Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Σφαίρες και φιλοσοφία από δύο εκκεντρικούς κακοποιούς

Συνθήκη προσήμων για φακούς

Ελαφρά ανάκαμψη

Η ληστεία αναβάλλεται λόγω… πουκαμίσου

Το s παίρνει πρόσημο (+), εάν το αντικείμενο βρίσκεται μπροστά από το φακό.

Με οριακή βελτίωση της τάξης του 0,14% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σταθεροποιούμενος στις 3.224,47 μονάδες- Στα 129 δισ. ο τζίρος των συναλλαγών της ημέρας

ΕΝΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΨΙΛΙΚΑΤΖΗ ΛΗΣΤΗ. ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ: ΒΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ. ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ. ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΩΝΟΝΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ Ο ΤΑΜΙΑΣ ΦΟΡΑ ΜΟΒ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ. ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ, ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΦΗΓΗΤΗ ΠΟΥ, ΣΥΧΝΑ, ΑΚΚΙΖΕΤΑΙ

Το s παίρνει πρόσημο (-), εάν το αντικείμενο βρίσκεται πίσω από το φακό.

ΑΘΗΝΑ.-

ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ

Το s παίρνει πρόσημο (+), εάν το είδωλο βρίσκεται πίσω από το φακό.

Με οριακή άνοδο έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), σταθεροποιούμενος στις 3.224,47 μονάδες, ενώ αρχικά οι πιέσεις ήταν έντονες, με αποτέλεσμα ο δείκτης να υποχωρήσει σε αρκετά χαμηλότερα σημεία.

"Στους ιστορικούς και στους φιλολόγους αρέσει μια δόση μακελειού και λίγο καρναβάλι λαγνείας, επειδή οι ζωές τους είναι τόσο ανούσιες και προστατευμένες", διαπιστώνει κάποια στιγμή ο αφηγητής του μυθιστορήματος.

Το s παίρνει πρόσημο (-), εάν το είδωλο βρίσκεται μπροστά από το φακό.

Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η νευρικότητα, ενώ τις πρώτες ώρες σημειώθηκαν έντονες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές, με δικαιολογία την αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από την πώληση της "Ιονικής", αλλά και την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές στο εξωτερικό, συνέχισαν να ρευστοποιούν τα κέρδη τους.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε για τους βιβλιόβιους: χαντακωμένοι στη βιβλιοθήκη τους, ζουν προστατευμένοι.

Τα R1 και R2 παίρνουν πρόσημο (+), εάν το κέντρο καμπυλότητας βρίσκεται πίσω από το φακό.

Ωστόσο, η σταδιακή ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει την κατεύθυνση, ανέστρεψε τελικά τις τάσεις, επαναφέροντας την αγορά σε θετικό έδαφος.

Ο φιλόσοφος είναι προγραμματισμένος για στοχασμό κι εξ αποστάσεως παρατήρηση - όχι για τη μούρλα της ζωής, όταν βράζει.

Τα R1 και R2 παίρνουν πρόσημο (-), εάν το κέντρο καμπυλότητας βρίσκεται μπροστά από το φακό.

Κατασκευαστικές εταιρίες και διάφορες επιχειρήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο δείκτης των επενδύσεων.

Όμως μια τέτοια προσέγγιση προϋποθέτει φιλοσοφικό στοχασμό του σωλήνα κι όχι φιλοσοφημένο βίο.

Χρήσεις των φακών στη διόρθωση της όρασης του ανθρώπινου οφθαλμού

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και σήμερα οι συναλλαγές, καθώς η αξία τους διαμορφώθηκε περίπου στα 129 δισ. δρχ.

Ο αφηγητής της Συμμορίας της Διανόησης δεν είναι τέτοιος τύπος.

Σ-25 (α) Ένας μη διορθωμένος μυωπικός οφθαλμός. Οι ακτίνες που εισέρχονται στον οφθαλμό συγκλίνουν περισσότερο και έτσι το είδωλο δημιουργείται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. (β) Ένας αρνητικός (αποκλίνων) φακός δίνει την απαραίτητη απόκλιση των ακτίνων και έτσι το είδωλο σχηματίζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες ανέφεραν, μιλώντας στο "Επιχειρείν", ότι η αγορά κατάφερε τελικά να ανακάμψει, επειδή οι ρευστοποιήσεις προήλθαν κυρίως από επενδυτές που αποκόμισαν μεν ένα μέρος των κερδών τους, αλλά συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η αγορά έχει αρκετό δυναμικό ακόμα για άνοδο.

Ο Έντι Φέρετρος, αποτυχημένος καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Καίμπριτζ, γουσταρλής και γκουρμελής, λάτρης της αλκοόλης και των γυναικών, αποτυχημένος και τεμπέλης από κούνια, καταλήγει κυνηγημένος στη Γαλλία.

Η διπλή διάθλαση

Εν τω μεταξύ χθες η Deutsche Bank επανέλαβε την πρότασή της για αγορές ελληνικών μετοχών, αναπροσαρμόζοντας προς τα επάνω την πρόβλεψή της για το γενικό δείκτη και θέτοντας ως στόχο για το τέλος του έτους τις 3.600 μονάδες, ενώ παράλληλα αναμένει για την ίδια περίοδο τα βραχυπρόθεσμα τραπεζικά επιτόκια να πέσουν από το 1,2% στο 0,5%.

Εκεί θα συναντήσει έναν αλλόκοτο αλήτη, τον Ουμπέρ.

Σ-26 Όταν το φως διαπερνά ένα γυάλινο πλακίδιο, παθαίνει διπλή διάθλαση. Η πρώτη διάθλαση γίνεται, όταν το φως εισέρχεται από αραιότερο σε πυκνότερο μέσο, ενώ η δεύτερη, όταν η ακτίνα εξέρχεται από το πλακίδιο. Στο φαινόμενο αυτό οφείλεται το "κόψιμο" του δακτύλου στη διπλανή εικόνα.

Πάντως, και στη σημερινή της παρέμβαση η Τράπεζα της Ελλάδας δεν προέβη σε μειώσεις, αφήνοντας αρκετή διαθέσιμη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Ουμπέρ θα προσπαθήσει, μάταια, να ληστέψει τον αδέκαρο Φέρετρο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η χθεσινή κίνηση

Το εκκεντρικό ντουέτο θα επιδοθεί σε υψηλής απόδοσης ληστείες τραπεζών.

Serway, Physics for scientists & engineers

Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε η μετοχή της ΕΣΚΙΜΟ (με 2.389.820 τεμάχια), ενώ ακολούθησε εκείνη της ΒΙΟΣΩΛ (με 1.359.050 τεμάχια).

Όμως έχουν αρχές - κυρίως αισθητικής τάξης: θα αρνηθούν να ληστέψουν μια τράπεζα, επειδή ο ταμίας φορά κακόγουστο συνθετικό μοβ πουκάμισο.

Jones Jones and Marchington, Physics, Cambridge

Από τις 295 μετοχές που διακινήθηκαν, οι 39 παρέμειναν αμετάβλητες, 174 σημείωσαν άνοδο και 108 πτώση.

Θα του δώσουν μάλιστα χρήματα, να επιμεληθεί την εμφάνισή του.

Jim Jardin, Physics, Oxford edited

Στο πλαφόν ανόδου έκλεισαν 35 μετοχές, ενώ στον αντίποδα (με -7,7%) τερμάτισαν οι μετοχές της ΒΙΣ.

Θα κάνουν λαμπόγυαλο ένα βιβλιοπωλείο, γιατί διαθέτει μόνο ευπώλητα βιβλία της σειράς και αγνοεί επιδεικτικά τους ογκόλιθους του φιλοσοφικού στοχασμού.

Ken Dobson, Physics, Nelson Science

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός έκλεισε στις 7.045,46 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά +0,21%, ο βιομηχανικός στις 1.912,47 μονάδες (-0,21%), ο ασφαλιστικός στις 1.563,79 μονάδες (+0,74%), ο επενδυτικός στις 1.032,63 μονάδες (-1,02%), ο δείκτης των εταιρειών λίζιγκ στις 404,72 μονάδες (-0,41%), των διαφόρων επιχειρήσεων στις 2.493,23 μονάδες (+2,71%), ο κατασκευαστικός στις 882,56 μονάδες (+2,61%), ο συμμετοχών στις 2.348,21 μονάδες (-0,39%), της Παράλληλης Αγοράς στις 286,22 μονάδες (+1,40%) και ο FTSE/ASE 20 στις 2.046,35 μονάδες (+0,17%).

Νεοπλατωνικός κλέφτης

Nathan, Physique

Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 20.250 δρχ., της Ιονικής στις 16.100 δρχ., της Εμπορικής στις 33.105 δρχ., της Εργασίας στις 24.645 δρχ. και της Πίστεως στις 34.695 δραχμές.

Στη "Συμμορία της διανόησης" οι ληστές σχεδιάζουν την παράνομη δράση τους με βάση μία, διαφορετική κάθε φορά, φιλοσοφική θεωρία

Φυσική PSSC

Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 5.380 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.860 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.130 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ στις 15.450 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 7.615 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 22.800 δραχμές.

Οι ληστές σχεδιάζουν την παράνομη δράση τους με βάση μια, διαφορετική κάθε φορά, φιλοσοφική θεωρία. ABITUR ΄99 "Αυτή εδώ είναι μια νεοπλατωνική ληστεία τράπεζας. ABITUR TRAINING Θα χρειαστεί να προσέξετε πολύ για να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα σ' αυτήν και σε μια πλατωνική δουλειά. Hammer - Knauth - Kuhner, Physik 13 Για ερωτήσεις, στον κύριο καθηγητή από 'δώ", σημειώνει ο φιλομαθέστατος ληστής. Born - Bader, Φυσική Άλλωστε, αυτό που ζητά από τον συνεργό του, φιλόσοφο καθηγητή, είναι να του μεταδώσει τις "καλύτερες στιγμές της Δύσης, με χαμηλά λιπαρά". Αλεξόπουλος Κ., Γενική Φυσική (Οπτική)

Η "συμμορία της διανόησης" εξευτελίζει την αστυνομία.

Schaum΄s Outline Series

Παίζει με τον Κορσικανό αρχηγό της: του κλέβει το κορίτσι των ονείρων του, εισβάλλει στο σπίτι του, σχολιάζει πικάντικα τις ερασιτεχνικές πορνοκασέτες με τις σεξουαλικές του επιδόσεις - που αδίκως αποτελούν το καμάρι του.

Hugh D.

Οι ληστές δείχνουν να ενοχλούνται με την ανικανότητα των αστυνομικών.

Young, Πανεπιστημιακή Φυσική, εκδόσεις Παπαζήση

Γιατί καθυστερούν και δεν τους συλλαμβάνουν;

Φυσική Γ΄ Λυκείου Σ2 Κύπρου

Μήπως θέλουν βοήθεια;

Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, Εκδοτική Αθηνών

Το παιχνίδι με την αστυνομία αγριεύει.

Επιστημονική και Τεχνολογική Εγκυκλοπαίδεια "Επιστήμη", εκδόσεις Κουμουνδουρέας

Οι ληστές επιλέγουν ολοένα και δυσκολότερες συνθήκες "εργασίας".

Μεγάλη Σχολική Εγκυκλοπαίδεια "Γνωρίζω το χθές, το σήμερα, το αύριο", εκδόσεις Κουμουνδουρέας

Κάνουν το κέφι τους.

Douglas G. Giancoli, Physics, Prentice-Hall International Editions

Το θέμα της πρότυπης και παραδειγματικής για την ιστορία της φιλοσοφίας αρχαίας ελληνικής σκέψης και το υψωμένο φρύδι απέναντι στη σύγχρονη Ελλάδα απαντά στη ροή του κειμένου:

Arthour Belser, Physics Addison Wesley Publishing Company

"Επιπλέον, ως ειδικός στην ιστορία της φιλοσοφίας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει ούτε μία σκέψη που δεν την κατοχύρωσαν οι Έλληνες.

Nelkon and Parker, Advanced Level Physics

Μαντρώσανε όλες τις έννοιες πολύ προ Χριστού".

S.K. Srivastava, Problems in Physics, Weeler Puplishing

Όμως, αργότερα, ο μελετητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας πικροθρηνωθεί μπροστά στην εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, όπως την αντιλαμβάνεται και την ερμηνεύει:

Graham Booth, A-Level Physics, Letts Educational

"Η καταπόντιση της Ελλάδας.

Roger Muncaster, A-Level Physics, Stanley Thornes (Publishers)

Η παρακμή και ο ξεπεσμός της μεγαλύτερης κουλτούρας σ' ένα έθνος από σερβιτόρους τρίτης διαλογής και τους πιο ειδεχθείς γραφειοκράτες σ' αυτήν τη μητρόπολη των ειδεχθών γραφειοκρατών, τις Βρυξέλλες".

Tony Hey - Patrick Walter, Το κβαντικό Σύμπαν

Το μυθιστόρημα του Φίσερ συνδυάζει τη φλεγματική ειρωνεία και, εν μέρει, τη θεματολογία του campus novel με το αφηγηματικό μοντάζ της αστυνομικής ιστορίας.

Kenneth Ford, Συγχρονη Φυσική

Ωμή βία, ευτράπελες σκηνές, στοχαστική καταβύθιση.

John Avison, The Wold of Physics

Ο αφηγητής στέκει με το ένα πόδι μες στα γεγονότα και με το άλλο στη βίγλα του παρατηρητή.

Ε.Ν. Οικονόμου κ.ά., Η Φυσική Σήμερα.

Παίζει με τα είδη και τον εαυτό του.

Οι δέκα κλίμακες της ύλης

Δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά.

Poul Hewitt, Οι έννοιες της Φυσικής

Η γλώσσα του πυροβολεί διαρκώς: λογοπαίγνια, ειρωνικές ανατροπές, κινηματογραφικά τερτίπια του αφηγηματικού φακού.

Berkeley Physics course - Waves (vol. 3)

Όλο αυτό το γλωσσικό, υφολογικό, αφηγηματικό πανδαιμόνιο ίσως κουράσει στην αρχή τον αναγνώστη.

Διευθύνσεις στο διαδίκτυο με θέματα Φυσικής:

Ο αφηγητής στιγμές στιγμές ακκίζεται, "εξυπναδίζει", για να τον προσέξουμε.

http://www.cebaf.gov/services/pced/atomtour/

Οι ήρωες είναι αδρά σκίτσα, σχεδόν καρικατούρες, κι όχι λεπτοφτιαγμένα πορτρέτα - μα αυτό ταιριάζει στην γκροτέσκα αφήγηση.

http://www.cern.ch/public/welcome.html

Βέβαια, ολίγη λιποαναρρόφηση θα χάριζε στο βιβλίο μια πιο σφιχτή φόρμα.

http://www1.slac.stanford.edu/library/main.html

Έκτυπα είναι ορισμένα στοιχεία συγγραφικής βιασύνης (ή συγγραφικής ατημελησίας): τριτεύοντες ήρωες που ξεχνιούνται στην πορεία, ένθετες διηγήσεις που ξεστρατίζουν τη ροή της αφήγησης και χαλαρώνουν την αφηγηματική σύνθεση.

http://www.education.index.com/

Όσο προχωρεί το βιβλίο, οι ενστάσεις υποχωρούν, το αναγνωστικό γλέντι παίρνει τη φόρα του.

http://www.bhs.berkeley.k12.ca.us/departments/science/index.html

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης μας έδωσε ένα σπαρταριστό κείμενο. Γλώσσα που διασκεδάζει με τον ίδιο της τον ήχο, καλοκουρδισμένη και παιχνιδιάρα. Κάποιες φορές η μετάφραση είναι, με τον υπόγειο τρόπο της, συγγραφή λογοτεχνίας.

"ΕΓΚΥΡΗ" ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ

"Αυτή είναι η αξία της αρχαιότητας: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει εγκυρότητα σ' οτιδήποτε. Μπες σ' ένα εστιατόριο και πες ότι ο γείτονας έχει πυρηνικές προθέσεις, ότι η σχάση ενός δευτερονίου (Ζ-1) επίκειται, γι' αυτό ας βάλουν κάτι στη σχάρα, και θα θεωρηθείς πολύ ιδιόρρυθμος. Ρίξε όμως μερικά λόγια από τα γραπτά ενός Έλληνα που τα κόκαλά του έχουν ορυκτοποιηθεί επαρκώς, και έχεις όχημα για την ηλιθιότητά σου. Γι' αυτό είναι δημοφιλείς οι παροιμίες: δωρεάν υποστήριξη από ανώνυμους χορηγούς". (σ. 292)