Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( εκλάπησαν τάματα από τη μονή ιβήρων :: 20/1/2006 17:27:04) 

Συνελήφθη ο δράστης, ο οποίος φιλοξενούνταν στη μονή!

Ρεκόρ βροχών και κρύου 1. ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εκλάπησαν τάματα από τη μονή Ιβήρων

Πρωταθλητής βαρυχειμωνιάς ο Φεβρουάριος με 4ο κύμα κακοκαιρίας

Ιστορία

Δύο χρυσά νομίσματα, ένα χρυσό δολάριο ΗΠΑ κοπής 1921 και ένα αραβικό παλαιό νόμισμα, ακαθόριστης κοπής αφαίρεσε από τα πολυποίκιλα τάματα της Παναγίας Πορταΐτισσας που φυλάσσεται στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους ένας Βούλγαρος υπήκοος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Κορυφαίο δημιούργημα των κλασικών γραμμάτων είναι η θεμελίωση της επιστήμης της ιστορίας.

Του ΘΟΔΩΡΗ ΔΟΥΚΑ

Το ένα μετεωρολογικό ρεκόρ μετά το άλλο… φιλοδοξεί να "σπάσει" ο φετινός Φεβρουάριος. Το νέο κύμα κακοκαιρίας ­ το τέταρτο συνεχόμενο από τις αρχές του μήνα - εκτός από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα, δίνει στον μήνα που διανύουμε τον τίτλο του "πρωταθλητή της βαρυχειμωνιάς".

Για πρώτη φορά Ηρόδοτος (484-425 π.Χ.), που ονομάστηκε πατέρας της ιστορίας, αφηγείται τους μηδικούς πολέμους καταγράφοντας ταυτόχρονα λεπτομερώς και με χρονολογική σειρά την ιστορία των λαών της Ανατολής και της Αιγύπτου και των ελληνικών πόλεων.

Στόχος διάρρηξης έγιναν τα τάματα της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Πορταΐτισσας που φυλάσσεται στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

"Οι ελάχιστες θερμοκρασίες και το ύψος της βροχόπτωσης που σημειώνονται φέτος δεν έχουν… προηγούμενο", εξηγεί ο επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου, μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Όμως, μαζί με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία παρουσιάζει και πολλά μυθολογικά που θολώνουν την πραγματική ιστορική εικόνα.

Ένας Βούλγαρος υπήκοος, ο οποίος φιλοξενούνταν στη μονή, όταν τελείωσε η ακολουθία του Απόδειπνου στο παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται η εικόνα και έφυγαν οι μοναχοί, αφαίρεσε από τα πολυποίκιλα τάματα της Παναγίας δύο χρυσά νομίσματα, ένα χρυσό δολάριο ΗΠΑ κοπής 1921 και ένα αραβικό παλαιό νόμισμα, ακαθόριστης κοπής.

Έτσι, ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Φεβρουαρίου, σε όλη τη χώρα, είναι 14,8 βαθμοί Κελσίου, ο υδράργυρος φέτος κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτή την αδυναμία θα διορθώσει σε μεγάλο βαθμό ο επόμενος μεγάλος αρχαίος Έλληνας ιστορικός, ο Θουκυδίδης από την Αθήνα (460-400 π.Χ.).

"Ο δράστης προσπάθησε να ανοίξει το προστατευτικό κιγκλίδωμα και όσο χωρούσε το χέρι του πήρε ό,τι μπορούσε από τα τάματα που ήταν κρεμασμένα στην εικόνα.

Δεν ξεπερνάει τους 11 βαθμούς.

Ο Θουκυδίδης, που βασικά εξιστορεί τον αδελφοκτόνο Πελοποννησιακό πόλεμο, αποφεύγει τις εύκολες μυθολογικές ερμηνείες των ιστορικών γεγονότων, προσπαθώντας να εξιχνιάσει τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα ιστορικά γεγονότα και να καταγράψει με ακρίβεια και όσο πιο αντικειμενικά μπορεί τα αποτελέσματα τους.

Ευτυχώς εκείνη την ώρα επέστρεψε κάποιος μοναχός και ειδοποίησε αμέσως της αστυνομία των Καρυών.

"Ο μήνας βέβαια έχει άλλες δέκα ημέρες ώσπου να τελειώσει.

Στην πραγματικότητα ο Θουκυδίδης είναι ο θεμελιωτής της επιστημονικής ιστορικής έρευνας.

Σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν τα κλοπιμαία και συνελήφθη αμέσως", δήλωσε στη "Μ" ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής Πολυδεύκης Καλφόπουλος.

Θα πρέπει να περιμένουμε για να καταχωρηθεί το… ρεκόρ", λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

Όμως και αυτός, όπως και ο Ξενοφώντας ο Αθηναίος (430/25-355 π.Χ.) -αργότερα και άλλοι- δε θα μπορέσουν να αποφύγουν να χρωματίσουν με προσωπικές απόψεις -υποκειμενικά στοιχεία- το έργο τους, αφού μάλιστα εξιστορούν κυρίως σύγχρονα τους γεγονότα.

Το ιστορικό της εικόνας

Ωστόσο, τα μεγάλα ρεκόρ σημειώνονται στο ύψος και τη συχνότητα των βροχοπτώσεων.

Το προσωνύμιο της Πορταΐτισσας δόθηκε στην Παναγία επειδή είναι τοποθετημένη η εικόνα στο παρεκκλήσι της μονής Ιβηρών, που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής πύλης.

"Το κύριο χαρακτηριστικό του Φεβρουαρίου είναι κυρίως οι πολλές βροχές", συνεχίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Η εικόνα αυτή σώθηκε από τα χέρια των αιρετικών εικονοκλαστών, όταν μία χήρα γυναίκα από τη Νίκαια την άφησε στα κύματα της θαλάσσης.

Έτσι, ενώ ολόκληρο τον περσινό Φεβρουάριο στην Αθήνα έβρεξε τρεις ημέρες, φέτος οι ημέρες της βροχής είναι ήδη εννέα.

Ο μοναχός Γαβριήλ βρήκε την εικόνα το 1004 μ.Χ και παρά τις συνεχείς προσπάθειες να τεθεί στο Άγιο Βήμα του καθολικού της μονής, η εικόνα έφευγε από τη θέση της και στεκόταν πάνω από την παλαιά πύλη της μονής, επί των τειχών ως θυρωρός και φύλακας της ιεράς μονής Ιβήρων.

Η μέση αθροιστική βροχόπτωση του μήνα στην Αθήνα είναι 48,3 χιλιοστά.

Τελικά, οι μοναχοί έθεσαν την ιερή εικόνα στο σημείο που εκείνη είχε επιλέξει.

Φέτος, και ενώ είμαστε ακόμα στο μέσον του μηνός, το αθροιστικό ύψος της βροχής είναι ήδη 52 χιλιοστά.

Η θαυματουργή εικόνα φέρει στο κάτω μέρος της σιαγόνος της Θεοτόκου μία ουλή από το μαχαίρι ενός πειρατή.

Αντίστοιχες είναι οι.. επιδόσεις της βροχόπτωσης και στην υπόλοιπη χώρα.

Από την ουλή αυτή έρευσε αίμα, το οποίο πηγμένο διακρίνεται και σήμερα επάνω στην εικόνα.

Τα χιόνια που έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι επίσης περισσότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. "Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι η διάρκεια των χιονοπτώσεων", συμπληρώνει ο μετεωρολόγος. "Χιονίζει ασταμάτητα επί πολλές ημέρες. Και αυτό δεν συνηθίζεται". Όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, ο φετινός Φεβρουάριος είναι η συνέχεια μιας μεγάλης σχετικά περιόδου έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων. "Ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα οι βροχοπτώσεις που καταγράφονται είναι περισσότερες από τη μέση κλιματική τιμή. Ο μήνας που διανύουμε συνεχίζει αυτή την τακτική", λέει.

Βαρυχειμωνιά και στην τσέπη μας

Ρεπορτάζ για τις οικονομικές επιπτώσεις της βαρυχειμωνιάς, με αυξήσεις στα λαχανικά και το πετρέλαιο θέρμανσης, στις σελίδες 68-69.