Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( παραπέμπονται άλλοι 22 αθίγγανοι :: 3/2/2006 19:33:33) 

Στα 22 άτομα που παραπέμπονται, ανάμεσά τους και γυναίκες, περιλαμβάνονται ο προφυλακισμένος 30χρονος Αθίγγανος και αναζητούνται ο 30χρονος Κυριάκος Βιλανάκης και ο 23χρονος αδερφός του προφυλακισθέντα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ακόμη και Έλληνας από την Αμερική κατέθεσε στοιχεία για το κύκλωμα τοκογλυφίας στη Λάρισα

Δυναμική ονομάζεται η ενότητα της Φυσικής που μελετά τις δυνάμεις και τα αποτελέσματά τους.

Παραπέμπονται άλλοι 22 Αθίγγανοι

Στη μία διάσταση μελετά τη σχέση της δύναμης με την κίνηση σε ευθεία γραμμή.

Του Ι.Χ. ΓΙΑΤΣΙΟΥ

Η δύναμη είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο σωμάτων.

Στην πιο σοβαρή περίπτωση οργανωμένου εγκλήματος στη Λάρισα εξελίσσεται η έρευνα για το κύκλωμα τοκογλυφίας, για την οποία έγιναν καταγγελίες μέχρι και από Έλληνα που ήρθε από την Αμερική (!) και κατέθεσε στοιχεία στην αστυνομία.

Μία δύναμη όταν ασκείται σ’ ένα σώμα είναι δυνατό να το παραμορφώσει ή να του μεταβάλλει την κινητική του κατάσταση.

Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Χρ. Φράγγος με το διευθυντή της Ασφάλειας Β. Χαλάτση προέβησαν χθες σε νέες ανακοινώσεις για την πολύκροτη υπόθεση τοκογλυφίας, η οποία περιλαμβάνει εκβιασμούς, απαγωγές και ομηρίες επιχειρηματιών και διάφορα άλλα σοβαρά αδικήματα σε βάρος συνολικά 11 ατόμων.

Η δύναμη είναι μέγεθος διανυσματικό και έχει μονάδα μέτρησης στο διεθνές σύστημα το 1 Newton, 1N = 1kg m/s2.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, την ερχόμενη Παρασκευή στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να συνέλθει η ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών στη Λάρισα, για να εξετάσει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να αποφανθεί για την ανάθεση της υπόθεσης σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

H μέτρηση της δύναμης γίνεται με το ζυγό ελατηρίου ή με το δυναμόμετρο και στηρίζεται στην ελαστική παραμόρφωση που προκαλεί η δύναμη όταν ασκηθεί σ’ αυτό.

Η δράση του κυκλώματος

Η ελαστική παραμόρφωση διέπεται από το νόμο του Hooke και διατυπώνεται ως εξής: “Οι ελαστικές παραμορφώσεις είναι ανάλογες με τις δυνάμεις που τις προκαλούν”.

Στα 22 άτομα που παραπέμπονται, ανάμεσά τους και γυναίκες, περιλαμβάνονται ο προφυλακισμένος 30χρονος Αθίγγανος και αναζητούνται ο 30χρονος Κυριάκος Βιλανάκης και ο 23χρονος αδερφός του προφυλακισθέντα, ο οποίος είχε προτείνει σε έναν από τους οφειλέτες να πουλήσει το νεφρό του, για να πληρώσει οφειλόμενους τόκους.

Ο νόμος του Hooke εκφράζεται με τη σχέση F = k x.

Με περιοριστικούς όρους έχει αφεθεί ελεύθερη η πρώην σύζυγος του καταζητούμενου Κ. Βιλανάκη.

Όταν σε κάποιο σώμα ενεργούν δύο ή περισσότερες δυνάμεις ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο, η δύναμη που μπορεί να τις αντικαταστήσει λέγεται συνισταμένη ΣF ή F, ενώ οι δυνάμεις που αντικαθιστά λέγονται συνιστώσες και η διαδικασία ονομάζεται σύνθεση.

Οι επιχειρηματίες που έκαναν καταγγελίες για την τοκογλυφία είναι 15 άτομα.

Για τη σύνθεση συγγραμμικών δυνάμεων F1 και F2 ίδιας φοράς ισχύει η σχέση: F = F1 + F2 ενώ για δυνάμεις F1, F2 αντίθετης φοράς με F2>F1: F = F2 - F1.

Οι 22 που παραπέμπονται, βάσει της δικογραφίας, συνεργάζονταν μεταξύ τους και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνα άτομα.

Σύμφωνα με τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα, αν η συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σ’ ένα σώμα είναι μηδέν τότε αυτό ή ηρεμεί ή κινείται ευθύγραμμα και ομαλά.

Πρόκειται για μια ομάδα που δρούσε διαρκώς από το 1998 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2006 και διέπραξε, όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής, τόσο στη Λάρισα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, τοκογλυφίες, εκβιάσεις, απαγωγές προσώπων, απάτες και διάφορα άλλα σοβαρά αδικήματα σε βάρος 11 ατόμων.

Αντίθετα, όταν η συνισταμένη των δυνάμεων δεν είναι μηδέν, τότε σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο του Νεύτωνα, που είναι ο θεμελιώδης νόμος της Μηχανικής, το σώμα αποκτά επιτάχυνση [pic] ανάλογη με την συνισταμένη δύναμη: [pic]

Οι 22 που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη φέρονται να αποκόμισαν χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ, επιταγές και συναλλαγματικές που υπερβαίνουν τις 270.000 ευρώ, ένα χωραφοοικόπεδο αξίας 114.000 ευρώ, ενώ υποθήκευσαν και την κατοικία ενός για δάνειο 16.000 ευρώ.

Η κατεύθυνση της επιτάχυνσης είναι ίδια με την κατεύθυνση της δύναμης.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης το τελευταίο εικοσαήμερο, οι κυριότεροι εκ των κατηγορουμένων, όπως ανέφερε ο κ. Φράγγος, επιδόθηκαν σε αγώνα τρομοκράτησης των θυμάτων τους, σε πολλά εκ των οποίων ενδέχεται να επιστραφούν τα χρήματά τους από τους δράστες, για να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Αδράνεια είναι η ιδιότητα που έχουν τα σώματα να αντιστέκονται στη μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης.

Και απαγωγές

Μέτρο της αδράνειας ενός σώματος αποτελεί η μάζα του που λέγεται και αδρανειακή μάζα.

Ενδεικτικό είναι ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της δράσης τους φέρονται να είχαν απαγάγει έναν εκ των οφειλετών τους, του έδεσαν τα μάτια και τον κράτησαν για δύο ημέρες χωρίς νερό και φαγητό, μέχρι οι οικείοι του να καταβάλουν κάποιο από τα οφειλόμενα ποσά.

Η αδρανειακή μάζα m προκύπτει από τη σχέση: m=F/α.

Σε κάποια άλλη περίπτωση τα μέλη του κυκλώματος είχαν εξαναγκάσει έναν άλλο οφειλέτη να προμηθευτεί στο όνομά του ταχύπλοα, αφού δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες οι ίδιοι.

Βαρυτική μάζα λέγεται η μάζα που προκύπτει από τη μέτρηση της δύναμης της βαρύτητας πάνω σ’ αυτή: m=B/g.

Ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας πάντως εκτιμά ότι τα θύματα του συγκεκριμένου κυκλώματος είναι πάρα πολλά, αλλά είναι απρόθυμα να προβούν σε καταγγελίες, διότι φοβούνται την αντεκδίκηση.

Η βαρυτική και αδρανειακή μάζα είναι ίσες. Ελεύθερη πτώση εκτελεί ένα σώμα όταν το αφήσουμε να πέσει από κάποιο ύψος και η μόνη δύναμη που ενεργεί σ’ αυτό είναι το βάρος του, το οποίο θεωρείται σταθερό, ενώ θεωρείται αμελητέα η αντίσταση του αέρα. Οι εξισώσεις της ελεύθερης πτώσης είναι: εξίσωση του διαστήματος s = [pic] g t2 εξίσωση της ταχύτητας υ = g t.