Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Καλλιτεχνική είδηση

( στέγη στην τούμπα βρίσκει το «incontri ii» :: 16/1/2006 20:30:46) 

Το έργο έχει διαστάσεις 11 x 11,6 x 6 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από στοιχεία ανοξείδωτου χάλυβα

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο η πρόοδος στην κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει ξεπεράσει το 70-80% και παρά την καθυστερημένη εκκίνηση όλα έχουν φτάσει στο μισό της πορείας τους

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ο Μιχάλης Κατζουράκης είχε δωρίσει το έργο στο δήμο Θεσσαλονίκης το 2001

Τα Ολυμπιακά έργα αλλάζουν την Αττική

[pic]

Στέγη στην Τούμπα βρίσκει το «Incontri II»

«Εναέριο οδοιπορικό» στα εργοτάξια των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

1. Το διπλανό σχήμα παριστάνει το οδικό δίκτυο που συνδέει τις πόλεις[pic] και Ε.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Να παρασταθεί το δίκτυο αυτό με έναν πίνακα του οποίου κάθε στοιχείο να φανερώνει το πλήθος των δυνατών τρόπων μετάβασης από πόλη σε πόλη, (όχι οπωσδήποτε διαφορετική πόλη), αφού προηγουμένως περάσουμε από μία μόνο πόλη, π.χ. ΑΒΑ κτλ.

Των Βαρβάρας Ζούκα Έλσας Σπυριδοπούλου

Μια «εναέρια» πλατεία στο Φάληρο και μια λίμνη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στην πόλη. Μπορεί στο προσκήνιο να κυριαρχεί η «κόντρα» της κυβέρνησης με την Οργανωτική Επιτροπή, στο παρασκήνιο όμως, αθόρυβα, η Αθήνα αλλάζει όψη. Ήδη σε δύο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το πρώτο Ολυμπιακό έργο, το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο ΟΑΚΑ!

ΛΥΣΗ

Στην υπό ανάπλαση περιοχή της αλάνας της Τούμπας αναμένεται να τοποθετηθεί τελικά το γλυπτό «Incontri II» του Μιχάλη Κατζουράκη, το οποίο ο γνωστός δημιουργός δώρισε στο δήμο Θεσσαλονίκης το 2001.

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, από τότε που η ΔΟΕ και ο Ντένις Όσβαλντ επιθεώρησαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η πρόοδος στην κατασκευή τους έχει σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπεράσει το 70-80%, ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις και παρά την καθυστερημένη εκκίνηση όλα έχουν φτάσει στο μισό της πορείας τους.

Από την πόλη Α στην Α υπάρχουν 3 τρόποι: [pic], [pic], [pic], από την Α στην Β δεν υπάρχει τρόπος, αφού πρέπει να περάσουμε από μία μόνο πόλη, από την Α στην Γ υπάρχουν 2 τρόποι [pic], [pic], από την Α στη Δ υπάρχει ένας τρόπος [pic], από την Α στην Ε υπάρχει 1 τρόπος [pic] κτλ.

Στην τετραετία που μεσολάβησε οι αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού δήμου της πόλης βρίσκονταν σε αναζήτηση του καταλληλότερου χώρου, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει το μνημειακό έργο, διαστάσεων 11 x 11,6 x 6 μέτρων, το οποίο είναι κατασκευασμένο από στοιχεία ανοξείδωτου χάλυβα.

Όπως σημειώνεται από την πλευρά των τεχνοκρατών-συμβούλων οι οποίοι έχουν την ευθύνη παρακολούθησης των χρονοδιαγραμμάτων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εργασίας που κατασκευάζουν το σύνολο των έργων εργάζονται με πρωτοφανείς - για το Δημόσιο - ρυθμούς.

|[pic] |

Ο αντιδήμαρχος

Η λίμνη της τερματικής πίστας στο Ελληνικό και η Εσπλανάδα στο Φάληρο δημιουργήθηκαν μέσα σε τέσσερις - πέντε μήνες με πολύπλοκες τεχνικές δυσκολίες, ενώ στο Μαρκόπουλο έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων που πριν από ένα χρόνο ήταν απλώς χέρσα (λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών) σήμερα έχει Ιππικό Κέντρο, Ιππόδρομο και Σκοπευτήριο. Έτσι το οδικό δίκτυο μπορεί να παρασταθεί με τον πίνακα διπλής εισόδου. [pic] ή απλά με τον 5x5 πίνακα

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Νίκο Ταχιάο, το γλυπτό θα τοποθετηθεί τον προσεχή Μάρτιο στον ανοικτό χώρο στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους, πλησίον της δημοτικής πινακοθήκης, που κατασκευάζεται στην αλάνα της Τούμπας.

«Ευτυχώς, παρά τις καθυστερήσεις, όλα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς», τονίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς που έχει στην αρμοδιότητά του τις περισσότερες εγκαταστάσεις. 2. Να εξεταστεί αν υπάρχουν τιμές των [pic] για τις οποίες ισχύουν: i) [pic] ii) [pic]

Το «Incontri II» στο παρελθόν εκτέθηκε στη Λειψία και στο Βερολίνο της Γερμανίας.

«Καθυστέρηση σήμερα έχουμε μόνο στο έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Σταδίου κι αυτό οφείλεται στην υποβολή ενστάσεων μεταξύ των εταιρειών». ΛΥΣΗ

Παρόμοιο έργο του Μιχάλη Κατζουράκη τοποθετήθηκε σε πλωτή βάση αγκυροβολημένη στην περιοχή του Κανάλε Γκράντε, στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Βενετίας.

«Το μεγάλο στοίχημα για τα έργα σ' αυτή τη φάση είναι η έγκαιρη δημοπράτηση των Ολυμπιακών προσαρμογών, για τις οποίες έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή, κι όχι οι ίδιες οι εγκαταστάσεις», τονίζει ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης.

i) H ισότητα [pic] ισχύει, αν και μόνο αν συναληθεύουν οι ισότητες [pic].

Ο Αγ. Σαχίνης

«Αν σε κάποια έργα προκύψει θέμα με τη διοργάνωση των δοκιμαστικών τεστ, τότε θα θα δρομολογηθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως μετάθεση του τεστ-ιβέντ σε συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία ή φιλοξενία τους σε άλλες εγκαταστάσεις».

Η τρίτη ισότητα αληθεύει για [pic].

Η επικείμενη τοποθέτηση του γλυπτού στην περιοχή της αλάνας της Τούμπας, που θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στη μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη: Τώρα» Αγάπιου Σαχίνη.

ΦΑΛΗΡΟ (Έτοιμα 86% τα έργα υποδομής, 46% γήπεδα και οδοποιία)

Η τιμή αυτή του x επαληθεύει και τις άλλες δύο ισότητες.

«Οι σκαλωσιές παραμένουν σκαλωσιές», είπε ο κ. Σαχίνης, ο οποίος, όταν πριν από λίγους μήνες είχε προταθεί η τοποθέτηση του ίδιου γλυπτού στη νότια πύλη της ΔΕΘ, είχε σχολιάσει σκωπτικά ότι «με όλο το σεβασμό στην αξία του δημιουργού, τις σκαλωσιές δεν μπορούμε να τις ονοματίζουμε έργα τέχνης».

Ο Φαληρικός Όρμος, από το Δέλτα μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος γεμάτος μπάζα, σταθμούς απορριμματοφόρων, «νεκροταφείο» Ι.Χ. ενώ στην περιοχή υπήρχε και μια… στάνη.

Επομένως, οι παραπάνω ισότητες συναληθεύουν για [pic].

«Η συγκεκριμένη άποψη αδικεί τον Μιχάλη Κατζουράκη, ο οποίος τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης», απάντησε ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού και συμπλήρωσε ότι «το συγκεκριμένο γλυπτό συνάδει απόλυτα με τη φυσιογνωμία, τα μεγέθη και την κλίμακα του χώρου, στον οποίο προτείνεται να τοποθετηθεί».

Η σημερινή εικόνα είναι ένα άλλο τοπίο: Μαρίνα, αντιπλημμυρικά κανάλια.

ii) Η ισότητα [pic] ισχύει, αν και μόνο αν συναληθεύουν οι ισότητες [pic].

O Τ. Koυράκης

Έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται περίπου στο μέσον την υλοποίησης τα έργα για τα γήπεδα beach volley, τα αντιπλημμυρικά στον Ιλισσό ποταμό, το γήπεδο Ταε Κβον Ντο και όλα τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Η δεύτερη και τρίτη ισότητα γράφονται [pic] και προφανώς δεν συναληθεύουν για καμία τιμή των x και y.

Εξαίρετο χαρακτήρισε το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» Τάσος Κουράκης.

Τα δοκιμαστικά τεστ θα γίνουν Ιανουάριο-Μάρτιο 2004.

Επομένως, δεν υπάρχουν τιμές των [pic] για τις οποίες οι πίνακες αυτοί να είναι ίσοι.

«Περιποιεί τιμή για την πόλη να έχουμε ανάλογα έργα», επισήμανε ο κ. Κουράκης, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο γλυπτό, σε συνάρτηση με τη μορφή, το δυναμισμό και τον όγκο του, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε έναν ανοικτό χώρο, ώστε να αναδεικνύεται και να μην πνίγεται».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (Έτοιμο 45% των εγκαταστάσεων για το μπάσκετ)

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, καταλληλότερος για τη φιλοξενία του γλυπτού θα ήταν ο χώρος της αλάνας προς την πλευρά του ναού της Αγίας Βαρβάρας.

Εκεί όπου πριν από δύο χρόνια επισκευάζονταν τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σήμερα προχωρούν οι εργασίες για να δημιουργηθούν τα κλειστά γήπεδα όπου θα γίνουν οι προκριματικοί αγώνες του μπάσκετ, οι τελικοί του χάντμπολ και της ξιφασκίας.

Η άποψη του καλλιτέχνη

Όπως τονίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το δυσκολότερο κομμάτι των εργασιών, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό, τη στήριξη και επένδυση των μεταλλικών σκελετών, οδεύει προς το τέλος του και σε λίγο θ' αρχίσει η επένδυση του κελύφους.

Ο δημιουργός του έργου Μιχάλης Κατζουράκης επισκέφτηκε το χώρο της αλάνας της Τούμπας πριν από τα Χριστούγεννα μαζί με τον κ. Ταχιάο και αποδέχτηκε την πρόταση να τοποθετηθεί εκεί το γλυπτό του.

Επίσης έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται τα μεταλλικά στοιχεία με τα οποία θα «ντυθούν» εξωτερικά τα γήπεδα.

«Είναι ένας ενδιαφέρον χώρος.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ (Έτοιμο το 80% των εργασιών για το σλάλομ)

Όλοι οι άλλοι χώροι μέσα στην πόλη είναι αρκετά πηγμένοι, ενώ εκεί το έργο θα λειτουργήσει και ως σύμβολο για την περιοχή, ένα σημείο αναφοράς, σε ένα χώρο που έχει μεγάλη οπτική άνεση», ανέφερε μιλώντας στη «Μ».

Το Ελληνικό απέκτησε ήδη μια λίμνη.

Σημαντικό θέμα είναι βέβαια η προστασία του έργου.

Πρόκειται για την πρώτη πίστα για το Κανόε-Καγιάκ-Σλάλομ στη χώρα, ένα από τα θεαματικότερα Ολυμπιακά αθλήματα.

«Το συζητήσαμε και αυτό.

Το σλάλομ μοιάζει με γιγάντια νεροτσουλήθρα την οποία κατεβαίνουν με τα ειδικά τους σκάφη οι αθλητές.

Στην αρχή με ανησύχησε το γεγονός ότι είναι δίπλα στο γήπεδο, αλλά ευτυχώς η έξοδός του είναι από την άλλη πλευρά.

Μέχρι στιγμής έχουν τελειώσει τα χωματουργικά, οι πάσσαλοι θεμελίωσης του αγωνιστικού στίβου και κατασκευάζεται το κτίριο που θα εξυπηρετεί τις υπηρεσίες του 2004.

Μου είπαν, λοιπόν, πως θα υπάρχει φύλαξη, τουλάχιστον στην αρχή καθώς θα είναι καινούριος χώρος, θα είναι φυλαγμένος τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια.

ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ (Έτοιμο το 85% των λιμενικών και 55% των εγκαταστάσεων)

Τώρα, για αργότερα, δεν ξέρω», ανέφερε χαριτολογώντας.

Εχει δοκιμαστεί και σε αγωνιστικές συνθήκες - Ρεγκάτα 2002 - αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ φέτος τον Αύγουστο θα φιλοξενήσει κι άλλη δοκιμαστική διοργάνωση. Το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο κρύβει σημαντικά έργα υποδομής «αόρατα» στους επισκέπτες, όπως ο μεγάλης χωρητικότητας αγωγός συλλογής ομβρίων που κατασκευάστηκε ήδη στον Άγιο Κοσμά. Μοναδικό, προς το παρόν, πρόβλημα, ένας κροκόδειλος (ξέμεινε σε ενυδρείο της περιοχής) για τον οποίο όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, υπάρχει δυσκολία να βρεθεί κατάλληλος χώρος φιλοξενίας! Είναι βέβαιο πάντως ότι κι αυτός θα έχει φύγει πριν από τον Ιανουάριο του 2004 που παραδίδεται το έργο.

ΕΣΠΛΑΝΑΔΑ (Δέλτα Φαλήρου)

Η πρώτη «εναέρια» πλατεία της Αθήνας γεννιέται στο Φάληρο. Πρόκειται για την Εσπλανάδα (προέρχεται από την ισπανική λέξη που σημαίνει περατζάδα, πλατεία) και έχει ήδη θεμελιωθεί στον Φαληρικό Όρμο. Η Εσπλανάδα θα ξεκινάει από τη Λ. Συγγρού, από την πλευρά του σημερινού Ιπποδρόμου, και θα καταλήγει στο μικρό λιμανάκι-μαρίνα που τώρα δημιουργείται εν μέσω των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το μέγιστο ύψος της θα είναι 9 μέτρα από το έδαφος, ενώ θα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς. Η επιφάνειά της (πλάτους σχεδόν δέκα μέτρων) θα καλυφθεί με υλικά φιλικά στο περιβάλλον, όπως είναι το ξύλο, ενώ θα υπάρχει ειδική φύτευση με χαμηλούς θάμνους και λουλούδια. Το ύψος της επιτρέπει να προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα και τον λόφο της Καστέλλας.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (Έτοιμο το 72%)

Άρχισε να κατασκευάζεται τον Νοέμβριο του 2001, αλλά σήμερα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του. Το Κλειστό στο Γαλάτσι, που θα φιλοξενήσει το πινγκ-πονγκ και τη ρυθμική γυμναστική, είναι χωρητικότητας 6.000 θέσεων και έχει επιφάνεια 39.000 τ.μ. Διαθέτει χώρους προθέρμανσης, αποδυτηρίων και εστίασης. Στην ίδια κατασκευή περιλαμβάνονται δύο χώροι για προπόνηση, οι οποίοι συνδέονται απευθείας με τον αγωνιστικό χώρο μέσω διαδρόμων αποκλειστικής χρήσης για τους αθλητές.

ΙΠΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (53% έτοιμο και Σκοποβολή 44%)

Στο Μαρκόπουλο, στη θέση Μερέντα, έχει ήδη αλλάξει το τοπίο. Το αθηναϊκό «Άσκοτ» εκτείνεται σε μια έκταση με μικρούς λοφίσκους, εν μέσω των αρχαίων (ευρήματα του Δήμου Μυρινούντος που έχουν αναδειχθεί και προστατευθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία). Σ' έναν χώρο 305 στρεμμάτων κατασκευάζεται το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο ενώ, αρκετά κοντά, δημιουργούνται το Ιππικό Κέντρο και ο νέος Ιππόδρομος. Το Ιππικό Κέντρο έχει 5 αρένες ιππικής δεξιοτεχνίας και υπερπήδησης εμποδίων, εκ των οποίων μία κλειστή με χωρητικότητα 23.250 θεατών (8.050 μόνιμες και 15.200 προσωρινές κερκίδες). Επίσης, θα έχει 880 στάβλους σε μια έκταση 350 στρεμμάτων.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ (ΣΧΙΝΙΑΣ) (Έτοιμο 56%)

Από ψηλά ολόκληρη η περιοχή πίσω από το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δάσος του Σχινιά είναι ένας ωραιότατος βάλτος! Το νερό αναβλύζει μέσα από τα καλάμια και φιλοξενεί εκατομμύρια νεροπούλια, τα οποία βρήκαν πλέον την ησυχία τους μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου. Και στην άκρη του βάλτου το κωπηλατοδρόμιο με την κύρια και τη βοηθητική πίστα έχει ήδη γεμίσει από το νερό της Μακαρίας Πηγής.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΝΙΚΑΙΑΣ (87% έτοιμο)

Το γήπεδο 5.000 θέσεων που θα φιλοξενήσει το αγώνισμα της άρσης βαρών έχει σχεδόν τελειώσει, αφού εδώ και καιρό τοποθετήθηκε και η στέγη. Στον ίδιο χώρο, εκτός από το κλειστό, θα λειτουργήσει ξενώνας δυναμικότητας 50 κλινών ενώ θα γίνει και μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου.

ΟΑΚΑ (IBC: έτοιμο το 98%)

Κέντρο ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το «σπίτι» του Μανόλο Ρομέρο, ο χώρος δηλαδή όπου θα στεγαστούν περισσότερα απο διακόσια διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα για να μεταδώσουν την εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2004 σε 5 δισεκατομμύρια θεατές, θα είναι το πρώτο έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός. Η τελετή των εγκαινίων θα γίνει προς το τέλος Μαρτίου και σηματοδοτεί την έναρξη της «τελικής ευθείας» προς το 2004.