργότερα το κρασί δοκίμασε και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, που επίσης ενθουσιάστηκε και απέκτησε και αυτός πελατειακή σχέση με την "Παράγκα". Το αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής είναι η αποβολή Ag στον πυθμένα του δοχείου (συχνά υπό μορφή κατόπτρου). Μάλιστά συχνά πυκνά αγόραζε κρασιά για δώρο, κυρίως την πολυτελή συσκευασία των τριών λίτρων!

2. Μπορούμε να διακρίνουμε μία κετόνη της μορφής: [pic] από ένα σύνολο κετονών, αν στηριχτούμε στην αλογονοφορμική αντίδραση. Δηλαδή, επιδρούμε με διάλυμα I2 + NaOH στην άγνωστη κετόνη, οπότε αν σχηματιστεί κίτρινο ίζημα (CHI3), τότε η κετόνη έχει την παραπάνω μορφή Να σημειωθεί ότι την αλογονοφορμική αντίδραση δίνει μόνο μια αλδεΰδη, η ακεταλδεΰδη.