Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( η μπαγερν εχασε βαθμους και τον καν :: 19/2/2006 21:16:07) 

Ο τραυματισμός του Όλιβερ Καν στενοχώρησε την Μπάγερν περισσότερο κι από την ισοπαλία 1-1 στο Ανόβερο…

…ΣΤΟ "ΤΖΙΒΑΕΡΙ"

Αθανασία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πενιές από το μπουζούκι του Παπαϊωάννου

Ν. ΓΚΑΤΣΟΣ

Η ΜΠΑΓΕΡΝ ΕΧΑΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝ

Κλασικά ρεμπέτικα παίζει και τραγουδά εξαμελής κομπανία, στο πάλκο του κέντρου "Τζιβαέρι", στο Παγκράτι

Τί ζητάς Αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά δε μου δίνεις σημασία κι η καρδιά μου πώς βαστά.

Το κακό έγινε διπλό

ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

Σ' αγαπήσανε στον κόσμο βασιλιάδες, ποιητές κι ένα κλωναράκι δυόσμο δεν τους χάρισες ποτές.

Η νίκη του Αμβούργου (1-2) στη Φρανφκούρτη επί της Άιντραχτ μεγιστοποίησε το κακό για την ισοπαλία (1-1) της Μπάγερν στο Ανόβερο, αφού η διαφορά των Βαυαρών από την ομάδα του Τόμας Ντολ μειώθηκε στους οκτώ.

Η ρεμπέτικη κομπανία στο "Τζιβαέρι". Από αριστερά: Σταμούλης, Σωτηρόπουλος, Λαζάρου, Δημητριανάκης, Κρανίδας και Μυταράκης

Είσαι σκληρή σαν του θανάτου τη γροθιά μα 'ρθαν καιροί που σε πιστέψαμε βαθιά.

Τα χειρότερα όμως, για τους πρωταθλητές του Φέλιξ Μάγκατ, που γλίτωσαν την ήττα χάρη σε γκολ του Μπάλακ, ήταν ο τραυματισμός του Όλιβερ Καν, που κινδυνεύει να χάσει την αναμέτρηση με τη Μίλαν!

Η ατμόσφαιρα ήταν "μαγική" καθώς η εξαμελής ρεμπέτικη ομάδα στο "Τζιβαέρι" τραγουδούσε χορωδιακά "Μάγισσες φέρτε βότανα, τον πόνο μου να γιάνω".

Κάθε γενιά δική της θέλει να γενείς ομορφονιά που δεν σε κέρδισε κανείς.

Στις ευεργετημένες της αγωνιστικής συγκαταλέγεται και η Βέρντερ, που πέρασε από το Ντόρτμουντ (0-1 την Μπορούσια), ενώ σπουδαίο "διπλό" πέτυχε και η Σάλκε στο Βερολίνο επί της Χέρτα (1-2).

Στο φινάλε ένας λάτρης του ρεμπέτικου (παλιός Αθηναίος γλεντζές) χειροκροτούσε όρθιος.

Τί ζητάς Αθανασία στο μπαλκόνι μου μπροστά ποια παράξενη θυσία η ζωή να σου χρωστά.

Η Στουτγκάρδη, με τη σειρά της, πέτυχε την πρώτη της νίκη αφότου στον πάγκο της βρίσκεται ο Άρμιν Φεχ (2-1 τη Μάιντς).

"Γι' αυτό το τραγούδι, έρχομαι συχνά εδώ, φέτος, γιατί το ερμηνεύουν πολυφωνικά και με συγκινεί ιδιαίτερα", γύρισε και μας είπε ο κ.

Ήρθαν διψασμένοι Κροίσοι ταπεινοί προσκυνητές κι απ' του κήπου σου τη βρύση δεν τους δρόσισες ποτές.

Όσο για τη μάχη της ουράς, η Καϊζερσλάουτερν ξεκόλλησε από την τελευταία θέση νικώντας 2-0 την Αρμίνια.

Θανάσης Τσαμουρτζής.

Είσαι σκληρή σαν του θανάτου τη γροθιά μά' ρθαν καιροί που σε πιστέψαμε βαθιά.

Η 22η αγωνιστική: Άιντραχτ - Αμβούργο 1-2 (42' Μάιερ - 20' Τροχόφσκι, 51' Βαν Μπούιτεν), Στουτγκάρδη - Μάιντς 2-1 (7' Λιουμπόια, 72' Τίφερτ - 24' Ντα Σίλβα), Χέρτα - Σάλκε 1-2 (33' Μάντλουνγκ - 6' Ασαμόα, 47' Μπαϊράμοβιτς), Νυρεμβέργη - Βόλφσμπουργκ 1-0 (16' Σαένκο), Ντόρτμουντ - Βέρντερ 0-1 (37' Κλάσνιτς), Λεβερκούζεν - Ντούισμπουργκ 3-2 (7' Φράιερ, 9' Μπαρνέτα, 85' Μπερμπάτοφ - 43', 65' Λάβριτς), Γκλάντμπαχ - Κολωνία 2-0 (54' αυτ. Λελ, 75' Νεβίλ), Καϊζερσλάουτερν - Αρμίνια 2-0 (9', 88' Σανόγκο), Ανόβερο - Μπάγερν 1-1 (55' Μπρντάριτς - 88' Μπάλακ).

"Το ίδιο έκανα και πριν από 50 χρόνια, όταν πήγαινα και το άκουγα στην "Πίνδο" του Βαγγέλη Αλεξανδριανού στη Νέα Φιλαδέλφεια και το άκουγα από τους ίδιους τους δημιουργούς του τραγουδιού που το ερμήνευαν στο πάλκο, τριφωνία.

Κάθε γενιά δική της θέλει να γενείς ομορφονιά που δεν σε κέρδισε κανείς.

Ήταν οι αξέχαστοι Γιάννης Τατασσόπουλος, Σταύρος Τζουανάκος και Σταύρος Πλέσσας".

Ο Ν. Γκάτσος είναι γνωστός περισσότερο ως στιχουργός σε τραγούδια που μελοποίησαν οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης κ.ά. και λιγότερο ως ποιητής, με τη μοναδική ποιητική του συλλογή, «Αμοργός», και ως μεταφραστής. Το μελοποιημένο ποίημα Αθανασία ανήκει στη συλλογή μελοποιημένων στιχουργημάτων με τον ευρύτερο τίτλο «Φύσα, αεράκι, φύσα με, μη χαμηλώνεις, φύσα με».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μανώλης Δημητριανάκης (μαθητής του Μάρκου Βαμβακάρη), με το μπουζούκι του αείμνηστου Γιάννη Παπαϊωάννου, παίζει ένα καταπληκτικό σόλο, το "Αϊβαλιώτικο", και ξεσηκώνει το κοινό. Όταν τελειώνει το θαυμάσιο οργανικό κομμάτι, παίζει και τραγουδά ο ίδιος, με ρεμπέτικο στυλ, τα "Καραβοτσακίσματα" του Βαμβακάρη, το "Πώς θα περάσει η βραδιά" του Παπαϊωάννου και "Απόψε είναι βαριά" του Μητσάκη.

Το πάλκο στο "Τζιβαέρι", που φιλοξενεί την εξαμελή ρεμπέτικη ομάδα, είναι φτιαγμένο όπως στα παλιά κέντρα του είδους στην Αθήνα του 1950 και του 1960. Κουρτίνες, λευκές και σομόν, γιρλάντες κι αριστερά και δεξιά της σκηνής παλιές φωτογραφίες σε μεγέθυνση, με τους πρωτοπόρους του ρεμπέτικου και του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού. Η αίθουσα χωράει περίπου 115-125 άτομα, ενώ μπροστά υπάρχει και χώρος για χορό.

Το ρεμπέτικο συγκρότημα αποτελείται από τους Μανώλη Δημητριανάκη (παίζει τρίχορδο μπουζούκι και τραγουδά), Ελένη Λαζάρου (τραγουδά θαυμάσια τα ρεμπέτικα και παίζει μπαγλαμά), Μάκη Σταμούλη (μπουζούκι - τραγούδι), Σωτήρη Αναστασόπουλο (κιθάρα - τραγούδι), Δημήτρη Κρανίδα (μπουζούκι - τραγούδι), Δημήτρη Μυταράκη (ακορντεόν, κιθάρα και τραγούδι).

Το πρόγραμμα αρχίζει στις 11.30 και κρατάει ώς τις 4.30 το πρωί, με κάποια μικρά διαλείμματα. Τα παιδιά του συγκροτήματος τραγουδούν σόλο και χορωδιακά, σ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι επιλογές των τραγουδιών κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου ψηλά, αφού υπάρχουν πολλές εναλλαγές ως προς τον ρυθμό: ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα, χασαποσέρβικα. Στο πρώτο μέρος παίζονται γνωστά κομμάτια της σμυρναίικης σχολής (Παπάζογλου, Γιοβάν Τσαούς, Κάβουρας) και αργότερα της πειραιώτικης σχολής, δηλαδή των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά, Στράτου Παγιουμτζή.

Μετά τις 2 και ενώ το κέφι έχει ανεβεί, ο Δημητριανάκης αποδίδει με ξεχωριστό τρόπο τον "Καπετανάκη" ("Δεν ξαναπάω φυλακή"), καθώς και τέσσερα - πέντε κομμάτια από τα πρώτα του Στέλιου Καζαντζίδη. Κι ύστερα "Το κορίτσι απόψε θέλει", "Το πιτσιρικάκι" κι επιτυχίες του Πρόδρομου Τσαουσάκη.

Για τους παλιούς γλεντζέδες της αθηναϊκής νύχτας, που έχουν και γνώση από ρεμπέτικο, γίνεται αντιληπτό ότι ο ήχος από τα τέλια του μπουζουκιού του Γιάννη Παπαϊωάννου, που το παίζει ο Μανώλης Δημητριανάκης, είναι γνήσιος και θυμίζει νύχτες στα πάλκα του "Φαληρικού" της "Τριάνας" και άλλων κέντρων της "χρυσής εποχής" του λαϊκού τραγουδιού.

INFO

"Τζιβαέρι" (Φορμίωνος 131, τηλ. 10-7601.732). Πέμπτη έως Κυριακή. Φιάλη κρασί από 32 ευρώ, φιάλη ουίσκι από 77 ευρώ.