Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση

α. Ζωή αφιερωμένη στον αγώνα για την αλήθεια και την πίστη

"Εικόνες"

Ο Μ. Αθανάσιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 295 μ.Χ.

Alpha στις 21.00

Από νεαρή ηλικία τον απασχολούσαν τα συγκλονιστικά ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη, γι' αυτό και σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία.

"Ντουμπάι"

Στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, στη Νίκαια, το 325 μ.Χ., λόγω της ευρείας θεολογικής του παιδείας ο Μ. Αθανάσιος συνόδευσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο με την ιδιότητα του γραμματέα.

Στο Ντουμπάι, με τα κατακόκκινα ηλιοβασιλέματα, τους πανύψηλους ουρανοξύστες, τα στενά δρομάκια και τα μοναδικά παζάρια, κυρίαρχα χαρακτηριστικά της πόλης, θα μας ταξιδέψουν οι "Εικόνες" και ο Τάσος Δούσης την Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 21.00.

Συμμετείχε στις θεολογικές συζητήσεις και αντιμετώπισε τον Άρειο, ο οποίος υποστήριζε ότι ο Χριστός είναι κτίσμα του Θεού και αρνιόταν ότι είναι Υιός του Θεού και, επομένως, αληθινός Θεός.

Το Ντουμπάι, η κοσμοπολίτικη καρδιά της μοντέρνας Μέσης Ανατολής, σε υποδέχεται και σου προσφέρει μια απέραντη ποικιλία πραγμάτων που μπορείς να δεις, να ζήσεις και να μάθεις.

Ο Μ. Αθανάσιος τόνισε ότι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, "ομοούσιος" με τον Πατέρα Του, δηλαδή "Θεός αληθινός", και ιδιαίτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.

Ραδιόφωνο

Η θεολογία του Μ. Αθανασίου αποτέλεσε τη βάση για τη διαμόρφωση των επτά πρώτων άρθρων του Συμβόλου της Πίστεως από την Α' Οικουμενική Σύνοδο.

Star morning show 8-11 το πρωί

Ο Μ. Αθανάσιος το 328 μ. Χ. εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας, με τη συμμετοχή και του λαού στην εκλογή του.

STAR FM 97,1

Παρέμεινε πιστός στις αποφάσεις της Α' Οικουμενικής Συνόδου μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από τις 8 έως τις 11 το πρωί ο Άκης Αναστασιάδης, η Μαρία Αμανατίδου, η Κατερίνα Γιοσμά και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου υπόσχονται ότι, αν μείνετε συντονισμένοι στο Star Morning Show, σίγουρα δεν θα χάσετε.

Λίγα χρόνια μετά την εκλογή του, ο αυτοκράτορας Μ. Κωνσταντίνος υποχώρησε στις πιέσεις των επισκόπων-οπαδών του Αρείου και ο Άρειος επέστρεψε από την εξορία στην Αλεξάνδρεια.

Μονή Λαζαριστών

Τότε, ο Μ. Αθανάσιος αρνήθηκε να υποταχθεί στις αυτοκρατορικές πιέσεις και να ακυρώσει τις αποφάσεις της Α' Οικουμενικής Συνόδου που καταδίκαζαν τον Άρειο, γι' αυτό και εξορίστηκε στα Τρέβιρα της Γαλλίας, απ' όπου επέστρεψε το 337 μ.Χ.

"Επισκέπτης" του Θέμελη

Οι διάδοχοι του Μ. Κωνσταντίνου, είτε επειδή υποστήριζαν τον Αρειανισμό είτε την εθνική λατρεία (Ιουλιανός), εξόρισαν άλλες τέσσερις φορές τον απείθαρχο στη θρησκευτική τους πολιτική Μ. Αθανάσιο.

Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τηλ. 2310 589185) του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συνεχίζει τις… επισκέψεις του ο "Επισκέπτης" του Γιώργου Θέμελη. ένα ψυχολογικό ερωτικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή (παραστάσεις στις 9 το βράδυ, Σάββατο 6 μ.μ. και 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ.)

Συμπαραστάτης του Μ. Αθανασίου στάθηκε πάντα ο λαός της Αλεξάνδρειας και οι μοναχοί της ερήμου, τους οποίους συχνά επισκεπτόταν για παρηγοριά και στήριξη.

Σινεμά

Άγιος Αθανάσιος, φορητή εικόνα.

Crash

Ο Χριστός έγινε άνθρωπος, για να γίνουμε εμείς θεοί. Φανερώθηκε με ανθρώπινο σώμα, για να μπορέσουμε εμείς να έχουμε ορθή αντίληψη για τον αόρατο Πατέρα. Υπέμεινε την ατίμωση από τους ανθρώπους, για να κληρονομήσουμε εμείς την αθανασία (Περί ενανθρωπήσεως, 54, Β.Ε.Π.Ε.Σ. τόμ. 30, έκδ. Απ. Διακονίας, Αθ. 1962, σελ. 119).

Μια ταινία για τις φυλετικές σχέσεις και διακρίσεις στο Λος Άντζελες.

Ο Μ. Αθανάσιος υπήρξε και πολυγραφότατος συγγραφέας.

Το "Crash" αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία της φετινής χρονιάς στην 78η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Τα έργα του είναι: δογματικά, απολογητικά, ερμηνευτικά και ασκητικά.

Ο άνθρωπος που έγραψε και σκηνοθέτησε το "Crash", ο Πολ Χάγκις, δεν είναι τυχαίος.

Ο Μ. Αθανάσιος απεβίωσε στις 2 Μαΐου του 373 μ.Χ.

Πέρυσι έγραψε το "Million Dollar Baby" και φέτος "χτένισε" το σενάριο του "Casino Royale", ενώ στο παρελθόν έγραφε μεταξύ άλλων και το "LA Law" στην τηλεόραση.

Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου.

Ο Μ. Αθανάσιος παρακολούθησε την Α' Οικουμενική Σύνοδο ως διάκονος - γραμματέας του επισκόπου Αλεξανδρείας Αλέξανδρου.