Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( στη φυλακή δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για δωροδοκία :: 17/1/2006 20:53:31) 

Στη φυλακή δύο αστυνομικοί που κατηγορούνται για δωροδοκία Τρομοκράτης… πλεϊμπόι

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ποινές φυλάκισης τρεισήμισι ετών επέβαλε χθες το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε έναν εν ενεργεία και σε έναν συνταξιούχο αστυνομικό, οι οποίοι κατηγορούνται για υπόθεση δωροδοκίας.

Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ: ετοίμαζε χτυπήματα κατά εμπορικών στόχων

Α΄ ΟΜΑΔΑΣ Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2003 σε κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια, που διατηρούσε στην Ανατολική Θεσσαλονίκη η σύζυγος του συνταξιούχου αστυνομικού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

(Να βρείτε τις παραγώγους των συναρτήσεων στις ασκήσεις 1-18)

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας, λίγο πριν από τη σύλληψη ο συνταξιούχος αστυνομικός είχε παραδώσει 1.000 ευρώ στον εν ενεργεία συνάδελφό του, ενώ τους προηγούμενους μήνες του είχε δώσει άλλα 6.000 ευρώ.

Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον εμπορικών στόχων στις ΗΠΑ και στην Αραβική Χερσόνησο, δήλωσε χθες ο Τομ Ριτζ, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, για τον άνθρωπο που φέρεται ως τρίτος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα και εγκέφαλος των τρομοκρατικών πληγμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

1. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic].

Όλα αυτά τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, τα εισέπραττε ο εν ενεργεία αστυνομικός, προκειμένου να ενημερώνει τον συνταξιούχο συνάδελφό του για τους ελέγχους και τις αστυνομικές επιχειρήσεις που διενεργούσε η υπηρεσία του στην περιοχή, όπου λειτουργούσε το κατάστημα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ. Φωτογραφία του εγκεφάλου της Αλ Κάιντα αμέσως μετά τη σύλληψή του στο Πακιστάν. Κάτω, οι φωτογραφίες του στην ιστοσελίδα του FBI με την ένδειξη "Εντοπίστηκε"

2. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic]. Από την πρώτη στιγμή και οι δύο συλληφθέντες αρνήθηκαν κατηγορηματικά όσα τους αποδίδονται.

Ο Μοχάμεντ συνελήφθη το Σάββατο στο Πακιστάν και, παρά τις διαψεύσεις των πακιστανικών αρχών που υποστηρίζουν πως ανακρίνεται από Πακιστανούς και Αμερικανούς στο Πακιστάν, ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμεναν χθες ότι έχει μεταφερθεί σε τοποθεσία έξω από το Πακιστάν και ανακρίνεται αποκλειστικά από Αμερικανούς.

3. i) [pic] ii) [pic], [pic].

Το ίδιο έκαναν και χθες στη διάρκεια της δίκης, εξηγώντας ότι τα χρήματα που αντάλλαξαν μεταξύ τους αφορούσαν νόμιμη συναλλαγή.

Ο Ριτζ δήλωσε πως ο πορτοκαλί συναγερμός που κηρύχθηκε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ οφείλεται εν μέρει σε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Μοχάμεντ.

4. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic], [pic].

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι ο συνταξιούχος αστυνομικός είχε δανειστεί χρήματα από τον εν ενεργεία συνάδελφό του και την ώρα της σύλληψης του επέστρεψε μέρος των δανεικών.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι αρχές συγκέντρωσαν τεράστια ποσότητα πληροφοριών για την Αλ Κάιντα στο σπίτι όπου συνελήφθησαν ο Μοχάμεντ και δύο άλλα πρόσωπα - ο Πακιστανός Άχμεντ Αμπντούλ Καντούς και ένας Σομαλός.

5. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic].

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι προσκόμισαν αποδείξεις και ιδιωτικά συμφωνητικά που είχαν συνάψει μεταξύ τους, για να πείσουν το δικαστήριο για το νόμιμο της συναλλαγής.

Ανάμεσα στα στοιχεία που κατασχέθηκαν, διευκρίνισαν, είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δισκέτες, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα που πιστεύουν ότι θα τους αποκαλύψουν ονόματα, τοποθεσίες και τρομοκρατικές συνωμοσίες πυρήνων της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ και στον κόσμο.

6. i) [pic] ii) [pic].

Ο εισαγγελέας της έδρας πείστηκε από τις απολογίες των κατηγορουμένων και πρότεινε την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες.

Ο Μοχάμεντ πιστεύεται επίσης πως γνωρίζει λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του τρομοκρατικού δικτύου.

7. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic].

Οι δικαστές ωστόσο είχαν διαφορετική άποψη και έκριναν ένοχους τους κατηγορούμενους, επιβάλλοντάς τους ποινές τρεισήμισι ετών στον καθένα για το αδίκημα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, αντίστοιχα.

Χθες, άλλωστε, η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς" έγραψε ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε επίθεση εναντίον της ναυτικής βάσης του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη με αεροπλάνα που θα καταλάμβαναν αεροπειρατές και θα οδηγούσαν εναντίον πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και άλλων πολεμικών πλοίων.

8. i) [pic] ii) [pic].

Μετά την έκδοση της απόφασης οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και η υπόθεσή τους θα εξεταστεί εκ νέου σε εφετείο.

Πακιστανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το κυνηγητό του Μοχάμεντ ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, όταν διέφυγε τη σύλληψη στην πόλη Κέτα του Πακιστάν.

9. i) [pic] ii) [pic].

Στο μεταξύ, κορυφαίοι πρώην και νυν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των Φιλιππίνων, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί επί χρόνια με τον Μοχάμεντ όταν ζούσε στις Φιλιππίνες στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σκιαγράφησαν χθες την προσωπικότητα του συλληφθέντος.

10. i) [pic] ii) [pic].

Ήταν, υποστήριξαν, ένας κομψός πλεϊμπόι, ο οποίος σύχναζε στα μπαρ πολυτελών ξενοδοχείων και σε νυχτερινά κέντρα.

11. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic].

Μια φορά μάλιστα είχε πετάξει με ελικόπτερο γύρω από το γραφείο μιας οδοντογιατρού την οποία φλέρταρε, προσπαθώντας να την εντυπωσιάσει.

12. i) [pic] ii) [pic].

Ήταν η εποχή που ο Μοχάμεντ φέρεται να διηύθυνε τις επιχειρήσεις ενός πυρήνα της Αλ Κάιντα που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις σε αμερικανικά επιβατικά αεροπλάνα και να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο κατά την επίσκεψή του στη Μανίλα το 1995.

13. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic].

Όταν ο Μοχάμεντ δεν σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις, έκανε μαθήματα κατάδυσης και είχε κάνει διακοπές με τον ανιψιό του, τον Ραμζί Γιουσέφ, που αργότερα καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1993 εναντίον του Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ (εκτίει την ποινή του σε αμερικανική φυλακή).

14. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic] iv) [pic].

Ο Μοχάμεντ εμφανιζόταν ως πλούσιος επιχειρηματίας από το Κατάρ.

15. i) [pic] ii) [pic].

Φέρεται να είχε δουλέψει και ως πωλητής χαλιών.

16. i) [pic] ii) [pic] iii) [pic] iv) [pic].

Όταν είχε φτάσει στις Φιλιππίνες, ζούσε σε ένα δωμάτιο στο διαμέρισμα του Γιουσέφ, αλλά αργότερα μετακόμισε σε πολυτελή σουΐτα σε ένα αριστοκρατικό προάστιο της Μανίλας.

17. i) [pic] ii) [pic]. iii) [pic] iv) [pic]. 18. i) [pic] ii) [pic]. 19. i) Να βρείτε το συντελεστή διεύθυνσης της εφαπτομένης της καμπύλης της συνάρτησης [pic] στο σημείο της [pic]. ii) Ομοίως της καμπύλης της συνάρτησης [pic] στο σημείο της [pic]. 20. Το βάρος Β σε γραμμάρια ενός θηλυκού ποντικιού ύστερα από t εβδομάδες δίνεται προσεγγιστικά από τη συνάρτηση [pic], όπου [pic]. Να βρείτε το ρυθμό ανάπτυξης του ποντικιού: i) ύστερα από t εβδομάδες και ii) ύστερα από 1, 2 και 8 εβδομάδες. [pic] 21. Να βρείτε το ρυθμό μεταβολής της απόστασης των σημείων [pic] και [pic] ως προς x όταν [pic]. 22. Να βρείτε την τιμή του α ώστε η εφαπτομένη της γραφικής παράστασης της συνάρτησης [pic] στο σημείο της [pic] να σχηματίζει με τον άξονα [pic] γωνία [pic].

Β΄ ΟΜΑΔΑΣ

1. Σε ποια σημεία της καμπύλης της συνάρτησης [pic] η εφαπτομένη της είναι παράλληλη στην ευθεία [pic]; 2. Να βρείτε τα σημεία της καμπύλης της συνάρτησης [pic] στα οποία οι εφαπτόμενες είναι παράλληλες στον άξονα [pic]. 3. Να βρείτε τις εξισώσεις των εφαπτομένων της γραφικής παράστασης της [pic] που είναι παράλληλες στη διχοτόμο της γωνίας [pic]. 4. Ένα σώμα κινείται σε έναν άξονα έτσι ώστε η θέση του σε χρόνο t να δίνεται από τον τύπο [pic]. Να βρείτε την ταχύτητα του σώματος σε χρόνο t και να προσδιορίσετε πότε το σώμα είναι ακίνητο. Ποια είναι η επιτάχυνση του σώματος στις χρονικές αυτές στιγμές; 5. Αν [pic], να δείξετε ότι [pic]. 6. Αν [pic], να δείξετε ότι [pic]. 7. Αν [pic], να βρείτε το μ ώστε να ισχύει [pic]. 8. Να βρείτε την εξίσωση της εφαπτομένης της καμπύλης της συνάρτησης [pic] στο σημείο της με [pic]. 9. Ο ρυθμός της φωτοσύνθεσης [pic] ενός φυτού δίνεται από τον τύπο [pic], [pic], όπου Ι η ένταση του φωτός και α, β σταθερές. i) Να βρείτε την [pic] ή, όπως λέγεται, τη φωτοχημική ικανότητα του φυτού, καθώς και την [pic]. ii) Να δείξετε ότι [pic]. 10. Η θέση ενός υλικού σημείου που κινείται σε έναν κατακόρυφο άξονα δίνεται από τον τύπο [pic], όπου t ο χρόνος και τα Α, ω σταθερές. i) Να βρείτε την ταχύτητα και την επιτάχυνση του σημείου ως συνάρτηση του t. ii) Να δείξετε ότι η επιτάχυνση είναι ανάλογη της απομάκρυνσης y. iii) Να δείξετε ότι, όταν η επιτάχυνση είναι 0, το μέτρο της ταχύτητας είναι μέγιστο.