Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( παράνομο στοίχημα στη λάρισα :: 14/3/2006 20:51:06) 

Παράνομο στοίχημα στη Λάρισα

Η άνωση και η πλεύση:

Η αστυνομία κατέσχεσε αυτοσχέδια δελτία και κουπόνια καθώς και 375.000 ευρώ

Σημαντικό ρόλο για τη δράση της άνωσης έχει η θέση του σημείου εφαρμογής της.

Μια καλοστημένη μηχανή παράνομου στοιχήματος αποκάλυψε η υποδιεύθυνση ασφάλειας Λάρισας.

Το σημείο αυτό λέγεται κέντρο άνωσης και είναι το (u) στην εικόνα 7.22.

Πρακτορείο της θεσσαλικής πρωτεύουσας "έστηνε" παράνομα στοιχήματα ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου.

Εκείνο που έχει σημασία είναι η σχετική θέση των κέντρων βάρους (κ) και ανώσεως (u).

Ανάμεσα στους παράνομους αγώνες συμπεριλαμβανόταν και η ποδοσφαιρική αναμέτρηση ΑΕΛ - Ξάνθης, που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή. Αυτά τα δυο κέντρα συμπίπτουν, μόνο αν το σώμα είναι ομογενές (έχει δηλ. παντού την ίδια πυκνότητα).

Κατά την έφοδο των αστυνομικών στο πρακτορείο, το οποίο να σημειωθεί ότι δεν είχε άδεια λειτουργίας, κατασχέθηκαν αυτοσχέδια δελτία και κουπόνια καθώς και 375.000 ευρώ.

Για να εντοπίσουμε αυτά τα δυο σημεία, θυμόμαστε ότι:

Συνελήφθησαν ο υπεύθυνος του καταστήματος και ένας παίκτης. Το κέντρο βάρους υπολογίζεται εμπειρικά, όπως συζητήσαμε στην αντίστοιχη ενότητα.

Για το θέμα ενημέρωσε διεξοδικά η αστυνομική διεύθυνση Λάρισας, διότι, εκτός των άλλων, πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις πανελληνίως που εντοπίζονται και διώκονται ποινικά. Το κέντρο άνωσης βρίσκεται, αν φανταστούμε ότι στη θέση του βυθισμένου στερεού (ή τμήματος του) έχουμε υγρό, σαν αυτό στο οποίο έχει βυθιστεί.

Κατά τον έλεγχο της αστυνομίας στο κατάστημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επίσης μία πλήρης μονάδα Η/Υ συνδεδεμένη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, στην οθόνη της οποίας υπήρχαν επιφάνειες εργασίας με δυνατότητα άντλησης πληροφοριών - προγνωστικών και λοιπών στοιχείων για διεξαγόμενους αγώνες από τους συμμετέχοντες παίκτες.

Τότε, το κέντρο άνωσης είναι το κέντρο βάρους αυτού του υγρού.

- Eπίσημα κουπόνια στοιχήματος ΟΠΑΠ του 4ημέρου (10 έως και 13-03-2006).

Επειδή οι δύο δυνάμεις (βάρος και άνωση) είναι αντίρροπες και ίσου μέτρου (αφού το στερεό ισορροπεί), οι περιπτώσεις είναι δύο:

- Φωτοτυπημένα κουπόνια παράνομου στοιχήματος, στα οποία περιλαμβάνονταν οι ίδιοι αγώνες με το νόμιμο κουπόνι στοιχήματος του 4ημέρου (10/13-03-2006) αλλά με διαφoρoπoιημένα ποσοστά απόδοσης, μεγαλύτερα του κανονικού, καθώς και αγώνες του ελληvικού πρωταθλήματος Α' Εθνικής Kατηγoρίας συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα ΑΕΛ - ΞΑΝΘΗ, που διεξήχθη στις 13-03-2006.

* Να έχουν ίδιο φορέα, οπότε δεν υπάρχει συνολικά ροπή.

- Δύο φωτοτυπημένα κουπόνια παράνομου στοιχήματος αγώνων 3ημέρου 7 έως 9-3-2006 και 17 έως 20-02-2006.

* Να έχουν παράλληλους φορείς, όποτε σχηματίζουν το γνωστό ζεύγος δυνάμεων.

- Τρεις χιλιάδες τριακόσια πενήντα αυτοσχέδια δελτία (τυπωμένα μπλοκ: με αριθμημένα φύλλα) πρooριζόμενα για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος.

Το σώμα, τότε, περιστρέφεται και το ερώτημα είναι αν αυτή η περιστροφή οδηγεί σε αποκατάσταση ισορροπίας ή σε ανατροπή.

- Δεκατέσσερα δελτία παράνoμoυ στοιχήματος με κωδικούς αγώνων ποδοσφαίρου ελληνικών και ξένων, προγνωστικά, αξία και μικρό όνομα παίκτη.

Εικόνα 7.25: Πλεύση πλοίου (ευσταθής ισορροπία)

- Επίσης στην κατοχή του προσωρινά υπευθύνου του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ως προϊόντα παράνομου στοιχήματος χρηματικό ποσό 375 ευρώ, ένα πρόχειρο ιδιόχειρο σημείωμα που ανέγραφε κωδικούς και προγνωστικά αγώνων καθώς και εφτά δελτία που παίχτηκαν και τα οποία έφεραν κωδικούς αγώνων, μικρά ονόματα παικτών και χρηματικό ποσό αξίας του δελτίου.

Ας παρατηρήσουμε το πλοίο στην εικόνα 7.25, το οποίο επιπλέει στο νερό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, από τη διεξαγωγή του παράνομου στoιχήματος κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δράστες απεκόμισαν χρηματικό ποσό τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Στη θέση ισορροπίας το βάρος και η άνωση είναι αντίθετες δυνάμεις πάνω σε φορέα που είναι ο άξονας συμμετρίας του πλοίου.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΟΥΛΗ

Αν το πλοίο παρουσιάσει μικρή κλίση, το βάρος και η άνωση αποτελούν ζεύγος δυνάμεων. Η ροπή του ζεύγους (ας θυμηθούμε την αντίστοιχη παράγραφο…) βοηθά στο να ξαναγυρίσει το πλοίο στην αρχική θέση του.

Εικόνα 7.26: Πλεύση σανίδας(ασταθής ισορροπία)

Για την ξύλινη σανίδα της εικόνας 7.26, όμως, η εξέλιξη είναι διαφορετική. Η σανίδα βυθίζεται κατά μικρό τμήμα του όγκου της στο νερό και γι' αυτό το κέντρο άνωσης (u) είναι αρκετά χαμηλότερο από το κέντρο βάρους (κ). Στην πλάγια θέση το ζεύγος των Β, Α δημιουργεί ροπή που ανατρέπει την σανίδα.

Στη ναυπηγική αναφέρεται το μετάκεντρο (Μ), που είναι το σημείο τομής δυο φορέων: του φορέα της άνωσης και του άξονα συμμετρίας του στερεού.