Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( στο προσκηνιο ξανα το ημιτελες εργο του χαριλαου ενοψει των εξι τελευταιων αγωνων :: 19/1/2006 20:17:35) 

Οι εγκαστάσεις στην οδό Αλκμήνης παραμένουν ημιτελείς (πάνω). Η ΠΑΕ Άρης ετοιμάζεται να μετακομίσει στα νέα της γραφεία στο γήπεδο Χαριλάου (δεξιά).

Ταπείνωση σημείου πήξης

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΞΑΝΑ ΤΟ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΞΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Με την ίδια λογική, το σημείο πήξης ενός διαλύματος είναι χαμηλότερο από εκείνο του καθαρού διαλύτη.

Προσεχώς… ΚΛΕΙΣΤΟΝ

Έτσι, το θαλασσινό νερό, που είναι πλούσιο σε άλατα, δεν πήζει τόσο εύκολα όσο το νερό των λιμνών και των ποταμών.

Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Όμως, ας δούμε τι συμβαίνει, όταν διάλυμα NaCl ψυχθεί προοδευτικά.

Το πρόβλημα της εγκατάλειψης στο γήπεδο Χαριλάου επανέφερε χθες στο προσκήνιο η ΠΑΕ Άρης.

Κατ’ αρχάς το διάλυμα δεν πήζει στους 0 oC, όπως το καθαρό νερό, αλλά σε χαμηλότερη θερμοκρασία, οπότε σχηματίζεται πάγος, ο οποίος είναι καθαρό νερό.

Ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπρος Σκόρδας αποκάλυψε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, οι νέες εγκαταστάσεις στην οδό Αλκμήνης είναι αδύνατον να λειτουργήσουν όταν το γήπεδο ανοίξει τις πύλες του…

Μ΄ αυτό τον τρόπο το διάλυμα γίνεται πυκνότερο σε NaCl, αφού η ίδια ποσότητα άλατος μένει διαλυμένη σε λιγότερο νερό.

Με δηλώσεις στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του Νίκου Αναστόπουλου, ο Σκόρδας τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να εγκρίνει τη λειτουργία του κτιρίου από το παιχνίδι με τον Πανηλειακό και έπειτα, αφού οι εργασίες είναι ημιτελείς και το γήπεδο ακόμη και σήμερα δεν έχει παραδοθεί στην ΠΑΕ Άρης από τη Γ.Γ.Α.

Καθώς σχηματίζεται πάγος, η θερμοκρασία πέφτει ακόμη περισσότερο, οπότε νέες ποσότητες πάγου σχηματίζονται, αφήνοντας πίσω ολοένα και πυκνότερο κάθε φορά διάλυμα.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν δεν είναι δραματικές, αφού το μεγαλύτερο τους μέρος έχει ολοκληρωθεί, αλλά ανάμεσα στις εκκρεμότητες υπάρχουν και τέτοιες που αφορούν στην ασφάλεια όσων βρεθούν στο χώρο για να δουν αγώνα, όπως είναι το σύστημα πυρασφάλειας που δεν έχει τοποθετηθεί ολοκληρωτικά.

Η πορεία αυτή συνεχίζεται μέχρις ότου το διάλυμα γίνει κορεσμένο σε NaCl.

Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις σε άλλες υποδομές όπως το σύστημα ψύξης - θέρμανσης, λόγω διακοπής εργασιών εγκατάστασης φυσικού αερίου και ακόμη μικρότερης σημασίας για τους φιλάθλους, αλλά σημαντικές για το σύλλογο εγκαταστάσεις όπως η πισίνα, το γυμναστήριο και άλλες αίθουσες…

Τότε, το διάλυμα παίρνει την ελάχιστη τιμή θερμοκρασίας, η οποία ονομάζεται ευτηκτική θερμοκρασία του διαλύματος.

Η ΔΑΠΑΝΗ που υπολογίζεται πως απαιτείται από την Πολιτεία για να ολοκληρωθεί το έργο είναι της τάξης των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Η ταπείνωση του σημείου πήξης του διαλύτη εξαρτάται από τη συγκέντρωση του διαλύματος και μάλιστα ισχύει:

Όμως η υπόθεση έχει εμπλακεί, καθώς αν κηρυχτεί έκπτωτη η ανάδοχος εταιρεία θα χάσει τα χρήματα που δικαιούται και αυτό είναι μια απόφαση που δεν πρόκειται να πάρει κάποιος από τους υπευθύνους της κυβέρνησης.

- Σε αραιά μοριακά διαλύματα η ταπείνωση του σ.π. είναι ανάλογη προς τη μοριακότητα κ.β. (molality) του διαλύματος.

Ο Άρης αυτοχρηματοδότησε κάποιες επιμέρους εργασίες, για να εγκατασταθεί η ΠΑΕ στα νέα γραφεία, ωστόσο είναι αδιανόητο να συνεχίσει μια τέτοια προσπάθεια αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την Πολιτεία και τις εμπλεκόμενες εταιρείες στα Ολυμπιακά έργα και αφετέρου το απαιτούμενο ποσό είναι σημαντικό μέρος των ετήσιων δαπανών για την ίδια την ομάδα.

Δηλαδή: ΔΤf = Kf m όπου, ΔΤf : η ταπείνωση σ.π. του διαλύτη (σ.π. διαλύτη - σ.π. διαλύματος), m : η μοριακότητα κατά βάρος του διαλύματος (molality) Κf : σταθερά ταπείνωσης σ.π. ή σταθερά κρυοσκοπίας, η οποία εξαρτάται από τη φύση του διαλύτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ο κ. Ορφανός είχε τοποθετηθεί στο θέμα τονίζοντας ότι ο Άρης δεν πρόκειται να στερηθεί το γήπεδό του και κάτι ανάλογο υποστηρίζουν και στην ΕΠΑΕ.

Όταν η μοριακότητα κατά βάρος του διαλύματος είναι 1 m, τότε η τιμή της ΔΤf είναι αριθμητικά ίση με την Κf.

Πριν απ' όλα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει εξέλιξη στις εργασίες, ώστε έστω κι αν η πληρότητα δεν είναι της τάξης του 100%, να μην προβάλει εμπόδια η αρμόδια επιτροπή που θα αδειοδοτήσει τη χρήση του χώρου, από τον οποίο αναμένονται και τα σημαντικότερα έσοδα στα τελευταία παιχνίδια.

Γενικά αναφέρουμε ότι οι μεταβολές στο σ.π., που προκαλούνται κατά τη διάλυση μιας ουσίας σ' ένα διαλύτη, είναι πιο σημαντικές από τις αντίστοιχες του σ.β. Για το λόγο αυτό, και επειδή το σ.π. μετράται πειραματικά με μεγαλύτερη ακρίβεια από το σ.β., η κρυοσκοπία βρίσκει πολλές εφαρμoγές. - Κρυοσκοπία ονομάζεται η μέθοδος προσδιορισμού της σχετικής μοριακής μάζας με βάση τη μέτρηση πειραματικά του ΔΤf, εφαρμόζοντας τον παραπάνω νόμο: [pic] όπου, m ουσίας: η μάζα της διαλυμένης ουσίας Μr ουσίας: η σχετική μοριακή μάζα της διαλυμένης ουσίας και m διαλύτη: η μάζα του διαλύτη.

Κανονικό σ.π. είναι το σ.π. της ουσίας σε πίεση 1atm. Η εξίσωση της ταπείνωσης του σ.π. ισχύει με την προϋπόθεση ότι: - το διάλυμα είναι αραιό - το διάλυμα είναι μοριακό, δηλαδή η διαλυμένη ουσία είναι υπό μορφή μορίων. Η προσθήκη αντιπηκτικών υγρών στο νερό των ψυγείων των αυτοκινήτων, όπως π.χ. της γλυκόλης C2H4(OH)2 αποτελεί μια εφαρμογή της ταπείνωσης του σ.π. Άλλη εφαρμογή είναι η χρησιμοποίηση αλάτων, όπως NaCl και CaCl2 για το λιώσιμο των πάγων στους χιονισμένους δρόμους.

ΣΧΗΜΑ 1.14 Διάταξη για τον υπολογισμό του σημείου πήξης ενός υγρού.

Παρακάτω δίνεται πίνακας με τις τιμές των Kb και Kf διαφόρων διαλυτών με τις αντίστοιχες τιμές των σ.β. και σ.π.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1.5 Σταθερές ανύψωσης σ.β. και ταπείνωσης σ.π. με τις αντίστοιχες τιμές των σ.β. και σ.π. χαρακτηριστικών διαλυτών. Διαλύτης - Kb oC m-1 - σ.β. oC - Kf oC m-1 - σ.π. oC νερό, H2O - 0,52 - 100,0 - 1,86 - 0,0 χλωροφόρμιο, CHCl3 - 3,63 - 61,2 - 4,68 - -63,5 βενζόλιο, C6H6 - 2,53 - 80,1 - 5,12 - 5,5 τετραχλωράνθρακας, CCl4 - 5,02 - 76,8 - 29,8 - -22,3 οξικό οξύ, CH3COOH - 3,08 - 118,5 - 3,59 - 16,6 αιθανόλη, C2H5OH - 1,07 - 78,3 - - καμφορά, C10H16O - - - 40,0 - 179,5 *τα σ.β. και σ.π. αναφέρονται στις κανονικές τους τιμές

Μιλώντας γενικά πρέπει να αναφέρει κανείς, ότι η διάλυση 1 mol μιας ουσίας δε δημιουργεί πάντα και 1 mol σωματιδίων στο διάλυμα. Το διαλυμένο σώμα μπορεί να διίσταται (ή ιοντίζεται) πλήρως ή μερικώς σχηματίζοντας έτσι μεγαλύτερο αριθμό σωματιδίων. Στον αντίποδα αυτού είναι δυνατό τα μόρια του διαλυμένου σώματος να συμπυκνώνονται ή να πολυμερίζονται ή να συσσωματώνονται πλήρως ή μερικώς προς μεγαλύτερα συγκροτήματα, οπότε βέβαια ο αριθμός των ανεξαρτήτων σωματιδίων μικραίνει. Τέτοιες πληροφορίες για διάσταση ή πολυμερισμό συχνά προκύπτουν από τη μελέτη των προσθετικών διαλυμάτων του διαλύματος.