Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( καμπάνα σε τρεις αστυνομικούς :: 20/2/2006 22:59:50) 

Καμπάνα σε τρεις αστυνομικούς

Εφαρμογή

Συνελήφθησαν πριν έναν χρόνο για κατοχή ναρκωτικών

Διάλυμα ΝΗ3, 0,1 Μ έχει Kb = 10-5.

Σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα μέχρι επτά χρόνια καταδικάστηκαν χθες ως χρήστες ναρκωτικών τρεις αστυνομικοί, που είχαν συλληφθεί πριν από έναν χρόνο να κατέχουν μικροποσότητες κοκαΐνης και χασίς, εν ώρα υπηρεσίας, σε πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης.

Να βρεθεί ο βαθμός ιοντισμού της ΝΗ3 στο διάλυμα αυτό και το pH του διαλύματος.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, στους οποίους έφτασαν πληροφορίες για εν ενεργεία αστυνομικούς που έκαναν χρήση ναρκωτικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που είχαν οι αδιάφθοροι, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και δύο συνάδελφοί τους, οι οποίοι υπηρετούσαν στο γραφείο ασφάλειας του πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος Πλατείας Δημοκρατίας και μάλιστα απασχολούνταν συχνά με υποθέσεις δίωξης ναρκωτικών.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2005 ομάδα των αδιάφθορων έκανε έφοδο στο πολυδύναμο τμήμα και συνέλαβε τους δύο αστυνομικούς της ασφάλειας εν ώρα υπηρεσίας. Συνελήφθη επίσης και ένας ειδικός φρουρός, που απασχολείτο στη φύλαξη του τμήματος. Στην κατοχή των τριών αστυνομικών βρέθηκαν τέσσερα μικροδέματα με κοκαΐνη, συνολικού βάρους 3,6 γραμμαρίων. Μικροποσότητα χασίς βρέθηκε και στα διαμερίσματα όπου διέμεναν οι τρεις αστυνομικοί.

Δήλωσαν χρήστες

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους και οι τρεις παραδέχτηκαν την κατοχή των ναρκωτικών, ομολογώντας παράλληλα ότι τα είχαν προμηθευτεί για προσωπική τους χρήση, διότι, όπως είπαν, ήταν εξαρτημένοι χρήστες. Κατονόμασαν μάλιστα τα άτομα από τα οποία προμηθεύτηκαν τις μικροποσότητες που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Έτσι λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη ακόμη ένα άτομο ως διακινητής ναρκωτικών, ενώ σε βάρος ακόμη ενός πολίτη που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Και οι τρεις αστυνομικοί μετά τις απολογίες τους σε τακτικό ανακριτή προφυλακίστηκαν, ενώ κινήθηκαν οι διαδικασίες για την απόταξή τους από το σώμα.

Το γεγονός είχε προβληματίσει έντονα την ηγεσία της αστυνομίας. Συνάδελφοι των συλληφθέντων είχαν χαρακτηρίσει "μεμονωμένη" την περίπτωση των τριών αστυνομικών και αποκάλυψαν μάλιστα ότι "λίγο πολύ τους είχαμε υποψιαστεί".

Χθες στη διάρκεια της δίκης οι αστυνομικοί παραδέχτηκαν για ακόμη μία φορά την κατοχή των ναρκωτικών, διευκρινίζοντας ότι προορίζονταν για προσωπική τους χρήση, καθώς ήταν εξαρτημένοι.

Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν και τους επέβαλε ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως επτά έτη. Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε και ο πολίτης που συνελήφθη για την ίδια υπόθεση. Μετά την έκδοση της απόφασης οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΒΗΣ