Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η κακοκαιρία ξανάρθε και στην Ελλάδα, αλλά εδώ και μέρες πλήττει και άλλες χώρες. Στην Αυστρία αλλά και στη Γερμανία και την Ελβετία ο χιονιάς έχει ντύσει τα πάντα και ο φακός απαθανατίζει καθημερινά εικόνες σαν αυτή στη λίμνη Κονστάνς, όπου οι πεζοί με κόπο διασχίζουν το δρόμο. (ΠΗΓΗ: REUTERS/Miro Kuzmanovic)

Σήμερα η απόφαση για τη χωματερή των Λιοσίων

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ένα κοριτσάκι στη Ρουμανία ποζάρει φορώντας μία παραδοσιακή φορεσιά μπροστά σε ένα τεράστιο ξύλινο ζωγραφιστό αυγό. Στη χώρα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ζωγραφιστών Πασχαλινών Αυγών, το οποίο προσελκύει εκατοντάδες θεατές. (ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/RADU ANECULAESI)

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ

Προσπάθησε να απαντήσεις στα πιο κάτω ερωτήματα:

Παρά το "βομβαρδισμό" για τη γρίπη των πτηνών κάποιες συνήθειες δεν κόβονται. Ο κύριος της φωτογραφίας συνεχίζει να ταΐζει περιστέρια σε πλατεία του Σπλιτ της Κροατίας, μολονότι πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν νεκροί κύκνοι με το θανατηφόρο ιό 5 χλμ. από το Σπλιτ. (ΠΗΓΗ: REUTERS/Matko Biljak)

Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να αποφασιστεί αν θα λειτουργήσει η χωματερή των Άνω Λιοσίων. 1. Η Γ' Γυμνασίου σηματοδοτεί για μένα μια μετάβαση;

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο κοντά στο Λούξορ, στον τάφο του Αμενχοτέπ ΙΙ, ένα άγαλμα της θεάς Σεκμέτ, που φέρει κεφάλι λιονταριού. Η ανασκαφή έγινε από μία ομάδα Γερμανών και Ισπανών αρχαιολόγων. Σεκμέτ σημαίνει "η ισχυρή" και ήταν η προστάτιδα του βασιλιά και αυτή που τον βοηθούσε να πολεμά τους εχθρούς. (ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/SUPREME COUNCIL ON ANTIQUITIES HO)

Οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι εξέτασαν το έδαφος μετά την κατολίσθηση που προκλήθηκε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζομένους και τα απορριμματοφόρα οχήματα, από το ενδεχόμενο μιας νέας κατακρήμνισης. Γιατί;

Παράλληλα, επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών άρχισαν δική τους έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι επικίνδυνη ή όχι για τους εργαζομένους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η έκλυση βιοαερίου από τη διαδικασία ταφής των σκουπιδιών.

2. Πώς νιώθω στην προοπτική αυτής της μετάβασης;

«Θα περιμένουμε»

3. Τι μπορώ να κάνω για να προετοιμαστώ για τη μετάβαση στη φάση «μετά το Γυμνάσιο»;

Πάντως ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιώργος Χάρδας είπε χθες στα «ΝΕΑ»:

4. Ποια θέματα, που αφορούν τη γνώση του εαυτού μου και του περιβάλλοντός μου, θα με ενδιέφερε να διερευνήσω αυτή τη χρονιά στο πλαίσιο του Σ.Ε.Π., αξιοποιώντας και γνώσεις από άλλα μαθήματα που διδάσκομαι στην τάξη αυτή;

«Θα περιμένουμε να εξετάσουν αύριο (σ.σ.: σήμερα Πέμπτη) την κατάσταση και επιστήμονες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και εφόσον μας πουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, θα συνεδριάσουμε για να πάρουμε απόφαση να επαναλειτουργήσουμε τη χωματερή».

5. Τι γνωρίζω για τα Κέντρα Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) και τα Γραφεία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.);

Πάντως, όλες αυτές τις ημέρες μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας και άλλων δήμων του Λεκανοπεδίου.

Να θυμάσαι ότι: Για να μπορέσεις να διαχειριστείς αποτελεσματικά τη «μετάβαση» από το Γυμνάσιο σε μια άλλη βαθμίδα σπουδών ή στο πεδίο της εργασιακής απασχόλησης χρειάζεται σκέψη, προετοιμασία, πληροφόρηση και αξιοποίηση όλων των υπηρεσιών που σου προσφέρει ο θεσμός Συμβουλευτική-Προσανατολισμός.

Από τη στιγμή που έκλεισε η χωματερή, περισσότεροι από 5.000 τόνοι σκουπιδιών την ημέρα παρέμεναν στους δρόμους ή σε… αυτοσχέδιους αποθηκευτικούς χώρους των δήμων.

Στο θέμα της χωματερής αναφέρθηκε χθες και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εξόχως προβληματική». Η δήμαρχος είπε πως το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως επειδή «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος» και τόνισε πως «πρέπει να υπάρξουν νέες, σύγχρονες υποδομές υποδοχής και διαχείρισης των απορριμμάτων των πόλεων».

* Ερώτηση προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου σχετικά με τη διαδικασία χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ κατέθεσε χθες στη Βουλή η κ. Μαρία Δαμανάκη.

Στο μεταξύ, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, κάτοικοι των δήμων και των κοινοτήτων της Λαυρεωτικής απέκλεισαν την κυκλοφορία στην Εθνική οδό Σταυρού - Λαυρίου, στο ύψος της Κερατέας, ζητώντας από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην προχωρήσει σε χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους που θα δέχεται τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου.