Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( 17 αποδράσεις το 2005 :: 2/1/2006 21:15:11) 

17 αποδράσεις το 2005 Δεν άφησαν τις φρεγάτες του ΝΑΤΟ να δέσουν στον Πειραιά

6.1 Η χώρα

Επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία της αστυνομίας η επιχείρηση που στήθηκε για τον εντοπισμό του 23χρονου Ρώσου δραπέτη, καθώς αποτράπηκε η διαφυγή του.

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. οι Μήδοι και οι Πέρσες εγκαταστάθηκαν στις δυτικές παρυφές του οροπεδίου του Ιράν. Ωστόσο τα ολέθρια λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία, οι σοβαρές ελλείψεις στα τμήμα Μεταγωγών και οι συνεχείς παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας κατά τις μεταφορές κρατουμένων εξακολουθούν να βαραίνουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Εκτός λιμανιού, στον Φαληρικό Όρμο, κρατά τελικά η κυβέρνηση τις έξι (6) φρεγάτες του ΝΑΤΟ που επρόκειτο να καταπλεύσουν σήμερα στον Πειραιά και να δέσουν στην Ακτή Ξαβερίου.

Πρόκειται για μεγάλη περιοχή που εκτείνεται νότια της Κασπίας θάλασσας, ανατολικά της Μεσοποταμίας και βόρεια του Περσικού κόλπου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός των επαναλαμβανόμενων αποδράσεων στη διάρκεια μεταγωγών κρατουμένων (έφτασαν στις 17 το 2005, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της αστυνομίας) ούτε ακόμη είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τμήματα Μεταγωγών θεωρούνται οι δυσμενέστερες υπηρεσίες για το αστυνομικό προσωπικό. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η κυβέρνηση χθες αργά το απόγευμα, ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.

Οι ανατολικές παρυφές του οροπεδίου του Ιράν φτάνουν μέχρι τον Ινδό ποταμό.

Ενδεικτικό του πώς οι ίδιοι οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τα τμήματα Μεταγωγών αποτελεί η περίπτωση της εν λόγω αστυνομικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Οκτώβριο του 2003 είχε πραγματοποιηθεί ομαδική απόδραση πέντε κρατουμένων.

Οι περισσότερες μάλιστα έγιναν στις Βρυξέλλες, όπου, εκτός από τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, ήταν και οι υπουργοί κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου και Χρ. Πρωτόπαπας.

Η χώρα είχε εύφορες εκτάσεις για καλλιέργεια και λιβάδια για τη βοσκή των αλόγων.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) αστυνομικοί που υπηρετούν στην υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει με αλλεπάλληλες αιτήσεις τους να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Εξηγώντας την απόφαση, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ακόμα και για συμβολικούς λόγους δεν ήταν νοητό να παρασχεθούν διευκολύνσεις στο λιμάνι του Πειραιά σε πλοία που έχουν συνδεθεί έτσι κι αλλιώς με τις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις στο Ιράκ τη στιγμή που, σύμφωνα με την κοινή ευρωπαϊκή θέση, ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και πρέπει να εξευρεθεί ειρηνική λύση.

Στο βόρειο τμήμα του οροπεδίου εγκαταστάθηκαν οι Μήδοι και στο νότιο οι Πέρσες.

Εξι θανάσιμα λάθη

Επιπλέον ελήφθησαν υπ' όψιν το αντιπολεμικό κλίμα και οι κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματισθεί για σήμερα στον Πειραιά με κάλεσμα φορέων, δημάρχων και του νομάρχη κ. Γιάννη Μίχα.

1. Συνήθειες των Περσών Απ' όλους τους ανθρώπους οι Πέρσες είναι εκείνοι που υιοθετούν πιο εύκολα ξένες συνήθειες. Θεώρησαν ότι η ενδυμασία των Μήδων ήταν καλύτερη από τη δική τους και την υιοθέτησαν. Για τον πόλεμο πήραν το θώρακα των Αιγυπτίων. Όταν μαθαίνουν για διάφορους τρόπους απολαύσεως τους εφαρμόζουν… Ο καθένας έχει πολλές γυναίκες και ακόμη περισσότερες παλλακίδες. Η μεγαλύτερη ανδρική αρετή, μετά την ανδρεία στη μάχη, είναι να έχει κανείς πολλά παιδιά. Κάθε χρόνο ο βασιλιάς στέλνει δώρο σε κείνον που έχει τα περισσότερα· θεωρούν ότι ο μεγάλος αριθμός σημαίνει μεγάλη δύναμη. Φροντίζουν τα παιδιά τους από τα πέντε έως τα είκοσι χρόνια και τους μαθαίνουν τρία μόνο πράγματα: ιππασία, τοξοβολία και φιλαλήθεια. Προτού γίνει πέντε χρονών δεν δείχνουν το παιδί στον πατέρα του, αλλά μένει με τις γυναίκες. Και αυτό γίνεται για να μη νιώσει ο πατέρας καμιά λύπη αν το παιδί πεθάνει μωρό. Ηρόδοτος, Α, 135-136 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, τα ολέθρια λάθη που οδήγησαν στην αιματηρή απόδραση ήταν:

Ένσταση

Ανάγλυφη απεικόνιση τον Δαρείου Α' πάνω στο θρόνο τον. Παράσταση από τα ανάκτορα της Περσέπολης.

1) Δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη η επικινδυνότητα του 23χρονου κρατούμενου, δεδομένου ότι επρόκειτο για άτομο που είχε ομολογήσει μία άγρια και εν ψυχρώ δολοφονία.

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιήθηκε ένσταση που προέβαλε στο Πολεμικό Ναυτικό ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, ότι οι φρεγάτες δεν μπορούν να δέσουν λόγω των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και της στενότητας του λιμανιού.

2) Ο 23χρονος δεν έπρεπε να μεταφερθεί μαζί με τους δύο ανήλικους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας (που μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών είχαν εγκρίνει την εθιμοτυπική επίσκεψη των φρεγατών του ΝΑΤΟ) διευκρίνιζε το βράδυ ότι ουδέποτε ετέθη θέμα να δέσουν τα πλοία στην προβλήτα και ότι παγίως τα πολεμικά μένουν ανοιχτά (αρόδο).

Επιπλέον, οι δύο αστυνομικοί δεν επαρκούσαν για τη μεταφορά τριών κρατουμένων.

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, τα μέτρα ασφαλείας Στόλου και Λιμενικού άλλαξαν χθες τη νύχτα.

Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς, τη μεταγωγή έπρεπε να εκτελέσουν τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε την αμερικανική πρεσβεία, η οποία λέγεται ότι εισηγήθηκε να μην καταπλεύσει τελικά η αμερικανική φρεγάτα που συμμετείχε στην αρμάδα (οι άλλες ήταν από Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία και Ισπανία).

3) Δεν ενημερώθηκαν οι αστυνομικές διευθύνσεις από τις οποίες πέρασε η κλούβα, με την οποία έγινε η μεταγωγή, ώστε να συνοδεύεται από περιπολικά της αστυνομίας.

Τη ναυαρχίδα πρόκειται να επισκεφθεί αύριο ο διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης, Αμερικανός ναύαρχος Gregory Johnson, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

4) Οι αστυνομικοί που εκτελούσαν τη μεταγωγή έπρεπε να είναι εφοδιασμένοι και να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

5) Οι αστυνομικοί έπρεπε να είναι οπλισμένοι με αυτόματα οπλοπολυβόλα και όχι μόνο με τα (πεπαλαιωμένα) υπηρεσιακά τους περίστροφα.

6) Έπρεπε να αποφευχθεί η στάση της κλούβας σε ερημική περιοχή. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, στη διάρκεια μεταγωγών ακόμη και στάσεις σε περιπτώσεις ανάγκης πρέπει να γίνονται μόνο σε αστυνομικό τμήμα.

Για αδυναμία της ηγεσίας της ΕΛΑΣ να εφαρμόσει τους νόμους και τους κανονισμούς που αφορούν την εσωτερική λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών και την καθημερινή τους δράση κάνει λόγο σε σκληρή ανακοίνωσή της με αφορμή την αιματηρή απόδραση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Σοβαρότατες έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών κατάγγειλε με ανακοίνωσή της και η πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης.

Σ.Γ.